Bonus Setengah Bulan Gaji : Hadiah Kakitangan Awam Sempena Bajet


Bonus Setengah Bulan Gaji Bajet Untuk Kakitangan Awam. Apa Kata Penjawat Awam?

Bagi siri tuntutan Cuepacs bagi pembentangan Bajet Malaysia kali ini, besarlah harapan Cuepacs Malaysia yang mahukan lebih daripada biasa.

bonus setengah bulan

Apatah lagi Cuepacs Malaysia melihatkan sehingga ke hari ini, belum ada lagi penambaikan yang cukup komprehensif melibatkan 1.5 juta kakitangan awam di Malaysia.

Ini kerana…..apabila disingkap semula, kali terakhir kerajaan Malaysia mengkaji kenaikan gaji penjawat awam naik adalah sekitar pada tahun 2007 di bawah kepimpinan Tun Abdullah Ahmad Badawi.

7 tahun hampir berlalu tiada kajian susulan dibuat selepas itu di bawah kepimpinan Datuk Seri Najib Razak. Belum ada lagi…Mungkinkah ada sesuatu yang istimewa untuk kakitangan awam bagi Budget Malaysia ini?

Bonus Setengah Bulan Gaji Bajet VS Bonus Dua Bulan Gaji?

Itu sebablah, kali ini Cuepacs Malaysia dilihat mahukan pada pembentangan Bajet Malaysia :

  1. Kenaikan elaun perumahan naik dari RM180 kepada Rm450
  2. Kenaikan Elaun Kos Sara Hidup (COLA) Naik dari RM250 kepada RM300
  3. Kerajaan kawal harga rumah di Malaysia kerana masih ramai lagi kakitangan awam tidak berkemampuan program Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (rumah PPA1M) yang dijual pada harga RM150,000 – RM200,000 dan dikurangkan antara RM70,000 – RM130,000
  4. Semakan gaji penjawat awam setiap 5 tahun sekali
  5. Kenaikan gaji naik kakitangan awam sebanyak 30 di semua peringkat
  6. Pemberian & pembayaran dua bulan bonus penjawat awam

Hasilnya?

Bonus Setengah Bulan Gaji Bajet Untuk Kakitangan Awam

Seperti yang dijanjikan dan kelaziman, berdasarkan semakan Berita semasa terhadap pembentangan Bajet Malaysia langsung dari Putrajaya dan juga Dewan Rakyat, kerajaan berbesar hati untuk memberikan kepada kakitangan awam, bonus setengah bulan gaji bagi Bajet Malaysia ini atau minimum bayaran RM500.

Berita Semasa difahamkan pembayaran bonus setengah bulan gaji penjawat awam ini akan dibayar pada bulan Disember ini. Nantikan….

Bagaimana? Berpuas hati dengan pemberian & pembayaran bonus setengah bulan gaji Bajet?