≡ Menu

Berita 1MDB Malaysia : Pinjaman Hutang 1MDB Dijelas Ananda Krishnan


Berita 1MDB Malaysia : Pinjaman Hutang 1MDB Dijelaskan Ananda Krishnan? Bakal Untung RM6 Bilion?

1Malaysia Development Berhad…..daripada banyak duit sampai berhutang tapi tak mampu bayar pinjaman hutang sendiri?

1mdb malaysia

Tepuk dahi Berita semasa melihatnya…Ibarat cacing yang kepanasan, lembu yang sedang dikorbankan mengelupur tidak tentu hala.

Akhirnya apa yang 1MDb Malaysia mampu lakukan sekarang ini?

“Korek lubang, tutup lubang”

Berita 1MDB Malaysia terpaksa meminta talian hayat daripada Ananda Krishnan bagi melangsaikan pinjaman hutang Rm2 bilion dengan Maybank, RHB sangat mengejutkan ramai.

Terkini : Laporan Berita 1MDB Malaysia oleh The Edge

Jikalau anda semak laporan berita terkini The Edge berdasarkan pinjaman hutang RM2 bilion yang bakal diberikan Ananda bagi menjelaskan pinjaman hutang Maybank RHB, Tan Sri Ananda Krishnan akan diberikan majoriti pegangan dalam Powertake Investment Holdings Sdn Bhd.

Jikalau berdasarkan nilaian hari ini, Ananda Krishnan sudah untung RM6,000,000,000 di situ sahaja.

Hebat taikun telekomunikasi ini berniaga…

1MDB bought Tanjong Energy Holdings Sdn Bhd owned by Ananda Krishnan at RM8.5 billion (with RM6.17bil loan) and renamed to Powertek Energy Sdn Bhd became a subsidiary of Powertek Investment Holdings Sdn Bhd in 2012.

Manakala 1MDB masih lagi terhegeh-hegeh menanggung hutang di sana sini.

After having acquired Tanjong’s power plants for a total of RM8.5bil, 1MDB also acquired the Genting group’s power generation unit for RM2.38bil.

To purchase Genting Sanyen Power, 1MDB took up a bridging loan of RM607mil that is payable on a semi-annual basis over 42 months.

Hutang lagi…..1Malaysia Development Berhad. Hebat anda berniaga. Akhirnya Ananda Krishnan yang kenyang.

Risiko Pelaburan 1MDB Kepada Ekonomi Malaysia?

Bagi Berita Semasa melihatkan unjuran pertumbuhan ekonomi pada kadar 3%-5% pada tahun 2015 ini, memnang tiada masalah di situ.

Masalahnya sekarang ini, “lubang-lubang gomen” seperti 1MDB Malaysia ini yang telah membawa kepada apa yang dipanggil sebagai “systemic risk”

  1. Systemic risk: Aka Jangkitan. 1MDBMalaysia tidak mampu bayar hutang, bank mula sangkut daripada “capital adequacy ratio”.
  2. Apabila Bank mula sangkut = ia sekaligus akan mengehadkan keupayaan bank untuk memberi kredit, yang memberi kesan kepada perkembangan ekonomi.
  3. Itu belum masuk lagi “contingent liability” kepada kerajaan Malaysia (yang boleh membawa kesan kepada defisit bajet) bahkan juga kesan rantaian kepada para pemodal melalui pendedahan mereka kepada nota gadai gomen dan 1MDB Malaysia itu sendiri.
  4. Di bawah ini Berita semasa sertakan bersama laporan berita pernigaan yang disediakan oleh StarBiz pada 23 April 2014 yang mana menunjukkan liabiliti luar jangka yang dijamin oleh kerajaan Malaysia.

berita 1mdb

“Ahmad Maslan pandai”. Ahmad Maslan mengatakan surat sokongan kerajaan untuk 3 bilion dolar Amerika itu bukan jaminan.

Ini sebiji seperti apa yang pernah kerajaan Malaysia lakukan pada tahun 80an dalam percubaan “corner” pasaran timah menggunakan Maminco, tetapi akhirnya “kantoi”. Yang mana anda boleh semak laporan kes Kleinwort Benson Limited v Malaysia Mining Corporation Berhad [1989] 1 WLR 379:

Lord Gibson ruled “the comfort letter containing no more than the assumption of moral responsibility by the defendants in respect of the debts of Metals.”

Berbalik kepada soal 1MDB Malaysia itu, pendek kata apa yang berlaku sekarang ialah pergerakan pasaran dalam mensasarkan hasil setelah mengambil kira pelbagai faktor termasuklah :

  1. harga minyak dunia turun
  2. kadar hutang isi rumah
  3. kadar hutang kerajaan
  4. risiko dari 1MDB

Ini yang dipanggil sebagai “The beauty of market forces”. Anda akan dilihat berharga pada nilai yang sepatutnya kerana anda berhak selepas dinilai secara adil.

Nilai ringgit Malaysia mula merudum dengan dahsyatnya terutama sekali berkala dengan kejatuhan harga minyak.

Dan situasi semakin buruk apabila ia turutan mendadak dalam bulan disember 2014; sejurus selepas kegagalan 1Malaysia Development Berhad bayar hutang walaupun telah berjanji untuk membayar semula sebelum itu.

Nah disebabkan itulah, apabila diperhatikan penanda aras sovereign cds :

Malaysia 1MDB

  • Pada mulanya 4 Disember 2014 kadar CDS untuk Malaysia naik melebihi kadar Filipina atau Thailand
  • Ini adalah sesuatu diluar daripada kebiasaan memandangkan kadar CDS Malaysia adalah sentiasa rendah berbanding Thailand atau Filipina

P/S : CDS ini adalah Credit Default swap rate (yakni insuran tambahan pasaran kenakan ke atas kadar pulangan nota gadai kerajaan). *dalam dunia kewangan, risiko dinilaikan dengan kadar pulangan.

PP/S : Baht semakin menguat. Hari ini 100 baht = RM 11.11 … Jatuh teruk ringgit Malaysia sekarang.

Sambung Baca Yang Ini Pula - Ada Kaitan Dengan Di Atas:

82 Komen Bernas di Berita Semasa… add one
  • 0 sman 3:15 pm

    seram sejuk saya rasa dengan keadaan hutang di malaysia ini. hutang untuk bantu rakyat tak apa la tapi berhutang bagi kat orang tertentu sahaja. hentikan la , jangan buat perkara yang tak baik. nanti ditimpa bala

  • 0 Tanpa Nama 3:36 pm

    Jika kita bantu ugama Allah amal ugama buat/suruh yg baik tinggal jjht Allah bantu kita & teguhkn kita tngk brunei ada kbrkatannya

  • 0 jacki 3:37 pm

    Test…test…..susah msk komen…

  • 0 jacki 3:57 pm

    Lebih 80% rakyat berhutang secara keseluruhan paling tinggi dan bahaya bila mana tak mampu bayar hutang memang byk kalau rakyat suka berhutang kenapa nak kata org lain semakin kaya sebab mrk untung tanpa hutang anda rugi sebab berhutang. China rakyat hutang cuma 30% secara keseluruhan dan kebykkan mampu beli cash tanpa berhutang dan sebab itu negara china stabil ekonominya malah terkaya ekonominya yg sgt besar tanpa dapat negara lain mengejar hanya sebilangan shj mampu dekat seperti negara india….
    Inilah masalah malaysia suka berhutang tanpa cerminkan diri mampu ke bayar hutang malah dapat untung dgn hutang yg mrk buat atau hanya buat joli habis begitu shj………..

  • 0 Tanpa Nama 4:00 pm

    Nampak gaya kekayaan beredar/bada pd org tertentu shj dh nk jadi spt ala sistm feudal deropah ttpi skrg ala msia dan monopolo ala msia

  • 0 saje je 4:31 pm

    dasar system KERAjaan BN,rakyat di dahulu kan,pemimpin yg untung.kahkahkah

  • 0 Tanpa Nama 5:51 pm

    Dr M marah DS Najib.
    Ibarat pencuri lembu marah pencuri udang.

  • 0 Tanpa Nama 5:56 pm

    Salam sangka baiklh sesama kita/org baru hidup aman inipun ajaran nabi s.w.a kita tunggu & tgk

  • 0 Argentina 6:08 pm

    kami akan ada kawan tak lama lagi… hahaha.

  • 0 YAB Najib 6:11 pm

    terima kasih rakyat pilih saya dan ini hasil kerja saya.

  • 0 kojiKOG 6:13 pm

    tukar

  • 0 kojiKOG 6:18 pm

    Agaknya berapa nak kena bayar balik pada krishnan nanti.. lepastu berapa yang krishnan akan beri pada geng menteri ni.

  • 0 adakukesahekonomoni 7:08 pm

    Baguslah ekonomi mesia ni teruk…gwt bagai….aku dokong 500%…cos aku dok jiran2 indon, bangla..adohh sakit hati..mana pegi.rkyt mesia?.menagih dadah…ragut….bila ringgit jd lemah nilai matawang kita sama ngsn nilai matawang neg2 indo, bangla….so dorang akan gi dubai @uae tuk keje…maka rkyt mesia…silalah jgn pilih kerja….jgn rempit jgn isap dadah…jaga morality….jgn jdkan pembangunan sebagai alasan mengapa terjadi kes2 moral ini…juga jgn slhkan ekonomi yg memang kejam ni…kerja x nk…..nk memilihkerja….

  • 0 Tanpa Nama 6:57 am

    Contoh klasik umno ngan kroni.
    Ananda krishnan ni zaman mahathir ngan zaman najib dia dpt berbillion billion.
    Dia ni pandai curi peluang. Dia bukannya tinggal kat malaysia pun.
    Rumah dia kat perancis. Australia pun ada rasanya.
    Kalau duk malaysia mesti kepanasan.
    Maklumlah pencuri.

  • 0 Tanpa Nama 7:58 am

    Klu nk lbhkn slogan itulh jadinyan bnyk perkara dann faktor xdambilkira main buatje sama dgn projek lain yg kantoi kat kat lrmbupn sama alih2 dnlimya kondo buk mk dibuatnya prjk lembu tu..

  • 0 pru14 8:28 am

    Buatlh prjk lembu…betul-betul tq

  • 0 PERINCIK PERCUMA 8:33 am

    Account semasa Kerajaan kosong..??
    Di mana wang kerajaan sudah.
    RM 2bilion pun tiada.??

  • 0 GREECE 9:18 am

    Kenapa kamu nampak dekat. ..Jgn jadi mcm ni susah nnti

  • 0 zecq 9:49 am

    Malaysia akan jadi kepunyaan taikon…. tak lama lg rakyat akan jadi buruh paksa…. dipaksa kerja untuk taikon pemerintah…upahnya hanya berbentuk makanan….bukan wang

  • 0 Tanpa Nama 1:02 pm

    Kurangkan pengaliran wang keluar negara dan perlu timbalbalas & favourable trade yg baik buka tmpt pertumbuhan baru dgn segala kmudn jgn buat tmpt yg sesak lgi menyesakkan

  • 0 GotBackUp Malaysia 1:33 pm

    Benarkah maklumat ini?. Jika benar..sah la segala dakwaan Rafizi dan Tony Phua bahawa 1MDB ni dah makin caca marba. Nampaknya Ananda Khrisnan jauh lebih bijak dari mereka mereka yang bertanggungjawab terhadap 1MDB ini. Patut la team Tun Mahathir ikut menyinga terhadap Najib. CEO baru 1MDB, sdr Arul tak berminat ke untuk mengulas perkara ini. Dan andaikata maklumat ini tidak benar…dipersilakan 1MDB ambil tindakan dan respon segera. Kalau diam..bermakna 1MDB ini cumalah lubuk hutang untuk faedah pihak tertentu saja. Rakyat Malaysia kebanyakan berhempas pulas mencari rezki, senang senang hasil negara bocor dan bolos ke kantung pihak tertentu. Apakah ini satu lagi bukti bahawa Melayu terlebih cerdik?. Bertali arus duit negara bocor dan tiris. Dari BMF, PERWAJA, PKFZ, NFC dan kini 1MDB. Duit lesap tapi yang merembatnya tak dapat dikesan. Ada toyol lagi ke selain di Selangor?. Entah apa lagi lepas ini……..

  • 0 GotBackUp 1:42 pm

    Dari BMF, PERWAJA, PKFZ, NFC dan kini 1MDB. Semuanya rugi, duit lesap dan bocor. Anihnya tak ada sekor pun toyol yang boleh ditangkap kecuali di Selangor…tu pun ada ruang untuk terlepas. Lepas ni apa lagi agaknya yer?. Jika Rafizi, Tony Phua, Mahathir dan juga Berita Semasa ni sebar maklumat tak betul…persilakan 1MDB saman. DIam berarti komentar selama ni tentang 1MDB adalah betul belaka.

  • 0 semak 8:06 pm

    Selamatlah satu giant company malaysia di mata dunia… tapi di hati rakyat… satu lagi syarikat kelolaan negara bertukar tangan menjadi milik taikun2 bangsawan.. rakyat hilang lagi eset mereka

  • 0 raja musa 9:49 pm

    rakyat malaysia jangan pilih kerja? kau pun rakyat malaysia maka kau pun jangan pilih kerja.

  • 0 ? 1:04 am

    PAKAR EKONOMIKAH PM KITA NI???

  • 0 Tanpa Nama 4:11 am

    adus ! Lu cter apa? Ni soal ketirisan @ rasuah, salah guna kuasa, akhirnya rakyat mnderita. Lain la lu ada share…

  • 0 Tanpa Nama 4:45 am

    astafirullah… Mimpi ke ? Ni bukan rugi brapa RM. Ratus atau ribu. Billion tau tk ! 1B masudnya 1ribu juta. Kalau tk faham lagi 1,000,000,000.00 lu kira sendiri. Jgn smpai keturunan kita merempat di bumi sendiri, krna hasil KEBODOHAN kita sendiri. Adakah sama sifat nabi s.a.w pemimpin kita hari ini? Fikirkan sebelum AZAB ALLAH menimpa… Nauzubillah !

  • 0 Pak Man 10:29 am

    Kita tunggu dan lihat saje le nanti….. untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Brim kan ado… buleh makan utk 2 tahun tuh…

  • 0 hj rugiyah 11:22 am

    mne hajah rogayah???asl xnk komen??nk suh dibelakang bn lg ke??mne kemakmuran yg konon2 bn bwk??backuplaa KERAjaan bn ko tu..dala parti dan kerajaan xreti beza..huh!!

  • 0 Tanpa Nama 12:38 pm

    1MDB dah jadi Malaysia Dah Bankrap.

  • 0 Tanpa Nama 12:56 pm

    Pgi lepot sama sprm diaolang buat apa cekalang hu hu tgk apa cter

  • 0 saje je 3:17 pm

    ada byk lg…LTAT,KWSP,PNB,FELDA,TABUNG HAJI,SOCSO dan byk lg lah..,tgu masa je KERAjaan BN nak pokaimkan

  • 0 saje je 3:18 pm

    BR1M kan ada hahaha…

  • 0 labi2 8:59 pm

    Sokong 1MDB – Msia Dah Bengkrap

  • 0 Tanpa Nama 10:25 pm

    Macam mana skrg nmpk slogan 1mdb dh smcm xreleven lgi dh nk jdi hak sorng individu pulak inilh masalahnya apapn kita tengok nanti

  • 0 labi2 1:15 am

    Kalau untung jadi hak individu… kalau rugi jadi hak rakyat

  • 0 pru14 8:16 am

    Rugi lagi…pastu gst naik 6% ke7% atau 8% tol naik minyak naik lebih tak ikut proportionate yg spatutnya turunpn sama alasan mslh sabsidi

  • 0 Tanpa Nama 8:21 am

    Rugi lg pastu rakyat tanggung bebannya

  • 0 Tanpa Nama 11:55 am

    Kalau betul nk cover dgn duit judi pun tak guna juga memang duitharam tiada kberkatannya bila mati…

  • 0 Hajah Rogayah 12:08 pm

    akak mohon agar mereka yang tidak faham ekonomi jangan komen. akak yakin DS Najib sudah lakukan yang terbaik, dan Malaysia sedang berada tepat menuju negara maju

  • 0 Hajah Rogayah 12:10 pm

    yakah, komen aadalah amat karut. adakah selama ini dibawah civil law anda lihat brunei tidak berkat dan maju? kita sudah laksana yang termampu, ingatlah orang melayu hanya separuh dari penduduk malaysia, jangan berlagak bagaikan kita penduduk majoriti 80%

  • 0 faiz 5:28 pm

    susah dpt gas memasak di ktrg skg. saja simpan stok ke. tak boleh naik harga pasal minyak turun

  • 0 faiz 5:36 pm

    itu gas shell. lain lain gas xtaulah pulok.

  • 0 faiz 6:15 pm

    susah dapat gas memasak di k.ganu dlm seminggu ni … shell gas.
    lain2 gas xtau lah pulok.

  • 0 semak 8:23 pm

    Wahai hajah rogayah anda yakin dgn najib atas fakta apa… mana satu tindakan kjaan yg boleh menjana dan memacu msia kearah negara maju. Apakah dgn brim boleh tingkatkan ekonomi… menambahkan pendapatam rakyat. Apakah petunjuk yg menyatakan ekonomi bertambah naik. Apakah nilai rm mengembang. Apakah nilai ekspot naik. Kalau semua ini merundum menunjukkan ekonomi kita juga merundum.
    Jgn jadi ahmad maslan yg menjadikan tiada pekerja yg dibuang sebagai penanda aras ekonomimya. Kalau hjh faham ekonomilah ceritakan pd kami disini. Jgn bercakap secara general saja
    Butirkan perinciannya

  • 0 hj rugiyah 11:16 pm

    xfhm ekonomi?ko 2 jje yg xphm base!!tang mne malaysia berada di landasan yg btol??mne ko dpt fakta ko??even tun m pun seram ngn cr najib handle mslh ekokomi ni..

  • 0 hj rugiyah 11:27 pm

    stakat termampu??sdgkn kte mampu lbh baik dr tu..komen hajah sangatlaa karut marut..asl karut je hajah,asl hajah je karut..haha..islam agama yg syumul..xsemestinya kena 80% melayu br nk laksana hudud..mmg ye dbwh civil law sblm ni brunei da maju,tp brunei cr yg lbh berkat..sekurang2nya dia da cbe yg ‘termampu’ utk laksanankn hudud..kerajaan ko ada??

  • 0 Tanpa Nama 12:22 am

    Slps shj Brunei istihar umdang2 huduf April 2014 3 telaga darat ikut pakar/kajian thn 300 thn kita plu fikiran +ve usahaa bnyk doa tawakal serta takwa firman ALLAH maksud lbh kurang jika kamu bertakwa Allah akan beri keberkatan dlangit & dbumi rezki yg xdsangka

  • 0 Tanpa Nama 12:30 am

    Kena fikiran positif usha doa bnyk2 tawakal Brunei laksana hudud 4/2014 firmam Allah maksud lbh krg jika kamu tawakal Allah bri kbrktn dlngit dn bumi

  • 0 labi2 7:05 am

    Hjh rogayah gi buat haji di mekah tapi tak yakin dgn islam… tapi nak pakai juga title hajjah. Ini satu contoh terbaik orang gi haji nak title. Civil law katanya labih baik dr undang2 islam… suruhanjaya reid lebih baik dr 4 khalifah lah ya hjh ya. Ko memang tak layak pakai title hajjah. Baik ko pakai title tujjah je. Tak tau la ko wst haji kat mana… kat paris ke…. hahahah

  • 0 Raja Ali 9:00 am

    umno bagi kroni berbillion ringgit,
    ananda krishnan, vincent tan, francis yeoh antara tokoh yang dapat durian runtoh dari umno.

    umno juga sangat bermurah hati bagi macai mereka 2.00 ringgit satu posting.
    bayangkan jika macai umno ni buat 1000 posting satu hari, kaya mereka.
    tapi kesian mereka ini, kena maki, kena ludah puuuiiii
    mereka tetap bersabar demi umno dan 2 ringgit.
    kalau bukan kerana macai umno tokoh tokoh yang di namakan diatas tak akan jadi jutaan.

    syabas macai umno

  • 0 Tanpa Nama 9:31 am

    Salam Brunei mula laksana hudud 4/2014 slpstu jumpa lg 3 lgi telaga mnyk drt ikut pakar/kajian thn 300 thn itulh maksud firman Allah/dlm Quran lbh kurang jika kamu bertakwa nescsya Allah beri keberkatan dlangit & dbumi & rezki yg tidak dsangka

  • 0 Tanpa Nama 9:43 am

    Perlu fikiran poitif buat kerjs kita taufik hidayat kpunyaan Allah skurang kita tlh busaha dn jb dpn Allah nnti jgn tewas sblm busaha dn plu hikmah ingt kita hnya busaha keputusan kpunyaan Allah perlu doa byk2 dn bserah pdNya /Allah

  • 0 Tanpa Nama 9:53 am

    Apa hjh rogayah sdr anda sorg islam knapa dah tewas sblum berjuang kita usha kptsn dn taufik hidayat kpunyaan Allah jgn kts buat kerja Allah karut marut hjjh ni

  • 0 Tanpa Nama 10:00 am

    Kena fikiran positif jgn kalah sblum bjuang kita bt kja kita kptsn t.hdyt dn kptsn kpunyaan Allah

  • 0 Tanpa Nama 10:18 am

    Haiya apamcm xmsk lo

  • 0 Tanpa Nama 2:35 pm

    Proxy tun mahathir. Ananda di India tak boleh berdagang kerana menipu.Msia ok boss dia bapa penipu.Jangan biar si luncai terjun dengan labu labunya.

  • 0 Tanpa Nama 3:59 pm

    Kepakaran pm antara brani buat pinj/htg walaupun dh langgar siling bilalh nk bajet bimbang atau/surplus/bimbang rasanya dgn cth 1mdb jgn hrpllh 2020 akn blaku klu x tukar

  • 0 Dr Steam 5:22 pm

    ananda krishnan = taikun kroni

    kerajaan bn pimpinan najibur = tikus mayat

  • 0 nik mazlan 12:16 am

    admin berita semasa dicadangkan supaya buat poll mengenai harga minyak mentah dunia turun tahun 2015 = gaji kakitangan awam dan swasta dipertimbangkan untuk turun tahun 2015?

  • 0 Tanpa Nama 7:00 am

    Jika kamu bertakwa Allah s.w.t bri keberkatan dlangit dn dbumi dn rezkix disangka takdir tentukan Ab. Najib turum

  • 0 pru14 7:21 am

    Jika kamu ikut perintah Allah tinggal larangan Allah Allah beri kbrkatan diatas kamu dn dbumi dn rezki xdisangka.. . Masa dn takdir ttuksn A. Njibr turun

  • 0 Tanpa Nama 7:33 am

    Jika kamu takwa Allah beri berkat lngit/bumi dn rzki xsangka. Takdir ttu A.Njb turun whi macai umno

  • 0 Tanpa Nama 8:23 am

    1MDB = SATU MALAYSIA DAH BENGKRAP

  • 0 sman 8:51 am

    maju apa . dh nak lingkup

  • 0 Tanpa Nama 9:35 am

    Tikus bnyk dKL ma bila nk > ?

  • 0 Tanpa Nama 9:44 am

    KL bnyk tikus bsr-bsr bila nk kurang?

  • 0 Tanpa Nama 10:12 am

    Tikus bnyk dKL bila nk <?

  • 0 cekodok. 10:49 am

    Ni mesti akak jenis kuat kipas kn.Main jilat je ape dia kata..mangkuk hayun btol la.akak yg xfhm ekonomi ni..g blaja balik..dlu mesti sllu ponteng kelas ni..

  • 0 cekodok. 10:52 am

    testing testing 123

  • 0 cekodok. 10:54 am

    Mabok ketum ke ape hajah ni..akak minum ek mlm tdi.
    g blaja ekonomi lgi kak, mesti sllu ponteng kelas ekonomi ni.

  • 0 cekodok. 10:56 am

    Sampai bila nk tggu? Sampai ko mengemis di negara sendiri?

  • 0 madey 12:38 am

    yes,harga minyak turun tp stil harga brg2 xtrnkn..still mhl lg kn..so why on earth nk trnkn gaji plak???adoiii…pening r…pening r dia ni…

  • 0 Tanpa Nama 3:49 am

    salam.. Hajah. Terbukti sudah terang lagi bersluh. Rujuk kmbali sejarah nabi dan rasul. Ilmu, amal dan segla tidak d warisi keturunan. Ingt ! ini bkan soal parti, kemajuan, bangsa atau apa sja. Wlaupun terlalu ramai org MELAYU tk pernah pergi KLIA atau ke KLCC yg d dalamnya terdpt gedung perniagaan bertaraf dunia pemiliknya BUKAN MELAYU. Terus terang saya katakan hajah terlalu naif dlm soal politik,ekonomi, sosial maupn agama. Jgn jdi pak turut. Paling penting jgn perthankan perbuatan zalim serta menjadi tembok kemungkaran. Insaflah. Kta smua ada kekurangan dan kelemahan. Begitu jga dgn pemimpin yg lebih tau apa yg d depan mata. Jgn fikirkn keuntungan dunia shj. Fikirkn sama genersi akn dtg. Blum lgi prhitungan dgn MAHA ESA di akhirat kekal abadi yg tiada penghujungnya……. Sma2 kita renungkanya.

  • 0 wak korpo 3:12 pm

    Geng cium jilat umno kata 1mdb dpt kat orng melayu…
    ceo…Kanda Arul.
    Pemilik saham terbesar… Anakanda Keris Nan.

  • 0 Tanpa Nama 1:11 pm

    so dimana kemelayuannya mungkin akan dtg kot msk umno…eh silap masuk melayu ok Islamlhtu…

  • 0 Tanpa Nama 6:48 pm

    Kauorang semua sapa dia tak nampak kita semua yang dia nampak duit sebak tu senang ja buat utang apa nak heran yang bayar bukan dia rakyat

  • 0 wak lu 10:34 am

    tak faham ekonomi laa ni.. pasal tu hutang malaysia paling banyak..

  • 0 EE 3:54 pm

    ENGKAU TAU MANA NAK LINGKUP

  • 0 EE 3:55 pm

    CUBA CAKAP KAT AKU KAU TAU MANA..NAK L

  • 0 EE 3:55 pm

    CAKAP TU HATI22.KERANA MULUT BADAN BINASA..BAIK DOAKAN YANG TERBAIK BUAT PEMMPIN KITA X KIRA SEBELAH MANA PUN

  • 0 awang 7:15 pm

    haramjadah punya kerajaan…menyusahkan rakyat!

Tinggal Komen Bernas Bagi Topik Ini