Beban Guru Tugas Sekolah Masa Kini Makin Bertambah (10 Jam Sehari), Kenaikan Pangkat Tidak Adil, Kemudahan Sangat Terhad!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Beban Guru Tugas Sekolah Masa Kini Makin Bertambah (10 Jam Sehari), Kenaikan Pangkat Tidak Adil, Kemudahan Sangat Terhad!

Sebelum ini sudah ada isu dan aduan masalah berkaitan guru seperti (DI SINI).

beban guru

Kita akan mendengar permasalahan yang menimpa kalangan guru-guru hari ini, dan tidak mustahil kita mungkin akan terus mendengar permasalahan seperti ini ini pada masa akan datang selagi segala isu yang berkaitan guru-guru Malaysia hari ini tidak diselesaikan secara tuntas.

Berita Semasa ada menerima aduan daripada kalangan guru termasuklah surat aduan terbaru yang dihantar kepada kami.

Antara isu-isu yang berbangkit adalah seperti :

 • Masa kerja guru, beban guru yang semakin bertambah,
 • Pengetua/Guru Besar yang tidak kompeten,
 • Sistem kenaikan pangkat yang tidak adil
 • Kursus Upskilling guru
 • Situasi tempat kerja yang tidak kondusif
 • Kekurangan peralatan ICT dan ABM .

Beban Guru Tugas Sekolah : Surat Aduan Guru Malaysia

Suara rintihan atau isu beban guru sering kedengaran sejak berpuluh tahun tetapi sehingga kini tidak pernah selesai. Memang tidak dinafikan ada tindakan penyelesaian diambil tetapi ianya banyak yang bersifat ad hoc dan political. Berbagai kajian telah dijalankan oleh KPM sendiri misalnya tentang beban tugas guru tetapi penyelesiannya bukan mereka meringankan beban malah ditambahkan lagi beban kerja hingga lebih berganda. Lebih ironi lagi ialah tidak ada satu badan atau kesatuan pun yang bertindak atau mewakili semua guru. Sebagai contoh NUTP dan KGLM selaku kesatuan yang disertai oleh ramai guru hanya memperjuangkan guru-guru lepasan maktab sahaja.

Oleh kerana projek pensiswazahan guru, maka lulusan maktab telah dinaikkan status mereka secara ‘magic’ dan automatic kepada siswazah. Laluan kenaikan pangkat guru bagi golongan mereka lebih mudah dan pendek iaitu formula 8: 8: 5 berbanding dengan guru siswazah dengan formula ‘time-based’ 8: 8: 6: 3. Mereka juga berjaya’melangkah kepala’ guru-guru berijazah tulen walaupun yang ‘super senior’ dalam urusan kenaikan pangkat seperti menjadi GPK, pegawai di PPD, JPN, KPM dan menjadi Pengetua. Lalu kesatuan-kesatuan ini terus menuntut keistimewaan mereka sebagai siswazah pula dengan ‘mengabaikan’ lulusan siswazah yang sebenar.

Dalam semua profesion, hanya keguruan sahaja yang tidak ada ditetapkan masa kerjanya. TIDAK ADA SATU PIHAK pun yang memperjuangkan hak-hak guru dalam hal ini. Pada November 2012 kerajaan telah mengumumkan sistem waktu bekerja 9 jam untuk para guru dimana Pahang, Melaka, Johor dan Sarawak telah menjadi negeri perintis selama enam bulan sebelum ianya diperluaskan ke seluruh Malaysia. Oleh kerana mendapat tentangan daripada pelbagai pihak dan dari Kesatuan Guru, pada 28hb November 2012, Timbalan, Perdana Menteri merangkap Menteri Pendidikan telah membatalkan perlaksanaan sistem ini.

Sebagaimana kerajaan pernah mengumumkan penghapusan yuran sekolah dalam bajet 2008, para ibubapa terpaksa membayar sejumlah wang yang berkali ganda dari jumlah yuran sekolah itu sendiri. Perkara yang sama berlaku pada masa kerja guru. Sebelum 2012, kebanyakan guru sekolah menengah harian biasanya balik pada jam 2.30 petang. Sejak awal 2012, terdapat pengetua yang mengarahkan guru bekerja sehingga jam 3 petang. Malangnya guru hanya balik pada jam 3 petang Itu hanya untuk satu atau kadang-kadang 2 hari sahaja dalam seminggu. Selebihnya mereka pulang sehingga lewat jam 6.00 petang.

Jadi secara puratanya guru bekerja selama 10 jam dari Isnin hingga Khamis. Ini belum diambilkira beban guru yang dibawa pulang ke rumah.

Beban Tugas Guru dan Masa Bertambah : Kesan-kesannya?

Secara teorinya minda para guru akan lega sebaik sahaja mereka keluar dari pintu pagar sekolah. Oleh kerana pulang lebih lewat, mereka akan berfikir tentang banyak perkara khususnya guru perempuan iaitu tanggungjawab pada suami dan anak-anak. Ini mengakibatkan gangguan psikologi kepada guru dalam bentuk stress atau tension kerana beban kerja yang makin bertambah dan tekanan kerana tidak dapat melaksanakan tanggungjawab sebagai suami/isteri secara normal.

Guru terpaksa berbelanja lebih membayar kepada ‘baby sitter’ setinggi RM15 bagi setiap tambahan 1 jam selepas jam 3 petang sebagaimana hari-hari biasa.

Apabila pulang sama (malah lebih lewat) dari waktu pejabat, jalanraya yang sesak pada ‘peak hour’ menyebabkan guru lewat sampai ke rumah. Solat Asar dilakukan di penghujung waktu.

Oleh kerana kami tiba lewat ke rumah, rutin kehidupan di luar kami hampir musnah. Jogging, bawa anak makan angin petang, berkebun dan sebagainya sudah sukar untuk dilakukan.

Pengetua-pengetua yang berkursus di Institut Aminudin Baki (IAB) seolah-olah di ‘brainwash’ oleh IAB agar melaksanakan perjumpaan satu hari dalam seminggu dengan guru-guru semata-mata mahu mendengar celoteh KATUN mereka yang membosankan dan tidak berfaedah. Ironinya perjumpaan ini mengambil masa sehingga 3 jam. Kandungan perjumpaan berkisar sekadar mendengar motivasi dungu yang tidak bermutu dan meminta para guru berkongsi ilmu yang tidak kami minta dan hargai sama sekali. Perjumpaan/mesyuarat ini hanya boleh berakhir dalam masa 15 – 30 minit sahaja. Tetapi aduan rakan-rakan dari sekolah-sekolah yang lain adalah senada iaitu pengetua banyak cakap merapu dan tidak ada walaupun ‘basic skill’ dalam mengendalikan mesyuarat. Oleh itu para guru merasa tertekan duduk berjam-jam dalam mesyuarat.

Bagi Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) pula, guru memperuntukkan sekurang-kurangnya 2 jam bagi menyelesaikan beban tugas guru yang diberikan kepada mereka setiap minggu. Ini tidak diambilkira masa yang digunakan oleh mereka dirumah. Seorang guru biasanya diberi dua (2) sehingga empat(4) kelas PBS.

Beban Tugas Guru (Kelemahan-kelemahan Sistem PBS)

Kemudahan ICT sekolah amat mendukacitakan. Dalam sebuah sekolah yang purata bilangan gurunya ialah 80 orang, hanya ada dua(2) atau tiga (3) desktop sahaja. Oleh itu hampir SEMUA guru menggunakan laptop/harta mereka sendiri untuk menjalankan kerja kerajaan. Malangnya kerajaan sanggup bagi laptop percuma pada pelajar dan membiarkan guru dalam kerumitan mereka sendiri. Hanya profesion guru sahaja di mana mereka terlalu banyak menggunakan wang dan harta sendiri untuk buat kerja kerajaan.

Beban tugas guru tidak terhenti setakat itu sahaja. Oleh kerana guru tidak dibenarkan mencari pendapatan sampingan, mereka terpaksa meminjam untuk membeli laptop bagi melaksanakan tugas yang dibebankan kepada mereka. Harga laptop RM1500- RM2000., guna kad kredit atau hutang dan bayaran bulanan sehingga RM60 sebulan.

Capaian internet/schoolnet yang amat lemah menyebabkan guru terpaksa guna streamyx atau broadband. Bayaran sebulan ialah dari RM48 hingga RM148 sebulan.

Peruntukan masa yang terlalu lama oleh guru untuk mendaftar pencapaian pelajar secara online (kerana capaian internet yang lemah) dan pengurusan PBS yang lainnya menyebabkan mereka terpaksa melaksanakan sebahagian kerja ini di rumah. Sebagaimana yang pernah didedahkan dalam akhbar, kami terpaksa berjaga sehingga jam 3 atau 4 pagi untuk menyelesaikan lambakan beban tugas guru termasuklah kerja-kerja PBS.

Kesan kepada situasi ini ialah terjejasnya sistem rumahtangga dan hubungan suami isteri sehingga membawa kepada pertengkaran. Masa yang selama ini dihargai dengan membelai anak-anak sudah berkurangan dan berlaku pertelingkahan suami isteri kerana isteri (guru) terpaksa tidur lewat dan mengabaikan anak/suami kerana PBS.

Kami pernah menghantar email kepada pihak Kementerian dan NUTP tetapi respon mereka sekadar menyiasat sahaja dan tiada tindakan. Nampaknya seolah-olah ada agenda yang tersirat dari KPM yang memang berhasrat untuk melaksanakan sistem kerja 9 jam secara senyap-senyap. Malangnya tidak ada mana-mana badan yang berani menyuarakan keadaan ini. Sebenarnya perkara ini bukan sahaja berlaku di Kuantan malah seluruh Malaysia. Oleh yang demikian, kami amat berharap pihak tuan dapat melakukan sesuatu bagi kebaikan semua guru yang selama ini tidak mendapat perhatian serius dari pihak yang berkenaan.

Apa kata kalangan guru sekolah di Malaysia sekarang mengenai isu beban guru sekolah masa kini? Suarakan pendapat dan masalah anda bersama di sini…Share.

278 Comments

 1. kalau nak diikutkan kerja di jabatan kami lagi banyaKkk tau
  tapi kami tak pernah pun nak komplen. Yang jadi cikgu tu bersyukurlahhhh. Kalau rasa tak mampu nak galas tangguungjwb, berentilah jadi cikgu. ramai lg kt luar sana menunggu peluanglah.

 2. Para Guru patut bersyukur negara kita masih aman dan gaji guru-guru di Malaysia lebih tinggi jika dibandingkan dengan Indonesia, Timor Leste, Uganda, Zimbawe, Thailand dan lain-lain. Negara kita juga tidak bankrap.

  Bak kata UFB, ini semua ketentuan Allah.

  —Senah a.k.a UMNO Muda—

  :Banghead:Senah:

 3. Hanya org yg jd ckgu ja tau beban keje ckgu
  Mcmana….so..yg x ada kaitn jgn buat tdhan yg x berasas….

 4. Org laen pon keje jugak… Lg masuk awal pg lewat malam balik. X de merungut pon? Cikgu patut x merungut x berkat ilmu tu sebab jd macam macam maslaah kat skola. Semak balik cikgu zaman dlu? Ade mereka merungut? Dan dr situ ramai lahirnya cerdik pandai. Kalau x mampu rs utk berkeerja seperti dijadualkn jgn jd cikgu. Just my 2 cent.

 5. black mata on

  mengarut semua 2..ada2 sja komplen guru2 ni..cdah la byk cuty,gaji tinggi yg x akn hbis 2/3 buln..lebih baik fokus pd pnjwt awam yg lain..pendek kata,apa yg d snarai di ats adalh karut marut!!!

 6. saudari x pernah mengalami ape yg cg2 kat luar sana alami….boleh la ckp mcm tu…kerja guru skrg bukan mcm zaman dulu…harap mengerti…

 7. Semua perkerjaan pun ada bebannya tersendiri. Yang penting kita bekerja kerana Allah. Jangan cakap kerja orang lain senang, kerja kita susah. Masing masing sebagai manusia ada peranan, itulah tujuan kita dijadikan Allah di muka bumi. Gaji nak bortingkek-tingkek, beban kerja tak nak langsung, tak boleh lah. Bak kata orang kampung; “no pain, no gain”. Yang paling penting, kena ikhlas bekerja. Berita semasa ni moderator dia cikgu kan. Orang lain pun ada susah sendiri kerja. Ada orang, takde kerja langsung pun dan susah nak cari kerja sebenarnya.

 8. bukan masalah merungut atau x…tp sistem yang kerajaan buat sgt menyusahkan….hnye yg jdi cg shje tahu masalah yg dihadapi…kalau x tahu…jgn main komen je….

 9. Dah agak mesti akan keluar komen yang macam ni..kerja dkt jabatan lain tp awak memang menjalankan kerja yg khusus dgn tugas awak tapi yg cikgu-cikgu persoalkan ialah kerja yang bukan sepatutnya mereka buat..their core bussiness is TEACHING..bukan benda mengarut yg takde kaitan dgn menjadikan anak murid pandai..lets say,awk doktor,tp awk kena sapu hospital,siram bunga,drive ambulan,bleh tahan?itulah analoginya..siapalah kita tanpa guru,ibu bapa pn xmampu,(xde masa) nk ajar kita sampai bleh masuk u..wife saya cikgu,saya faham dunia mereka,TQ..

 10. bersyukur dpt jd guru…pekerjaan yg mulia..walaupun bangun pukul 2 atau 3 pagi semata-mata menanda kertas peperiksaan dan buku pelajar…fotostat latihan pelajar tak pernah berkira..guna duit sendiri…peralatan semua guna duit sendiri tak mcm org kerja pejbt ..semua dpt free…hanya org yg memahami saje yg faham beban guru…apa2 pun syukur alhamdulillah

 11. jd cikgu je la yg buat multitasking job? x tau la samada golongan cikgu ni mcm katak di bawah tempurung atau pun hanya buat2 x tahu, tp xpe la biar aku highlight je kat sini… BOLE KATE KEBANYAKAN PERJAWATAN DALAM GOMEN KENE MULTITASKING DAN KEJE LEBIH MASE TANPA CLAIM….

 12. Mslh penjawtn pn pelik..gpk pn bolh di arahkan turun jd guru biasa hnya keran naik gred…

 13. aik…cikgu plak dipersalahkan bila anak murid buat masalah? terbaik :) a’ah lupa plak; kan cikgu2 yg mengandungkn pljr2 tuh, bg susu, jaga, bg tido mlm2, bg makan, didik dari umo 1,2 tahun…sekolah tuh kan rumah pljr2 tuh, pljr2 tuh mmg 24jam 7hari seminggu kat sekolah.

 14. itu dr, mcm mane pulak dgn paramedik, wahai EN SUAMI CIKGU…. sbg contoh la, MA di jabatan kecemasan kene buat keje PT, kene buat keje pembantu farmasi tu x kira lg yg keje di klinik kesihatan, lg la mcm2 diorang buat….

 15. cikgu bukan merungut sebab BANYAK KERJA…cikgu merungut sebab kerja banyak YANG TAK BERKAITAN dengan tugas guru, MENGGANGGU tumpuan kualiti masa dan pengajaran kepada anak2 didik…anak2 didik tu sape??? anak-anak KORANG yanng selalu tak puas hati dgn guru la jugak!!…

  atau korang nak anak2 korang bodoh piang tak cukup pelajaran asalkan guru2 semua dok diam dan tak merungut ttg hal ni??/!!

 16. Yg komen bangkang cikgu tu sbb xlayak jadi cikgu.tu yg komen ada unsur dengki bila masuk bab gaji & cuti.haha

 17. setuju dengan komen saudara di atas. kerja kena IKHLAS, bagi yang beragama islam yang mengaku islam dia amat islamik, kerja kerana Allah S.W.T.

  jadi macamana susah payah sekalipun kononnya kerja tu cacamarba, rojak, gaji tak setimpal, tapi kalau dibuat atas dasar “jihad” kepada diri sendiri dan keluarga, insyaAllah ianya jadi berkat, yang berat jadi mudah, yang payah jadi senang.

  semua bidang ada susah senangnya. nasib la seseorang tu dapat kerja senang, dan nasib jugalah kalau dia dapat kerja yang susah tapi dibayar tak setimpal. memang dijadikan segala perkara di dunia ini ada yang adil ada yang tidak. pokok pangkalnya kepada manusia itu sendiri yang tabah menghadapinya.

  jadi selagi ada lagi isu sebegini, akan datang akan ada lagi skim lain, pekerja lain, sektor lain yang akan mengeluh tak sudah.

  berita semasa ni pun satu hal. tak habis-habis nak buat topik provokasi. sudah-sudahlah tu.

 18. PekerjaSwastaSusah on

  Staf2 government ni keja semua nak senang, gaji nak tinggi, padahal gaji korang tu dikutip dari rakyat yang majoritinya susah (cukai). Big boss korang (Mr.Jibby) tiap2 tahun announce kenaikan dan benefit2 lain pada masa yang sama kutip cukai dari rakyat sebab nak tampung kos pengurusan mcm korang ni yang tinggi tapi malas dan manja.

 19. Christina Lourdes on

  Ada lagi yang nak banding dengan kerja lain…dasar ….tak faham…banding gaji dengan uganda dll…buat apa…negara tu semua ada masalah…jadi Malaysia negara bermasalah ke…cuba banding dengan Singapore. ..guru Adalah profession kedua selepas askar ..yang menerima gajiyang berpatutan di sektor kerajaan

 20. insan memahami on

  saya setuju sgt2… cikgu2 zmn skrg rasa terbeban… sya tgok dh xseperti guru yg mengajar di sekolah..sebaliknya dialah guru, dialah kerani, dialah itu, dialah ini…. kerajaan xda sikap prihatin dgn masalah guru2 zmn skrg.. tambahan lagi yg terbaru bg cikgu2 yg timebased utk kenaikan DG44 dari DG 41, kalu dlu2 kenaikan bdasarkan LNPT… But nowdays, LNPT + Performance setahun(banyak aspek pulak tue..) bukan nak mengomel bg mereka yg bergelar ‘Guru’ ni… cuma mereka mahukan kesama adilan & yg paling penting ketenangan hidup… kalu dah ari2 asyik2 terkejar ke sana sini…silap2 ari bulan jatuh terus padam akibat serangan jantung & STRESS kerja…NAK MACAM INI KER?????? Apa yg mereka lalui skrg ni…sistem itu sistem ini…itu semua MENYUSAHKAN & MEMBEBANKAN guru2 MALAYSIA KINI… ssesape yg dok kata guru2 asyik komplen sana sini, meh org tu turun try jadi cikgu…konpem meraung….. Budak zaman dahulu xsama dgn zmn skrg…itu korg patut tahu… sendiri fikirlaa…

 21. Nak banding guru malaysia dgn zimbabwe? ? Ko tgklah guna mata kepala kau cemerlang sgt ke pencapaian mereka banding dengan anak kau

 22. Tu la.kecik2 xnak blaja pandai2.kalau x, dah jadi cikgu dah.dpt merasa gaji ijazah.haha..ni x.xdpt masuk u, nak dengki mcm2 kat cikgu.sedarkah anda bhw cikgu2 ialah babysitter ank2 anda.kalau cikgu stress kena jd tukang kebun,ank murid terus jd gila nak mkn tanah.haha

 23. orang yang tak tau aje akn kate t/jwb guru xberat… guru juga diwajibkn ada laptop krn kbykkan urusan adalah online. sedangkan sekolah tidak mampu menyediakan keperluan utk guru melaksanakn tugas. nk xnk kena la juga kena beli guna duit poket sndiri. kertas latihn budak kadang tu…hantar photostat kt pej lmbt..dh byk sgt nk kena buat..nk cpt kena la photostat kt luar.keluar lg duit poket…
  PBS pula ajar semua guru menipu…ada silap kena buat balik ..nk settle mslh cg bg jwpn…dah siap semua tu nk key in lg..failing lg..kalu cg xtipu ppd jwbnyer kena mengadap la ppd pbs xsiap….sistem mengajar semua menipu..dulu murid saja menipu sekarang sampai ke pengetua menipu…
  nak xnk keja nk kena siap juga..siapa la punya idea celop idea isreal nie..mendidik masy. penipu..

 24. My sister masa belajar ambik aliran bio tech but Xde keje…n dulu mati2. Tak nak jd cikgu tp Now jd guru ganti baru dia faham betapa susahnya n byknya keja cikgu n She say She respect apa yg cikgu2 buat.bila masuk alam perguruan baru dia tahu….

 25. Apa pun org diluar sana patut bersyukur kerana masih ada guru yg mengajar anak mereka n jd org berguna termasuk mereka juga dulu di ajr oleh insan bergelar guru kn…tq

 26. Pd yg BUKAN cg xyah la nak ckp lbh.korang xkan fhm tugas cg skrg..nak ckp byk jadilah cg seminggu pon ckp…rasa cmner n then br komen kt cni
  bl diluah cmni ler…dpt title CIKGU XBERSYUKUR…XIKHLAS..hanya yg jd cg shj yg mmahami tugas..tjwb..pengorbanan yg mcm2…

 27. Guru zaman sekarang ni tak sama macam zaman dulu..Balik rumah tak sempat nak uruskan keluarga sebab nak siapkan kerja yang tak siap di sekolah..Kadang2 tidur lewat malam..Kelengkapan untuk mengajar pulak boleh kata kena sedia sendiri..Kena beli itu ini..Guna duit sendiri untuk kegunaan sekolah..Macam2 lagi kekangan yang wujud tapi cukuplah dengan yang ada ni..Menjadi pendidik ni adalah pekerjaan mulia tapi ni lah kekangan yang perlu dihadapi oleh guru2..Harap guru2 semua tabah dalam menjalankan tugas harian..

 28. tugas sebenar guru tidaklah mebebankan… kebanyakan guru yang banyak kerja kerana memang telah diberikan tugas2 khas dan di kurangkan beban mengajar… kebanyakan guru yang cemerlang tidak pula mempersoalkan tugas yang banyak ini kerana mereka bijak menguruskan situasi dan berupaya mengisi ruang kerja dengan teratur .. berbanding mereka yang bekerja sambil lewa dan saling mengeluh… tidak dinafikan penggunaan peralatan seperti komputer dan alat bantuan teknologi lain adalah dari hak milik guru sendiri ..dibeli dngan wang gaji dan pinjaman oleh guru sendiri… sebab alatan dan teknologi yang disediakan adalah ketinggalan zaman dan tk dapat beroperasi dengan kehendak sekarang…

 29. Klu org2 d luar sana rasa dah x perlu cikgu2,xpyh la hantar ank2 ke sekolah..ajar sendiri lh di rumah..cikgu2 plk dah tk lyk nk memperjuangkan nsb guru krn jika d suarakan pasti ada yg tk puas hati….mungkin dulu mereka nk jd guru tp TAK LAYAK…kesiannnn

 30. Grand_fact on

  Cikgu2 tu jangan laa merungut sebab semua kerja ade risko dia ade kerja sampingannye itu laa tugas didunia…perlu ikhlas sahaja melakukan kerja ini insya allah ia takkan jadi beban

 31. cikgu muda on

  Mmg tugas guru sgt byk. Waktu sekolah shj tak cukup nak selesaikan semua keje. Sampai ade kelas yang tertinggal nak masuk sbb sbuk buat pbs. Belum lg d kira kejar silibus, wat pbs bg SETIAP pelajar secara INDIVIDU. Bygkan kalau ade seramai 100 org pelajar n setiap pelajar perlu ade 50 evidens tugas. Sgt berat bg tugas seorang guru. Di rumah sambung buat pbs lg, family d abaikan. Bila tiba hari akademik, ibubapa salahkan guru anak mreka x cemerlang, walhal kita da cuba laksanakan sehabis baik dengan semua kerja serentak. Bukan nak complain, kpd yg anggap kami kerja.sng, mohon jd guru ganti skolah slama 3 bulan.. tgk ketahanan anda.

 32. Guru Cemerlang sgtlah tu! Kalau dpt Keja yg diamanahkan adhoc, pastu kenakan cikgu2 muda utk ambik alih dgn alasan dah tua, mmglah cemerlang.tu yg merasa Keja kurang & xpernah nak komplen.

 33. gaji dh naik….kenaikan ikut time based….lg mau bising!……kerja la! dok menaip kat internet ni watpe…..kate bz…..

 34. Ko ingat cikgu ada claim ke ngajar anak2 orang sampai kelas tambahan waktu mlm ke? hari sabtu tu boleh claim ke? cikgu ni dah terlebih multi tasking dah. Semua kerja2 termasuk pengkeranian, Jaga anak2 orang semua bagai, wahhh sedap je mulut. Tu belum lagi tanda buku kerja murid. Kalau satu kelas 40 orang, satu buku 5 minit dah berapa lama masa dibuat? dapat plak 5 kelas, ko ingat cukup ke masa nak menanda? Kerja pejabat, x siap esok boleh sambung kerja tanda buku sampai bila pon x habis. Ini lah manusia yang bercakap sahaja. Meh datang sekolah aku dan gantikan aku tanda buku budak sahaja. X perlu buat kerja2 lain meh la.

 35. nor aina….ape keje yg ekau buek..kene jd cleaner x..kene jd pengawal lalu lintas x..kene jd jurulatih sukan x..kene buat padang x..kene hantar bdk sakit x…kene hantar bdk kesana sini x…kene wat pemeriksaan aedes x…kene pantau kantin x…kene jaga asrama x…..kene ukur bangunan, koridor, kira luas tinggi x….jgn byk ckp kalu xtau….n jgn sebok keje org kalu xmerasai……

 36. Bukan pasal merungut g kerja pukul brapa. X pernah ada yg merungut depan murid2 pon, ko kerja pukul brapa? cikgu kerja pukul brapa? kalau dah ko punya kerja mmg kerja malam, memang la ko x leh merungut dah. Ini kerja cikgu dari kol 7-3, tapi sambung kerja2 sekolah spt koko, kelas tambahan, menanda buku, semua tu ada kalanya sampai petang dan bawa kemalam. Ko ada buat kerja2 lebih dari masa kerja setiap hari ker? Pernah menanda buku? Pernah jaga anak2 orang? kalau x pernah, x perlu komplen keja2 guru. Dorang x merungut ngan kerja asasi, yg dirungutkan ilah kerja2 tambahan jaga anak2 orang sampai petang, beli barangan untuk budak2 tu guna duit sendiri. Korang semua disediakan, walaupun pen dan sebagainya, kami ada kalanya kertas soalan reso dan potostat sendiri. Bahan2 bantu mengajar duit poket sendiri. macam mana nak cg ni x merungut. Kalau x tahu mengenai profession cikgu kenal2 la cikgu2 dulu

 37. ko cikgu ke?….hah! ko brenti skrg…bg org merasa jg cikgu, pastu ko merasa idup kat luar….baru tau.
  berlambak lg org nk jd cikgu kat luar ni….yg dpt tu bersyukur la.

 38. Lebih baik tumpu pada kualiti pdp..supaya murid tidak terabai.secara prribadi saya lebih suka mengajar di kelas dengan persediaan yg cukup..penyediaan bahan bantu mrngajr yg mrnarik…kesediaan emosi dan mentalbyg sihat..jadi kita dapat kawal murid dengan tenang..berbanding tugas perkeranian guru semata2 untuk rekod dan laporan…yang menybbkn tugas persediaan mengajar..proses pdp dan semakan kerja murid yg ramai terpaksa diketepikan atau dibuat dengan kelam kabut..dek megejar tugasan sampingan guru yg banyak untuk diperlihatkan kepada pihak2 yg berkenaan.

 39. anak seorang guru on

  Nampak sangat yg mengutuk para guru ni, x pernah berguru dan x pernah ada guru… sapa kata guru tu kerja 5 hari je??? tu waktu formal pekerjaan, x tgok lg waktu luar pekerjaan…. kerja guru yg mengajar tu adalah tugas formal… x dikira lagi tugas key in data dan kemaskini maklumat yg lain… ternyata golongan yg mengatakan tugas guru hanya 6 jam itu… lebih teruk dari katak yang duduk bawah tempurung… x dikira lg aktiviti sabtu dan ahad yg disediakan… blum tgok lg meeting pada waktu cuti…. sapa yg ckp cikgu pun cuti pada waktu cuti prsekolahan tu nmpknya mmng langsung tak thu perihal cikgu…. kerja2 student, pbs dan sbginya tu ditanda dan dikemaskini swktu cuti utk makluman semua… jd… jgn hya thu brcakap tnpa usul priksa… jgn hya pndai mngata klau tiada ilmu di dada

 40. Pemerhati Bebas on

  Tak kira lah sapa2 pun..cikgu ka…cikgi ka….cik..encik..tuan..puan…dato..tan sri..tun..kerani ka, pegawai ka…pemandu ka…tukang kebun…tukang cat…segala2 tukang ka..kenapa kita perlu merungut semua-semua ni? Pernah ke kita terfikir kenapa rezeki yang kita terima selama ini kadang-kadang tidak pernah mencukupi? Baru tambah beban kerja sikit, dah melenting…kata kerja tak berbaloi dengan gaji yang diterima…Kalau macam tu…sampai bila2 pun gaji tak pernah cukup…Sebabnya satu sahaja!! sebab kita tidak pernah menghalalkan amanah dan tanggungjawab kita di atas tugas-tugas yang dilaksanakan kita…kita sering meminta-meminta..merungut sana-sini..itu tak cukup..ini tak cukup..bila dah dapat..nak sembut perkataan SYUKUR pun susah..macamana kita nak dapat keredhaan Allah dalam hidup kita? Sedangkan Allah dah tentukan kepada umatnya dengan sumber rezeki masing-masing…soal banyak atau sedikit…itu rahsia Allah…Dia Maha Mengetahui akan sebab-sebabnya…Sepatutnya dalam hal ni..kita kena niat jadikan kerja kita itu sebagai satu ibadah..ikhlas dalam segala perbuatan dan amalan kita itu ke jalan Allah…bukannya mencari pelbagai alasan untuk terus meminta-minta…selagi kita terus meminta-meminta…selagi itulah rezeki kita tak akan pernah cukup…cuba lihat kembali kepada salah satu pesan Rasulullah kepada Abu Dzar…Renung2kan…selamat beramal…

 41. muridku..anakku on

  Lebih baik tumpu pada kualiti pdp..supaya murid tidak terabai.secara prribadi saya lebih suka mengajar di kelas dengan persediaan yg cukup..penyediaan bahan bantu mrngajr yg mrnarik…kesediaan emosi dan mentalbyg sihat..jadi kita dapat kawal murid dengan tenang..berbanding tugas perkeranian guru semata2 untuk rekod dan laporan…yang menybbkn tugas persediaan mengajar..proses pdp dan semakan kerja murid yg ramai terpaksa diketepikan atau dibuat dengan kelam kabut..dek megejar tugasan sampingan guru yg banyak untuk diperlihatkan kepada pihak2 yg berkenaan.

 42. AKU PT SEKOLAH on

  CIKGU BILA DAH BIASA BALIK PUKUL 2.30 PETANG KALAU SURUH KERJA 9 JAM MACAM TU LA. KAMI KAKITANGAN AWAM KERJA 9 JAM OK AJER.

  SAYA PERNAH BEBERAPA KALI MENYIAPKAN KERJA DI CYBER CAFE KERANA TIADA LAPTOP KAT RUMAH DUDUK KAT SANA BERJAM JAM SIAPKAN ANGGARAN MENGURUS GAJI GAJI GURU 3 TAHUN BERTURUT- TURUT .ORANG PERGI CC TGOK MOVIE MAIN GAME SAYA BAWAK KALKULATOR BAWAK FAIL . SEMUA ORANG DUK PANDANG JER .. TAPI ITULAH SEBAHAGIAN TUGAS DAN PENGORBANAN PENJAWAT AWAM.

 43. anti penindasan on

  KERJA BANYAK KEISTIMEWAAN BANYAK JUGA MANA ADA KAKITANGAN AWAM LAIN DAPAT NAIK PANGKAT SEMUDAH GURU KERJA 8 TAHUN KAT 41 DAH DAPAT 44 KAKITANGAN AWAM LAIN 15 TAHUN BARU DAPAT NAIK GAJI SETIAP TAHUN ADE SAJE PENGUMUMAN DARI PM .SO CIKGU JANGAN LAH BANYAK MERUNGUT SEKARANG NI KEY IN KEHADIRAN PELAJAR SECARA ONLINE PUN PT KENA BUAT TAPI AKU OK JER WALAUPUN AKU RASE MACAM KEHADIRAN PELAJAR BUKAN TUGAS AKU..HRMM

 44. anti penindasan on

  kerja banyak naik gaji pun banyak naik pangkat pun mudah tak macam penjawat awam lain kena tunggu 15 tahun cikgu 8 tahun dah dpt naik 44 . Tiap tiap tahun ade ajer pengumuman dari PM keistimewaan jadi guru 2
  kat sekolah aku ni PT Kena keyin kehadiran pelajar pelajar setiap hari ..walaupun aku rase kalau berkaitan dengan pelajar bukan guru ker kena buat tapi ape nak buat dah arahan aku redha…

 45. hamba Allah on

  Guru nih..PA y byk songeh..xsedar diri betul..da la blaja d u dl bkn engineer pom..tgk gred dg44 hmpr sama ngn dm45 yg ade master.tu pom nk merungut lg beban tugas byk.dm.ds.dh kne wat kelas mlm..tggal anak bini xde pom nk merungut.keje lbh 9jam dan bising.gaji mahal suke..cuti byk suke..dahla panel marking paper spm pmr dpt duit lg..dh jgn hrp dpt korg taw x.tu pom dh syp je.gaji naik.cuti byk.time base plak tu..tu pom bising lg..mohon guru dg41 gaji 6k sbln..keje 4jam shari dan cuti 5bulan setahun..baru puas hati kot.sedarla kita nih penjawat awam.berkhidmat utk org awam.gaji kita pom cukai org awam yg byr..wlupom kter byr jgk xla seramai org awam y byr..keje tu biar la iklas..korg igt ngn merungut gtu gaji berkat ker?gaji lbh pom wat tmbh hutang je..

 46. Xperlu memperlekehkan guru.. sesungguhnya pkerjaan guru ni sgt mulia di sisi Allah.. rungutan dr kami supaya dpt didengar oleh kerajaan supaya sesuatu dpt dilaksanakan.. jika jabatan2 lain xpuas hati suarakan.. jika anda tiada ape yg nak dirungutkan.. baik diam shja.. kan lebih baik.. satu lagi kita kene fikirkan apa yg akan terjadi kepada anak2 kita masa hadapan.. guru berkerja bukan hnya diatas kertas shja.. ttp pembentukan modal insan.. iaitu membentuk manusia dari segi jasmani rohani emosi intelek dan sosial…

 47. patut la budak2 sekolah la ni banyak yg biadap……mak bapak dirumah pun biadap…..dah tu cikgu2 la yg nak jaga anak2 biadap depa disekolah nihhh….

 48. kesimpulannya ape profesion pn msg2 ad kelebihan dn kekurangan,soal byk keje atau tidak bergantung nawaitu kita kerja untuk apa…coth cikgu keja byk sesuai dgn benefit naik pgkt sng gj selalu naik tiap x bajet dbentang..
  ya sektor awam lain tgk je xde merungut wlaupn dhat kecil adlh terasa sikit..tp mmg sesuai dgn kelulusan belajr tinggi2 dpt gj besar,berbanding ad spm je gj ciput,tp aku bersyukur…wlaupn tiap bulan aku sesak…kata org rezeki masg2….kalau kita ikhlas insyaallah akan dpt gnjarn besar…lau mengungkit…jgnkn dosa dapat pahala pn belum tentu….jd itulah lumrah hidup..kpd sapa sapa xberpuashati muhasabah diri dulu..ok

 49. Kami merungut krn kami mahu berjuang utk ank didik kami.jgn habiskan masa kami utk keje2 yg tdk berkaitan.rasa sgt bersalah apbl tdk sempat menanda buku murid semata-mata mahu siapkan laporan pbs, laporan ppd, laporan jpn dan segala bagai lagi..berikan kami ruang utk lebih byk masa dgn ank2 murid.utk mendidik mereka jd insan berguna.krn mereka mempunyai ibu bapa yg sibuk.spy anda yg tiada masa mendidik ank di rumah mampu tersenyum bangga mempunyai anak berjaya dunia akhirat..sila jgn bermusuh dgn kami.

 50. hai nape la bodoh berlangit2 NorAina ni???
  sape la mak bapa ko ni eh?
  rasanya x cukup di ajar lg nie…

 51. Memetik sajak drp karyawan terkemuka….JIka hari ini seorg raja menaiki takhta, jika hari ini seorg peguam menang bicara, jika hari ini seorg perdana menteri berkuasa atau sesiapa sahaja dipandang mulia…segalanya bermula dr seorg guru biasa….

 52. Tugas semakin banyak dan semakin berat…Klu ada yang berkata,tugas guru sekarang mudah dan ringan,saya tak tahu nak ckp apa.Ramai pelajar merungut,”dari isnin sampai jumaat,hari2 pun buat pbs,..hari2 latihan…Latihan pun boleh tengok buku teks,boleh meniru”…Ramai guru yg tak mahu bersusah payah,bgi kja latihan pbs tiap hari..sebab tu meja guru bertimbun dgn instrumen,tapi bila di lihat tak ada yg bertanda pun…sb katanya klik saja di internet utk bgi markah…alahaiii..kelemahan2 pada banyak pihak dan pada banyak perkara,menjadikan pbs rasanya sangat sukar utk berkesan..Apa pun..selalunya perkara yang baik itu selalunya banyak dugaan dan rintangan ketika nak memulakan….InsyaALLAH…

 53. Btl..ptt la bdk2 skrng biadab n kurang ajar…senang ckp bodoh sombong…sebab mak bapak pun biadab…tk pernah bersyukur sebab cikgu2 ajar anak dorang….kata bodoh marah…klu nk gaji mahal belajar la.ni tk dulu time sek suh belajar malas…bila dapat keje gaji ckit nk dengki Pulak…choiiiii

 54. Ptt la bdk2 biadab….dirumah Xde yg mengajar….semua hrp cikgu kn….ish2…

 55. Yang buat polisi byk2 kerja guru ni siapa kalau bukan geng dg juga. Salahkan geng sendiri le. Ke merungut2 sebab nak mintak naik gaji lagi? Hehehe

 56. Ptd nak masuk kpm x nak bagi. Bila kerja banyak bising merungut. Bagi ptd masuk kpm. Biar ptd yg buat kerja pentadbiran dan kewangan. Cikgu fokus mengajar sahaja.

 57. alamak brader…sembang memang kencang laaa…kalau ko tengok sekadar pakai mata, belum tentu lagi yg ko nampak tu betul. masa aku buat ROS dan praktikal (lebih kurang 5 buah sekolah seluruh malaysia) , KEBANYAKAN guru2 terpaksa menjadikan keluarga mereka NO 2. Kerja di sekolah pula jd KEUTAMAAN. balik rumah dh lewat petang, masak skit utk anak2. basuh baju. lepas solat je, sambung buat kerja2 SEKOLAH di mana??? DI RUMAH !!! tp buat apa??? buat kerja2 pengkeranian. sampai pukul 12am paling kurang. Lepas tu buat apa??? buat taik mata??? silap besar la brader. lepas tu mereka siapkan pula bahan2 utk mengajar esok. at last, spt biasa tidur pkul 2/3 am. bangun pukul 5 utk urus keluarga pula. weh, sembang pn x guna la. kalau dengan cara ko bcakap ni, kalau mungkin pn ko guru. mungkin ko jenis mengarah atau melepaskan tugas je kot…tp, kalau bukan guru, baik diam je la…lebih afdal ! kalau ckp pn bikin sakit hati org kn x baik. kalau ko sakit hti dgn kata2 ak ni, sory la… sebab sekarang ak tgh merasa apa yg guru2 rasa.

 58. begitulah alkisahnya parti pemerintah sekarang…
  mengajar rakyat utk menipu……
  1. PBS – pandaika bodohka samasahaja. kenapa?????
  guru mesti siapkan. kalau pelajar x hadir ada bagi surat ka? kalau sentiasa ponteng ada bagi surat ka? kalau ada mana salinan? aaaaaaa byk ko punya songeh?????
  last2 sekali tangkap pelajar tersebut, salin jawapan dr kawan…… abis cerita…….

  2. subsidi nelayan……. utk dpt subsidi minyak kena istiharkan tangkapan. nak x nak kena la istihar byk2 biarpun x pegi tangkap ikan.

  parti pemerintah terpaksa ajar rakyat bagaimana utk menipu demi KESEJAHTERAAN RAKYAT.
  nampak benar menipuuuuuuuuuuuuuuu…..

 59. abu sayyaf on

  komen BODOH. lambang ilmu yg cetek. hati yg hitam dan busuk. x mahu menerima kebenaran.

 60. ernie rozeana on

  nk tahu senang ke ssh jd cikgu..meh reramai kita jadi cikgu.. apa lg jd cikgu tabika..dari ziro nk kasi ader isi..humanghai..bukan senang wooo..30 murid 30 puluh perangai..boley dapat penyakit jantung la.. cikgu tabika pon bukan sekadar mengajar a b c je..sumer nk ajar..sumer nk di sumbat dlam 3 jam tuh..tu pon belom lg tugas lain..yang smpk la..e-tp la..segala laporan la..aktiviti la.. kesian la kat kami nih wooo..huhuhuhu

 61. isunya skrg kerja merapu-rapu..tugas sebenar mendidik dlm bilik darjah..

 62. mak guard sekolah on

  Cikgu mengajar manusia…ajar anak2 tuan puan yg bz kat pejabat tu….mesy pibg pun culas….kalo bukan sbb cikgu jd babysitter anak2 anda….anak jadi penyamun penyangak pun anda tak tau….itu yg sampai terberanak kat skolah tu….. itu ketentuan ke?

 63. guru manusia juga .ada kelemahan dan kekurangan juga..jangan nafikan kekurangan tu trima jela..kita ni manusia biasa..

 64. ala anak diorg kalo sakit demam pn hantar pegi skolah bukan nki suh blajar tp nk suruh ckgu hantar g klinik…so keje semua letak kt cikgu…sampai tahap tu skali

 65. ni komen apa lah mcm ni, kalau rsa Malaysia ni x best, keluarlah dr Malaysia, mcm tu??? tlglah profesional skt, kta nk slesaikan mslh dgn cara yg betul, kalau awak x tahu situasi sbnr trunlah skolah tgk, tnya cikgu2, bkn tgk scara luaran, soalnya skg cikgu ni terlalu byk bnda nk buat shingga mgabaikan tgs hakiki iaitu mengajar, ambk berat tinggi pn cikgu, kemaskini fail pn cikgu, fotostat pn cikgu, buat line padang pn cikgu, kalau dlu x pe sbb x de sistem2 yg mcm2, skg ad sistem dan prosedur2 yg rumit, nk mengajar lagi, kata keje cikgu senang, cubalah mengajar manusia yg bernyawa, bkn bekerja dgn fail, dengan mesin, manusia ni, yg seramai 40 org yg perlbagai karenah, masalah, awak ingt keje cikgu duduk dlm kelas saje ke? naik trn tangga, 20-30 waktu skli ditambah dgn relief dan jawatan2 khas su sukanlah, su panitialah, guru ICTlah, ini realiti…jd yg cikgu perlukan skg ialah pembantu, biarlah bnda2 yg remeh tu dibuat oleh pembantu, cikgu fokus kpd mengajar itu sajeee…

 66. simpati jg la dgn masalah yg cg kne hadapi ni….agaknye apela solution terbaik utk masalah ni yek..

 67. cikgu pencen on

  cikgu dulu pun mcm tu jgk..ada je aktiviti petang..tp sekarang byk pulak komplen..mmg semua kerja tetap akan ada tekanan tp belajar la bersyurkur sebab sesusah kerja kita, ada lagi yg bersusah payah mencari rezeki untuk sesuap nasi..

 68. Cikgu lyno on

  Nak tanya. You pernah bagi duit jika pesakit you tak makan? Guru sukan sanggup keluar duit sendiri jika 40 atletnya tak sempat makan. Pergi beli pulak tu. Kau pernah buat? Fikirkanlah.

 69. Masa kerja cikgu 10 jam sehari?cara kenaikan pangkat tidak adil?setahu saya di malaysia penjawat awam paling beruntung adalah cikgu.dari segi beban kerja tidak juga membebankan cuma yang merungut cikgu yang malas sahaja.dari segi kenaikan pangkai cikgu ada fomula yang tetap bagi guru lepasan diploma 8,8,5 dan bagi lepasan siswajah 8,8,6,3.ambil pjj lepas tamat terus dilantik ke dg41.apa lagi guru mahu?

 70. Cikgu lyno on

  Ibubapa yg sentiasa mengutuk guru2 anak2nya takkan dpt keberkatan Allah. Hadis Nabi SAW..Anak2 ibarat kain putih. Ibu bapa yg mencorakkannya. Ada hadis kata guru yg corakkan….Jahat anak2 kita adalah baka ibu bapa itu sendiri. Maka guru terpaksa menunjukkan jln yg lurus. Betapa sukarnya tugas guru.

 71. rapat dengan cikgu on

  saya paling taw kerja cikgu, hari2 ngadap cikgu, taw sgt, x yah lah kelentong lebih2…x nafikan ade yg bagus ikhlas wat kerja tapi leh kira dgn jari, yg 90% pemalas nak mampus, kelas x masuk, buku x bertanda berbulan2, kerja sume fotostat, lebih tebal buku latihan dari buku teks, disebabkan tampalan kertas kerja, tu yg kata byk kerja, bukan bacapun kertas tu betul ke tak, soalan pekse byk yang salah yelah copy paste jer apa dlm buku tanpe baca asal ada kertas nak bagi murid, hari2 tanye bile naik gaji, bile naik pangkat(KUP) satu2 perjawatan yg senang naik gred berbanding jawatan lain(masih tak bersyukur-manusia jenis apa tu tak tau nak cakap), perhimpunan dan aktiviti merapu lebih byk dari P&P, ptt kelas mula 7.40 pukul 9.00 pun blm tentu masuk kelas belajar lagi, byngkan waktu tersebut ada m/pelajaran teras, sia2 murid2 dtg sekolah x belajar, dgr cikgu mencerabih atas pentas, ade meeteng ptg kata tak boleh pkl 2.00 ptg mesti balik, lbh merungut kata ganggu waktu tidur dieorg, blm kira kebiadapan guru mcm bkn guru je perangai, tu kata byk kerja lg, klu nak taip kemalasan byk kerja guru ni, mau muntah dibuatnya. ITULAH HAKIKAT GURU SEKOLAH RENDAH….

 72. jika anda bukan guru, lebih baik diam dari berkata yang bukan2. guru tetap guru.. manusia yang menyampaikan ilmu untuk anak bangsa, mengajar tanpa mengenal erti penat. tapi sistem yang ada sedikit membebankan guru. tak dapat fokus 100% pada PdP seperti orang2 lama. zaman telah berubah dan guru2 harus bersedia menghadapi zaman teknologi dan anak murid yg lebih advance dari pelbagai sudut.. tekanan bekerja dgn pelbagai ragam manusia lebih memenatkan berbanding bekerja dengan kertas dan mesin2. memang ramai yang cemburu akan kerjaya guru. .cuti banyak, balik kerja awal dsb. .tapi ramai yang tidak tahu beban dan konflik dalam diri guru. prestasi murid menurun, murid tak pandai membaca, murid demam sakit datang sekolah sebab parent ada kerja luar, semua perkara harus di key in dlm talian, segala surat menyurat kena buat, kelas tambahan hujung minggu malam hari dsb.. ramai yang tidak tahu. .anda pandai membaca menulis menjadi doktor, jururawat dsb itu semua jasa guru. sekurang-kurangnya cuba faham situasi beban tugas guru, bukan menulis membuta tuli tanpa usul periksa. kalau anda rasa kerjaya guru itu senang balik awal, gaji mahal dipersilakan mohon kerjaya guru. kami mengalu-alukan permohonan anda supaya dapat kita sama2 memikul tanggungjawab membina bangsa yang bijak pandai dunia dan akhirat.

 73. ko keja apa? Pengecut takkan berani cakap.
  Rasanya kau tak keluar dari tempurung, mungkin ko ingat keje guru sekadar mengajar kan.
  Zaman IT sepatutnya kerja makin mudah, tetapi sekarang guru terpaksa buat kerja dua kali, satu manual satu lagi online. canggih tapi membebankan menyebabkan tugas mengajar dan menyediakan bahan mengajar terganggu. lainlah kau, keje balik rumah tak payah sediakan apa2. Hakikatnya kau tak tau pun tugas guru, baik diam sahajalah. Multitasking guru tak sama dengan keje kau. Keje kau sekurang2nya ada yg blh klaim dan minum kedai kopi, tapi guru satu apa pun tak ada. Kalau ada klaim pun memang guru tetap tidak puas hati dengan tugas yang mengganggu ini, sebab kalau report kerja cantik, tapi anak murid tak cemerlang guru juga yang disalahkan sedangkan semua tugas mengarut tu membebankan dan menjejaskan masa dan komitmen guru mengajar.
  Kerajaan memanglah semua nak buat benda mengarut tu, seolah2 guru tak mengajar, tu semua nak tunjukkan pada dunia yang sistem pendidikan malaysia canggih dan bersistem. Tapi kalau sistem membebankan dan murid tidak pandai, guru juga disalahkan. Sekarng ni semua nak online, awal pagi dah guru online, kehadiran murid, kehadiran guru, dan segala benda yang online lah. Mcm tak percaya pada guru.

 74. skong ko anonymous..
  kja dkt jbatan ko byk skalipn,blk kja korg da xpyah nk ngadap soal kja lg dh,,dyorg yg bkja sbgai guru2 ni nk kna ngadap buku pljar dn sgala bgai…ko ape tawu..

 75. Pensyarah vs Guru:
  1. Laptop kena beli sendiri
  2. Kertas exam kena beli n cetak sendiri.
  3. Kelas pagi petang siang malam. OT X DER,
  4. Nak naik pngkt kena buat research. Nak buat research, cari duit sendiri.
  5. Nak cnfrm kena present paper. Skali present 2-3 ribu. Pjbt bg 500 shje. Yg lg teruk kdg2 x bagi lnsg.
  6. Waktu mngajar 22 jam smngu. Kelas x kira mase. Hujung mngu pun kena buat kelas.
  7. Stdnt dh bsr tp prgai still bdk2. Nk kena cri stdnt isi brg tu brg ni.
  Byk lagi tapi malas nk menulis. Bukan dpt apr pun lau komen2 sini. Word without action.

  Walau apapun saya suka kerja saya sebab keja ni yg bgi mkn anak bini saya. Alhamdulillah. Kadng2 susah nk puaskan hati semua org. Harap semua bleh bersyukur dgn apa yg anda ada.

  wasalam.

 76. rapat dengan cikgu on

  bukan menaip membuta tuli, tapi hakikat…pengalaman bersama guru2 yang membuat saya kenal dengan guru…kerana itu saya berani mengatakan…kebanyakan guru2 sekarang banyak songeh dari nak mengajar, lebih kejar duit dari nak menyampaikan ilmu, byk tinggalakan kelas dari mengajar dengan aktiviti tak berfaedah tp gaji setiap bulan nak pula…

 77. Saya sokong 100% artikel dalam web ni. Benar belaka. Guru bukan semata2 mengajar tapi banyak terlibat dengan tugasan / arahan yg TIDAK berkaitan dengan tugas mengajar (bersifat ad hoc). Memang terbeban. Dah lah tu, kena sediakan banyak peralatan sendiri. Kerja2 kerajaan, guru terpaksa sediakan tools sendiri. Kena beli laptop sendiri. Dah lah internet yg disediakan mcm kura2. Guru2 terpaksa beli broadband sendiri. Sedangkan byk tugasan kena online seperti apdm dan byk lagi. Saya tak salahkan korang yg tak faham tugas guru kerana korang memang bukan guru. Saya pernah kerja di pejabat (kerani), kemudian jadi guru. Jadi, saya dapat rasa perbezaan yg amat ketara. Ringkasnya; GURU DAH AMAT BIASA DGN UNGKAPAN “BERKORBAN”.

 78. jadi PTD lagi best n nyamannnn.. dok kat mana2 jabatan pon pegang jawatan bos.. kena panggil tuan.. x panggil tuan nati PTD jeling kat cikgu2 kpm jpn ppd.. bestnyaaaa hidupku m52

 79. hehe.. agree to anon.. mmg ptd jawatan plg best dlm gomen.. nyesal ak jd dg41

 80. BLE KURANGKAN BEBAN GURU NGN HAPUSKN SUMA KEJA2 YG KORG RASA X MASUK AKAL..JUST TEACHING JE..TP KNA INGT..GAJI PN KURANGKN LA..TOKSAH NK MINTA UPGRADE GAJI/PANGKAT BAGAI…HAH ADA BERANI!!!

 81. En. Azmi bestnya klu duduk sekolah awak, kerani goyang kaki je kan, kat sekolah saya, semua office kena buat, sampaikan keyin jadual waktu pun office buat, GPK tinggal pilih je yang mana dia suka, nanti klu bagus kata dia buat, tak elok office buat, termasuklah semua yang on9 yg lain semua office yang buat, cikgu hanya ambil nama baik sahaja, nama buruk bagi office…cikgu2 sekarang mmg pandai sesgt…Pengetua/Guru Besar sampai cikgu2 biasa nya sama je…

 82. cikgucikgi on

  hurmm…xbanyak beban kerja ye…sape yg cakap tuh…i cabar dia satu je…tolong isikan PBS i nih…dgn server yg ntah ape2…nk laju berpaksa berjaga sampai 3,4 pagi…kami cikgu nih kerja bawak balik rumah tau..dah macam keja swasta…ko hade??meting lagi petang2..ko k lagi…awak keja layan kerenah manusia yg dh besar2..yang dah tahu pikir baik buruk…kami dh lah letih duk melayan kerenah budk yg 1001 peelnye..kami bukan merungut keja banyak..tapi keja kami berdepan dengan penyelarasan dr pihak atasan yg drastik…tambah-tambah 2,3 tahun nih.mcm2 perubahan…dah xkuasa aye dibuatnya…apepun keja ape sekalipun mmg mencabar..in sya allah, stakat nih ikhlas lagi ilmu dan keringat yg diberi bagi profesion ini…amin..

 83. dasar cikgu biadap..men sumpah2 ank org pla…kang kna sumpah ank sndri…trus bodo piang…puuiiihhhh!!!!!!!!

 84. sokong 100%…ada pla tu..guru2 pgl murid2 dowg ngan gelaran hantu,mangkuk…tu ker perangai guru…pna jg nmpk guru sgaja bwa murid g kantin dn buat kelas kt kantin tp guru tu g minum borak2 ngn kwn..then cuma bg arahan suh murid bt keja sek..guru apa tu!! ada gk guru2 ni,bila kita bg surat meeting ntuk ptg ni..dowg bising2 lepas geram kt aks tp dpn pgetua x brani..ckp blkang je lebih..pengecut!! yg menggeramkan..bab fotostat ni,,sok nak exam..hr ni antar suh hr ni siapkn..bodo ke apa..ingt ktaorg robot. tu la pesal lembap sgt. nih…emm byk g klu nak komplen prangai buruk guru2 ni

 85. Cikgu yg banyak komplen ni mesti cikgu umur 40-an ke bawah generasi baru. Kecik-kecik dah hidup senang, tak macam generasi cikgu dulu-dulu. Dah jadi cikgu ni, ofkos la kena buat semua kerja sosial. Kerja pengkeranian macam semak kertas murid, buat soalan, isi prestasi murid tu biasa la, takkan nak suruh orang lain sebab ko dah ngajar budak tu, jadi ko sorang je la yang akan faham kekdahnya camane nak baiki tingkatkan prestasi tiap-tiap murid sebelum nak report kat mak bapak dia. Cuma mungkin sistem dah ubah skit, kena isi online dengan laptop. Bagi aku, nak ringankan bebanan cikgu ni senang je :

  1. Kerajaan kena tambah bilangan guru kat sekolah, satu guru cuma perlu jaga 20 orang murid je
  2. Guru besar kena pandai main peranan, jangan bagi tugas lebih-lebih sampai cikgu tak cukup tangan
  3. Kerajaan kena provide banyak lagi kelengkapan secukupnya kat guru ni, sebab banyak gak tak cukup. masalahnya yg buat tender ni songlap merapu-rapu

  bukan cikgu je, mak bapak sekarang pun dah pelik-pelik. Anak baru kena rotan skit je pon dah nak report polis.

 86. bangga ngan pensyarah..byk keja tp kurang komplen,kurg merungut..jrg dpt prhatian drpd kerajaan..guru2 sentiasa dapat prhatian lbh dr kerajaan sbb depa2 ni la plg kuat merungut..keja nk kurang,gaji nk lebih..pangkat nk nek..hampeh!! Hidup Pensyarah!!! (walaupun sy bkn pensyarah)

 87. sauh kapal on

  Aina ckp pakai otak ke usus bsar?kami bban byk,mrungut,tp kami ttp jlnkn tnggjwb pd ank ddk..kalau lu stakat keje amek ic org,dftr lbh kurg,sembang2,maen hp baek brambus dr cni,haa..pbs tu ckt baru,yg terkini sarana pibg,melindungi masa instruksional(mmi),yg sbbkn kursus bkn je buat ari sabtu,tp jgk ari ahad,blh kol jpn perak sndri utk pengesahan,lpas hdri kursus taklimat,kene buat report ape sume anta balik ke ppd,smpai sekolah kene buat ladap(smpaikn blik ape yg kite dpt kpd wrga sek).lg linus,cth bg mase 4 minggu,andai kate dpt 3 kursus brturut2,lpas krsus,kite dtg sek nk wt srngn,dtg org pantau,die ad pduli lu punye alasan,yg pntg die nk tgk jln,bg la alasn gjh rimau pun,kalu nsb bek,dorg pcaye,

 88. sebab tu bnyk kes tertinggal anak dalam kereta ni cikgu. Dok pikir tugas yg tak habis2, pikir pasal anak orang sampai anak sendiri terkorban…kesihan…

 89. najib rahman on

  Sy nak kongsikan pengalaman kerja sy pd 3 sektor.

  1. Sy pernah jd guru ganti dalam tempoh 6 bulan. Tnggungjwab sgt2 berat. Mase sgt terhad & trlalu sibuk. Sume kje kne buat, blanje jgn cite, pnsel pmadam budak, fotostat, blanje budak mkn sbb mak bapak xbg duit dan byk lg. Pas waktu skolah, kne smbung kje lg,tande buku.rph,hadusss,nyesal ade gak jd cikgu mase tuh.tp respek kat otai2 lame jd cikgu,diaorang leh thn sume tuh.waloupun ade rekemen utk jdkan aku cikgu trlatih,aku xsanggup beb.

  2. Kje swasta. The best yg aku kje stakat neh. Gaji da besor,taun 2005 lpas grad dlm setaun aku da dpt gaji rm4k,xmsuk klem.hu masyuk,

  3. Kje gomen,staun pastu aku spt kje gomen.kje pn
  rilex jugak.byk bnde free leh dpt,xsangje btul
  aku,lg2 jd pgawai plak tuh. Tp msalahnye gaji kecik gile.kje 6 taun,xdapt lg basic rm4k aku dlu.gile hape kje gomen gaji kecik,camne nak survive idup kat bdr beb.

  R.
  4. Kje swasta balik.taun 2013 kje swasta balik,walopun kat kilang,tp engineer gaji masyuk beb,rm4.3k basic sbulan.aku xkelem pn bil tepon.srvis kete,duit minyak.tp skang ni mcm kne kelem myk da,da mhal tuh.

  Sekian

 90. anti penipuan on

  memeng elok lah kau buat kerja gitu memang bukan banyak pun kerja kerani dah lah maklumat guru pun cikgu jugak yg urus kerja pun sambil dok tengok tv, makan colek bagai…bukan ade kerja pun kerani… engkau dok kat pejabat dalam air cond tak tahu cikgu balik pukul berapa, jgn jd penipu kat sini cikgu balik pukul 2.30…aku tak pernah balik pukul 2.30…keranu lagi la culas…nampak sangat engkau ni nak menipu…patutlah jadi kerani je…layak lah tu belajar tak tinggi mana

 91. Seronok juga baca….ramai pengomen tak berani nak bagi tahu dia kerja apa…saya memang malas nak baca pasal isu beban kerja guru sebab ramai orang tak faham masalah hakikat sebenarnya…say adalah guru yang amat dipercayai oleh pihak pentadbir sekolah, memegang jawatan yg penting2 disekolah…soal mengajar memang diakui pihak sekolah saya memang sentiasa prihatin dan amat mementingkan kejayaan pelajar. 2013 saya mengajar 5 kelas jumlahnya 25 masa seminggu..2 kelas tingkatan 5, 2 kelas ting 1 dan 1 kelas ting 4. Masa saya sentiasa penuh, tidak pernah punya masa utk duduk bersembang…apatah lagi nak makan…tugas saya sentiasa terkejar2 dengan program2 kecemerlangan akademik, penyediaan prestasi pelajar target semua pelajar 3,4 dan 5, soal PBS, semak buku yang dicerap oleh pentadbir 3 kali setahun. Setiap ahad saya pulang jam 4.30 ptg sbb ade kelas tambahan, isnin jam 6.30 ptg ada kelas dan terus sambung sukan, selasa ade meeting wajib sehingga 3.30 sambung kelas pemulihan hingga 4.30 ptg, rabu pulang seawal 5.30 ptg sbb ada persatuan jam 2- 3.30 sambung badan uniform hingga 5.30 ptg. Hari khamis klau ade rezeki yg jarang diperolehi boleh pulang seawal jam 3 ptg krn sesi persekolahan berakhir 2.50 ptg. Jumaat dan sabtu adalah perkara wajib ..kami ade kelas atau perjumpaan ibu bapa, mesyuarat panitia, LDdan bagai lagi…Saya jarang merasa nikmat cuti jumaat dan sabtu. saya tak pernah menikmati cuti akhir tahun krn saya perlu menyiapkan perancangan tahunan dan perlu hadir ke sekolah setiap hari sehingga sesi persekolahan tahun berikutnya bermula…Malam juga kami ade kelas malah cuti Disember kelas utk ting 1,2,4 masih berjalan…cukuplah …belum lagi soal PBS..namun org yg dok mengutuk cikgu dan kata cuti cikgu tu panjang..elok lah hentikan . Cikgu cuma ada 7 hari setahun utk cuti rehat khas. tidak ade cuti utk menjaga anak sakit..dan sakit tidak boleh dirancang. kami kena ambik cuti tanpa gaji utk menjaga anak sakit. org yg slalu mengutuk cikgu anak2 mereka tak akan berjaya… kerana tidak ada keberkatan.percayalah…Rawatan terapi anak saya di Hospital terpaksa ditangguh kerana tak punya masa..setiap hari selasa anak saya kena terapi, kelas pemulihan terpaksa dibawa ke hari khamis, habis meeting kejar ke hospital, habis terapi kejar ke sekolah sebab ada latihan sukan budak, bukan saja kehadiran pelajar yg diambil malah kehadiran guru juga dicatat,…sampaikan doktor tak percaya kerja cikgu macam gitu…

 92. NorAina tu senang la ckp sbb dia bkn guru.memang la mana2 jabatan pn byk tugas diberi tp kena pd jawatan itu…sapa kata jabatan lain xda kerja?kmi guru ni bkn merungut tp tugas kmi sdh bertambah2 dn diberi masa yg singkat utk melaksanakannya…klu sblm era milenium ya la tugas guru mudah dipandang msykt tp sekarang sendiri mau ingat la…senang je nak suruh berhenti jd guru ye apa ingat duit kerajaan ni bapak dia punya?mcm tu ke jln penyelesaiannya wahai NorAina?sungguh cetek jln pemikiran mcm tu…

 93. Masalah ini timbul apabila tugas perkeranian melebihi tugas yg sepatutnya iaitu pengajaran dan pembelajaran. Adalah lebih baik baik waktu tugas perkeranian itu ditumpu pada core tugas guru. Buat alat bantu mengajar, kelas bimbingan utk murid lemah, tanda buku dll. Kerajaan sepatutnya bg gaji utk mengajar dan lahirkan modal insan bukan utk jd kerani. Jd kerajaan dah rugi sbb byr ‘kerani’ tp dgn gaji guru.

 94. nie smua atas kebodohan kementerian pelajaran itu sendiri…nak data itu ini…program itu ini….bengkel itu ini …kursus itu ini….dan mcm2 lagi….

 95. guru ganti on

  yang komen banyak tu cube jd guru ganti dekat sekolah dpt sebulan pn cukup la,,, baru ada akai.. penat weh

 96. Kepada saudara ANN, Klu beban kerja semakin banyak blh x ko jadikan 1 hari bkn 24 jam. Jadikan 1 hari 36 jam dah cukup. Blh x. Ckp guna otak la. Mana2 kerja pun tak kira awam ka swasta ka kalau kerja banyak dan ada dateline. cukup x nak buat dalam 1 hari. Ko cakap macam 1 hari ada 36 jam. tue la waktu kat sekolah dulu x nak belajar. skrg nak komen guna kepala lutut tempurung katak.

 97. CIKGU IKHLAS on

  Guru2 tidak minta apa2 pun. Kami tetap akan menjalankan tugas yang diamanahkan. Tidak kira berapa banyak pon. Yang kami minta sekarang, Boleh x siapa2 jadikan 1 hari 48 jam.

 98. ape susahnya.. kita buatlah ..menurut perintah. disepak ke kiri,tergolek ke kiri, disepak ke kanan tergolek ke kanan.

 99. jangan tanya apa yang kerajaan bagi pada aku, tapi tanyalah apa yang boleh kita bagi dan bakti kepada kerajaan..

 100. MASIH INGATKAH KISAH SEDIH INI

  20 Julai 2013 berita sedih ttg guru di SMK USJ4, krn kematian anak yg baru berumur 3 tahun.. Sbb kematian ini berlaku dlm keadaan yg menyayat hati… Alkisah cerita ni berlaku pada waktu ptg .

  Alkisahnya, Si cikgu ni mengajar di sesi ptg. Oleh krn ada mesyuarat e-hrmis dan e- apa-apa lagi tu, cikgu ni keluar awal drp biasa krn perlu hadiri meeting. Suami cikgu ni outstation, maka mmglah kelam kabut.
  Cikgu ni angkat anak yg msh tidur, ke kereta. Anak kecil itu dibaringkan di tmpt duduk belakang. Anak itu biasanya akan dihantar ke rumah pengasuh sebelum ke sekolah.
  Malangnya, entah macamana, sbb kepala dok ingat ttg kerja-kerja di sekolah, dan meeting yg akan dihadiri, cikgu ni tadi terlupa nak hntar anak dia ke tmpt pengasuh spt sepatutnya.
  Smpai saja di sekolah, cikgu tu lupakan anak dia masih di dalam kereta. Dia matikan enjin dan kunci kereta, terus tinggalkan anak di dalam kereta sndiri.. Bayangkan anak itu ditinggalkan pd cuaca panas , dan tidak buka tingkap. Apa yg akan terjadi??
  Tapi, yg sedihnya Cikgu tu terus lupa anaknya yg masih dlm kereta, dan dia teruskan kerja spt biasa.
  Sehingga ke ptg jam 5 lebih masa nak balik, cikgu tu terus ke kereta. Terkejut, tgk anaknya ada dalam kereta. Baru dia teringat, dia lupa hntar anak ke rumah pengasuh. Tapi, yg lbh menyayat hati, anaknya ditemui sudah tidak bernyawa lagi. Bajunya dikoyak-koyak mungkin sbb kepanasan. Sudah terkencing dan terberak. Teddy bear yg dipegangnya pun basah kuyup sbb peluh dan air mata..
  Masya-Allah, siapa sangka anak kecil itu mengakhiri nyawanya sebegitu krn kecuaian ibu sndiri.
  Cikgu tu menangis dan salahkan diri sndiri… Sedih dengar…
  Kesimpulan, jgnlah cuai terutamanya yg melibatkan anak. Dan, jgn terlalu fokus pd kerja hingga hilang tumpuan bab-bab tgjwb pd anak… Moga cerita ini dpt dijadikan teladan buat cikgu-cikgu semua…Semoga kisah ini menjadi iktibar kepada semua. Nauzubillah…

 101. aku suka apa yang aku buat sekarang. PBS, SARANA, LINUS, KOKO, GURU KELAS, DISIPLIN, PIBG DLL.. aku seronok dengan semua itu.. lebih banyak lebih aku suka. hidupku untuk berbakti.. kepada Allah.. apa yg aku buat kerana Allah..

 102. Hamba ALLAH on

  INGATKAH KITA TERHADAP KISAH INI:
  ANAK GURU 3 TAHUN MATI DALAM KERETA (JULAI 2013)

  Alkisahnya, Si cikgu ni mengajar di sesi ptg. Oleh krn ada mesyuarat e-hrmis dan e- apa-apa lagi tu, cikgu ni keluar awal drp biasa krn perlu hadiri meeting. Suami cikgu ni outstation, maka mmglah kelam kabut.Cikgu ni angkat anak yg msh tidur, ke kereta. Anak kecil itu dibaringkan di tmpt duduk belakang. Anak itu biasanya akan dihantar ke rumah pengasuh sebelum ke sekolah. Malangnya, entah macamana, sbb kepala dok ingat ttg kerja-kerja di sekolah, dan meeting yg akan dihadiri, cikgu ni tadi terlupa nak hntar anak dia ke tmpt pengasuh spt sepatutnya. Smpai saja di sekolah, cikgu tu lupakan anak dia masih di dalam kereta. Dia matikan enjin dan kunci kereta, terus tinggalkan anak di dalam kereta sndiri.. Bayangkan anak itu ditinggalkan pd cuaca panas , dan tidak buka tingkap. Apa yg akan terjadi?? Tapi, yg sedihnya Cikgu tu terus lupa anaknya yg masih dlm kereta, dan dia teruskan kerja spt biasa. Sehingga ke ptg jam 5 lebih masa nak balik, cikgu tu terus ke kereta. Terkejut, tgk anaknya ada dalam kereta. Baru dia teringat, dia lupa hntar anak ke rumah pengasuh. Tapi, yg lbh menyayat hati, anaknya ditemui sudah tidak bernyawa lagi. Bajunya dikoyak-koyak mungkin sbb kepanasan. Sudah terkencing dan terberak. Teddy bear yg dipegangnya pun basah kuyup sbb peluh dan air mata.. Masya-Allah, siapa sangka anak kecil itu mengakhiri nyawanya sebegitu krn kecuaian ibu sndiri. Tadi ada kwn-kwn sekolah yg pergi ziarah sbb kebetulan cikgu ni tinggal di kuarters guru. Ramailah kwn sekolah yg kenal sbb mrk berjiran. Cikgu tu menangis dan salahkan diri sndiri… Sedih dengar… Kesimpulan, jgnlah cuai terutamanya yg melibatkan anak. Dan, jgn terlalu fokus pd kerja hingga hilang tumpuan bab-bab tgjwb pd anak… Moga cerita ini dpt dijadikan teladan buat kita semua…P/S: Tak dapat bayangkan jika berlaku kepada diri. Semoga kisah ini menjadi iktibar kepada semua. Nauzubillah…

 103. pada pendapat saya lah, yang bukan guru tu tak perlu la nk menyibuk komen kat sini, especially org2 yg berfikiran negatif tu. tak silap sy, pd bahagian bawah artikel nie, admin minta pandangan guru-guru Malaysia ni komen n beri pandangan tentang beban tugas guru pada masa kini agar masalah ini dapat diatasi bersama. org2 yg komen buruk2 tentang guru-guru tu agaknya dengki ngn guru, agaknya dulu nk jd cikgu tak dpt..

 104. ko nak ke anak ko diajar lebih kurang ja… ? walaupun aku bukan guru sekolah..

 105. gaji cikgu naik…bagaimana dengan kami doktor…kerja dari pagi sampai malam…malam oncall…esok kerja lagi…dari pagi sampai malam…pastu baru dapat tido…basic RM2700…huhu

 106. Kendos
  tapi still dalam waktu keja kan.. kalau lebih masa boleh claim OT… wahai org hospital jgn kencing aku ler.. lebih 8 jam boleh buat duit, on call ada elaun.. dan paling kena sedar korang MA ada elaun Kritikal 10% … Cikgu ada elaun apa ? OT apa ? time cuti datang sekolah boleh claim apa????

 107. Guru vs Pensyarah

  1. Laptop pon buka semua dapat guru yang pegang tugas penting saja.
  2. Kertas exam kena ikut format/gubal ramai2, bukan ikut suka hati guru nak buat.
  3. Kelas pagi sampai pukul 1.30ptg. Pukul 2 sambung sampai pukul 6 ptg. Aktiviti koko. Malam kena buat lesson note untuk Pengajaran esok. Kerja ikhlas. X pk pasal nak minta OT pon.
  4. Nak naik pangkat, tak pk pon. Yang guru2 dok fikir bila nak abih kerja nie. X pernah2 nak abis. Dah settle 1 kerja, 1 kerja lagi datang.
  5. Nak confirm kerja. Kena interview la. Sebelum interview kena tempoh pemerhatian. Guru Besar/ Pengetua ada kuasa autority. Tapi kami x kisah kalau x confirm cepat2. Kami seronok mengajar. Cikgu baru la katakan. Seronok baru start mengajar anak bangsa.
  6. Waktu mengajar 26 – 36 jam seminggu ikut keperluan sekolah. Mengajar x kira matapelajaran walaupun berlainan opsyen. X kira pulak kena ganti cikgu lain jika cikgu x datang sekolah sbb sakit/kursus.
  7. Student masih kecil hingga remaja. Target kami untuk menjadikan mereka insan yang berilmu dan baik dari segi jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial berdasarkan rukun negara sebelum mereka ke alam dewasa.
  8. Guru kena diselia dari pelbagai pihak.(pihak sekolah/ppd/jpn/kpm/lpm)

  APA2 pun wahai PENSYARAH ketahuilah ANDA pun seorang GURU JUGA.

 108. Awak doktor ke? Setahu saya…. abang saya yang doktor pun gaji dia tinggi juga… hampir 4 kali ganda banding dengan saya….

 109. ANN
  ok ajar ja… anak ko pandai ke bebal ke.. bukan urusan guru tu coz gaji statik…. walaupun aku bukan Cikgu sekolah tapi still waras lagi nak komen ni

 110. Pop
  komen guna otak…
  nak habaq sara hidup kat sana!!!
  dgn 100Thai bath aku boleh makan utk 1 hari , pagi teh o n nasi kerabu daging , tgh ari teh o ais n nasi 0 + ayam Goreng , n malam teh o ais , nasi 0 + paprik campur.
  kalau kat Malaysia..
  Rm10 tu makan tengah hari sahaja….

 111. PekerjaSwastaSusah
  jgn perasan dgn pembayaran cukai yg org susah saja bayar… org gomen juga bayar cukai makan,darat,laut,udara, tepon, keta…

 112. bila dah jadi cikgu still merungut mcm lepa ni gak… benda x abis…. selagi sistem merapu x dihabiskan

 113. ye. saya pun guru. guru pedalaman. kesusahan hidup kat pedalaman tak yah citer lah. walaupun sekolah kurang murid, tapi rasa beban sgt2 dgn tugasan2 selain mengajar. byk betul tugas lain yg bukan mengajar. sedih sbb x dapat nak fokus 100% mengajar murid2 pedalaman sbb tugas2 lain. dan hanya guru je tau, ape tugas2 lain tu. so, yg bukan guru tu, berkampung duly kat sekolah dgn cikgu, buat jurnal dan research dulu ttg beban guru, baru lah komen. jgn ikut sdp mulut je. dan ye, setuju sgt2, PBS, saringan LINUS dan seumpamanye menyumbang kpd ketidak jujuran dlm penilaian sbnr (atas desakan secara tak langsung dr GB, PPD, JPN, dan etc.

 114. Aduh… Perkara yang hampir sama berlaku kepada saya…. saya terlupa hantar anak ke rumah pengasuh, terus memandu ke sekolah… nasib baik masa tutup enjin kereta ternampak anak saya yg tidur di seat belakang….

  Tuhan…. terima kasih kerana sedarkan saya dari kealpaan ….

 115. anti penindasan
  yang ni aku setuju… cikgu naik pangkat ada gak time base… pendidik sektor lain tiada istilah time base untuk naik pangkat..

 116. wey kutu! Tugas HAKIKI ko sbg doktor ape?? basic ko 2700, basic cikgu 1800.. so? klu penjawat awam lain xpuas hati dengan kerja masing2.. gi la komplen kt kementerian masing2.. xyah la nk menyalak kt sini mcm korang sume terer..sume tahu.. cikgu pon on call jgk.. esok pon kerja jgk, sabtu pon kerja jgk.. kami pon kerja dari pagi smpai malam kejar dateline..kadang2 xtdo.. ko KUTU kire ok la..sbb lepas tu ko kate ko leh tdo..

 117. itu mengungkit nama nya tu…. jika rasa x nak kuar duit,,, biar kan aja.. biar guru besar yang tanggung… heran kekadang.. takut sangat nak buat error

 118. guru mahu mengajar sahaja, gaji mau tinggi , cuti mau banyak…. lemak lemak

 119. kat nk bgtau smua tugas…byk lg..tuuu..ckgu skunk bukan cikgu dlu..

 120. sy sokong dgn transformasi ppdkn ngr tp pastikan kita sdh sedia dgn sistem yg efisien agar kami x perlu berjaga hgga pkl 3/4 semata-mata nak key in mcm2 data scr online.

 121. masa kosong on

  cikgu rilek banyak.. cuti banyak , cuti murid cuti cikgu pun cuti, contoh ngajar subjek biologi lepas tu rilek , subjek lain cikgu lain ngajar. dalam seminggu berapa jam jer mengajar. kerja dah balik awal pukul 1 dah ada rumah. syor menteri guru balik 4 pm tak mau pakai.. kata cikgu kerja banyak. kalu cikgu balik pukul 4 pm rasanya semua boleh selesai. barulah dinamakan kerja 8 jam sehari.

 122. kalau cikgu balik pukul 4 pm seperti menteri suruh.. ramai cikgu tak dak income luar kot… Tuisyen.

 123. saya suka mengajar. bg la byk masa mengajar, ditmbh lg dgn kls tmbhn, relief ckg lain pun sy mengajar sbb kemahiran n ilmu itu ada pd sy. sy x kisah dpt kls hdpn atau akhir. x berkira wang ringgit bg ganjaran pd pljr. hati rasa seronok n puas. TAPI dgn kapasiti 35-40 mrd 1 kls mmg x kondusif. kpm tolong la fikirkan…lbhkan budget utk bina lbh byk sek. buat unjuran 2/3 thn sekali tntg keperluan guru ikut subjek. x de la mslh lambakan guru tp x ikut subjek yg diperlukan.

 124. masalah guru hari ini adalah disebabkan kelemahan sistem pendidikan kita .guru pula jadi masa.Lihat lah output yang dihasilkan hari ini….ramai insan diluar tu tidak kemanjadian sahsiah, ada ijazah (belajar tinggi) tapi rendah akhlak…Hanya guru yang memahami tugas dan masalah guru. Hari ini masalah guru cuba di atasi oeh orang PTD (bukan guru).hancur……Semua program sekolah dirangka oleh PTD.Cuba anda bayangkan suatu hari nanti pengetua atau GB adalah dari PTD….masyaallah minta selisih malaikat 44…

 125. Aku dpt 6 kelas pbs,2 bkn kelas pbs..so phm2 la mcmn bebannya…dr fotostat,ink,stationry sume pkai duit sdri..
  nm je cikgu tp dh mcm kuli batak

 126. Woit, ko ingat cikgu2 ni x bayar cukai ker? Bodoh piang nak mampus. Malas dan manja? anak2 korang dah malas, manja, dapat plak mak bapak mcm korg yg malas, mengandung beranak tahu, pastu nak suruh cikgu2 jaga anak sampai besar, Bertanggungjawab la skit, ko reti menulis pon kerana cikgu. Malang betul cikgu2 ko yang dulu bila anak murid dia ni x reti hargai cikgu2.

 127. Anti bodoh on

  Ermm 8 tahun dapat naik free ker bro? dah tgk apa yg terbaru pbppp? kalau x tahu g la google dulu, sekarang naik pangkat cikgu bukan lagi senang mcm tu, Nak tahu kerja apa yg paling senang naik pangkat? sila jadik M41 (PTD), 3 tahun sekali naik pangkat. Lagi senang, tak tahu ke?

 128. Sorry nak ckp, kdg2 bnyk cikgu yg menyalak nie bkn buat keje pun. Beban keje n jawatan2 penting dilongokkan atas kepala sorang cikgu yg blh buat keje je. Mentang2 la cikgu tu jenis diam n akur. Aku paham kalau der org ckp cikgu kaki lepak. Tgk je la kalau hantar budak sukan, yg tunggu budak kat padang berapa kerat je. Yg lain tinggalkan budak2 n pegi minum kat kedai. X kira la cikgu lama or cikgu baru, kalau kaki mengular tu mmg la sama je. Bab nak belanjawan je menyalak. Bkn x leh mintak naik gaji, tp keje kat sekolah tu kena share sama2. Untung la kalau sekolah tu keje n jawatan dibahagi sama rata. Ketegasan n keadilan pihak pentadbir sangat penting. Jgn ader pilih kasih mentang2 la cikgu tu bini org besar or selalu bg tupperware percuma pada pentadbir, pentadbir x bg pun jawatan per2. Tu baru namanyer mkn gaji buta. Btul x cikgu2, kalau betul cuba angguk kepala. Huhuhuhuhu

 129. ada satu sekolah yang saya tahu ini….guru yang datang lambat ke sekolah dan slalu teman pengetua minum pagi di kantin dari 8am-10am dapat naik pangkat dan APC. guru yang datang awal/ mengajar bagai nak rak….dapat pujian pun tak…..

 130. ko oncall tak claim ker? bodoh punya doktor….nak claim pun tak reti ker…nak aku ajarkan?….kawan aku baru housemanship dapat 5k 1 bulan sebab banyak dapat oncall….kan best……kalau tak suka kerja doktor ..berhenti je…cari kerja lain…kerja cikgu ker…cikgu kerja 1/2 hari jer….

 131. Kalau time cuti tiada apa pa tindakkan yang boleh diambil oleh majikkan kalau tak nak kerja. Naper komplen tak dapat claim OT? mu cuti cutilah. tak ada orang paksa kerja masa cuti. mu melancong jauh masa cuti.

 132. i guru. yg tak puas hati ialah kementerian selalu ubah-ubah dasar pendidikan. tukar menteri, tukar dasar. setiap dasar tidak dikaji betul-betul. dengar pbs satu kegagalan di australia. pelajar jadi malas, tiada motivasi, tiada matlamat sebab tak ada peperiksaan umum. kertas banyak guna sebab banyak buku pbs hy guna satu halaman untuk tujuan senang simpan dalam file je. pencemaran semakin teruk pd masa akan datang sebab byk pokok akan ditebang.
  utk kelas lemah, sukatan yg perlu dihabiskan masih tetap sama dgn kelas baik, jd menjadikan utk mengejar sukatan dan pbs, cikgu terpaksa sentuh yg mustahak saja, kerana kesuntukan masa.
  2. ppd, kementerian selalu memikirkan tugas yg boleh diberikan kpd cikgu. byk dokumentasi yg mcm-2 selalu diwujudkan. cikgu kurang masa memajukan diri dlm penyediaan bahan dan memberi perhatian kpd pelajar.
  3. satu kelas ramai sangat pelajar, sehingga tumpuan kpd pelajar dikurangkan. kawalan disiplin dlm kelas pun jd sukar. sepatutnya lebih banyak sekolah dibina atau kelas dilebihkan.

 133. guru sekarang bukan yg dulu on

  Aku yg dulu bukan yg skrg… cikgu kata kerja byk… tapi sempat lg buat kerja luar tusyen, mlm n blabla..cikgu kata kerja smp pagi…tp nak buat waktu kerja 9 jam melalak tak bg…kerja smp tak cukup hari….tapi tak bgtahu pulak dapat cuti sekolah 2bulan lebih setahun…kerja ikhlas tk tgk pangkat.. tapi pandai plak guna tunggangan nutp utk minta timebased..sektor lain merangkak tunggu kekosongan.apb naik pangkat pula boleh duduk tempat sama..org lain kena pindah tinggal family sbb nk ambil gred tersebut…so bersyukur jerlah…nanti ramai menyampah…ingatlah sektor lain raya pun kena kerja…

 134. guru sekarang bukan yg dulu on

  Bg aku golongan guru hanya menggunakan kekuatan bil.. bg mendesak kerajaan memenuhi apa yg diminta… bukan kerana profesionalism diri..ingat!!! Disiplin lain hanya memerlukan setahun untuk layak jd guru.(kpli)..sedangkan korang memerlukan 5 thn untuk jd Dr.dan belum tentu boleh grad.. sedangkan rata2 kpli setakat nie senang jer lulus..gaji guru swasta lg rendah dr guru kerajaan dan gaji dr kerajaan lg rendah dari dr swasta.. siapa yg ikhlas dan redha skrng nie..pikir2kan.korangkata korang yg hebat hingga dapat buat anak murid berjaya.. tp ingat.. kamu hanya bawak dia ke universiti sahaja.. apabila sampai sana siapa pulak yg bantu sampai dapat ijazah?…aku pun pernah jd anak murid. Aku tahu mana cikgu yg betul2 ikhlas.. aku pernah dgr ayat : ikut koranglah.. saya takpa tiap2 bulan dapat gaji. No.2 kalau tak faham jugak sila masuk kelas tusyen saya yer.. tak mahal 30 sebulan..no.3 sila beli buku yg saya publish kalau nak lulus yer. Ayat nie betulker mencerminkan guru yg sanggup berkorban untuk anak muridnya……

 135. Sememangnya guru sekarang mempunyai tugas tambahan yang berat selain mendidik. Sepatutnya kerajaan kena peka dan berusaha menyelesaikan masalah bebanan yang yang tak sepatutnya boleh menjejaskan fokus kerja hakiki guru. Apa kata kita syorkan supaya kerajaan melantik seorang kerani/pembantu guru untuk mengurus semua kerja kerja perkeranian untuk setiap 5 orang guru di sekolah. Dengan adanya seorang kerani yang menjalankan tugas tersebut, saya percaya kurang lah masalah dan rungutan-rungutan yang berkaitan dengan tugas-tugas sampingan. Lagipun sedikit sebanyak dapatlah masalah pengangguran di negara kita ini berkurangan. Amacam Menteri Pelajaran…ooops Menteri Pendidikan?

 136. ya ko..chegu ni kadang2 malas kohong..asik2 main facebook…haram makan gaji.bukon semuala..nampak sangat gaji buta2 dapat tiap2 bulan, ngajor macam sekadar melepaskan batuk ditangga ..

 137. keje xbanyak pun saja wat2 banyak…gaji nak banyak.keje alahai bukan banyak pun.aku boleh buat

 138. keje ajelah..ader mase plak kome nak merungut kat sini..kate bizi dan takde mase

 139. Macam2 komen….pro & kontra….. sebagai cikgu, kami bersyukur jadi cikgu dapat mendidik anak2 memajukan diri (anak2 kita juga kan…) Cuma bebanan yang tidak sepatutnya telah diberikan kepada kami yang akhirnya merugikan anak2 kita juga….itulah yang diperjuangkan di samping sedikit rungutan peribadi……bagi yang negatif sangat dengan rungutan2 cikgu ini…..saya berdoa semoga tuan/puan ada anak2 yang dididik di sekolah dalam sistem sekarang ini…sebab tuan/puan yang akan dapat hasilnya…..iaitu anak2 hasil didikan guru2 yang tidak menumpu terhadap mendidik tetapi menumpu terhadap tugas2 lain yang tidak memberi sumbangan terhadap pembinaan diri anak2 anda(lebih teruk lagi…kerja2 menipu yang dipaksa-band PBS)….Cuba tanya diri sendiri…aku mahukan anak aku diajar guru yang menumpu terhadap pembelajaran ke ….atau guru yang menumpu terhadap pengkeranian…..? tepuk dada, tanya selera…..

 140. setuju dgn en roslan….kdg2 suami sya ada juga terlepas rungutan mengenai beban kerja (bkn guru tp gomen jab lain). tp selalu sya ingatkan kita buat kerja biar terlebih jgn terkurang sbb takut tak terjawab kat akhirat kelak. walaupun ot tidak berbayar dan cuti hanya 20 hari setahun tp itu mmg dah rezeki yg tertulis…wallahuaklam

 141. simpati pd guru2 yg mmg betul2 ikhlas bekerja dan terbeban dgn tugas2 yg tidak berkaitan. dan bersetuju juga dgn pendapat sesetgh pihak yg tidak suka pd sesetgh guru. kebykn guru bagus…dan hanya sesetgh sja yg x berapa bagus. kami org merantau dan ank saya terpaksa berpindah byk sekolah di byk negeri. klu ikut pengalaman saya… guru2 di satu sek di johor plg terbaik saya jumpa..(kebajikan ank saya dan komunikasi dgn waris mmg bagus). di pahang dan pulau pinang ok jgk( terharu dgn pengorbanan dan usaha guru2 utk memastikan akedemik pelajar tip top).cuma bila berada di bumi sarawak skrg nih……yg mampu saya ucapkan…patutlah pencapaian pelajar disarawak jauh ketinggalan berbanding semenanjung. maaf bkn niat nk mengata atau menghina cuma pendapat saya buat kebykan guru2 disarawak…anda perlu bekerja lebih keras utk kecemerlangan ank2 murid anda…

 142. Sama la mcm pendpt menteri skrg. Kalu tak puas ati berenti atau pindah. Jd guru skrg terlalu banyak tugas diluar fail meja sbg guru. Leh kata guru brkerja sbg general workers la. Mcm2 kene buat tmbhan plak kene layan sikap anak 2 zaman skrg yg perbagai latar belakang. Kalu nak tetang sume Banyak tue. Apapn tahniah guru krn selama ini mndidik dan terus mndidik mmbentuk modal insan sejagat… moga semua guru diberkati sentiasa…

 143. kalau nak mengata biar buat semakan dulu.
  Tugas guru mendidik anak bangsa…yg menjadi beban ialah,
  1. melengkapkan beberapa borang samada manual @ guna e….program
  ii. kursus..yg bukan bukan berkaitan dgn pdp…jika berkaitan itu utk bantu kemahiran mengajar..
  iii. masa byk pd bukan pdp…itu yg bebannya
  iv. lihat masa mengajar….. masa dgn pelajar… kdgkala tak sempat…maka terkejar2
  v. msyuarat…memang ada masa xcukup dan tak capai maksud….ini yg beban…
  maka jgn terlalu mempersoalkan tugas orang lain….cuba lihat diri sndiri…adakah tugas kita pd hari ini telah kita selesaikan…
  soal xpuas hati…..dgn org tersayangpun kita xpuas hati…inikan dgn orang lain…..puas hati jika kemahuan diri dipenuhi……ingat…ingat la hak org lain….slmt beramal

 144. 10 tahun yg lepas aku bekerja sebagai pensyarah di salah sebuah universiti swasta. Aku masuk kerja pukul 9 am dan balik 6 pm. Kadang2 ada meeting (yg kerap) sehingga ke 10 malam. Aky selalu fikir syoknya org jadi guru kerja hanya separuh hari dan banyak masa untuk uruskan r/tangga dan anak2 . Atas kehendak suami aku tukar kerja dan menjad guru. Bila aku duduk di tempat ini baru aku tahu keadaan yg sebenarnya. Memang mereka separuh hari di sekolah tetapi separuh lg semua kerja sekolah di selesaikan di rumah. Lebih2 lg pbs ni . 2 @3 kali seminggu aku mest berqiamullao dan bertahajjud untik key in pbs. Ini kerana pada sinag hari taliannya sgt slow dan ku rasa sgt membazir masa, lebih baik buat kerja2 rumah @ sekolah yg tak memerlukan menggunakan internet. Ops maaf kami guru ditegah drpd koment tentang talian atau sistem pbs yg lembat pada masa2 tertentu kami mesti kata yg oenyebab talian lmbat tu disebabkab komputer kami yg tua @ b.band yg tak efisen (ngek tul) .

 145. Penjawat awam lain pun beban keje banyak, jarang merungut.. bajet setiap tahun ada je insentif utk guru.. penjawat awam lain xmerungut pun… kat tempat saya cikgu bole beli sampai 2 bijik umah, ada penjawat awam lain terpaksa menyewa sampai ke pencen.. syukurlah apa yg ada.. seeloknya kerajaan bg sama taraf sume benefit yg ada.. apa guru dpt, penjawat awam lain pun dpt.. bukankah lebih adil buat sume? xyah gaduh2.. sembang pasai keje aku lagi byk pada keje ko sampai bl pun xsudah…

 146. Saya bekerja sbg Pembantu Undang-Undang L29 di Pihak Berkuasa Tempatan walaupun ada degree…apapun syukurlah sbb dapat masuk govt…bidangtugas sume berkait rapat dengan kepentingan awam terutama dari segi perundangan, salah pandangan yang diberi, PBT yang akan menerima kesannya n my career is always on the line walaupun gred saya rendah je…unit saya hanya saya sorg je yang ada, jd senang cite saya jd L29+N17 sekaligus, tp xpernah merungut…walaupun kadang2 rasa beban tugas terlampau berat, just anggap apapun dah kira syukur dapat masuk govt…dari segi benefit, jgn ceritala, PBT sgt jauh ketinggalan…mintak kerja pegawai 41, exam pun tak penah panggil…kami di PBT yang kecik kebanyakan staf kena kerja secara “multitasking”…tapi tak pernah merungut…dahla asyik jd bahan eksperimen setiap kali berlaku pertukaran bos… memangla masing-masing penjawat awam ada tugas hakiki masing-masing, tp kena ingat, keje lain2 tue datang bersama-sama dengan tugas hakiki tue…so jgnla banyak komplen, syukurlah dengan rezeki yang ada… kenaikan pangkat guru secara time-based, penjawat awam yang lain ada yang xda kelebihan tersebut, merungut la jugak, tp forum kami terhad, dan kami nie kategori penjawat awam yang tak bawa banyak kepentingan sangat mengikut pandangan sesetengah orang…so kesimpulannya, jgnla merungut kerja anda sebagai guru sangat membebankan, banyak lagi penjawat awam lain yang ada tugas yang lebih membebankan daripada anda…syukurlah dikurniakan dengan kerjaya yang baik n boleh digelar PEGAWAI…ada jugak yang kata orang tak jadi cikgu tak tau apa perasannya n sanggup cabar orang lain untuk jadi cikgu baru tau perasaan tersebut, klula bole bg kami try n dapat terus jawatan cikgu, takut ramai cikgu-cikgu yang merungut kat cni terpaksa letak jawatan…:)

 147. oi bodoh!!dulu cikgu mmg x merungut sbb mak bapak x ganggu tugas cikgu..ni marah sikit dah nak saman..dulu cikgu x byk bermesyuarat,skrg ni asyik mesyuarat je…kalau nak pikir dulu, syarifah aini pun cantik..pijak dibumi nyatalah bro…pikir x pakai otak..bangang!!

 148. Admin boleh bagi fakta guru maktab diberikan status siswazah seperti magik.Negeri mana? Berapa orang? Bila? Tahun Berapa????? Bagi fakta tengok2 dulu.. Program Pensiswazahan Guru…. memerlukan guru2 menyambung pelajaran selama 4 tahun di IPT atau IPG. Itupun kalau lulus…bukan main bagi sahaja…Lain kali cakap tu tengok sikit.

 149. Terima kasih encik bosan atas komen anda kepada guru-guru di Sarawak. Begitulah realitinya…. Tapi cuba encik bosan tengok dari sudut penempatan guru. Sarawak merupakan tempat guru-guru di semenanjung sana untuk menimba pengalaman. Apabila telah mendapat segala yang diperlukan mereka akan kembali ke semenanjung untuk berkhidmat. Memang…memang bukan semua tetapi kebanyakkan. kalau purata satu sekolah 4 guru dari semenanjung..cuba darab dengan bilangan sekolaqh di Sarawak. Encik tak salah dengan pendapat encik..tetapi sistemnya memang begitu..selepas guru yang berpengalaman ini kembali ke negeri masing-masing.Guru yang baru hendak menimba pengalaman di dunia sebenar akan dihantar ke Sarawak dan begitulah seterusnya….Boleh faham ke encik bosan….

 150. guru sekarang bukan yg dulu on

  Letakkan sesuatu ditempat yang sepatutnya..barulah semuanya akan sempurna. Jgn gunakan kelebihan spt bilangan dlm mendesak kerajaan untuk lakukan sesuatu yg tidak adil. Kelak akan dicemuh dan dibenci….nilaikanlah dr segi semua aspek.baru anda tahu anda sebenarnya patut bersyukur..

 151. keje gomen juga on

  hai..asal nak bentang budget..cikgu start bising..tu beban ni beban..mcm2 hal la cikgu ni..nak naik gaji lg ke..ape pg tak cukup wahai cikgu..kasila peluang pkeje gomen lain nak selaras gaji ke..naik gred ke..xyahla nak menyalak je.gaji +elaun dah besar..nak ape lg..bsyukurjela wahai cikgu

 152. Cikgu sekarang ni bukan cita-cita nak jadi cikgu pun.masa universiti ambil course mengarut sbb tak layak ambil course perdana,pastu takde keje,jadilah cikgu.pastu bila tgk kawan2 berjaya gaji besar2,mulala merungut macam2.buat malu je.

 153. saya cikgu. saya gebira sangat jadi cikgu. saya gembira bila pelajar dah tak dinilai berdasarkan peperiksaan semata-mata. saya gembira bila pelajar boleh buat projek band 6. saya gembira bila ibu bapa pelajar dtg sekolah tanya kenapa anak mereka kena gantung sekolah sebab takde org nak jaga kat rumah. saya gembira sangat malam2 boleh bgn tahajud pkul 3 pg sebelum keyin pbs. saya juga gembira sangat kene masuk report koko pelajar dalam sistem sppbs dlm masa seminggu, satu pelajar nak keyin kene tunggu 30minit. saya gembira dengan adanya sistem pbs yang sangat perlahan boleh menguji kesabaran saya. saya juga gembira sangat bila kata lps ni nk naik gred kene sediakan dokumen 3 tahun berturut.. gembiranya saya jd cikgu bila kereta saya dicalar, tayar kereta dipancit. gembira lagi saya bila tengok kawan saya diserang oleh parents. saya gembira juga blk sek ptg, sy akan mngadap laptop lg cari bahan utk ajar esok hari. saya gembira jadi seorang guru! jom ramai2 pakat jadi cikgu. baru anda akan faham kegembiraan kami. kalau tak pun, yg blum kahwin, carilah pasangan seorang guru. pasti anda akan faham seronok dan gembiranya jadi cikgu, boleh balik awal, cuti sekolah banyak. balik awal utk bgn tgh malam keyin pbs. cuti sekolah banyak boleh jaga spm pagi smpai ptg. jom2 pakat jadi cikgu….boleh kita gembira bersama2…

 154. Bagi tahulah apa jabatan awak supaya kita boleh debat..JPJ ? KWSP?LHDN?KESIHATAN? atau Mamak Ayam?

 155. Macam ni lah, harini kami cuti sempena nak raya haji esok, jadi adelah masa nak bace komen2 kat atas ni. Tapi depan mata kertas final exam sedang menunggu utk ditanda. Kita ade forum macam ni, bukan utk menyalahkan atau memalukan sesiapa…saya sebagai cikgu bila baca artikel di atas baru terasa..oooo…aku ingatkan aku sorang je rase terbeban mcm ni…tp kalau sampai org lain dah buat survey tentang beban kerja cikgu..rasa2nye kenapa ek? Ramai yang bagi koment sini makna ramai rakyat malaysia yang tahu hal ni tapi xde ke org yang nak cube selesaikan. Jomlah brainstorm dan cari ape punca masalah ni semua. Yang x keje jd cikgu, komen mcm2 buat pe..tambah dosa buat pe? Sakitkan hati org buat pe? Marilah kita ni bersatu tolong kami para guru yang nak mengajar anak bangsa tapi, nak masuk kelas je, masih ade keje lain nak buat, keje yang budaklepasan SPM boleh buat…kami perlu pembantu. Tolonglah..kami nak mengajar….saya merayu sesiapa yang keje ditop management yg baca komen saya ni..harap ade bantuan supay a kami boleh terus mengajar. Hentikanlah komen benda yang x elok. Pasti ade jalan penyelesaian.

 156. Macam ni lah, harini kami cuti sempena nak raya haji esok, jadi adelah masa nak bace komen2 kat atas ni. Tapi depan mata kertas final exam sedang menunggu utk ditanda. Kita ade forum macam ni, bukan utk menyalahkan atau memalukan sesiapa…saya sebagai cikgu bila baca artikel di atas baru terasa..oooo…aku ingatkan aku sorang je rase terbeban mcm ni…tp kalau sampai org lain dah buat survey tentang beban kerja cikgu..rasa2nye kenapa ek? Ramai yang bagi koment sini makna ramai rakyat malaysia yang tahu hal ni tapi xde ke org yang nak cube selesaikan. Jomlah brainstorm dan cari ape punca masalah ni semua. Yang x keje jd cikgu, komen mcm2 buat pe..tambah dosa buat pe? Sakitkan hati org buat pe? Marilah kita ni bersatu tolong kami para guru yang nak mengajar anak bangsa tapi, nak masuk kelas je, masih ade keje lain nak buat, keje yang budaklepasan SPM boleh buat…kami perlu pembantu. Tolonglah..kami nak mengajar….saya merayu sesiapa yang keje ditop management yg baca komen saya ni..harap ade bantuan supay a kami boleh terus mengajar. Hentikanlah komen benda yang x elok..

 157. Cikgu ni banyak plak bising..setimpal la..bila murid cuti die cuti juga..Aku kije pon multitasking..tp ok aja. Orang Kera-jaan ni banyak complaint. Kije sikit mau gaji banyak..Haram

 158. asal time nak bentang budget..cikgu mula menyalak..tu xcukup..ni xcukup..beban lebihla..kasila peluang org lain plak nak selaras gaji ke..nak naik gred ke..tak habis2 cikgu je..cukup cukup sudah cikgu..gaji + elaun dah besar sgt dah..kereta beli 3 biji..rumah teres 2 biji..tak cukup lg ke..yg kami keje gomen duk kuarters sampai pencen xmampu beli rumah lagi..cukup2la cikgu..

 159. Gaji yg kerajaan bayar utk guru memang lebih dari cukup. Tp kerajaan memang kurang ambil berat beban tugas guru.. Sampai masa utk keluarga banyak tergadai.. Pukul dua tiga pagi, patut layan bini/suami, tp durabg duk mengadap laptop memanjang…

 160. rakyat_prihatin on

  saya rasa banyak sangat aktiviti dalam kerajaan sebab tu banyak tekanan dalam kehidupan harian bg pekerja kerajaan dan apekate kite semua behenti kerje dan kije sendiri lagi baik…

 161. cikgu jail on

  kalo nk duk relax mintak jadi cikgu kt sekolah intergriti penjara ajar banduan ngn budak juvana..masuk kul 8 g minum kul 9 bru stat ngaja, pkul 2 dh balik..petang xyah pk nk g meeting ke aktviti koku ke relax aje tdo kt rmh..bdak nk melingkup ke ape bkn ada kpi pun..mai apply rmai2..

 162. Cikgu zaman sekarang MENGAJAR, Cikgu zaman dahulu MENDIDIK. Setuju?

 163. Cikgu zaman sekarang MENGAJAR, Cikgu zaman dahulu MENDIDIK. Setuju?

 164. cikgu zaman dulu mmg la tak merungut sbb ms tu mana ada lg dasar/program transformasi yang berlambak mcm skrg ni

 165. cikgu kerja banyak???? 10 jam sehari??? ?? menteri suruh balik pukul 4 pm pun merungut! apahal …

  kalau menteri bagi ptd untuk buat pengurusan tak mau …kata cikgu nak buat kerja cikgu jer..

  kalau menteri suruh balik jam 4 pm pun merungut.. kata kerja banyak. apahal???

 166. camner pun tahniah pada guru yang berdidikasi dan tak banyak merungut!!!

 167. senangnya dpt keja…cm suka ati jer lompat2…btul ke bohong ni..aku pn leh reka cite…x caya la..

 168. En popi
  Oncall ade elaun? Celah mana? Mmg ade ot, tp claim selalu kene potong, x setimpal dgn keje…

 169. Yg aku nak kate KT sini, bkn cikgu je rasa terbeban dgn keje, kalo aku Mintak ko buat keje aku, gerenti ko x bole buat punye, bole ke ko menjahit luka terbuka, pujuk org sakit mental makan ubat, menjahit mayat yg dibelah lepas post mortem, dan mcm mcm lg jenis keje org x sanggup buat, mengesahkan kematian, cpr dll.. Sampaikan korang x dtg temu janji doktor pun kami nak kene cari korang…

 170. x tau bersyukur!!!!cikgu kat malaysia ni 10x lebih baik dr negara lain…kaji dulu bru nak mengeluh……gaji kira dah over paid!!!!!

 171. klu mcm tu suruh isteri awak berhenti dan berkhidmat untuk suami dan anak kat rumah aje!!!zaman sekarang suri rumah pon buat semua kerja rumah…..engineer pon sllnya buat kerja technician,,operator…kerja manager..kerja 10-15 sehari pon x complain!!

 172. entahapaapa on

  bukan goverment,sektor lain pon sama….cuma aku tengok cikgu2 kat malaysia ni jenis x tau bersyukur!!!anak sedara aku 6 tahun kerja private sektor,sekarang jd cikgu B.I…dah masuk5 tahun jd cikgu,die kate 10x lebih baik dr jd excutive syarikat MNC yg gajinya 2x ganda dr sekarang…..

 173. mmg cikgu2 dan penjajat awam lain bayar cukai tp berapa sgt eh????comparedgn rakyat lain yg gaji yg sama dgn awak??ada check x???jgn sedap mulut ckp org cermin diri sendiri dulu!!!

 174. mana dpt info ni????tahukah anda gaji guru dimalaysia ni lebih tinggi dr guru di singapura???jangan kira tukaran mata wang…compare 1-2…….dan mereka kerja dr 7.30pg hingga 5-6 ptg…….5 1/2 hari seminggu…….

 175. entahapaapa on

  satu jer yg aku tak paham……..cikgu cikgu ni,asik komplen tp kerja makan gaji dgn kerajaan pulak…..ramai pukai yg buat mcm2 part time…bisnes……aktif berpolitik…ada masa pulak???????????

 176. Tanah@yahoo.com on

  Aku dulu cikgu yg ajor. Sekarang anak aku pun cikgu ajor. Aku tak mau komen kerana byk jasa cikgu pada aku sampai sekarang. Sapa rasa bagus ko orang ajor sendiri anak ko orang yg kebanyakkannya di sekolah yang kurang ajar. Cikgu bukan lagi mengajar anak ko orang sekarang tapi dok jadi pengasuh anak ko orang yg ko orang sendiri tak sanggup mengasuh

 177. guru sekarang bukan yg dulu on

  Cikgu bukan maksum.macam nabi..kalau tak betul pun kena tegur…takkan cikgu tak masuk kelaspun kena sanjung macam nak rak.harap maklum.

 178. xxxx itu la yang ko ngadap hari2 masa ko skolah dulu…xxxx itulah yang hantar ko balik umah bila ko buat2 sakit perut kat skolah…..dan xxxx itulah yang mengajar ko menulis…abc…mengira…123…..sah ko anak xxxx……

 179. Semua jab byk tgjwb masing2 begitu setiap tugas kerja.walaupun sy bkn cikgu tp byk bkwn dgn cikgu mmg betul beban mmg byk.mgajar anak2 kt utk bjaya tanpa mereka susah juga ktk nak mdidik anak2 kt.bkn semua org layak jd cikgu nie..byk tgjwb nya.pn noraini jgn bercakap mcm tu, tanpa guru pn blm tentu berada d tpt sekarang…

 180. Saudara yang rapat dengan guru ni dar A-Z guru diperhatikan. Nampak sangat hasad dengki telah menguasai saudara….Tak berjaya jadi guru ke?…Cermin-cerminkan lah diri sendiri dahulu…

 181. Cg La Juga on

  Semua kerja ada senang dan susahnya…yang penting buat setakat yg mampu…jika kita orang Islam dan beriman…semua kerja tu ibadah dan diberi ganjaran jika dilaksanakan dgn betul tak kiralah siapa kita yg berpangkat besar hinggalah paling rendah…rungutan tu bisalah sebab kita manusia biasa cuma kita dianjurkan muhasabah diri dan istiqomah dalam melakukan sesuatu kerja atau suruhan agama.

 182. MatCangkul on

  Mohon NUTP ketengahkan isu elaun pengawas peperiksaan kebangsaan dan juga elaun tuntutan perjalanan yang dinafikan berbanding dgn penjawat awam di sektor lain. Buat kursus dan bengkel jarak lebih 30km dan lebih 8 jam tak dpt tuntut elaun perjalanan dan harian. Mcm2 cara digunakan oleh PPD dan JPN utk elakkan drpd kena bayaran tuntutan perjalanan dan elaun2 lain. Sebabnya peruntukkan tak cukup… berbeza dgn penjawat awam lain yg boleh claim beratus2 bila kena outstation. Ada kes, pegawai PPD tak ikut GO, main sedap mulut je cakap cikgu2 tak boleh claim sedangkan dlm GO kata boleh dan berhak (ni kes pegawai yg tak kompeten kot?, kena mengaji GO dulu).

  Ada kes guru2 ‘dipaksa’ pergi rombongan lawatan penanda aras (benchmark) ke negeri lain tapi tak ada surat hitam putih arahan dan segala perbelanjaan makan minum dan penginapan kena tanggung sendiri & tak boleh ‘claim’. Bayangkan apa akan jadi jika berlaku kemalangan? (kes pentadbir tak kompeten?)

  Guru2 di Sabah & Sarawak dinafikan utk dapat tiket penerbangan percuma atas alasan JPN dah habis peruntukan? Jadi terpaksa guna duit sendiri utk balik kampung.

  Penjawat awam lain sibuk kata guru dimanjakan sedangkan hakikatnya guru2 banyak dinafikan hak mereka tidak seperti penjawat awam di sektor lain. Time base guru 8 tahun didebatkan tapi ada ke tidak debat time base Gred U dan dan Gres J? Guru yg ada Master dan PHD akan kekal di gred 41 sehingga cukup 8 tahun, tapi gred U dan J?

 183. guru sekarang bukan yg dulu on

  Ko ingat ko jer ker macam 2. Kitaorg pun ada la..tapi kitaorg ikhlas..bukan cam korang..melalak melalak melalak. Tak pernah cukup.. bersyukur lg baik la.time based setakatniepun aku dgr guru jer yg buat dulu..ko bg sikit fakta kat sini…u dan j pun ada?

 184. time base berbeza… dapat 8 tahun pun ok lah … jawatan lain 13 tahun pun ada..itupun baru diumumkan.

  yang ni perlukan penyeragaman semua sektor… ptd dan doktor 3 tahun jer.

  ini tidak adillll…

 185. guru sekarang bukan yg dulu on

  Sokong timebased diwujudkan kepada semua profesion mengambilkira tahap kepakaran kerja masing2..baru adil dan saksama..bagi aku dr berhak jikalau mengambilkira kepakaran dan kesusahan masa belajar dulu.kerja dia pun susah sampai kena oncall 36jam..dan raya pun kerja..tapi cikgu..budak spm pun boleh jadi cikgu sandaran…kpli setahun pun dah dapat diploma..sama2 lah kita bersyukur dengan kelebihan yang telah diberikan.amin..

 186. ape lg yg cikgu mau?? kalo x suka jd guru di malaysia bole kluar jd guru di negara luaar..hahaha

 187. Assalam…
  Saya cuma nk bagi pendapat…orang yang kerja ofis hour kerja dr 8.00pagi-1.00 ptg, 1.00-2.00 rehat kemudian sambung semula pada 2.00-5.00ptg. semua guru bukan ade kelas dr 7.30pg – 3.00 ptg full. jadi time xde kelas le sepatutnya semak buku murid.bkn bersembang dengan guru lain yang xde kelas. supposely ada masa untuk buat tu semua.patut bersyukur sebab kenaika pangkat secara timebased berbanding penjawat awam lain yang tiada time based yang menyebabkan 15 tahun bekerja pun tak dinaikkan pangkat lagi. anggap sahaja masing2 ader peranan dan beban masing2, baik guru mahu pun yg berkerja time ofis hour.

 188. hmm dh aku ni pegawai kene buat kerja pembantu am semua..jadi kerani..dan kontrak je..xde nk ngeluh pun..dh kije tetap tu syukurlah..banyak komplen plak..puiiii..gaji cikgu bukan sikit skrg..

 189. Cikgu dulu2 pegang rotan, masuk kelas je…….keje lain tadak…..cikgu skrng semua kerja sektor awam dia buat….rasuah je tadak…..

 190. masyarakat jeles dgn guru…sebab tugas guru lebih mulia drpd tugas mereka….kalau takde guru, mgkin rakyat malaysia ni merempat kat indonesia….

 191. terbaik fara…
  cikgu sekarang mengajar..
  cikgu dulu mendidik.. tidak penah nak mengeluh.. gaji alamak memang rendah berbanding sekarang.. adakah cikgu dulu2 tiada buat semua tu.. wat kelas tambahan lepas kelas.. kelas malam… waktu cuti.. wat keje kerani.. mesyuarat PIBG.. mcm2 lagi la.. mesti ingat kan.. hahahaa.. ayo.. ape sudah jadi..

 192. ini kes PPD tak amanah la ni.. ayoyo.. penjawat awam di sektor lain sama je bro.. ada sampai 13 tahun hingga 15 tahun baru naik pun ada.. malah ada yang dah lebih tak naik2 pun ada.. setahu aku bukan ke dah bagi setiap peruntukan kat semua kementerian.. kalo kementerian lain tak habis kena pulangkan.. kementerian pendidikan?

 193. adik kawan aku kerja nurse d tg rambutan. dia ckp makin ramai cikgu daftarkan diri sebagai pesakit mental.

  mujurlah aku menolak tawaran kemasukan ke maktab perguruan dulu. aku tak rela dipaksa oleh keluarga dalam soal kerjaya. biarpun pada mulanya agak jeles tgk kwn2 yg apply cikgu semuanya mudah dpt kerja, namun aku tak kisah dan berdegil utk mencari kerjaya lain biarpun terpaksa menganggur selama hampir setahun…

 194. xyah nak komplen keje org la wei… cari lah rezeki yg halal.. hanya jauhari mengenal manikam…
  sapa jd cikgu.. dia tau apa keje dia… sapa jadi doktor.. dia tau apa keje dia..
  yg doktor komplen keje cikgu.. yg cikgu komplen keje doktor.. sama jer…. xyah nak kutuk2 laa….

 195. berbanggalah anda menjadi warganegara malaysia! anda ada pilihan untuk melepaskan kewarganegaraan menjadi warganegara asing seperti singapura, amerika syarikat, kanada, dan sebagainya. namun begitu, anda masih lagi bermastautin di malaysia. tanyalah diri anda apa sumbangan murni anda kepada negara tercinta, bukannya menuding jari kepada pihak kerajaan sahaja.

 196. kalau x de guru…ntah ko jadi apa skrng? mgkin jd guard kat jakarta…..

 197. yang bukan cikgu duduk je di pejabat…boleh main dam aji….9 am da duduk kat restoran…11am masuk balik keja…member lain boleh tolong punch kad…4pm boleh da……

 198. itulah yg selayaknya dinikmati oleh para guru….membina manusia….kerja lain ada???????

 199. suruh pengarah masing2 minta naik gajilah…..ko mintalah gaji statik sampai pencen…..

 200. sebab kerja cikgu ni menjadikan anak-anak kita ni benar-benar ‘MANUSIA’……

 201. saya sokong…..itulah hakikatnya yang tidak pernah dirasai oleh manusia lain selain drpd guru.

 202. apa2 pun guru tetap guru……tanpa jasa guru kita akan buta selamanya.

 203. jeng kreng on

  Surat khabar utusan 17 oktober ada cikgu kena bebas kes cabul..apa kes nie..merosakkan anak bangsa lagu ni berlegarlah perogol bersiri dalam sekolah..sekolah mana yg akan jd mangsa plak.

 204. adik cendeng on

  puiii balik kat abe cendeng…. hok demo nih reti bersyukur ke dok??…

 205. tok imam pun ada yang kene tangkap basah.. ni pulak cikgu.. adeiiii…..
  ko nih.. mcm la ko tu baik sgt… zakat pendapatan bayar x?

 206. bukan nak menuding jari… tapi sebagai pemimpin.. pemimpin lah yg seharusnyer menyelesaikan isu ni….
  sama la kes dlm keluarga.. bapa sebagai ketua keluarga haruslah menyelesaikan isu atau masalah dalaman keluarga.. bukan hanya tau pandai berhutang jer dan tau ambil duit anak2 untuk berjoli sana sini…..

 207. oit fara.. mana ko tau yg cikgu dok bersembang kat bilik guru.. mulut bunyi… tangan berjalan tau… dok tanda kertas murid.. cuba2lah ko risik2 kat kawan2 ko yg jadi cikgu… apa beban keje dia… huiiii…..
  cikgu sekarang (xsemua) ramai yg mengajar x ikhlas sebab dibebani oleh kerja yg sepatutnya kerani atau pembantu tadbir yang buat….

 208. saya guru lebih 30 tahun, kerja lebih ,biasa2kan ,jgn merungut. yg lainnya, saya ni bukan jadi guru tetapi sebagai guru.sbb tu sata tak merugut, nanti anak sakit, suami saki is3 sakit. sabar je.

 209. You punya kerja benda mati, bukannya nak mengubah manusia. Setakat menyusun fail, membalas surat boleh siap sebelum jam 4 petang tetapi u all tangguh. Masa kat pejabat main facebook, chat, dan lain-lain mana tak siap kerja mati. Kalau cikgu mereka kena panggil murid jika ada masalah, semak kerja and so on..

 210. aduih…guru2..lawak gila…tolongla guru2…Jgn jadikan masalah “terpaksa guna duit sendiri”, “bangun kul 2-3 pagi”,”key in data”,”tak berkaitan dgn tugas” sbg satu masalah..tolonglah…semua itu..semua orang mengalaminya tak kira yg kerja dgn gomen atau swasta..jadi anggaplah itu semua sebagai cabaran dlm setiap bidang pekerjaan yang diceburi..

 211. apa yang penting niat dalam hati kerja dengan ikhlas, semua kerja ada cabaran ya… bersyukur lah dengan rezeki yang ada, ada ramai lagi yg betul2 berminat nak jadi cikgu tapi tidak terpilih tapi anda terpilih jadi jalankan tugas anda dengan sebaik mungkin biar allah yg menilai ya..

 212. saya pun berada dalam situasi yang sama, tapi bagi saya mesyuarat bukan lah alasan kita mengabaikan anak kita, mesyuarat mgkin boleh ditangguhkan,atau boleh diteruskan tanpa kita xkan kerana kita nak jadi pekerja cemerlang kita kne abaikan anak kita,,, kita bekerja juga utk keluarga..

 213. hmmm mcm pelik statement ni sb dirumah saya majoriti cikgu balik dalam jam 3, sbtu ahd cuti…

 214. woitt bro BM..aku ni ketegori susah nk marah,tp bila tbaca komen xbertamadun ko ni,hati pun sakit bro!! yg aku blh buat kesimpulan yg mne2 ngutuk ckgu ni…mesti dulu mse sekolah blaja xpandai.kalu ko pandai keje bagus….mesti ngko hormat guru dan btma kasih atas ilmu yg ngko blja ngn dia.dah tak pandai salah kan ckgu….aku ckp sbb aku pn ckgu.salammm

 215. KALAU KITA CARI APA KEKURANGAN DALAM APA BIDANG YANG KITA CEBURI DAN KITA BANDINKAN PULAK DENGAN KERJA ORANG LAIN MEMANG KITA JADI SEOLAH OLAH TIDAK BERSYUKUR KERANA PERKARA PUAS HATI ITU TIDAK AKAN SELESAI SAMPAI PENCEN PUN CUBA KITA CARI DAN TENGOK APA KELEBIHAN KITA JIKA DIBANGKAN DENGAN ORANG LAIN SEBAGAI CONTOH CUTI ,GURU CUTI TIAP SEMESTER,KALAU HUJUNG TAHUN TU DEKAT 2 BULAN GURU TIDAK PERNAH ADA MASAALH UNTUK BERCUTI KERANA SEMUA ACARA PENTING SAMA ADA PERKAHWINAN SEMUA DI BUAT MASA CUTI SEKOLAH CUTI RAYA AKAN BERCUTI TIDAK ADA MASAALAH IKUT GILIRAN SAPERTI JABATAN LAIN TU BIASA NYA KALAU BADAN BERUNIFORM 3 TAHUN SEKALI BARU BOLEH BERCUTI RAYA ITU PUN KALAU BOS TAK PILIH KASIH CUMA CIKGU PERLU BERBANGGA ADA 2 KELEBIHAN YANG TIDAK AKAN DI NIKMATI OLEH MANA MANA JABATAN BERBANDING DENGAN CIK GU NO 1. JIKA CIK GU TU MENGAJAR DENGAN IKHLAS DAN PENUH KOMITMEN DI DUNIA DIA AKAN DISAYANGI DAN DI SANJUNG OLIH MURID/BEKAS MURID SERTA IBU BAPA DAN DI AKHIRAT DIA PEROLEH PAHALA BERKEKALAN JIKA DIA BUAT KERJA LEBIH DARI YANG WAJIB TU DENGAN NIAT SEDEKAH IKHLAS SEDEKAH ILMU NO2. APABILA MURID TU BERJAYA DAN MEMEGANG JAWATAN PENTING GURU PERGI BERJUMPA MINTA PERTOLONGAN BIASA NYA BEKAS MURID TIDAK AKAN MENOLAK PERMOHONAN ITU SAYA NI BERCAKAP MELALUI PENGALAMAN BERKERJA DENGAN SWASTA DAN SEKARANG KERJA DENGAN KERAJAAN NAK PENCEN 3TH LAGI
  CUMA YANG SAYA NAK BERITAHU KALAU NAK BANDING KERJA KERAJAAN DENGA SWASTA JAUH LANGIT DENGAN BUMI LAH SAMA ADA DARI SEGI KENAIKAN GAJI PANGKAT ATAU KEBAJIKAN DISWASTA DTG LEWAT 1/2 JAM POTONG GAJI TERUS WALAU PUN ALASAN DIBERI ITU LOGIK KE TIDAK KENAIKAN PANGKAT KALAU BERKERJA BUKAN IKUT PRESTASI TAPI LEBIH KEPADA IKUT KAUM
  KALAU NAK HANTAR ANAK KE ISTERI KE HOSPITAL KENA AMBIL CUTI LAH TAK KIRA LAH 1/2 HARI KE SEHARI KALAU KERJA KERAJAAN SAYA PERHATIKAN DI HOSPITAL KALAU ANAK SAKIT SUAMI ISTERI AKAN HANTAR JADI TIMBANG LAH KEKURANGAN DENGAN KELEBIHAN KITA TERIMA DARI KERAJAAN
  LAGI SATU FAKTOR ANTARA KERJA SWASTA DENGAN KERAJAAN YANG BERPENGALAMAN DENGAN SWASTA DAN KERAJAAN SAYA PERHATIKAN KERJA YANG DI LAKUKAN OLIH KAKI TANGAN KERAJAAN HANYA DALAM 50% JE JIKA DIBANDINGKAN DENGAN KERJA SWASTA KALAU KERJA BAHAGIAN PENTADBIRAN TU BANYAK DENGAN BERBUAL,FACEBOOK, KADANG KADANG KALAU WANITA SIAP SHOPING MASA KERJA KALAU KERJA TAK BERES BILA PELANGGAN TEL AKAN JAWAP DALAM PROSES ITU JAWAPAN STANDARD YANG DI BERI PADA HAL FAIL TAK JAMAH PUN KALAU ADA CABLE CEPAT SIKIT BERGERAK KALAU YANG KERJA DI KAUNTER TU PAYAH LAH SIKIT NAK NGULAR

 216. BENGANG LAGI on

  xxxx sungguh sistem PBS nih…! Macam celake… nak masukkan markah macam mana… ! gile gile… bodoh.. bodoh! dr tahun 2012 hingga nak habis 2013… sistem PBS still macam CELAKA..

 217. menyampahaku on

  kalau dah tahu tugas guru membebankan kenapa masih teruskan lepas tu menyumpah… mengumpah mengomel…. sedangkan Allah yang bagi hangpa rezeki bukan kerajaan. serupa lah hangpa mengomel apa yang Allah bagi hangpa.

  Sila berhenti kalau tak mampu dgn dugaan yang Allah bagi…

 218. menyampahaku on

  Sia2 jer beritahu orang beli peralatan guna duit sendiri.. pahala perbuatan tersebut terus di tarik Allah kerana bersifat riak. Kalau tak redha dgn kerja yang membebankan/menyusah ni tak perlu le beritahu satu dunia awak kena keluar duit sendiri. nampak sangat mengajar bukan kerana Allah tetapi lebih kepada kepentingan duniawi…. lain kali bila keluar bekerja berdoa agar rezzeki pada hari itu dirahmati allah.

 219. Kerja pejabat tak sama kerja guru, guru asetnya manusia murid yang perlu dididik dan diawasi setiap masa kerja sekolah sampai bawa blik rumah kerna perlu selesai pada hari itu juga.

  Kat pejabat mengadap meja dan kertas2 atas meja dan komputer habis masa kerja, belah balik esok sambung lagi.
  JADI KALAU NAK KOMEN BUAT KAJIAN DAHULU

 220. kerja guru lebih kepada memasukkan data dah sekarang
  ……melarat sampai ke lewat mlm dan pagi. kualiti mengajarpun dah semakin berkurangan kerana asyik dengan pelbagai program dan data2 yg perlu disiapkan…PBS LAGI LA…NAK SIAP OSRANG PELAJAR AMBIL MASA 2 ..3… MINIT pelajar plak ramai dan ngajar banyak kelas lagi la haru..

 221. Anonymous on

  Di mata Tuhan, anda sama saja dengan pengemis jalanan……..ada faham bab agama?????????

 222. Cikgu Tie on

  Nak ucap TERIMA KASIH cikgu2 yg ada kat cni. Tanpa anda… saya xpandai eja, baca, kira&tulis. Susah pyh cikgu akan sy kenang sampai bila2. Semoga cikgu2 semua tergolong dlm ahli syurga… xpela terbeban sikit dgn keja asalkn murid2 berjaya… cikgu tumpang bahagia walau anak sendiri sengsara… terima kasih cikgu…

 223. Untuk para guru, bekerjalah semampu dan sebaik boleh mengikut masa kita bekerja 8 jam sehari. Lebih daripada 8 jam itu adalah hak kita. Tiada sesiapa boleh memaksa kalau kerja itu tak siap dalam tempoh tersebut. Esok kerja tersebut boleh disambung lagi. Pengetua, guru besar malah pengarah sendiri tak boleh memaksa. Mereka pun bukan boleh memotong gaji kita. Dan mereka juga tak boleh menahan kenaikan gaji tahunan sebab kita ada bukti bahawa kita melakukan kerja. Buat tak tahu aje kalau kita dimarahi orang atasan. Utamakan keluarga kerana kita kerja pun untuk keluarga kita. Jadi jangan terlau stress sangat. Kalau kita sakit, atau masuk hospital atau kematian ahli keluarga kita disebabkan stress di tempat kerja boss kita buka boleh bantu apa-apa. Mereka hanya sekadar melawat dan ucap takziah sahaja. Akhirnya kita yang menanggung.

 224. Penyelesaian Pantas on

  Saya ada penyelesaian untuk semua masalah guru dan sektor lain diatas. boleh ajukan ke email saya ….. Apa-apa masalah pekerjaan yang wujud boleh diselesaikan bila kita berfikir …. – :-)

 225. Kerja guru memang membebankan skrg..harap kementerian dapat membuat sesuatu dengan lebih waras.. Kepada yang bukan guru jgn nk komen lebih2

 226. Mohon juga kementerian pelajaran kaji semula pemberian gaji guru sekolah menengah dan sekolah rendah dan pra sekolah.sepatutnya guru yang kerja lebih diberi gaji lebih bukan ikut kelulusan tapi kerja senang lepas tu gaji sama.dah la blk awal gaji sama plak tu.mcm mana punya kira ni..

 227. saya ckg jgk on

  Sy ckg dn mmng betul keje ckg semakin bertambah. Tetapi sy buat setakat kemampuan sy. Yg pasti sy keje ingat tanggungjwb sbg guru dn keikhlasan mengajar. Kalo bersabar sikit in sha Allah..Allah akan tlg ringankn beban. Kursus..keje online..fail mmng bermacam2 lg bertambah melebihi tugas sbnr iaitu MENGAJAR. Sy ikut logik..sy ajar budak hgga pandai dn mampu berdikari. Psl keje2 lain selain dr mengajar..sy buat jgk ttp setakat sy mampu. Kta manusia..sedangkn robot blh rosak. Perlu jgk pentingkn diri demi mnjaga kewarasan kta utk bekerja. Sy jg seorg isteri dn ibu..bg sy family first. Kalo bos (GB) marah..terima jelh..bukan mati pon. Yg penting keje sy jln dn anak murid sy pandai. Walaupn terasa beban bertambah..sy tetap bersyukur d beri rezeki halal :)

 228. cikgu kena bwk bas sekolah, basuh jamban sekolah, susun meja dlm kelas, buang sampah dalam kelas ke? hebat btol analogi. hahaha.

 229. Cikgu ni mengajar je…
  Dia xmahu drive keta
  Xmahu key in data
  Xmahu makan
  Xmahu buat keje lain yg kononnya xde kaitan dgn tugas cikgu… abistu apa tugas cikgu? Mengajar je ke. Bg gaji ikut jam mengajar je lah

 230. Kalau cikgu nak buat tugas cikgu je…. maka pegawai2 kat KPM dan PPD tu, xpayah la bagi pada cikgu. Tugas PK Pengurusan, Pengetua pun jgn bagi pd cikgu… tugas cikgu kan mengajar je

 231. Saya cikgu merangkap warden asrama. Kerja start subuh sampai mlm.. cuti hujung minggu pun still kena kerja sikit sikit..

  no komplen..buat je apa yang termampu..sebab gomen bayar gaji bukan free..dan anggap lah ia sebagai ibadah.

 232. tinggi iangit on

  pasai ape ade keje sebab ade nye sijil””pasai ape ade sijil ade nye guru;;;;pasai ape ade guru ade nye ilmu…..itu pun tak belajak…menghormati guru adalah satu cabangnya berkah dunia dan akhirat.guru adalah martabat ke dua selepas ibubapa yang kita patuhi…so…siapa kita hendak berkata itu dan ini …jangan jadi manusia tak bariman…nak kata itu dan ini..barangkali………ilmu yang ade tak diberkahi……justeru itu ilmu yang di sampaikam oleh guru di ambil pakai murid untuk kebaikan…anda….menentang…merendahkan martabat guru…apakah nilai manusia di sisi tuhan..

 233. tinggi langit.....tinggi lagi ilmu...lagi.tinggi ???? on

  maaf zahir dan batin….bukan niat di hati nak menyakiti mana mana pihak atau tunjuk pandai..penyesalan diri ini kerana tak mandapat berkah insan bergelar guru…kata kata guru adalah ilmu,,,keluhannya bergelar insan…ilmunya bukan hanya untuk kita bahkan anak cucu cicit kita…patut kita saling membantu..untuk dunia dan akhirat…ini adalah pertama dan terakhirnya…hidupku mengenali insan bergelar guru..semoga ALLAH S.W.T memberkati dan merahmatti mereka amiiiiin.

 234. zaman sekarang
  bila budak tidak pandai- tundingnya kepada guru
  bila budak tidak berdisiplin – tudingnya kepada guru
  bila budak gagal – tudingnya kepada guru
  dan bila
  bila guru mengajar – semua memerhati
  bila guru merotan, mencubit, cakap tinggi sikit- mahkahmah
  bila guru bersuara- katanya merungut

  yg kita tidak nampak
  guru beli bahan bantu mengajar- duit sendiri
  guru buat aktiviti- tambah duit sendiri
  guru mengiring murid tuk aktiviti luar- duit sendiri
  guru kerja hingga jam 1 – xda termasuk kerja bawah rumah

  tetapi
  pernahkah guru menjadi kaya harta sewaktu pencen- ada jika ianya ahli politik, buat kerja luar
  pernahkah guru memprotes- tidak pernah

 235. guru kecik besar on

  yg komen guru x bersyukur dan apa2 yg negatif berkenaan isu ni memang jenis manusia penuh hasad dengki yg x pernah faham dengan tugas guru…cikgu sekarang tak sama dengan cikgu dulu so x payah nak compare2 la…hang taw mana guru dulu x merungut bangang???hang tu cikgu2 yg “dulu” tu ka???

 236. bongoknya xfaham tugas guru. kalau tau komen je baik korang jd guru mcm mna susahnya jd guru.
  xpenah jd guru tp nk komplain ini itu, kesimpulannya korang pg jd guru dlu, rsa sndri mcm mna baru komplain. mentality org zaman skrg ni haishhhhhh.

 237. Amboi sedapnya mullut cakap. Kalau iya pun nak mengata janganlan kata belajar tak tinggi mana layak jadi kerani. Awak tak tahu setengah tu kerani ssekolah ada yang pegang ijazah tapi nasib tak meyebelahi. Mungkin awak yang tak pernah balik pukul 2..30 tapi cikgu kat sekolah saya ada setengah tu pukul 1.30 pun dah balik. .

 238. azman sabah on

  Byk2 bawa bersabar guru sekalian. Biarlah org yg bukan cikgu nak kata apa ikut suka hati dia sj. Kita yg msh bergelar guru buktikan bhw kita ialah contoh teladan dlm masyarakat. Walau beban gunung di bahu. Kita tetap memikulnya dan naik ke atas tangga menara kejayaan.

 239. azman sabah on

  Byk2 bawa bersabar guru sekalian. Biarlah org yg bukan cikgu nak kata apa ikut suka hati dia sj. Kita yg msh bergelar guru buktikan bhw kita ialah contoh teladan dlm masyarakat. Walau beban gunung di bahu. Kita tetap memikulnya dan terus mendaki ke puncak kejayaan..

Leave A Reply