Baucer Buku 1Malaysia BB1M. Syarat Kelayakan dan Daftar Permohonan!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +


Baucer Buku 1Malaysia BB1M. Syarat Kelayakan dan Daftar Permohonan!

Pembayaran Baucer Buku 1Malaysia BB1M diteruskan untuk tahun 2017.

baucer buku

Semuanya bertujuan dengan harapan bantuan yang diberikan ini sedikit sebanyak dapat meringankan beban kalangan pelajar membeli buku buku rujukan dan ilmiah sepanjang pengajian masing-masing.

Dalam pada masa yang semasa pembayaran baucer buku 1Malaysia BB1M ini diharapkan dapat mengalakkan budaya membaca dikalangan anak muda.

Oleh sebab itu, kerajaan Malaysia berbesar hati menyediakan sebesar RM300 juta dengan harapan dapat diagihkan kepada seberapa ramai penerima baucar buku 1 Malaysia kepada pelajar pra universiti dan juta pelajar Institut Pengajian Tinggi Malaysia IPT.

Kerajaan Malaysia mahu berikan kepada anda semua yang berhak untuk hantar menerima baucer buku 1Malaysia bernilai RM250. Berminat?

Butiran Tawaran Baucer Buku


Perkara Pautan dan Butirannya
Nilai Baucer Buku 1 Malaysia RM250

Perkara Pautan dan Butirannya
Syarat Kelayakan 1) Anda mestilah warganegara Malaysia
2) Anda mestilah berada di Malaysia pada ketika BB1M ini dilaksanakan
3) Sehingga pada tempoh 31 Disember 2016; Anda masih aktif bergelar pelajar di mana-mana IPT atau Tingkatan 6 di Malaysia
4) Dipermudahkan di sini; mana-mana institusi yang anda sedang belajar sekarang ini bawah selian Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) atau IPT yang telah berdaftar di malaysia dibenarkan untuk memohon
5) Tidak kira anda pelajar sepenuh masa atau separuh masa anda tetap layak hantar permohonan

Perkara Butiran dan Pautannya
Cara Permohonan Anda sebenarnya tidak perlu hantar permohonan online atau sebagainya
Jikalau anda melepasi syarat kelayakan kriteria mudah yang telah ditetapkan; anda akan menerima baucer buku BB1M secara automatik yang mana akan diagihkan kepada menerusi saluran dari Institut Pengajian Tinggi anda masing-masing
Atau anda boleh tuntut baucar buku tersebut andaikata masih belum terima lagi
Pastikan pada ketika anda sudah pun menerima baucer buku tersebut; anda menulis nama; kad pengenalan; dan juga nombor telefon pada setiap baucar buku tersebut untuk tujuan verfikasi pada ketika anda menggunakan di kedai buku terpilih
Sebaik sahaja menerima BB1M tersebut pelajar dikehendaki mengisi pada ruangan nama; nombor kad pengenalan dan nombor telefon
Nasihat Berita Semasa jangan anda jual baucer buku ini. Peganglah amanah dan gunakan pada saluran dan untuk tujuan yang betul



Share.

121 Comments

  1. Usaha yg telah dilaksanakan oleh kerajaan ini wajar dipuji..namun akhirnya terletak kepada sejauh mana penerimaan ataupun nilai individu itu sendiri,atau mungkin pelajar itu sendiri yg lebih memerlukan kewangan untuk menampung kos hidup mereka..andainya ingin meneruskan bantuan sebegini dicadangkan agar diberikan kepada para pelajar pada setiap awal semester/pendaftaran

  2. Dulunya penyalahgunaan pengeluaran wang KWSP pembelian komputer oleh pencarum untuk dapatkan tunai segera. Tidak lama dahulu, pemberian RM100 tunai pelajar digunakan oleh si bapa untuk berjudi. Dan kini, pelajar IPT/pra U tidak memanafaatkan tujuan pembelian buku dan hanya berminat pada tunai sahaja. Jangan pula diberi alasan pelbagai tujuan baik kononnya bagi menghalalkan cara. Inilah sikap orang yang tidak memegang amanah dan munafik.

  3. ROSMAH FUCK DUIT 1MALAYSIA on

    jual ja rm200 voucer tu, barang skrg kan dah mahal…

  4. baik diberi kepada para guru untuk membeli buku murid2 dan bahan bantu mengajar.

  5. Semput aku on

    ambil baucer ni convert ke duit, student buat mcm itu sbb
    hidup rakyat terkini sudah hidup makin sempit
    inilaa caranya, setakat nak beli buku, orang dah tak buat dah
    boleh pinjam, sebenarnya sekarang pun dah ada program e-learning
    tu laa namanya knowledge sharing

  6. tindakan jual baucar ni hanya segelintir sahaja yang terdesak nak dptkan wang atau otak mereka hanya nampak wang saja. sbb adik aku pun dpt baucar ni dan dia guna untuk beli buku2 jer.

  7. Aduh macam2 Ragam orang, dah bagi, macam ni plak di buatnye…Hmm..susah..susah… itu pun masih nak kata org lain tak betul..
    meh la kita muhasabah diri…

  8. bekas pelajar on

    ala kerajaaan la yg bongok…
    sptutnye xyah bg kt student pn duit tu, ptut bg kt univ. j trus…
    so sume lect kt univ. diberikan peruntukkan utk belikn pelajar buku subjek yg berkaitan…
    xdela istilah memanipulasikn duit pemberian kerajaan…
    bnde cmni pn menteri pelajaran pn xley pikir ke?
    ape ke bodoh sgt menteri pelajaran tu…
    melainkan memang ada sebab lain la nk bg duit tu…ahahaha

  9. alah….kak ijat dapat 250 juta boleh beli kondo ada orang jugak pencacai umno yang sokong, bebudak dan adik-adik kita yang student nak tukar vocher jadi cash ramai pulak yg mengeji
    dah jadi hak depa biarkanlah dorang nak guna bukan pinjaman mudah cam projek lembu tu pun

  10. P/S : Bagi saya, pemberian bantuan baucer buku RM200 1Malaysia (BB1M) adalah salah satu usaha tidak patut yang dilakukan oleh pihak kerajaan dan kalau boleh bantuan sebegini dihentikan serta merta atau sekadar “bermusim” sahaja sepatutnya kewangan ini diperuntukkan untuk mempertingkatkan lagi mutu pendidikan seperti bantuan pengajaran dan fasiliti sekolah/uni. Insyaallah.

  11. salah guna…di mana2 pun ada, cuma kecil atau besar je… tak ada yang kecil tak adalah yang besar, tapi kalau orang besar-besar tak buat, org kecil2 tak berani buat

  12. apa salahnya tukar baucer buku 2… ingat student kerja HADAP, MAKAN buku je?? duit makan mau pakai apa???
    .
    .
    .
    patut bagi cash teros… RM100 boleh, RM500 boleh… asal xboleh Rm200 cash??? dah larr makan sekarang mahal… pas2 convert duit BISNG2… hello, intake bulan NOV 2011 buku dah dibeli… nak pakai apa lagi… dah larr sem akhir pas2 degree bulan 9…. (EXPIRED DATE 31/3/2012, NAMPAK SANGAT KAN SEBAB PRU!!!)

  13. aku pun mula rasa pelik dengan banyaknya bantuan dalam bentuk tunai yang diberikan semenjak 2 menjak ni… kalau tiap2 bulan kan bagus.

  14. Aku heran kamu ni lepasan U mana? Totally jungle stupid!

    Lect belikan buku utk pelajar? Kamu ingat budak IPT ni mcm budak th6 ke? Giler, mabuk ke ape?

    Apa pasei nak salahkan menteri pulak? Pening, pening lutut aku.

    Yr short writing showed how totally stupid/shit u are/were.

  15. makin trsmpit or ikut nafsu nk beli brng yg xberfaedh????….student yg ssh/nk berjaya kebykknnya bersyukur dpt baucr tu boleh beli buku subjek xpon motivasi lbh2 lg kt U rujuk satu buku xcukup…utk spsis yg mmg xcukup dgn duit ada/masuk U nk glamor bukn nk belajr dpt baucr tu pikir nk duit beli pakaian takut malu pakai bju same masuk kuliah conthlh…..pasnie kalau kerjaan xtolng budk IPT jgn slhkn la pulk sb kerajaan dh tolng tp xbersyukur pastu merunggut jer tahu……

  16. mboooooooohhhh.. on

    KR1M….BR1M…..BB1M…..XX1M…YY1M….ZZ1M… entah apa 1M lagi lepas ni… tp bagus jgk tu….aku duk tengah tunggu lg ni…….Eh,… lupa nak tanya lak, hutang negara dah berapa bilion skrng ni ek????…..tak salah aku la last2 br ni dlm + – RM446 bilion…..kut2 da cecah 500b da kut……addusssss…

  17. Slumber kadak on

    Ko salah satu contoh bengap dan bangang..Nnti ko ader anak, dapat voucer dari goverment lepas tu jual…Kemudian, sibuk bising2 dalam forum dan blog…Pikir ar skit, rmai kt luar tu nk beli buku xmmpu coz ibubapa pndapatan rendah,tp ko ponya mentaliti kelas ke-10..Hidup nie jgan slalu salah menyalahkan…Yang baik kite sokong, yg buruk kite sanggah..
    P/S : Aku pon xsupport gomen sgt, tp idea nie kire bernas coz bukan semua org ader compuer kat rumah konon dpat belajar e-learning and sharing knowledge mcm ko

  18. Salam kepada semua,

    Saya ingin berkongsi beberapa sebab mengapa ada segelintir pelajar yang ‘menyalahgunakan’ voucher. Ada yang membeli Novel, ada yang membeli Majalah Motosikal dan ada juga yang sanggup menjualnya. Selepas dilihat, saya dapat kenalpasti kenapa perkara nih boleh berlaku:

    1)Saya dan rakan2 saya yg lain adalah pelajar Ijazah IPTA (sesi SEPT 2011- Jan 2012) dan voucher diterima sewaktu kami sedang menghadapi FINAL EXAM! Ini yang ‘menggalakkan’ mereka untuk gunakan kat tempat2 yg kurang berfaedah.

    2)Segelintir IPTA menggunakan buku subjek yg diambil terus dari pembekal mereka masing2 (bagi duit kat lecturer, dan lecturer yang deal ngan pembekal tersebut). Bukan beli dari kedai popilar @ MPH dan lain2. Pembekal ini boleh terima voucher ini?

    3)Bagi program yang lebih kepada ‘theoretical subject” macam bussines studies, management etc, duit banyak dibelanjakan untuk buku subjek shj. Tidak seperti Fine Arts , Kulinari , landscape dan lain2, dimana alat2 kelengkapan mereka juga sangt mahal. Jadi kalau buku pelajaran pon belum tentu dapat beli, bila nak gune voucher ni?

    –> Sebab 1-3 ini yang menyebabkan pelajar kurang menghargai voucher ini, jadi sebab dah tak tahu nak gune untuk ape, tu yg pegi beli buku2 yg tak berkenaan pelajaran.

    4)Lastly, yg menjual voucher. Bukan ke sepatutnya, sebelum kita boleh membawa pulang voucher terseubt, kita perlu mengisi butiran sperti Nama + IC di voucher tersebut? jadi kenapa ada pihak lain yg boleh dapat voucher tu tanpa isi butiran? (ala2 cek kosong plak). Ini la dia ‘loophole’ !

    Lagipun ini bukan kali pertama. Sebelum ini pon, laptop free 1 Msia pon ramai jugak yg tak bersyukur duk pegi jual kat internet!

    Sekadar berkongsi dari pemerhatian saya. Bukan ‘making excuse’ untuk mereka. Bagi saya, perkara ini terjadi bukan sebab salah seorang saje. Tapi beberapa faktor kecil yg lain juga main peranan. Pelajar yg tak jujur , pemberian voucher salah pada waktunya dan beberapa ‘loophole’ dalam pemberian voucher.

  19. Doflamingo on

    Tak habis2 nak komplain hidup terhimpit la jadah bagai! Tak paham betul dgn mahasiswa sekarang…semua benda nak mengeluh..

    Aku dulu pun bukan orang senang, tapi aku tak manja macam kau asyik mengeluh harap nak orang hulur nasi kt mulut kau memanjang… Tapi boleh je dapat sampai 1st class honour degree…Alhamdullilah! Ikhtihar la hidup tu sikit macam mana nak cari sumber sampingan walaupun perit…. jangan terlampau nak jadi rakyat subsidi! Semuanya nak mengeluh..berusaha lebih taknak..

  20. Aku rase lg bagus kalau diorg beli buku tu pakai duit diorg dulu..pastu claim la balik. dulu time aku dpt scholar dr scomi cmtu la carenye

  21. saya sokong pendapat awak.

    x salah membeli bahan bacaan x kira novel ka, majalah toskal ke. ilmiah jugak tu. at least memupuk minat membaca. cuma jangan memandang hanya dari sudut yg negatif sahaja.

    masalahnya sekarang yg x membeli tapi menjual voucher tu. kalau beli bahan bacaan yang tak diminat setakat nak guna voucher tapi tak dibaca selepas dibeli, last2 jadi sampah. rugi jugak tu.

  22. salahkah:
    beli buku gne voucher, then ujung semester jual buku yang telah dibeli dengan voucher dengan budak junior?

    adakah:
    sama dengan jual voucher dengan org lain?
    (sebab dapat duit dari buku yg dibeli dengan voucher tu. cuma tidak secara langsung.)

  23. pelajar politeknik on

    saya sekarang sedang buat praktikal… dan saya tidak tahu nak beli apa dengan menggunakan baucer tersebut.. nak beli buku sem depan?? saya adalah student yang menggunakan silibus baru.. so buku untuk sem depan belum ada lagi.. takkan nak beli pen banyak-banyak.. kami jual baucer tersebut untuk kegunaan lain seperti makan minum.. duit petrol… sama juga datang nya,, hurmm,…..

  24. ala.. dpt vaucer pon x guna.. byk bku beli kt lecture.. nk gna vaucer x leh so jual la tkar ngan duit… so trpulang lah pada individu sndri.

  25. Pemberian ini bertujuan membeli buku maka gunalah ia secara yang betul. Banyak jenis buku di tawarkan. Kenapa pula di jual atau diniagakan? Beginikah sikap sesetengah pelajar-pelajar kita yang akan menjadi pemimpin dan tenaga kerja akan datang. Baru RM200 diberi sudah disalah gunakan apa kata jika dah ada kuasa nanti sebagai pegawai tentu sifat penyelewengan yang di pupuk sejak belajar ini akan berterusan maka tidak hairanlah jika rasuah menjadi darah daging sebahagian daripada mereka yang tidak mengenal batasan. Mungkin akan ada sikap “orang lain buat mengapa aku tidak boleh buat?” Jelas nilai kejujuran sejak di IPTA atau IPTS dah luntur kerana lebih mementingkan kebendaan . Usah salahkan sesiapa jika diri sendiri disemai dengan sifat-sifat begitu. Kerajaan, walau apa pun alasan, telah memberi bantuan supaya pelajar-pelajar kita mempunyai budaya membaca bahan-bahan yang dapat membuka minda dan meningkatkan pengetahuan mereka melalui bantuan ini bukan terhad kepada buku-buku mengikut jurusan mereka sahaja. Akhir sekali jika digunakan dengan betul maka natijahnya pelajar-pelajar kita akan lebih berpengetahuan melalui pembacaan mereka. Jadi tidak ada alasan tidak dapat membeli buku-buku yang berkualiti dan mahal untuk dibaca kerana peluang dah diberi tetapi tidak dimanafaatkan dengan betul. Jangan salahkan sesiapa termasuk kerajaan, jika diri sendiri tidak tahu membuat keputusan yang betul. Keputusan ditangan sendiri, cuma hanya mencari alasan demi membenarkan perbuatan yang tidak betul.

  26. kos hidup naik on

    orang dah bagi tu biar guna betul2. beli buku. ni siap ada beli gitar pun ada

  27. Kalau di fikirkan bilangan cerdik pandai memang ramai, tetapi berilmu belum tentu berakhlak. Hidup ini mudah, jika kita rasa kita muda maka suatu hari nanti kita akan berkeluarga. Kalau kita berbuat tak baik dan terus terusan berhati batu maka insyaallah nanti keturunan anak anak kita juga serupa kita dan mungkin nanti lebih teruk dari kita. Apa faedahnya mencaci kerajaan, yang penting kita buat yang betul. Dapat rezeki kita syukur saja. Tentang urusan menilai perbuatan buruk pemimpin kita kembalikan kepada MaHA ADIL…..ni tidak, dahlah ibubapa suruh belajar buat main main, dahtu kerja kat U tak ada lain masuk parti ANTI kerajaan… carilah negara lain yang difikirkan baik .

  28. xyah nk komen mcm alim sgt. Kadang plajar tdesak nk duit.dr jual dadah atau bdan.baik jual baucer. Tlg komen mcm org ad pljaran.

  29. Tuah Setia on

    Sokonglah kepimpinan yang ada sekarang. Hidup BN. Kalau x suka pada kerajaan sekarang duduk diam2. Entah apa la korang ni nak aku pun x tau. Aku sokong Barisan NAsional.. Hidup BN. PKR memerintah pun sama je ekonomi.. x kan berubah pun ekonomi Malaysia.. Pelik2.. ekonomi x mau belajar.. Asyik salahkan kerajaan je.. Zalim sangat ke BN.. Zalim ke… Wahai orang Melayu fikirlah.. Anda menzalimi diri sendiri..

  30. serikandiumar on

    salam bt semua kenapa nak salahkan kerajaan .. bersyukur kita dapat kopun tersebut… kita gunalah kepada jalan kebaikkan … najid tak salah bagi kepada pelajar… jika pelajar tersebut amanah dia akan gunakan duit rakyat tersebut untk beli buku agama… kan menbeli buku agama itu mendapat berkat jika buku tersebut akan dikongi dengan org lain atau adik berdik kita,,,, jangan asyik nak salahkan kerajaan tengok diri sendiri asyik mencari kesilapan je….. saya bagi pendapat yang terbaik

  31. sebenar nya niat kerajaan Bn ni memang bagus bagi menghabiskan duit…tetapi kita ne pikir lah sebelum satu perkara itu nak dibuat, baucer rm200 itu diberkan kepada pelajar IPT, kebanyakan mereka ini semua nya anak orang berada, dan ada pinjaman PTPTN duit poket dah ada banyak pon…yang dibagi baucer buat apa, kalo nak bagi ..bagi je lah duit tunai macam budak sekolah menengah, kan senang bak itu…yang di bagi baucer buku buat apa…nak kayakan Mamak2 Tulangkang tu lah agaknya…sebab Mamak ni yang banyak bukak kedai buku….aku tak faham….pastu nak salahkan budak-budak tu jual baucer pulak….sukahati dia orang lah…buat apa nak marah dan nak ambik tindakan….tolong tunjukan syarat2 yang mengatakan salah jual baucer?????

  32. Lagi satu yang pelik nya Pihak tertinggi Univesiti/kolej nak ambik tindakan pulak….nama aje.. dekan atau prof…tetapi bodoh macam lembu syarizat….apakah mereka ini ada syern ke dengan pihak yang menjual buku,tolong lah jawap….itu Kerajaan BN ni nak tunjuk sangat baik hati..kan dah kene tipu dengan budak-budak sekolah….ini bab baucer Buku….tak ada ke cerita yang mana Notebook yang dibagi kepada murid-murid sekolah yang jual notebook kepada pembekal atau kepada kawan2….jawap ada ke..nak tau aje…

  33. budak sek dpt laptop 1M, buat men game, men fesbuk, dsb…ade sesape monitor perkembangan pelajaran budak2 bila dapat laptop tu??

    budak ipta dpt voucher, timing tak kene,tgh cuti sem..nak beli buku pun tak tau buku apa lagi..ada expired date pulak lagi, nak tak nak juai je la pada sapa yg nak..

    haiiii la… nasib korang la.. orang dah bagi,amik aje.

  34. kerajaan buat silap sebenatnya
    kalau tak nak kasi dalam bentuk baucer. kan lebih elok mengurangkan cukai buku atau harga buku seluruh malaysia. kawalan harga pun dr kerajaan juga. issue pun kurang, punca kesilapan dr kerajaan juga. Siapa punya idea bagi teknik macam ini
    kemudian ambil tindakan mudah dengan nak marah2kan rakyat tak reti nak syukurlaa takde belas kasihan langsung dari kerajaan laa
    itulaa malay typical minded
    bila rakyat sudah menjadi lebih pintar dari kerajaan
    kerajaan patut lebih berusaha lagi dan lagi utk menggunakan dan memintas kepintaran mereka…
    Teknik tu semata2 nak boost kuasa beli oleh rakyat jer dengan agenda yg tersirat
    dua objektif ada disitu

  35. ni pendapat ke cerpen? anda layak masuk pertandingan karangan 1malaysia. tahniah!

  36. Riba Haram on

    Voucher tu buat beli buku.

    Kalau takde buku nak beli, sedekah je kat Cina yang nak beli buku.

    Jangan jual nanti makan duit haram. Tak pasal2 terserempak dengan pemimpin UMNO, PAS dan PKR yang makan duit haram kat neraka nanti.

  37. ya…inilah dinamakan kerajaan yg prihatin dgan masalah rakyat

    tapi budak2 yg pergi jual balik baucer yg dah diamanahkan kpd mereka sama seperti di alog kat bwh ini :

    bapak: atan, meh sini amek duit 30 ringgit ni…
    atan: untuk ape bapak?
    bapak: semalam bapak nampak kau kt kedai sebok dok belek buku, kau amik la duit ni buat beli buku..
    atan: terimakasih bapak, syg bapak sgt2 la

    1 jam kemudian

    bapak: atan, kau dah beli buku? meh bapak nak tgk buku apa yang kau beli
    atan: eh eh sory la bapak, atan tadi g kedai mmg niat nk beli buku, tapi atan terbeli dunhill sekotak, topup maxis sepuluh ringgit + celcom sepuluh ringgit, lagipun kan bapak dah bg duet kat atan, so atan punya hak la nk bli apa..
    hehehe haram ke ??

    agak2 apa perasaan bapak ni? dengan kelakukan anaknya…

  38. Apehal nak samakan kerajaan dgn bapak?nonsence btol…pusing2 duit kita jugak…seng. a. l

  39. Dia tau ramai dak ipt x suka kerajaan…ini dia pancing guna Baucer 1malaysia

  40. banyak sgt lobang2 dlm ape yg najib buat nak dkt2 PRU ni..

    mula2 SBPA, amanah sara 1M, BR1M, voucher buku, kedai rakyat 1M, kedai ikan 1M…. seolah2 takde perincian dan kajian menyeluruh..sangat tergesa2…

    sukati koranglah nak buat apa.dah itu duit ngkorang.kerajaan dah bagi,amik… hehehe…

  41. Salam.. Nie aku sbgai pelajar IPT nak jugak bg tau keadaan aku nie.. sebagai pelajar IPT yang terima BB1M nie.. Memang kerajaan tidak wajar bagi dalam bentuk baucer.. Kerajaan sepatutnya beri dalam bentuk tunai. Kenapa budak sekolah dapat laptop? sedangkan pelajar sekolah kurang menggunakan laptop. Kami pelajar IPT lebih memerlukannya.. Tugasan semua memerlukan laptop. Mengapa pelajar sekolah diberi tunai? sedangkan pelajar sekolah mungkin lebih sesuai diberikan baucer kerana rata-rata buku rujukan dan salibus yang digunakan masih lagi sama. kami sebagai pelajar IPT buku pelajaran kami di hasilkan oleh pensyarah kami sendiri. Adakah pensyarah kami menerima baucer itu untuk pembayaran? mengapa baucer itu hanya boleh digunakan di kedai buku? banyak kesan yang akan berlaku. Antaranya apa bila baucer buku hanya boleh digunakan dikedai buku.. Pemilik-pemilik kedai buku jugak akan menaikkan harga-harga buku. Mereka mengambil kesempatan itu kerana mereka tahu pelajar macam mana pon akan gunakan baucer buku di kedai buku tersebut. akhir skali pemilik kedai buku yang untung.. Adakah kerajaan tidak membuat homework sebelum membuat sesuatu? mengapa perkara ini boleh berlaku?

  42. Kerajaan tak boleh salahkan pelajar yang jual bocer tu sume. Kerajaan bagi untuk pelajar tue guna. so suke ati la nak buat ape dengan bocer tu.. Kalau bagi tapi ade syarat baik tak yah bagi. baik bagi buku terus. kan senang. tade penyelewengan. Pelajar sekarang pon tahu mana yang lebih perlu untuk diri mereka sendiri. bagi yang tidak gemar membaca atau mengambil subject yang tertentu tak kan bali buku jugak? so last-last buku tue simpan jadi pekasam? lagi membazir. bocer tu nak simpan pon tak boleh ader expiredate. kalau bagi cash boleh jugak masuk ASB simpan lame2 bertambah jugak..

  43. aku setuju ayat berita semasa :

    “kami fikir dalam hal ini kita harus lebih berfikir secara positif berbanding negatif semata.”

    kerajaan ingat kalau diorang dok curi n songlap duit rakyat student pun akan buat macam itu
    itulah bila nak PRU baru nak ingat rakyat, inilah jadinya

  44. Apa pun alasannya adalah kemahuan. Semua alasan ini tidak boleh d terima kerana terlalu ikut pengaruh luar padahalnya boleh d fikir sendiri. Saya org susah, keluarga bercerai berai dan hidup kesederhanaan. Alhamdulilah saya boleh tiada alasan selama 21 tahun ni. saya bersyukur apa yg ada. Tidak pernah pun mahu sesuatu yg d luar kemampuan saya dan keluarga saya. Saya mula bekerja dan mencari duit dengan tidak memilih pekerjaan pembantu kedai kfc, hotel dan pengawal keselamatan. Renung2kan.

  45. tak wajar bila baucer tersebut mempunyai tarikh lupus sebab ramai mahasiswa sudah beli buku untuk sem tersebut, dan buku untuk sem depan tidak pasti sama ada lecturer guna atau tak. ada juga lecturer yang suruh student beli buku dari lecturer sahaja, mana boleh guna baucer kan?

  46. fido armando on

    aku dapat baucer RM800 selepas beli moto baru…aku nak jual RM 1000 sapa berani (hahaha)

  47. student xde duit , so terpakse lah jual baucer tu , ptt bg je cash money 200
    kn senang .

  48. mat din kere on

    duit RM dh x laku ke untuk beli buku kt malaysia ni??? bagi lah duit. kitorg pun pandai beli buku guna duit. klu bg baucer pun org bleh jual. kerajaan buat begini hanya menguntungkn kdai2 buku besar je. harga buku pun naik secara tiba2 je bak cendawan tumbuh selepas hujan.

  49. sy seorang student on

    salam,

    saya seorg student ipts, jd voucher buku nie kami xdpt pon lg.bulan feb ni bru dpt,so expired date on march(ape kejadah kan cepat sgt..nape x smpi 1yr ke boleh extend utk next semester or beli brg utk projek ke ape sbb belum start kelas we dont know yet what is our assgments or project will be given by our lec..right?). utk makluman, segala buku lg2 kalo business student mmg kami dah order awl2 dr lec or supplier bookstore under campus kerana lec gune buku tersebut.kalo cari kat mph,popular ke mmmg xde.jd kami xberape stuju dgn bg voucher,y not bg cash or claiming from the receipt after we bought the books.it will be much better and effective kot if nk provement yg student beli buku pelajaran dr beli novel or majalah2 bukan ilimiah. mgkin sbb tu wujudnya penjualan kupon ni utk ditukarkan pd cash sbb cash itu sgt important pd kami yg masih tade keje lg.harapkan ptptn mmg xckup utk segala kos. sedangkan buku sebuah pon da almost rm99 each.if ade 6 or 7 sbject mcm mana pula kan? so mgkin dorg tukar pd cash utk beli buku /notes lame dr senior. murah n jimat. ok,ini shj pndpt sy,no hard feelings. ape2 pon sgt berterima kasih dgn inisiatif kerajaan ini. =)

  50. Sesiapa yang tahu. Minta tolong umumkan kedai2 buku dimana baucher ini laku. Anak saya uitm jengka dan tidak ada kedai buku yang mempunyai buku yang dia boleh beli.

  51. itulahh masalahnya.taksemua kedai buku accept.kalo ada pun, buku yg nak tu bukan ada… kalo boleh convert tunai, at least diorang leh bagi kat lect.atau lagi bagus bagi terus kat ipt, then deduct terus bila kene beli buku by lecturer

  52. mmg le pusing2 duit kita… p xsemua org dpt der… so, tlg le bdk2 blajar yg dpt baucer blanjekn utk bnde yg bfaedah…

  53. bg kat pngurusan U, t mnyalak plak bdk2 blajar ckp baucer hak kaorang.. kerajaan bg kat student, hengat student skrng nei matang, p sgelintir jer yg gune otak…hadoi…

  54. name pon baucer buku… gune otak yg waras wat bli buku.. bukan baucer makan…

  55. sepatutnya kerajaan apabila dah beri baucer kapada pelajar2 tu…jangan lah mempertikaikan pulak kegunaan nya….sebab bila baucer ditukarkan kepada wang tunai..amat berguna apa bila duit tersebut bolih dibeli dengan buku ilmiah yang lain, jauh lebih murah daripada buku yang dibeli guna baucer lebih mahal…jadik fikir2 kan lah…yang terbaik….jangan cepat melatah…kalo baucer tu diberikan kepda anak orang kaya..rm200…apa ada makna kepda mereka,habis pon kalo ditukarkan kepada tunai…pon bolih beli minyak petrol untuk pergi kuliah…jadi duit itu ada faedahnya dalam bentuk lain…bukan pegi joli kat disko…wahai kerajaan jangan lah cepat melatah…kaji dahulu sebelum amik apa-apa tindakan…mana perginya para cendikiawan untuk bagi nasihat kepada kerajaan…

  56. dh bg ikut suka la kitorg nk wat apa pun. nak buang ke, nak jual ke, nk bg kt orng laen ke. btol ckp mat din kere, ini hanya menguntungkan kdai2 besar dan kroni2 sahaja. bagi duit kpd kita bleh beli kt mana2 x kira kdai besar ke kdai kecik ke. kalau dh bg jangan la duk ungkit2. 200 bukannya besar pun. dh memang tanggungjawab kerajaan kena bantu rakyat.

  57. pelajar senibina on

    lebih bagus mendapat wang tunai daripada baucer.saya sebagai pelajar senibina lebih memerlukan wang tunai untuk membeli barang2 untuk membuat model dan duit untuk print semua drawing kami.bayangkan print kertas a1 sahaja sudah bernilai rm 60.setiap kali ada presentation kami menggunakan lebih dari 4 helai kertas a1!jadi tidak salah kalau anda memberikan kami bantuan dari segi wang.bukan semua pelajar menggunakan buku sebagai rujukan…

  58. PELAJAR IPT JUGAK on

    sy setutu dgn pendapat Pelajar Senibina…
    sy rasa tak perlu jadi isu, pd pendapat sy bantuan bentuk tunai lebih baik drpd voucher…
    ada pelajar memerlukan duit untuk tujuan selain drpd membeli buku, seperti membeli barang2 untuk menyiapkan assignment, keperluan harian, dan sebagainya…
    sy juga tidak agak terkilan sb penggunaan voucher tidak akan dpt baki dlm bentuk tunai…sebagai contoh beli 3 buku berharga rm60 sebuah berjumlah rm180…baki rm20 akan burn mcm tu je…bukan kah lebih baik jika diberi dalam bentuk tunai??
    kenapa perlu dijadikan isu hingga dibawa ke pihak polis??
    sekiranya pihak kerajaan tetap ingin melarang penjualan voucher ini berleluasa, pelajar harus diberitahu lebih awal sebelum mengagihkan voucher tersebut…:)

  59. Aku yang dah tak sekolah pon pandai jugak menilai samada pemberian ini iklas ke atau nak kaya kan kroni mamaktulangkang tu…macam lah bagus sangat rm200 tu…dah bagi bising pulak…baik tak payah bagi, kalo tak bagi dari awal kan tak jadi isu besar, sampai nak repot polis pulak, apa jual tau bg baucer percuma salah ke…sape yang minta dan sape suruh bagi…jadi macam kes jenayah pulak…kalo kesa curim baucer kerajaan satu hal la…banyak lagi kes curi dan penyamun kat pejabat dan tempat lain…polis banyak keje…tapi polis pon nak kes senang..cepat naik pangkat pegi tangkap kes pelajar yang jual baucer…tu pon kalo ada aduan konon…..apa anak2 dato, anak menteri, pengarah, cucu sakat orang kaya tak dapat ke baucer rm200 tu….apa mereka beli buku ke…ada makna ke kat depa rm200 tu….dah bosan lah kes dan isu gini kecik aje….bila pembangkang komen isu ini katakan pembangkang dah kekeringan isu..pembangkang tak tau niat kerajaan tu baik…kita faham kerajaan dah bagi tu baik…tapi jangan lah pulak jadi isu…lain kali nak bagi fikir implikasi dulu…mana penasihat yang bijaksana dalam kerajaan…apa penasihat ini bodoh jugak ke..makan gaji buta ke….jangan marah kerana aku mahukan satu keadilan dan kemakmuran dalam negara yang berdaulat. aminnnn

  60. seleweng baucer buku rm100 kena penjara
    seleweng duit nfc rm250 juta boleh duduk di kondo lagi
    seleweng duit pkfz boleh pegang title tun
    ini namanya undang2 rimba

  61. kawan najib on

    Apa kejadah sampai nak kena hukum sebat ni?bontot ada buat salah ke?.bukannya bontot yg jual baucer tu.and hukuman yg bgi tu macam org buat zina.dah tu klau ada bank yg terima/bersubahat dlm sesi penjualan,pengurus bank pun dikira salah jugak.jadi dorg pun harus di sebat !

  62. Pak cik nak kongsi masa sekolah zaman pak cik. Time tu mana ada baucer bantuan nie. Kita dah orang keluarga susah. Nak dapat bantuan kerajaan, tak pernah dapat. Macam-macam alasan time tu. Time tu, keluarga pak cik memang susah. Kami pun pernah tido bawah jambatan didalam kereta mitsubishi ayah pak cik. Nie ha sekarang, adik-adik dah dapat bantuan beli buku. Tak beli buku. Adoi, bebudak zaman sekarang tak macam dulu. Tak ada hati hargai buku dan tak hargai sumbangan pihak yang beri tu. Adoi, poning kepala pak cik. Oh ya, diruang ini juga pak cik nak mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru-guru dan pihak yang sentiasa memikirkan pendidikan di Malaysia. Jasa anda kalian kepada setiap pelajar tak dapat dibalas dengan wang ringgit. Hanya tuhan yang dapat membalas jasa-jasa anda.

  63. Pandangan ak… sbnarnya xsalah pn nk jual kupon tu.. la.. mcm jual kupon kfc ker.. pa2 ker… let say kalo org itu da beli buku awal2 sblom dpt kupon.. apa mereka nk buat ngn kupon itu?? better jual shaja.. Tp bergantug juga pada kegunaannya.. klo jual kupon utk membeli rokok o benda2 yg xsenonoh.. better xyh bg… tp klo jual kupon utk bli shuttle badminton utk training badminton di Universiti o len2.. kira xsalah kn.. ia bergantg pada penggunaan kupn tu je… boleh jual.. tp guna utk benda yg berfaedah.. tp kupn Rm200 tu hanya utk 5thn skali xpn sekali tu utk seumur hidup.. sepatutnya kerajaan xperlu ambl kisah apa yg rakyat lakukan.. bg bantuan ngn niat nk beri bantuan sudah la.. xperlu la smpai nk tngkap n sebat2 semata2 jual kupon.. tu kira memaksa org beli buku.. lg mls la org ramai nk bli buku jdnya..

  64. ok… tu cite ko.. cte pandangan negatif.. ni cte pandangan positif lak.. first skali.. minx izin copy cat n edit cte ko yek… hehe..

    bapak: atan, meh sini amek duit 30 ringgit ni…
    atan: untuk ape bapak?
    bapak: semalam bapak nampak kau kt kedai sebok dok belek buku, kau amik la duit ni buat beli buku..
    atan: terimakasih bapak, syg bapak sgt2 la

    1 jam kemudian

    bapak: atan, kau dah beli buku? meh bapak nak tgk buku apa yang kau beli
    atan: eh eh sory la bapak, atan tadi g kedai mmg niat nk beli buku, tapi atan terbeli sarung tangan penjaga gol , lagipun kan bapak dah bg duet kat atan, so atan punya hak la nk bli apa..
    hehehe haram ke ??

    agak2 apa perasaan bapak ni? dengan kelakukan anaknya…

    pastu beberapa tahun kemudian..

    atan: bapak.. atan berjaya dapat tepis bola tendangan dr Rooney,C.Ronaldo,Messi,Drogba dan ramai lg org hebat.. atan juga dpt import men di MU dan diistihar penjaga gol terbaik di dunia..

    agak2 apa perasaan bapak ni? dengan kelakukan anaknya…

  65. susah la kai baucer ni…bg jela cash…kalo plajar 2 positif minded…dia bli buku la…klo da ngatif…bg baucer pn pgi jual…so tjuan bg baucer nk bg plajar bli bku xtcapai gk…npe pinjaman ptptn x dibagi dlm bntuk baucer..susah plajar nk mnyeleweng…tp ptptn plajar kne byr balik…npe biasiswa xbg baucer…mcm budak2 la…..main baucer ni…tp pe pun…mgkin ada positifnye wlaupun mrumitkan…knapa ada baucer buku je?baucer sara hidup xda ke?

  66. pelajar luar negara on

    korang ptt bersyukur la dgn pemberian baucer tu.guna la sebaik mungkin. aku sendiri tdk dapat ni pn kecewa la tgk korang ni desperate sgt jual2 baucer untuk dpt kn duit. klu tak nak baucer tu untuk beli buku pn , at least beli la alat tulis korang bnyak2 untuk supply sampai habis uni.jajajaja.kn elok.daripada jual mcm tu ja untuk kegunaan sekali ( dgn nth pa benda korang beli), lebh bek beli supply alat tulis. org yg jual tu mmg tak nak blajar lg kot.

  67. Pemerhatian saya..
    1. gomen… x serius pasal nak suruh beli buku krn tiada kawalan baucar buku iaitu baucar diberikan kosong tanpa tercatat nama dan IC penerima.
    2. pelajar… yg tebus baucar buku pulak beli majalah hiburan, komik, novel cinta dan bacaan yg x nilai akademik
    3. penjual buku… pun ambil kesempatan dgn tawarkan baucar KFC RM5 bagi setiap pembelian baucar buku RM50.
    4. baucar RM50 x 4 keping =RM200..menyusahkan pelajar krn terpaksa menambahkan duit sendiri atau rugi krn terpaksa ambil buku yg tak perlu. contohnya, nak beli buku A saja yg berharga RM35, bayar baucar RM50, baki terpaksa diganti dgn sesuatu yg setara nilai kerana RM15 tunai tidak dipulangkan kembali. satu lagi, baucar ada expiry date, so pelajar no choice utk menunggu stok baru. terpaksa melunaskan baucar dgn apa2 carapun agar dpt TUNAI. Bila dah dapat tunai RM150 dgn menjual baucar RM200, pelajar lebih mempunyai pilihan utk membeli buku bila2 masa yg mereka nak dgn harga nilai matawang kertas dan bukannya matawang baucar yg tak berguna.
    5. penguatkuasaan..RM100 tunai utk budak sekolah kenapa tak dipersoalkan kpd ibubapa/penjaga, kemana ianya dibelanjakan..ada berita yg mengatakan ibubapa guna duit tsbt utk berjudi..auditnya mudah, suruh cikgu sekolah semak mana budak2 yg belum beli buku kerja atau memakai pakaian bertampal dgn kasut koyak. sudahlah, janganlah membazir lagi wang kerajaan dengan keja/masa tambahan utk kes siasatan dan pendakwaan yg tak ‘best value for money’.
    6. politik..inilah permainannya. kalau dah bagi 100,200 dan 500. cuba korang kaji statistik penerima sebenar dengan jumlah yg patut diterima. andai kata %nya lebih 90 peratus, gunalah kaedah ini utk pilihanraya akan dtg agar dpt memujuk pengundi agar keluar mengundi beramai dgn tawaran RM100..ianya satu cadangan.

  68. Aku dah ambik dah tadi BB1M..Kan bagus kalo expired date BB1M ni sampai hujung tahun ni 2012. Barulah best sikit nak plan beli buku apa..hehehehehe..

  69. setakat rm200 pun xckup la utk bli keperluan pljr…kalu cash lebih baik sb bukan semua pljr org keluarga y senang kalu voucher pula tmpt utk menggunakan adalh terhad lain kali bg la cash….bg la kpd org y btl2 memerlukannya…. pljr y jual voucher @ jual peralatan y d bli nya ada jg sb nya kan…

  70. sebenarnya kurang b’setuju ngn baucer2 mcm nie (@ yg b’kaitan ngan pmberian duit @ leptop kpd rkyat terutamanya pelajar2 sek) sbbnya menghabiskan wit rakyat..hutang negara semakin b’tmbah.
    pd sy drpd beri baucer kan lbh baik bekalkan buku terus (bole return semula buku untk pelajar baru drpd baucer 2 disalahgunakan oleh sstengah pelajar) untk leptop lak baik bekalkan kat sek2 & adakan 1 subjek untk belajar komputer (drpd bekalkan kpd pelajar kemudian hilang,main game @ di jual)…& sy rs kat pustakaan setiap U atau tmpt2 belajar mst banyak buku tp adakah pustakaan i2 penuh dngn pelajar untk belajar???? so fikir2 la.. ini pndangan sy je cm nak b’kongsi..

  71. Ak pon nak coret gak la….

    1) bg ak kn…student nie tak salah pon… diowang tak rasa kepentingan baucer tue utk beli buku..so diowang jual je la…maybe bg student duit yg diowang dapat tue diowang nak guna utk beli benda lain yg lebih penting..its ok kn…

    2) ala…krajaan nak risau apanyer…duit baucer buku tue tak lari kemana.. student jual baucer.. then yg beli baucer..kompom nak beli buku..so baucer buku yg dijual tue kn sedikit sebnyak dah membantu golongan yg memerlukn.. diowang yg beli baucer tue, akan guna utk beli buku kat kedai buku jugak kn…sama jer la..

    3) ce cite ckit.. kedai buku, yg ambik baucer buku student, then baucer tue diowang nak wat apa? Tukar pada “wang” jugak kn.. so what the problm nyer???

    so sy try create kronologi nie.. heheh

    CONTOH K!!!!

    KRAJAAN PERUNTUKKN RM2500 utk STUDENT BELI BUKU..TAPI RM2500 TUE DIBERIKN DALAM BENTUK BAUCER YG SETIAP KEPING BAUCER BERJUMLAH RM50 SEKEPING… So KRAJAAN WAT LA BAUCER SEBNYAK 50 KEPING ATAS KERTAS “nmpak mcm tak der nilai” tue.. THEN DISTRIBUTKN KPADA 50 STUDENT YG SETIAP STUDENT DPT SEKEPING BAUCER..

    tetapi..BUUCER TUE ADA XPIRED DATE.. IAITU SEBULAN JER!!!!!

    SETELAH XPIRED DATE TUE.. SEMUA KEDAI BUKU YG MENERIMA BAUCER KENA BG BAUCER TUE KAT KERAJAAN UTK DITUKAR KPADA WANG TUNAI..

    SO BILA KIRA2 BALIK..HANYA TERDAPAT 40 KEPING BAUCER JER YG TERKUMPUL SO (40 Keping Baucer X RM50 = RM2000)..

    —> so lebih RM500 ilang begitu sahaja.. hahahah <—
    "bleh masuk duit poket "bisikkn jahat syaiton"

    PERSOALANNYER…

    1) kemana perginya 10 keping baucer dari 10 orng STUDENT tadi???

    jwapnnye : Student dah ada buku, so tak tau nak beli apa.. Nak tukar dalam "wang" nanti kena sebat.. so simpan jadi pekasam dalam dompet..hahaha..last2..baucer expired..STUDENT X DPT APA2..YG UNTUNG ……………..

    2) kenapa student jual baucer tue kat "mudah" or sape2 jela??

    jwapnye : Actually student nie bodoh!! nak wat jahat g bgtau kat dunia.. Ala dia jual coz dia nak guna duit nak beli barang selain buku drpd tinggal baucer mcm tue jer kat dalam dompat sampai xpired date..kn rugi namanye!! barula student namanya..

    3) kenapa student jual baucer buku RM50 dengan harga RM40 jee??

    jwapnye : Janji dapat duit!! TERDESAK…klu tak jual..xpired date.. lgipon klu beli buku kat kedai buku harga RM39.90..bagi baucer..bukanknye dapat duit balance pon..kena abiskn jugak maa~ KEDAI BUKU TAK DER JUAL REKET YONET, BOOT BOLA, KAYU HOKI dll..so ada duit cas..boleh beli semua tue kat kdai sukan..”ak yg create kata2 nie k>”

    K chow..klu stuju like2 k…

  72. bg dkt pengurusan U mmg diskriminasi la namanya…abes tu kalo pelajar semester akhir yg tgh praktikal mmg xkn dpt pape la….bley jamin ke pengurusan U xkn songlap duit tu….sedangkn duit elaun pelajar pown bley songlap apatah lg la duit byk mcm tu…pkr2 kn la sendiri…

  73. Merahsakti on

    Setiap voucher ini adalah wajib untuk ditulis nama dan ic penerima.
    Ini adalah syarat wajib utk diikuti oleh IPTA ataupn IPTS yg dikeluarkan oleh KPT. So kalo kosong jerk tu salah pengurusan IPTA n IPTS yg berkenaan. Patutnya ambil tindakan kpd mereka.

  74. Merahsakti, saya setuju dengan pendapat tu…. mngkin ni kelalaian dari segi pengurusan kerana beranggapan isu seperti ini tidak diduga….. penerima perlulah bersyukur setelah diberikn bantuan….. mereka tidak harus melakukan kerja buruk seperti ini…..

  75. Baucer patut dijual on

    pale lu…igt senang ke sume rakyat?
    kalau bg baucer buku tp buku dah bli dah dlu dan x perlu beli lg, ape gunanya? pk pakai otak der…
    aq setuju kalau mereka tukar baucer ni pada duit utk keperluan hidup mereka sbb rakyat ramai yg MISKIN!…tp kalau bli rokok dan judi tu mmg aq x sokong lah…lg 1 ni kerajaan nk bg ikhlas ke x?? sebab rm200 klu jual kena sebat, penjara 5 tahun…pale lu…dah bg jadi milik rakyat sndri la…khir toyo curi juta2 kena penjara 1 tahun je…tu la ni sume nak pancing undi je…kalau korg kata “dia dah bagi banyak bunyi plak dan ko x yah amik baucer ini” ni jawapan aq…dari mana dtg duit tuk baucer tu kalau bukan duit dari rakyat? duit tu sume dari kita gak…PK PK KAN LAH…

  76. Baucer patut dijual on

    sokong…dah bg maka jd hak milik kita lah…lg pun duit tu duit dr rakyat gak, so sukati rakyat la nk jual ke x…

  77. Baucer patut dijual on

    sokong…bila ijat rembat rm250 juta boleh plak…pelajar yg terdesak nk jual cume RM200 klu kita jual kne penjara 5 tahun…khir toyol yg curi berjuta2 tuh x kan penjara 1 tahun je? rosmah yg rompak duit rakyat rm24juta tu leh pulak…nmpk sgt x kebodohannya…

  78. Baucer patut dijual on

    pale lu la username “haha”
    ingat sume org kaya cm hang ke??
    sukati rakyat la nk wt ap pun dgn baucer tu…

  79. Baucer patut dijual on

    SANGAT – SANGAT SETUJU!!
    dr simpan baik dijual je…

  80. Baucer patut dijual on

    aq petik balik kata2 org dibawah

    HIDUP MAHASISWA January 29, 2012 at 4:04 pm

    Ak pon nak coret gak la….

    1) bg ak kn…student nie tak salah pon… diowang tak rasa kepentingan baucer tue utk beli buku..so diowang jual je la…maybe bg student duit yg diowang dapat tue diowang nak guna utk beli benda lain yg lebih penting..its ok kn…

    2) ala…krajaan nak risau apanyer…duit baucer buku tue tak lari kemana.. student jual baucer.. then yg beli baucer..kompom nak beli buku..so baucer buku yg dijual tue kn sedikit sebnyak dah membantu golongan yg memerlukn.. diowang yg beli baucer tue, akan guna utk beli buku kat kedai buku jugak kn…sama jer la..

    3) ce cite ckit.. kedai buku, yg ambik baucer buku student, then baucer tue diowang nak wat apa? Tukar pada “wang” jugak kn.. so what the problm nyer???

    so sy try create kronologi nie.. heheh

    CONTOH K!!!!

    KRAJAAN PERUNTUKKN RM2500 utk STUDENT BELI BUKU..TAPI RM2500 TUE DIBERIKN DALAM BENTUK BAUCER YG SETIAP KEPING BAUCER BERJUMLAH RM50 SEKEPING… So KRAJAAN WAT LA BAUCER SEBNYAK 50 KEPING ATAS KERTAS “nmpak mcm tak der nilai” tue.. THEN DISTRIBUTKN KPADA 50 STUDENT YG SETIAP STUDENT DPT SEKEPING BAUCER..

    tetapi..BUUCER TUE ADA XPIRED DATE.. IAITU SEBULAN JER!!!!!

    SETELAH XPIRED DATE TUE.. SEMUA KEDAI BUKU YG MENERIMA BAUCER KENA BG BAUCER TUE KAT KERAJAAN UTK DITUKAR KPADA WANG TUNAI..

    SO BILA KIRA2 BALIK..HANYA TERDAPAT 40 KEPING BAUCER JER YG TERKUMPUL SO (40 Keping Baucer X RM50 = RM2000)..

    —> so lebih RM500 ilang begitu sahaja.. hahahah ”

    K chow..klu stuju like2 k…

    KESIMPULANNYA :
    kalau ada baucer tp x diguna, apa FAEDAHnya pada yg menerima?????????

    mereka menjual sbb dah x diperlukan…x kan nk simpan dalam DOMPET je dan buang…X KE MEMBAZIR NAMANYA!!!!

    lg 1 kerajaan bg ni pun duit rakyat jgk…so sukati rakyat la nk jual…

    JANGAN CAKAP YANG IPTA/IPTS x jujur la ape la…cube tgk pemimpin skrg…jujur ke x?? RASUAH SANA RASUAH SINI…kalau pemimpin baik sudah pasti rakyat akan ikut…

    dan terakhir INILAH STUDENT NAMANYA…dah student mesti pandai….yup pandai…dri dibiarkan dalam dompet lebih baik jual…barulah STUDENT namanya :)

  81. da tau xkaye, gune la wet wat bli buku.. la nei harge buku bknnyer dpt ngn harge sepinggan nasi brader… lau pkir xcukup mkn, smpi bile2 pn xselesai… baucer buku nei la skali aje gaknyer krajaan nk bg…. gune sket otak blah kiri lau blah kanan tu da slow…

  82. Manusia Biasa on

    KO X PAHAM KE APE??

    KALAU BUKU YG NK DIBELI DAH ADA…NK BLI BUKU APA LG PULAK??? DARI SIMPAN X GUNE BAIK DIJUAL DAPAT DUIT BOLEH BELI BRG2 LAIN…FAHAM KE X NIH??
    KALAU BLI UTK MAKAN APA SALAHNYA?? ADE KE DIA BUNUH ORG SMPAI NK KENE SEBAT LA APE LA…ADE???
    TU LAH DRG NI NAK MERAIH UNDI JE…SO PHM2 KANLAH KEADAAN RAKYAT!!

    BAIK DI BG CASH DARI BAUCER YG TAMAT TEMPOHNYA BKN MAIN CEPAT!

  83. ingin tahu on

    kalau kerajaan betul2 nak tolong,nape kerajaan x tolak je 200 dari yuran..ade sape2 leh bg pandangan?dah dekat 2 mnggu duk pkir pasal ni..pening saya dibuatnyer

  84. biar patut2 lah kalau nak buat tindakan pun…..
    pasal jual voucer 200rm sampai nak kena penjara 5 tahun….
    biar masuk akal sikit tindakan g nak di ambil tu sebab menimbun lagi kes2 yg besar yg dah memang nyata tapi senyap macam tu jer….

  85. voucher di agihkan selepas smester bermula….
    sedangkan ada voucher yg akan akan tamat tempoh pengunaan pada bulan mac 2012
    kebanyakan pelajar sudah pun membeli sendiri keperluan pembelajaran mereka….dah lengkap…
    jadi nak buat apa voucher tu …keperluan pembelajaran dah cukup..voucher dah nak tamat tempoh..buang saja kut dalam tong sampah…..
    jadi..! duit yg tidak di claim tu akan pergi kemana..?

  86. nak bagi voucher rm200 kepada pelajar pun banyak cerita…!
    bukan cash plak tu….voucher bro..voucher..!
    penjawat awam yg kaki ‘ songlap kuasa yg di amanahkan ‘ senang2 jer dapat duit banyak tu bila mau….mereka cakap banyak tu celah gigi jer..

  87. kalau nak ungkit2 tak payah bagi lah…!
    pasal voucher 200 nanti ada plak pelajar yg kena penjara….!
    buat masalah plak pada segelintir pelajar sedangkan mereka perlukan cash masa tu…kotorkan rekod jer..!
    voucher tu bukan pelajar mintak pun…
    kerajaan bn jer yg baik hati nak bagi….

  88. bapak budak baucer buku 1 malaysia on

    Saya dok fikir2, rasa jg pelik. anak saya ada 2 org. 1 yang 13 tahun, Ting 1, dapat RM 100.00 untuk buat belanja sklh, 1 yang umur 18 dapat baucer. yang peliknya, yang umur 13 dapat duit cash, mesti pandai membeli agaknya, yang umur 18 mgkn tak tahu membeli barang berfaedah, di beri baucer aje. Sepatutnya yang umur 13 dapat baucer sebab banyak buku rujukan pelajaran dapat dibeli kat kedai buku. Kalau bg yang dok IPT baucer, mana nak cari buku rujukan kat kedai???? Saya dah pusing seluruh pelusuk kedai buku yang diamanahkan tukar baucer. tapi tak jumpa pun yang dapat jdkan sebagai rujukan utk anak saya yang study kat Politek. Kalau dok KL mgkn ada tapi yang dok pantai timur mcm saya ni, mana nak dapat???? nak pg KL tambang makan minum dah beratus cuma nak pg tukar baucer???? Umpama seorg di tawarkan duit hadiah 50 ringgit tapi di suruh ambil hadiah tu kat tempat yang perlukan belanja RM 100.00. Ada tak yang nak pg??? Saya dapat tahu ada kawan anak saya habiskan baucer tu utk tukar beli novel, komik, majalah dan ada yang buat tukar dgn daun terup. Itu semua gara2 tak tahu nak tukar dgn apa… Kalau nak bg baucer apapun biarlah kena dgn cara dan tujuan dan matlamat kepada siapa baucer patut diberi. Jgn jd seperti beri hadiah TV kepada org buta ataupun beri alat karaoke kepada org bisu dan pekak.

  89. btul2 ,, saya stuju ,,
    bku politek mne ad jual kt kdai ,,
    smua bku nota pensyarah yg bgi ,,kdg2 ,, bdok politek fotostat nota ngn senior je ..

  90. bapak budak baucer buku 1 malaysia on

    mmg semua pelajar nak belajar, nak beli buku, tapi tahukah awak yang buat cerpen tu. buku apa yang blh dibeli dgn baucer kat kedai buku ? novel? komik? habis segenap penjuru saya susuri nak cari buku yang sesuai, tak ada, yang ada buku sklh menengah… kalau blh tlg cari, silakan… bantulah. buku utk politek, universiti mana nak dapat kat kedai buku, lebih2 lg kat pantai timur. buku majalah, banyak

  91. bapak budak baucer buku 1 malaysia on

    Tapi mancing tak kena umpan. salah pilih umpan. takkan ikan kerisi nak bg umpan cacing. kalau betul2 nak budak2 ipt beli buku, jgn bg baucer tapi bg duit pada ipt, belikan utk studentnya. nak cari buku utk ipt kat kedai, mgkn tahun depan tak jumpa pun, dahlah mcm tu, ada expired plk baucer tu. mcm paksa aje belanja cepat2, nak beli apa? pusing cari tak jumpa, tekak kering, perut berbunyi, last makan aje baucer tu celup dalam kopi O.

  92. bapak budak baucer buku 1 malaysia on

    Semua yang dibuat tu adalah untuk pancing sokongan untuk PRU 13 nanti. tapi sebenarnya tak menjadi, bukan dapat sokongan tapi dapat komen dan sokongan dah berterabur, pecah. tak kena target. SBPA mcm tongkang pecah, BR1M jd modal politik kempen, BB1M tunggang langgang, macam2…Saya sarankan supaya semua tu dikaji, jgn terlalu nak mintak sokongan dtg dgn bantuan dan sumbangan mcm tu, ubah pendekatan, cari yang terbaik untuk kemudahan dan kebaikan bersama. Kerajaan tak ada duit, peruntukan ke jabatan kerajaan dikurangkan, kaitgn kerajaan ramai yang dok tongkat dagu, buka malas tapi tak dapat buat kerja, gara2 kekurangan peruntukan yang amat berbeza dan ketara dr tahun2 yang lepas.

  93. bapak budak baucer buku 1 malaysia on

    Saya sokong jg dapat dijual dan cadangan supaya disediakan kaunter untuk menerima perjualan baucer kerana bukan semua pelajar perlukan buku, ada yang dah fotostat dgn senior. buat apa beli lg, lagi pun nak beli buku utk IPT tu kat mana? yang marah baucer dujual, harap tolong cari mana kedai yang ada jual buku2 tersebut, jangan dok bising2 nak marah student, mrka lebih tahu mana nak cari buku2 utk mrka.

  94. Insan kurang pengalaman. on

    tlg la apply msuk politik…org cm ko ni je leh tlg rkyt..ko bgos dgn p,galaman yg ko alami..tlg apply cpt..plisss

  95. Insan kurang pengalaman. on

    bpe byk hutang malaysia lgi? sy xthu la…hahaha

  96. nak jual atau tidak terpulang. kerajaan dah bagi sepatutnya takde halangan untuk digunakan. softloan utk projek lembu boleh lak guna bli kondo. Hukuman penjara tu sape yg luluskan? aku ingat nk buat undang2 kat malaysia ni Parllimen je yang ada hak. plus, setakat ni yang aku tau, boucer tu boleh guna kat MPH, Popular, and Koperasi2 sekolah/universiti je. nak beli buku kat toko2 buku rata-rata taknak terima baucer tu. better amek cash. korang mesti xpenah nmpak baucer tiruan kan?

  97. setuju.. kalau dipikirkan smua ni timbul lepas angin pilihanraya bertiup.. indirect work is.. rasuah..

  98. bapak budak baucer buku 1 malaysia on

    Pandai juga burung nuri berkata2, setahu saya burung tiung dan kakak tua aje yang tahu berkata2. memang betul burung nuri cakap tapi tak blh salahkan penerima, bukan penerima tak nak hargai pemberian tu, Atuk kita pun belum tentu nak bagi duit sebanyak tu pada cucunya. Tetapi biarlah pemberian tu adalah yang bersesuaian.Jangan ada niat disebaliknya. Kenapa wang ihsan, bantuan itu ini dapat diberikan tunai? ada tak kerajaan memantau pemberian tu selepas diterima? 200 ringgit nilai baucer tu bukan besar sangat berbanding dengan wang ihsan, BR1M, dan mcm2 lg.Tetapi kenapa isu baucer yang dibesar2kan? kalau dijual, mesti dapat duit. belum tentu duit tu dibazirkan ketempat yang tak berfaedah. kalau baucer hanya dapat ditukar di sebuah kedai yang di amanahkan sahaja tetapi kalau dalam bentuk tunai, banyak lagi benda berfaedah dapat dibeli di berbagai dan bermacam kedai berbanding 1 kedai yang tidak ada pilihan langsung. Saya dah menjelajah setiap pelusuk kedai untuk mencari barang yang sesuai dgn pelajaran anak saya, tapi tak ada. Tak ada kedai buku tu jual seperti pelajaran anak saya di pantai timur ni. Takkan nak beli kertas A4, pen, pembaris hga 200rgt? Bagi yang marah baucer tu dijual, saya harap perhatikan setiap penjuru negara kita. Bukan semua tempat sama dengan KL. Kalau nak marah lg, saya harap tolong carikan apa yang tuan semua maksudkan kalau sanggup. Kenapa isu baucer yang hanya sebesar 200 tu dijadikan isu besar? Jangan nak marah tu hanya fikir setakat dalam kandang aje, lihat menyeluruh, banyak lg mesti patut difikir apa yang ada disekeliling kita.

  99. Student tanpa bantuan kewangan on

    Saya berterima kasih krn diberi baucer RM200 kerana saya boleh membeli buku rujukan bidang saya yg sllnya buku disyorkan agak mahal.. dan melalui baucer, sy dpt menjimatkan duit poket. Tapi kalau diberi dlm bentuk cash Ok juga sbb baki nnt boleh save utk saya beli alatan tulis, printing,… (xde laptop).

  100. SI BIJAK PIJAK SAMPAH on

    eh bodoh, duet makan tu mak bapak ko la kna tanggong, ade plak krajaan nk tanggong. Di mana tanggongjawab mak bapak ko bagi nafkah yg secukupnya? Klo nk bg duet kat anak x boleh, xpayah la buat anak bebyk2, sengal nye mak bapak

  101. No 2 tu memang pendapat yang bodoh. Pendapat terhadap komik dan novel tidak mempunyai nilai akademik adalah sangat prejudis. Tidak semua student perlukan buku buku yang pelajar lain perlukan untuk belajar. Terdapat pelbagai ilmu dalam dunia ni. Dan terdapat pelbagai cara untuk memperolehinya termasuklah dengan membaca bahan bahan tersebut tidak kiralah dari segi teknik seni mahupun teknik menulis.

  102. bagi pendapat saya lah.,cash adalah lebih baik . sebabnya kita boleh guna kat mana2 kedai sekali pn termasuklah kedai mamak. klu nak beli peralatan sukan mana ada jual kat kedai buku mph atau popular. lagi2 sye skg dah sem akhir dengan kawan2,so nak buat apa dengan vaucher tue. klu bleh gunakan untk beli kasut futsal kan bagus.. klu vaucher ne, skolah rendah or menengah agaknya sesuailah…

  103. setuju sgt…. lagi pun buku kitorang dah beli dari awal sem baucer pulak dapat masa pertengahan sem… lagi pn buku yang kitorang nk guna xde jual dekat kedai buku pn…semua beli under lect….so xkan la nak simpan baucer tu buat pekasam…

  104. Aku nk komen sikit..knape ade org yg suke menjual baucer tu..pe slah ny gune je tok beli buku berfaedah..alat3 tulis..lau ko jual kt org tu.org tu ak jual kt org lain.org tu akn jual lgi kt org lain lgi n bgitulah seterusny.lau setakat rm200 ko akn dpt ape rasionalny?xkn la sengkek sgt smpi wang sara hidup rm200 pun jakon..x luak pun gune baucer dri tebusny..tu hnyr pendapat aku laa

  105. baucer bku dbgi pn prtghn semester..
    pastu baucer tu xdpt mw beli bku d ipt..mw cri bku rujukan d luar sna..sometimes xsma dgn apa yg bljr d ipt…snang crta bgi cash laa xpyh baucer..klu pljr last sem mw wtpaa bli bku lgi d prtghn sem?mw djual blk?bku msak2.komik..dll yg xptut plaa dpt bli..bkn kuar exm punn..
    bagi laa tunai weiiiii..kmi student mkn bbyr..elaun xda..jual baucer bleh la tnggung mkn mnum kmi slma sebulannnnnn

  106. Utk anak saya sebenarnya, dia pelajar uitm dlm jurusan asasi undang-undang. Adakah dia layak menerima baucer buku?
    Dan bagaimana utk mendapatkannya?

Leave A Reply