Bajet 2018 Penjawat Awam. Kenaikan Gaji vs Bonus vs Saguhati?


Bajet 2021 Penjawat Awam. Kenaikan Gaji vs Bonus vs Saguhati?

Seperti tahun-tahun sebelum ini, penjawat awam dan kakitangan kerajaan pasti dijanjikan dengan tawaran dan habuan menjelang pembentangan Bajet.

bajet 2018 penjawat awam

Tetapi berbeza kali ini, harapan kali ini cukup berbeza melihatkan jumlah kutipan cukai ter GST malaysia daripada rakyat marhaen, rakyat Malaysia terus melonjak tinggi.

Tidak cukup dengan itu. Tidak lama lagi akan berlakunya Pilihanraya Umum ke 14. Sudah dekat sangat. Jadi seperti tahun-tahun terakhir menjelang PRU sebelum ini akan berlkaunya pesta pemberian hadiah, tawaran dan durian runtuh untuk rakyat Malaysia. Tidak terkecuali untuk penjawat awam.

Jadi siri pemberian Bajet 2021 penjawat awam sudah hampir pasti ada bahagian untuk anda-anda yang bergelar kakitangan kerajaan.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengatakan yang akan berita gembira untuk bajet 2018 penjawat awam.

Persoalannya apa hadiah dan durian runtuh tersebut. Apalah agaknya berita gembira itu?

Bajet 2018 Penjawat Awam : Tawaran Kerajaan

  1. Semestinya bukan lagi saguhati RM500. Ini Datuk Seri Najib Razak benar-benar perlukan bantuan dan sokongan padua dari kalangan penjawat awam di Malaysia.
  2. Adakah saguhati RM1,000 untuk semua gred?
  3. Adakah bonus sebulan gaji
  4. Adakah bonus dua bulan gaji?
  5. Ataupun satu kenaikan gaji tahunan KGT?

P/S : Berdasarkan kajian dan dapat yang dilakukan oleh Berita Semasa terhadap penjawat awam, rata-rata ‘staf gomen’ tidak mengharapkan bonus RM500 atau RM1000 tetapi sebenarnya mereka mahukan ada kenaikan gaji. Sudah lama tidak ada kenaikan gaji naik. Yang ada sebelum ini adalah hanya pelarasan semata.