Bajet 2018 Penjawat Awam. Kenaikan Gaji vs Bonus vs Saguhati?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kemaskini berita pada November 17th, 2017 pada 05:15 pm


Bajet 2018 Penjawat Awam. Kenaikan Gaji vs Bonus vs Saguhati?

Seperti tahun-tahun sebelum ini, penjawat awam dan kakitangan kerajaan pasti dijanjikan dengan tawaran dan habuan menjelang pembentangan Bajet.

bajet 2018 penjawat awam

Tetapi berbeza kali ini, harapan kali ini cukup berbeza melihatkan jumlah kutipan cukai ter GST malaysia daripada rakyat marhaen, rakyat Malaysia terus melonjak tinggi.

Tidak cukup dengan itu. Tidak lama lagi akan berlakunya Pilihanraya Umum ke 14. Sudah dekat sangat. Jadi seperti tahun-tahun terakhir menjelang PRU sebelum ini akan berlkaunya pesta pemberian hadiah, tawaran dan durian runtuh untuk rakyat Malaysia. Tidak terkecuali untuk penjawat awam.

Jadi siri pemberian Bajet 2018 penjawat awam sudah hampir pasti ada bahagian untuk anda-anda yang bergelar kakitangan kerajaan.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengatakan yang akan berita gembira untuk bajet 2018 penjawat awam.

Persoalannya apa hadiah dan durian runtuh tersebut. Apalah agaknya berita gembira itu?

Bajet 2018 Penjawat Awam : Tawaran Kerajaan

 1. Semestinya bukan lagi saguhati RM500. Ini Datuk Seri Najib Razak benar-benar perlukan bantuan dan sokongan padua dari kalangan penjawat awam di Malaysia.
 2. Adakah saguhati RM1,000 untuk semua gred?
 3. Adakah bonus sebulan gaji
 4. Adakah bonus dua bulan gaji?
 5. Ataupun satu kenaikan gaji tahunan KGT?

P/S : Berdasarkan kajian dan dapat yang dilakukan oleh Berita Semasa terhadap penjawat awam, rata-rata ‘staf gomen’ tidak mengharapkan bonus RM500 atau RM1000 tetapi sebenarnya mereka mahukan ada kenaikan gaji. Sudah lama tidak ada kenaikan gaji naik. Yang ada sebelum ini adalah hanya pelarasan semata.Share.

11 Ulasan

 1. rahim AMANAH on

  kami dari pakatan harapan dan parti amanah negara mengecam tindakan kerajaan yang mahu mengula2kan penjawat awam. ini tidak adil dan menyeluruh, memandangkan yang susah sekarang bukan hanya org melayu sahaja, tetapi haruslah merangkumi semua kaum.

  jesteru ityu, kami menggesa dato sri najib segera meletakkan jawatannya dan diserah kepada tun dr mahathir sekarang. demi rakyat dan negara, bakal timbalan perdana menteri tuan lim guan eng akan menentukan apa terbaik untuk masyarakat melayu dan islam. kami akan singkirkan penjawat awam yang berlakon alim dengan pergi sembahyang semasa kerja, kerana mereka mungkin ejen pas dan umno.

 2. Apa jadi penguatkuasasn pengguna m/sikal yg melanggar peraturan dsbagainya.Maaf ckp pihak polis dn agensi berkaitsn perlu brani dn tegas.Byk kemalangan melibatkn golongan ini.Jgn tskut

 3. Jgnlah kuasa penceraian diberi sewenang2nya kpd isteri nanti ada susmi yg teraniaya.Jgn sewenang ubah yg telah diwahyukn di dlm alQuran..Bersnikah menjawsn nanti di akhirat?

 4. Btul tu beranikah pihak -pihak terlibat menjawabnya nanti di akhirat? Ingat kita semua akn mati nanti bila sampai ajal

 5. kalau sorang bekerja…nak gaji mahal kene kerja 10 tahun ke atas
  tp rumah pulak makin mahal…
  tak mampu jugak…
  gaji dgn harga rumah..harga barang2 tak selari….

 6. Klau pmaju buat rumah ketegori hg mahal temtunya hgnya akn jadi mahal-prof.serba tahu jb

Leave A Reply