Bajet : Kenaikan Gaji Naik Tidak Cukup dan Mahu Naik Elaun


Bajet : Kenaikan Gaji Naik Tidak Cukup! Naik Elaun Kami dan Bantu Nasib 630,000 Kakitangan Awam di Malaysia Termasuk Guru, Jururawat, Polis & Tentera!

Cuepacs Malaysia yang mewakili 1.5 juta kakitangan awam di Malaysia mahukan lebih daripada sekadar kenaikan gaji kakitangan awam naik di Malaysia. Ya…itulah antara bait-bait perkataan yang keluar daripada Presiden Cuepacs Malaysia ini. Menjelang….

bajet 2015 kenaikan gaji

Menjelang pembentangan bajet 2015 Malaysia besarlah harapan 1.5 juta kakitangan kerajaan mahukan “buah tangan” yang boleh ditawarkan kerajaan Malaysia untuk mereka bagi meneruskan kesinambungan hidup bagi 12 bulan yang akan datang.

Oleh itu, Cuepacs Malaysia sedang bertungkus lumus dengan kerajaan bagi menyelesaikan beberapa isu-isu yang berkaitan dengan penjawat awam di Malaysia

Berdasarkan kajian dan pemerhatian Cuepacs dan majoriti kakitangan kerajaan semakin risau dengan masalah kenaikan kos sara hidup naik di Malaysia, ditambah dengan gelombang bebanan Cukai Barangan & Perkhidmatan (GST Malaysia) 6 peratus bermula April 2015.

Bajet 2015 : Masalah dan Isu Kakitangan Awam di Malaysia?

KLIK SINI : Berita Kenaikan Gaji Penjawat Awam Tahun 2018

  1. Kenaikan Gaji Naik melibatkan kakitangan
  2. Kerajaan malaysia perlu membina lebih banyak rumah mampu milik terutamanya melibatkan 630,000 kakitangan awam yang menikmati gaji di bawah RM3,000 sebulan termasuklah polis, askar, jururawat dan guru
  3. Cuepacs mahu kerajaan kaji semula tindakan kerajaan Malaysia potong 50% elaun kos sara hidup (Cola) & elaun perumahan penjawat awam yang memilih untuk tinggal di kuarters kerajaan. Apa beza dengan Projek Perumahan Rakyat Termiskin (rumah PPR) sebanyak RM124 sebulan jikalau kerajaan memotong elaun tersebut?
  4. Cuepacs mahu kerajaan umumkan kenaikan elaun kos sara hidup (COLA) daripada di antara RM200 dan RM300 kepada angka yang lebih tinggi bersesuaian dengan sara hidu sekarang.
  5. Kenaikan Elaun perumahan kakitangan awam naik sepatutnya Mtidak lagi berlegar RM180 sebulan, sepatutnya lebih daripada nilai yang sudah lama tidak berganjak ini.
  6. Anda ada cadangan lain?

Realitinya, ada kalangan pegawai kerajaan yang telah lama berkaja di sektor awam selama lebih 10 tahun tetapi masih lagi tidak mampu beli rumah sendiri dek kerana kenaikan harga rumah melonjak lebih laju dibandingkan kenaikan gaji mereka ditambah pula, kadar sewa yang dikenakan ke atas mereka selama ini melibatkan sebahagian besar gaji bulanan mereka.

Bajet 2015 : Rekod Tangga Gaji Kakitangan Awam di Malaysia?

  • Permulaan gaji kakitangan awam (ijazah) : RM2,200
  • Kenaikan gaji kakitangan awam (selepas 10 tahun) : RM3,400
  • Tawaran kakitangan awam berpindah ke bandar Johor Bahru, Pulau Pinang, Kuala Lumpur : Tambahan gaji RM80 dan RM100 sebulan berbaloi mengambil kira kos memulakan kehidupan di bandar besar di Malaysia?

Apa kata majoriti kakitangan awam pula mengenai isu-isu berbangkit menjelang pembentangan Bajet 2015 Malaysia kali ini yang harus kerajaan Malaysia selesaikan sekarang ini?