APDM Kehadiran Murid Sekolah Malaysia 2017 Pangkalan Data KPM Online Moe Slow dan Lembap?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kemaskini berita pada November 21st, 2017 pada 03:19 pm


APDM Kehadiran Murid Sekolah Malaysia 2017 Pangkalan Data KPM Online Moe Slow dan Lembap?

Setiap awal tahun, kalangan guru cukup sibuk untuk melakukan proses pendaftaran semula dan kehadiran murid dan pelajar masing-masing masing-masing melalui apa yang dinamakan sebagai portal APDM Aplikasi Pangkalan Data Murid Sekolah Online.

apdm

Itu dahulu sekarang ini, bermula 1 Januari 2015 apabila Aplikasi Pangkalan Data Murid Sekolah online akan dijenamakan semula atas nama Pengurusan Murid atau PM bagi pengurusan dalam perancangan dan pengoperasian serta menghasilkan laporan dan statistik murid termasuklah merekod kehadiran murid sekolah.

  • Ianya bermula seawal murid memasuki Prasekolah
  • hingga Tingkatan 6 atau Kolej Matrikulasi termasuk Murid Berkeperluan Khas

Berdasarkan pekeliling yang dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia KPM yang mana ia terletak di bawah rangkaian SPS Sistem Pengurusan Sekolah.

Ini bermakna melalui sistem, SPS Sistem Pengurusan Sekolah akan menjadi portal utama yang mana diletakkan bersama-samanya adalah seperti yang tertera pada jadual di bawah :

Semak Sistem Pengkalan Murid Sekolah Online APDM KPM?


Pengurusan Sekolah KLIK : Emis
Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah KLIK : SAPS
Pengurusan Guru KLIK : EOperasi
Aplikasi Pengurusan Murid Online KLIK SINI
Sistem pengurusan maklumat sumber manusia KLIK : Hrmis

Melihatkan sahaja jumlah dan bilangan pelajar di seluruh Malaysia yang cukup ramai, pastinya Kementerian Pendidikan Malaysia hendaklah serius perkara ini.

Contohnya, menyediakan kemudahan yang mesra pengguna termasuklah menggunakan spesifikasi server yang tinggi di mana mampu meningkatkan capaian yang optimum sekaligus memudahkan kalangan guru sekolah akses kepada Portal APDM Moe Online.

Mahu tunggu berapa lama lagi?

Malangnya, Berita Semasa acapkali menerima aduan dan rungutan daripada kalangan guru di sekolah yang begitu kesal dengan prestasi portal APDM KPM online yang sangat “slow” untuk diakses sehingga menyusahkan tugasan yang ingin dilakukan mereka.

Lagipun dengan begitu banyak portal e dan tugasan lain yang perlu diselesaikan guru di sekolah, KPM diharap mengambil tindakan yang sewajarnya dengan meningkatkan prestasi (APDM Moe) bagi memastikan mutu dan prestasi guru mengajar murid di sekolah terjaga. Insyaallah.

Aplikasi Pangkalan Data Murid yang dibangunkan oleh Kementerian Pelajaran malaysia (KPM) ini diharapkan dapat meringankan lagi beban guru bukannya menyusahkan lagi tugasan mereka setiap hari melibatkan penyediaan data bersepadu untuk pelbagai pengkalan data utama dan tunggal termasuklah pengurusan masuk data murid. Insyaallah.

Berikanlah guru guru yang lebih efisen sesuai dengan harapan besar Kementerian Pendidikan Malaysia KPM yang mahukan guru-guru lebih banyak menumpukan perhatian kepada pelajar pelajar di dalam kelas.

P/S : Harapan Berita Semasa banyak masa guru-guru di Malaysia lebih tertumpu kepada pengajaran dan pembelajaran (P n P) di dalam kelas. INi kerana tumpuan yang berkualiti kepada pelajar di kelas itulah yang paling diperlukan pelajar sebenarnya

Gambar-gambar seperti di bawah ini, dikongsikan antara persoalan yang berbangkit dikalangan guru ketika menggunakan sistem pengurusan murid sekolah APDM online ….

Share.

Leave A Reply