BREAKING NEWS : Berita Terkini Krisis Menteri Besar Selangor... SEMAK BERITA SINI!

Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) Bestari TERUK?





Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) Bestari Kualiti Teruk & Lembap! Apa Respon Guru Kepada KPM?

SPS

Masalah Sistem pengurusan Sekolah (SPS) Login : Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mengarahkan sekitar 100,000 sekolah di seluruh Malaysia untuk siapkan data pada 15 Februari 2014.

Hari ini sudah menginjak hari Jumaat bersamaan 14 Februari 2014, masalah Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) tidak berkesudahan. Akibatnya…..

Akibat tidak tahan dengan server Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) yang disediakan kepada kalangan guru melahirkan rasa marah dan kecewa. Seperti di bawah ini….

Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) :  Aduan Guru?

SPS login

Bagi Berita Semasa sendiri, Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) tiada salahnya. Tetapi, kalangan yang menyediakan prasarana & jariangan Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) inilah yang harus bertanggungjawab.

SPS login, Ini antara LINK yang perlu guru masukkan data yang sama berulang kali seperti di bawah ini :

  • http://apps.moe.gov.my/smg/10/line.moe.gov.my
  • http://emisonline.moe.gov.my
  • http://hrmis2.eghrmis.gov.my/
  • http://apps.moe.gov.my/eoperasi/
  • http://apps1.moe.gov.my/splg/
  • http://apps.moe.gov.my/epgo/
  • http://apps.moe.gov.my/essem/permohonan/
  • http://apps.moe.gov.my/eprofil/
  • http://web.moe.gov.my/enazir/
  • http://apps.moe.gov.my/esppsel/
  • http://apps.moe.gov.my/abpg/bpgonline/
  • http://apps.moe.gov.my/emkoko/
  • http://apps.moe.gov.my/smg/10/
  • http://apps.moe.gov.my/abpg/kompetensiict/
  • http://apps.moe.gov.my/pidp/
  • http://apps.moe.gov.my/SSDM/
  • http://apps.moe.gov.my/matrikulasi/permohonan/
  • http://web.moe.gov.my/bpg/
  • http://apps.moe.gov.my/sisoku/
  • http://apps.moe.gov.my/biasiswa/
  • http://apps.moe.gov.my/smg/05/050002/
  • http://apps.moe.gov.my/kplspm/kplspm…TOKEN=32915691
  • http://apps.moe.gov.my/ebajet2013/abmgate.cfm
SPS Login

Untuk mengendalikan sistem online dalam Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang agak banyak, saranan Berita Semasa sewa dan gunakan server yang tahan lasak & berprestasi tinggi. Apa respon balas kalangan guru dengan prestasi Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) yang ada sekarang ini?

{ 58 Pendapat Bernas… Dikongsikan Setakat ini. Komen Anda Pula? }

  • ptd kankun February 14, 2014, 3:51 pm

    tak payah buat kalau dah rasa beruk… abis cerr kena surat tunjuk sebab… karang jee laa

    Balas Komen Ini
    • uno February 14, 2014, 7:36 pm

      brapa hg dapat dok buat natang ni? banyak plak time hg ngajaq n spend with family noh. oh, lupa. ptd. mana ada isi natang siput sedut ni..

      Balas Komen Ini
  • Wanie February 14, 2014, 4:04 pm

    eh eh cikgu ni.bersyukurla ada kerja.buat ajela.klu x suka kerja cikgu baik berenti.ramai lagi yg ikhlas nak jd cikgu kat luar sana.

    Balas Komen Ini
    • insan biasa February 14, 2014, 5:50 pm

      ko bukan guru wanie xfhm mslh kami..diam ja klu xtau apa

      Balas Komen Ini
      • Kecek banyok February 14, 2014, 6:58 pm

        Klu x faham jgn komen mcm2..Sistem ni sangattttttttttttttttttttt lembappppppppppppp

        Balas Komen Ini
    • Rash February 14, 2014, 10:42 pm

      eh, eh ramai org nk jd ckgu ka…lps dh x dak keja kot…termasuk kamuuuuuuu…

      Balas Komen Ini
      • JINBUGGAU LAHAD DATU February 23, 2014, 7:36 pm

        sbg guru, kami xmelenting dengan tugas hakiki sbg pendidik..kami melenting sebab sistem ini a.k.a Sistem Paling Sewel..siang mengajar,ada masa free key in data..xsempat buat di sekolah,kami bawa ke rumah…online sampai ke tengah malam buta..bagi yg bukan guru/admin nih sistem membuta tgh malam..adakala sampai ke awal pagi online..korang xrasa tugas guru bukan sekadar menjadikan orang menjadi manusia,tetapi kini berhadapan lg dengan karenah online yang menyusahkan tugas guru…kaji dahulu baharu laksana…kepada yg asyik bantai guru,fkirlah..guru bukan mesin..mesin pun kalau bekerja lebih had masa hangkang..mangkuk hayun….dupang tuud sila..dangbus biak na babui maka iruk halaum gimba

        Balas Komen Ini
  • Velvet February 14, 2014, 4:06 pm

    macam ni ker perangai guru sekarang ni
    asik nak komplen je memanjang…..
    aduii risau plak dengan nasib aku kat sekolah
    ramai cikgu dah mental

    Balas Komen Ini
    • Tok imam February 14, 2014, 4:29 pm

      Sepatutnye sebagai guru tunjuk contoh yg baik pada masyarakat..bukannye meroyan! Gaji dah kedabak besar2 pun tak cukup?..berpeluh ke mgajar murid di sekolah tu?..kalau rasa kerajaan tak betul, usah kerja jadi cikgu, kerja sendiri! cari duit dengan usaha sendiri,meniaga ke..masa tu baru puas hati kot bila kerja sendiri dari kerja dgn kerajaan….!

      Balas Komen Ini
      • Anonymous February 14, 2014, 5:22 pm

        Kerja guru mengajar bukan isi data. Itu kerja kerani. Bodoh.

        Balas Komen Ini
        • mr leman February 17, 2014, 11:36 pm

          aku krani..knape plak aku nak kne isi..sps x de kne mngena dgn aku..aku krani p/o n kwangan..bukan krani key in data… korang punye msalah jgn nak babitkan krani..krani ni blambak lg kje nak buat..gaji korang aku nak buat nih..jd jgn nak kait2 kan krani..tlong ye…

          Balas Komen Ini
          • Anonymous April 2, 2014, 12:18 am

            Kerani ni lebih berkuasa dari guru dg41, minta kertas pun muka masam je!.. Suruh kerja office hour, sedap2 je balik awal. Time cuti sk, dia pun ikut cuti sama.. Bukan semua, tapi kebanyakn kerani sekolah bgitu.

            Balas Komen Ini
      • Jibby February 15, 2014, 7:52 am

        Ni lagi satu tak reti bahasa! Cikgu komplen pasal server ngan line lembap, bukan pasal malas mengajar… kalau semuanya lembap dan hang je camana nak buat keja…

        Balas Komen Ini
        • Anonymous February 15, 2014, 8:32 pm

          Tok iman berbicara tidak berlandaskan seperti sorang islam yg sejati dan tidak menggunakan akal yg dianugerahkan oleh Allah..beza manusia dan haiwan adalah pd akalnya. .sekiranya kita membuat sesuatu tidak menggunakan akal maka kita sama seperti. .?

          Balas Komen Ini
    • LAHAD DATU February 17, 2014, 11:37 am

      Tok Imam, bagaimana rasa kalu tok imam kena azan, kena cuci masjid, kena hias masjid, kena cuci kolah dsb. Tentu melenting juga kan!

      Balas Komen Ini
  • duhast February 14, 2014, 4:39 pm

    Msrkt kena phm..guru tugasnya mngajar..pengisian online n sewaktu dgnnya adalah tugas khas.tp skg tugas khas melebihi tugas mgajar..tu belum duduk pdlmn yg mcm2 hal.smmgnya mbebankan guru

    Balas Komen Ini
    • Tok imam February 14, 2014, 4:45 pm

      Memang betul..tapi ada kalanya guru ini menambah2kan cerita mgatakan bahawa kerajaan tak ambil berat dan tak adil seolah2 kerajaan tak tahu nak selesaikan masalah mereka. bentangkan sesuatu perkara yg boleh diterima oleh pihak berkenaan. bukannye menolak kerajaan.

      Balas Komen Ini
      • buduh February 14, 2014, 4:51 pm

        para guru komplen sistem, indirectly tujunya ke kerajaan. sistem ok maka oklah perlaksanaannya.
        siapa yang pilih sistem tu? DAP-PKR-PASkah?? atau en mehidin yessin? atau Terasa Cock?

        Balas Komen Ini
      • ntahler February 15, 2014, 11:17 am

        Sapa pulak yang menambahkan cerita or menolak kerajaan. Guru2 ni menolak sistem PBS yang lembab ni… Tok Imam Xpaham2 lagi ker..

        Balas Komen Ini
        • GURUKUL February 17, 2014, 11:38 pm

          nama je tok imam tapi x paham bahasa.. cikgu2 bukan merungut pasal tugas hakiki mengajar tok.. tapi merungut pasal sistem yang sering ditukar2 oleh pak menteri yang silih berganti.. yang akhirnya tidak membawa kesan positif terhadap guru2 dan murid2 itu sendiri.. tu je tok.. tugas hakiki mengajar inshaAllah sentiasa diberi keutamaan oleh guru2..

          Balas Komen Ini
          • MR PERFECT March 1, 2014, 10:23 pm

            Assallamualaikum semua.
            Jangan gaduh-gaduh dan guna bahasa kasar di sini apatah lagi berkaitan sistem ‘online’ yang terbukti memang kurang membantu meningkatkan pencapaian murid. Sedikit teguran saya :
            1. Jangan persoalkan gaji guru yang kononnya banyak sangat. Anda ada tugas, anda ada gaji, jadi jangan dengki dengan orang lain. Mempersoalkannya samalah seperti mempersoalkan rezeki yang telah diberikan oleh Allah kepada kita dan orang lain.

            2. Sebagai seorang guru, tulislah sebarang komen dengan lengkap dan elok bahasanya kerana ia turut mencerminkan peribadi kita.

            3. Pada saya, guru-guru banyak merungut di alam siber bukan disebabkan mereka banyak sangat masa tetapi bila kami hendak mengisi data berkenaan, url tidak dapat diakses dengan lancar dan selalunya mengalami kegagalan. saya sendiri berusaha untuk mencari url lain yang mungkin dipautkan ke sistem berkenaan tetapi yang saya jumpa ialah ruang ini. Jadi, saya pun menulis komen dengan harapan semua pembaca akan dapat memahami permasalahan kami.

            4. Kepada pengkritik dan pembela adalah disarankan untuk berdebat secara terbuka melalui saluran media sama ada TV3, RTM dan sebagainya.

            Maafkan saya, jika tulisan ini mengguris hati.

            Balas Komen Ini
  • duhast February 14, 2014, 5:05 pm

    saudara, Bkn nya guru menolak atau benci krjn..isu dasar ini bagus cuma xcantik dr pelaksanaan..ia jd amat mbebankan terutama sek2 yg daif@xda pmbgnn.prasarana asas pun tdk cukup, terutama di pdlmn sbh srwk..dua perkara berbeza, pmbgnn xbgs tp dasar krjn wajib juga laksana..belumpun pmbgnn mapan dah bt dasar lain..inila yg mbeban guru..

    Balas Komen Ini
  • PR February 14, 2014, 5:51 pm

    inilah akibatnya kerajaan melalui pihak berkuasa melantik telah TERSALAH LANTIK pegawai teknologi maklumat yang telah membuat analisis sistem yang ntah apa2. nak buat camana, amik PTM berdasarkan berapa A & berapa CGPA yang dia ada atas kertas berbanding dengan apa yang DIA FAHAM ketika belajar.

    begitu juga dengan kerajaan yang TERSALAH LANTIK pegawai yang menguruskan tender/perolehan seperti puak-puak PTD yang menguasai entiti tersebut. cantas sana sini, potong sana sini, akhirnya terhasillah sistem yang ala kadar dan ntah apa-apa. sepatutnya sistem 1 juta dibangunkan dengan kos tersebut, tapi sebab telah dipotong sana sini, sauk sana sini, tinggal la 400 ribu saja.

    perkara ini perlu diperbetulkan. kalau tak sampai malaysia menjadi “negara maju 2020″ nanti tetap akan berlaku masalah sistem atas talian yang ntah apa apa, sebagai contoh, SPS ini sendiri, MYSIKAP kepunyaan JPJ, HRMIS kepunyaan JPA dan sebagainya.

    Balas Komen Ini
  • Anonymous February 14, 2014, 9:40 pm

    Bilangan sekolah di Msia sebenar ialah 10101 bukan 100000.
    Mengikut tempoh pelaksanaan PB, pelajar-pelajar yang mengikut sistem PBS ialah pelajar Tahun 1,2,3 dan 4 di sekolah rendah dan Tingkatan 1 ,2 dan 3 di sekolah menengah.
    Sekiranya terdapat 450000 pelajar dalam setiap ketogori dan setiap pelajar mempunyai 500 data

    hendak disimpan.

    Mampukah

    Server SPPBS menampung data sebanyak 2.2 bilion

    data. ?

    Balas Komen Ini
  • Bapa marah February 14, 2014, 10:12 pm

    Ibubapa tak runsing pun fasal PBS atau sistem pendidikan terdahulu sebaliknya komitmen guru seharusnya meningkat dlm amanah sebagai pengajar, kurangkan aktiviti berpolitik /NGO untuk kepentingan sendiri , perjuangkan sama Ibubapa /pelajar miskin tak mampu menyarai yuran dan segala macam caj , tolong perjuangkan pendidikan percuma pada persekolahan rendah dan menengah

    Balas Komen Ini
    • Rash February 14, 2014, 10:54 pm

      ibu bapa x runsing sbb depa pon x phm apa itu PBS dan x ambik tahu pon…kenapa plak ckgu nk kena perjuangkan masalah yuran murid…tugas guru mengajar dan mendidik jer…tugas ibubapa cari duit bg anak sekolah…jgn ingat semua nk free jer…klau nk free gak pi ngadap pak menteri sdiri laaa

      Balas Komen Ini
    • kuta February 14, 2014, 11:49 pm

      memang la ibu bapa tak rungsing pbs ni sebab bukan mereka isi band pelajar dalam sistem…yang isi tu cikgu…BODOH!

      Balas Komen Ini
    • Bapak kepada bapak February 15, 2014, 11:45 am

      betul kata kuta… ramai org yg tak paham2 problem statement.. pastu suruh guru yg dah banyak keja perjuang pendidikan percuma pulak.. apa punya dungu!!

      Balas Komen Ini
      • kinte February 16, 2014, 8:49 pm

        Betul betul betul. Tapi harus diingat yg guru juga adalah ibubapa. Semua guru ada anak. Kadang dok pikir juga para cikgu ni sebenor- benornya dok buat keja bodoh. Anak org depa ajaq sampai straight a, tapi anak sendiri???

        Balas Komen Ini
        • Anonymous April 2, 2014, 4:48 pm

          I have to agree with this one. We spend so much time with educating and putting other people’s children straight that we end up neglecting our own children and family and at times even our own personal welfare!!!!

          Balas Komen Ini
  • Anonymous February 14, 2014, 10:22 pm

    Harga Sayur tidak turun
    tapi harga burger tetap turun.
    Promosi iklan McD yg telah ditarik semula.

    Sistem baru tidak memudahkan
    tapi menteri kata tetap bagus
    Promosi ini tak perlulah ditarik semula.

    Balas Komen Ini
  • cikgugee February 15, 2014, 12:13 am

    Korang nak cikgu ajar anak 2 korang ke atau cikgu dok depan lap top isi data. …….lu pikir la sendiri

    Balas Komen Ini
  • jek February 15, 2014, 1:30 pm

    komen sy,
    1. sps memang lembab dan belum bersedia
    2. sps yg kununnya boleh mengintegrasi data dgn sistem lain indah khabar dari rupa, admin/guru terpaksa isi semula data guru atau murid..
    3. sps juga didapati sering berlaku kehilangan data apabila keyin atau import
    4. sps sepatutnya suda bersedia dengan kapasiti dan bandwith server yang berkuasa tinggi bagi menampung trafik yang tinggi
    5. tidak wajar diletakkan due date jika sistem sps masih mempunyai masalah teknikal dan sistem yang seolah2 separa siap
    6. keluhan guru mengenai sistem ini ada betulnya, namun meletakkan kapasiti tugas ini kepada perkeranian semata tidak wajar. Ini kerana jawatan guru adalah pegawai spt pegawai perkhidmatan lepasan diploma/ijazah. seperti penjawat awam lain yang bertaraf pegawai, mereka mempunyai tanggungjawab membuat laporan, membuat minit dan kerja2 profesional yang lain.
    7. kpm juga sepatutnya membuat kajian terperinci mengenai sebuah sistem yang hendak diaplikasikan supaya ianya bersesuaian dan mampu diaplikasikan serentak. Perbuatan meletakkan due date, pada masa yang sama server tidak mampu menampung bandwidth yang tinggi bagi saya tidak bertanggungjawab
    8. team yang melaksanakan projek sepatutnya dikalangan profesional dalam bidang it supaya sistem yang diwujudkan tidaklah perlu user berulangkali mengisi benda yang sama.
    9. Bagi profesional IT sebenar, sistem diwujudkan bagi memudahkan bukannya menyusahkan. Pada saya, pihak yang mengendalikan projek ini bukanlah profesional IT yang sejati hingga data-integration pun sukar nak dibuat.
    10. kpm juga sepatutnya berhati2 dgn isu ini, belum pun sppbs diselesaikan, isu sps pula muncul dikalangan guru.

    Balas Komen Ini
  • Alahai.. February 15, 2014, 3:08 pm

    Bagi yg bukan guru tu, zip kan mulut ya.

    Balas Komen Ini
  • doe February 15, 2014, 4:08 pm

    aplikasi online kpm selalu bermasalah..blanja besar..hasil x seberapa..tkde plan a/b/c ke?nazir dtg skolah sibuk tanya plan a,b,c / perancangan /pelan stategik/kompain mcm2..kpm x de plan strategik ke?atau sekadar atas kertas..x boleh dilaksanakn?

    Balas Komen Ini
  • duhast February 15, 2014, 5:24 pm

    mcmana pula guru2 yg sk dilanda banjir..dah sibuk n penat membersihkan sk, dipaksa pula pentadbir mesti-wajib-kena online SPS pula..tlglah phm msrkt yg sda celik, dahla server xbagus, dgn penat lg, kena jaga famili lg, TLGLA FAHAM..

    Balas Komen Ini
  • malunyer February 16, 2014, 10:33 am

    Balas Komen Ini
  • masmira February 16, 2014, 3:14 pm

    saya setuju.memang banyak membuang masa apabila mengadap sps.sementara tu aplikasi online yang sedia ada tetap kena isi juga.sampai bila pun beban tugas cikgu hanya tetap tinggal kajian dari tahun ke tahun.sampai bilakah guru-guru akan menanggung tugas yang cacamerba ini?

    Balas Komen Ini
  • keris February 16, 2014, 8:03 pm

    Macam hamjadah… tiap tiap hari diaorang update news sistem dikemaskini…. 9 hb… 13-14 hb.. lepas tu perpanjangkan tarikh sampai 20hb feb.. tak sampai sejam.. update lagi tukar tarikh ke 25hb… hari ni pulak baru jer update news lagi… PERKHIDMATAN SPS MUNGKIN MENGALAMI SEDIKIT GANGGUAN ANTARA JAM 2 PTG. 15 FEB 2014 DAN JAM 7 PAGI 17 FEB 2014 BAGI TUJUAN DI ATAS. BAGAIMANAPUN SPS MASIH BOLEH DICAPAI DAN DIGUNAKAN SEPERTI BIASA.

    SEHUBUNGAN ITU TARIKH KEMASUKAN DATA ASAS SPS DILANJUTKAN KE SELASA 25 FEB 2014.. letih nak login… klik jer simpan.. terus auto logout….

    Balas Komen Ini
    • Anonymous February 18, 2014, 1:14 am

      Sama2 la kita hantar banyak2 komplen kat heldesk sps.. dan kita buat setakat yang mampu.. kalu nak cepat suruh diorang buat sendiri

      Balas Komen Ini
    • MALONG February 18, 2014, 4:54 pm

      WADOH BAPAK AKU NI INDON..KERAJAAN SEKARNG BAIK PUNYA…BUAT DULUK BARU BINCANG…COBAK TENGOK SEH..MAT N SAINS DLM BI BELUM LULUS TP TENDER LAPTOP DAH KUA…HA HA

      Balas Komen Ini
  • Baramdungi February 17, 2014, 8:22 am

    sistem pbs umpama orang atasan hendak ke bulan tapi yang disediakan hanyalah proton saga…dan bukannya roket

    Balas Komen Ini
  • HALIPULU February 17, 2014, 8:51 am

    TIME BASE SUDAH BAGI KENAIKAN ELAUN SUDAH DAPAT.APA LAGI TERIMA JA LAH KERJA YANG DIBERI JANGAN CUBA MENGELAK JA DENGAN MEYALAHKAN SISTEM.NI KALAU BAGI GAJI 50 RIBU SEBULAN RASANYA TERUS DIAM NI DARI MELALAK

    Balas Komen Ini
  • lemak santan February 17, 2014, 4:56 pm

    Lemak berkrim…peha dah bg..timebased dah bg, penempatan sebelah rumah..balik kerja awal…cuti banyak..lagi mau komplenka…lu cuba tilik muka lu dgn org lain…mana lagi beruntung..pastu mau buat perhimpunan haram pulak…ayak..sekarang byk org sudah lupa diri atas dunia…kalau tak suka boleh tukar sama sy kerja…baru tahu langit tinggi rendah…sabtu ahad pun kerja…

    Balas Komen Ini
  • ADO yang hilang February 17, 2014, 5:29 pm

    aku senang je, anak2 aku suma aku hantar sekolah tahfiz, yang sorang tu aku hantar masuk hutan training komando. sekarang ni jadi platoon komander kt syria, lawan kerajaan zalim

    Balas Komen Ini
  • bukan cikgu February 20, 2014, 9:34 am

    1, PUNCA adlh website bertrafik LEMBAP adalah masaalah utama sistem ini,
    2. Mengakibatkan cikgu2 di malaysia terpaksa menunggu BERJAM2,BERHARI2 utk menyiapkan kerja SEORANG MURID yg sepatutnya boleh siap dalam masa yg lebih singkat. Dan cikgu terpaksa berkerja menunggu line internet sehingga subuh untuk mengisi data.
    3.Persoalannya kenapa diaplikasi KAEDAH ini tanpa kajian terperinci sistematik produktif inisiatif proaktif dahulu sehingga menyebabkan MELEMBAPKAN SISTEM KERJA BERBANDING YANG SEDIA ADA. ini hanya menguntungkan sebelah pihak (tender website) dan menyusahkan pihak lain (cikgu)..
    Hanya pandangan sahaja sebab ibu saya cikgu..toK- IMAM nak penumboq? guna nama tok imam pastu komen melalut.

    Balas Komen Ini
  • Aku February 21, 2014, 9:54 am

    Sekadar pandangan.
    Sistem PBS masalah utamanya ialah pentaksiran itu sendiri.Masalah pengisian dalam SPPBS pada saya bukan isu besar. Kalau x dpt isi dlm sistem, biarkan.. Bukan salah kita.. Isu utma ialah pelaksanaan PBS itu sendiri. Sbg guru tugas utama ialah mengajar. Dengan adanya PBS (yang sekarang ni laaa) PnP telah menjadi PnP+P. Maksudnya setiap kali selesai PnP maka P yg satu lg perlu dilaksanakan iaitu Pentaksiran. Tak bolh dijadikan sbg k/rmh. Perlu dibuat dlm ms itu juga. Masalahnya dlm modul PBS setiap mp mempunyai berpuluh bahkan ada yg lbh dr 100 pentaksiran yg perlu dibuat dlm masa setahun dan ini perlu dibuat ketika dlm kls pnp. Soalannya ialah bila msnya nak mengajar? Sbg cth, Dunia Muzik Thp 1 hanya 1 masa seminggu (30 minit). Bila nak belajar? Bila nak taksir?

    Balas Komen Ini
  • Aku February 21, 2014, 1:31 pm

    Saya sebagai ibubapa pun mula rasa confuse dgn sistem PBS ni walaupun sy guru. Saya terfikir, apa yang anak saya dpt sekira dlm pnp+p ni. Tiada krumah, tiada peperiksaan, maknanya tiada ulangkaji. Pentaksiran dikira dr apa yg dia dpt pd hari itu. Kl tak dapat, guru akan beri lagi pentaksiran yg sama sampai dia dpt. Kalau dpt, dan esok lusa dah lupa, tetap dikira mencapai band atau tahap krn dpt jwb slps pnp hari tu. Mana latih tubi?, mana ulangkaji? adakah dgn sekali mengajar murid akan terus dapat selamanya atau sehingga habis sekolah rendah atau sekolah menengah?

    Balas Komen Ini
  • Aku February 21, 2014, 9:03 pm

    Soriiii salah bilik…. ni kes terikut-ikut org yg salah bilik juga…. huhu

    Balas Komen Ini
  • masmira February 22, 2014, 8:52 pm

    Aku….. kat atas tak salah bilik.Sebab lepas ni PBS kena isi dalam SPS.Kalau dah berjam-jam ngadap laptop isi maklumat…bila simpan kluar…. abis satu skolah naik angin.silap haribulan 2014 timbul pula satu isu cikgu2 kena penyakit darah tinggi sebab stress isi data yang tak pernah simpan.anehnya ada yang dah buat dan simpan bila buka waktu lain hilang data tu.Pelik betul SPS ni.

    Balas Komen Ini
  • hashim February 23, 2014, 9:34 am

    Memang pun ada yang amat teruk.
    seperti SMSains Telok Intan.
    1. Sekolahnya comot dan tak terurus.
    a. Tandas banyak rosak
    b. katil banyak rosak
    c. asrama banyak sampah yang tidak diurus
    2. Asrama lagi teruk dari saya asrama biasa tahun 1980
    3.Pengurusan tidak bagus. pandai memang pandai tapi tak bijak mengurus.
    4. Pelajar yang mengamalkan buli tidak dibuang.
    5. terdapat kes senior dera junior dan pukul.
    saya berharap ibu bapa yang anank ada belajar tolong check mereka rahsia sebab takut kena pukul.
    dalam tentera pun ada yang body contact kena buang kerja. jadi sekolah perlu buang mereka yang membuat penderaan/buli danbukan penyayang agar budaya ini dihapuskan..

    Balas Komen Ini
  • ghaz February 24, 2014, 1:47 am

    sps akan gantikan semua sistem yg ada kat sekolah. tujuan kurangkan beban tugas dgn hanya satu sistem yg boleh generate data yg dikehendaki. olahan sistem ini kalau digunakan sebetulnya dan sepenuhnya oleh semua pihak khususnya pentadbir sekolah memang akan dpt kurangkan beberapa kerja pengkeranian. skrg sistem memang ada masalah sikit. skrg sedang dibaiki dan mula menunjukkan penambahbaikan…..namum menyalahkan sistem ini 100% bagi saya tak adil. tmph pengisian bermula dari jun-julai 2013 hingga februari 2014. ada sekolah yang berjaya isi dengan baik..satu persatu…..mereka mengisi data sedikit demi sedikit dlm tmph tersebut. jadi tak boleh salahkan sistem juga… masalahnya kita yang tersangkut akibat server prob sepatutnya sedar diri….last minute….kenapa kena isi fresh data…sbb sistem lain (data source) telah diupdate menyebabkan medan data x sama dgn sps….nak update sps kena buka banyak structure programe…jadi baiknya data dimasukkan dgn data fresh…ada cara boleh guna…dgn lantik beberapa org guru jadi sepwrti admin utk bantu key in data…hanya sekali masuk sahaja…dgn erti kata laim s3kali sakiy je….skdr pandangan….

    Balas Komen Ini
    • cikgu tensen February 25, 2014, 8:19 pm

      commonla… kalau dapat arahan last minute apa citer.. tak menyusahkan orang.. kalau sistem ok takpe.. ni sistem mcm haram..

      Balas Komen Ini
  • cikgu tensen February 25, 2014, 8:18 pm

    Banyak buang masa.. server kalau dah lembap jangan paksa2 orang nak isi.. bagi tempoh lama sikit.. ni nak apa2 urgent.. sistem tak pernah upgrade… banyak menyusahkan orang.. macam mana cikgu tak benci pada kpm.. sbb byk menyusahkan dengan perkara mcm ni

    Balas Komen Ini
  • SAYA GURU March 10, 2014, 8:44 pm

    Pada saya sebgai guru data, kami lebih dengan terdedah dengan sistem yg pelbagai & sentiasa perlu diupdate. Cintai tugas kita. InsyaALLAH segalanya jadi mudah. Bila deal dengan sistem tak kira lah SPS, PBS, APDM, EOPERASI atau apa pun, jangan paksa diri. Maksudnya… kalau dah sistem tu hang & bermasalah so stop dulu jgn buat. Sambung beberapa jam kemudian. Sekiranya dah sampai due date tak perlu paksa diri duk depan laptop sehingga ke pagi semata-mata nak key in semua tu. Biarkan je… kalau benar sistem yang bermasalah & bukan silap kita yg suka tangguh kerja, semua guru 1 Malaysia akan alami masalah yg sama. So jgn risau. Tetapi ingat bila dah diberitahu awal untuk update, jgn buat kerja last minit. Cuba lah. Kita cuma ada 2 pilihan. Nak menjadi guru yang stress atau happy. :)

    Balas Komen Ini
    • Anonymous April 2, 2014, 12:49 am

      Skrg tgh stress, tugas melengkapkan sps jelas tggjwb pentadbir sekolah atau guru data. Ni guru kelas pula kena isi data murid. Apa guna APDM tu? Knpa tak boleh import data ke SPS? APDM, SPS, EMIS, eTadbir, dsb… Kan bagus klu boleh kongsi pangkalan data yg sama.
      Gaji naik…. Tapi kos bulanan seorg guru kini juga naik.
      1. Guru perlu melanggan internet sendiri d rmh.
      2. Guru perlu memiliki sekurang2nya satu set device yg boleh online setiap masa.
      3. Perlu ada printer sdri d rmh.
      4. Beli kertas sdri.
      5. Beli ink sdri.
      6. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN masih perlu dbuat setiap hari.
      7. REKOD KEHADIRAN MURID masih perlu dlengkapkan setiap hari. Maklumat lengkap semua murid perlu dcatat dgn detail.
      8. TUGAS utama guru dlm PNP kian samar. Beban tugas melebihi kemampuan, akibatnya komitmen dlm PNP menurun. Kualiti hidup seorang guru yg statusnya PEGAWAI KERAJAAN yg PROFESIONAL DG41,DG44… Kini tak lg rasional, gara2 barisan nasional, ramai bekas guru kena pyakit mental, sewel dan tak siuman.

      Balas Komen Ini

Respon Anda? Kongsikan Ulasan Bernas Anda & Berdiskusi Dengan Pembaca Lain Di sini…(Sila BACA DI SINI untuk Syarat2nya Sebelum Berkongsi Komen Anda Di Sini.)