Senarai Jadual Catuan Air SYABAS di Selangor 2014. Masalah Musim Kemarau & Panas!

22

catuan air

Senarai Jadual Catuan Air SYABAS di Selangor : Susulan daripada keadaan bekalan air yang terputus disebabkan penutupan LRA Cheras Batu 11 dan LRA Bukit Tampoi kerana pencemaran ammonia di dalam Sungai Langat sejak 28 Januari 2014 yang lalu.

Kerajaan Negeri Selangor telah membuat keputusan dan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) telah meluluskan Pelan Pengagihan Air Berjadual dilaksanakan di beberapa kawasan di Hulu Langat, Kuala Langat dan Sepang.

Pihak SPAN akan menyelaras dalam pengurusan dan perlaksanaan Pelan Pengagihan Air Berjadual tersebut dengan sumber-sumber daripada Kerajaan Negeri Selangor, Kerajaan Persekutuan dan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd  (SYABAS).

Sehubungan itu, berikut adalah Pelan Pengagihan Air Berjadual untuk makluman semua pengguna terlibat:

Senarai Jadual Catuan Air SYABAS di Selangor :

Pelaksanaan notis senarai jadual catuan air di Selangor 2014 adalah sangat penting bagi memastikan pengguna melakukan persiapan lebih awal.

Pihak SYABAS menerusi kenyataan rasmi akan memulakan catuan air di Selangor yang akan dilaksanakan bermula (27 Februari 2014 sehingga 31 Mac 2014) melibatkan seluruh daerah di negeri Selangor. Antara tujuan utama catuan air ini adalah disebabkan musim kemarau dan panas yang berpanjangan sehingga menyebabkan air di empangan berkurangan.


Siarkan Komen Anda di Facebook

Komen Bernas di Berita Semasa

Share.

22 Comments

 1. Khalid Ibrahim on

  Sebenarnya, air di Selangor mencukupi sehingga tahun 2019. Sebab tu kita tolak loji Langat 2 tu.. Tup-tup kerajaan BN sabotaj menggunakan proksi Syabas, air jadi kering. UMNO-BN sedut air takungan di seluruh selangor. Err.. Jangan salahkan kerajaan PKR Selangor atas bencana seperti ini, sila salahkan UMNO-BN je..

 2. Brahim Kalid on

  Boleh citer tak macam mana depa sedut air yang begitu banyak kat takungan tersebut? depa bubuh kat mana air yg depa sedut tu?

 3. en. khalid… jawabla nape diam… kalau nak beri komen, berilah berdasarkan ilmu pengetahuan… bukan ikut suka sahaja… skrg ni kan musim panas, hujan lak tak turun2… mestilah air makin kurang… rasenyer en. perlu masuk sekolah balik kot… cube tgk nikmat air datang dari mane…

  • jangan percaya laa komen pertama tu. boleh jadi tu org menyamar menjadi tan sri khalid. cuba jadi bijak dan berfikir secara waras.

 4. Harap masalah air di selangor dapat diselesaikan dgn segera..rakyat dah letih dan muak budaya politik yg tidak matang…utamakan kebajikan rakyat…..bukan kepentingan individu….

 5. ahh.. khalid yang comment tu dari bn la tu.. saje wat provokasi untuk pembangkang. #puiii

  boley main sedut2 plak ye takk ^^

 6. pendita alam on

  Air itu adalah milik Allah…maanusia tak bolih tanam atau buat air..kalau Allah nak ambik bila2 masa jer..

 7. Tak perlu kita bertikam lidah siapa salah siapa betul dlm isu air.sama-sama kita berdoa agar musibah ini berakhir dgn secepat mungkin.

 8. Air dkt tmn cahaya ni bila nak hantar lori lagi dua hari dah nak menyambut Ramadan kalau tak ada air mcm mana

Leave A Reply

https://plus.google.com/+BeritasemasaMy