Semakan Skim Gaji Naik Kakitangan Awam 2014 : Gaji Permulaan Lebih Tinggi Bagi Lulusan PHD & Master. Tawaran HKG Lebih Baik?

71

Semakan Gaji 2014

Nampaknya kerajaan dilihat serius untuk menghargai jasa dan sumbangan kalangan penjawat awam yang ada PHD (Doktor Falsafah) mahupun Master (Sarjana). Terbaru Datuk Naib mengumumkan untuk melakukan semakan skim gaji naik Kakitangan Awam 2014 tidak lama sahaja lagi. Yang mana…

Yang mana semakan skim gaji naik kakitangan awam 2014 akan meliputi 33 skim perkhidmatan.

Semakan Skim Gaji Naik Kakitangan Awam 2014 : Lulusan PHD & Master

  1. 33 skim perkhidmatan gaji tersebut termasuk pensyarah universiti, pegawai teknologi maklumat, pegawai penyelidikan, akauntan, pegawai kanan polis serta pegawai tadbir dan diplomatik.
  2. Pegawai yang sedang berkhidmat dan masih berada di gred lantikan, dan kemudiannya memperoleh kelulusan akademik tersebut,kerajaan akan turut menawarkan insentif hadiah kenaikan gaji (HKG) khusus bagi skim-skim perkhidmatan seperti pegawai perubatan, pegawai pergigian dan pegawai perkhidmatan pendidikan lepasan diploma
  3. Lembaga Kenaikan Pangkat akan menimbang pegawai yang layak bagi urusan kenaikan pangkat berdasarkan sistem merit di mana pegawai yang mempunyai PhD akan dipertimbangkan

Ini adalah salah satu langkah yang Berita Semasa lihat sebagai pemberian insentif khas kerajaan kepada penjawat awam yang mempunyai kelulusan akademik di peringkat PhD dalam bidang-bidang kritikal kepada pembangunan negara. Semoga dengan langkah terbaru semakan skim gaji naik 2014 ini akan memberikan semangat kepada kalangan kakitangan awam untuk sambung belajar ke peringkat yang lebih tinggi.

Cuma Berita Semasa sedikit keliru dengan tawaran insentif hadiah kenaikan gaji (HKG). Ini kerana sepengatahuan Berita Semasa insentif hadiah kenaikan gaji (HKG)  memang telah ada lama. Kakitangan awam yang telah memiliki Master dan PhD, gaji mereka akan lebih tinggi beberapa tangga berbanding yang memiliki hanya Ijazah Sarjana Muda sahaja (gred 41). Apa sudah naik pangkat ke 48 contohnya, HTG ini sudah tidak terpakai lagi. Balik semula dengan Master i 41 dapat 2 tangga HTG. Balik semula dengan PhD dapat 3 tangga HKG.

Adakah Pengumuman Datuk Najib Razak kali ini lebih menarik? Sama-sama kita nanti dan bandingkan…

 

Share.

71 Comments

    • Salam Sayang,

      Terima kasih Datuk Najib. Hanya UMNO/BN saja mampu membela nasib penjawat awam. Penjawat awam yg memiliki master & phd digalakkan membuat kenduri kesyukuran serta memuji2 nama Datuk Najib selepas solat sebagai tanda penghargaaan kepada beliau. Datuk Najib pemimpin Islam moden paling mulia di bumi. Wajib kita meminum air basuhan wuduk beliau untuk mendapat syafaat.

      • sokong akak senah. Tiada pemimpin lain yg wajib ditaati melainkan Datuk Najib AL-Munawarrah. Beliau suci bersih drp skandal seks. tp yg pelik puak2 pembangkang mengagung2kan anwar ibrahim sbg idola mereka sdgkan anwar terkenal akan kisah seksnya sesama jenis bahkan bersama chinadoll. puak2 pembangkang dah buta tuli agaknya kot. dah x kesah soal moral kerana percayakan janji palsu pembangkang yg mahu menurunkan kos hidup. PR seperti liadah biawak.

      • Agak-agak laa kalau nak provoke pun.. kalau dah sampai jatuh kufur, itu dah melampau… Pasai apa hang kata Najib dapat bagi syafaat pulak? Najib tu Nabi yang ke berapa? Dan aku sekadar nak bertanya, hang ugama apa? Pelik sangat statement hang kat atas tuu.. macam ayah pin pulak, nak kena minum air basuhan kaki bagai……

        • ni bukan orang islam ni…dah..kita jgn layan senah ni..die saje nak sesatkan kita yg beragama islam ni… buat tak tahu je komen die ni…

      • Astaqfirullahalazim… Mengucap kak Senah ooii.. Cara Kak Senah komen ni seperti Kak Senah telah tersesat dari Agama Allah iaitu Agama Islam.. Selepas Solat kita kena menyebut dan memuji2 nama Allah iaitu yg disebut sbg Zikrullah.. bukannya memuji manusia xkira siapa pun dia kecuali Rasullullah S.A.W. begitu juga berkenaan Syafaat.
        8 Golongan yang boleh memberikan syafaat dengan izin Allah ialah:-

        * Malaikat,
        * Quran(syafaat yang besar kerana ia adalah qalam Allah)
        * Nabi Muhammad s.a.w.,
        * Para ulama,
        * Para wali,
        * Sidiqin (orang-orang jujur),
        * Solehin (orang-orang soleh),
        * Hafiz (yang hafal al-quran dan beramal dengannya). Hafiz yang beramal dengan ilmunya boleh memberi syafaat kepada 10 orang ahli keluarganya.
        Syafaat al-Uzma” ialah Syafaat yang terbesar yang ditentukan untuk Nabi Muhammad s.a.w. sahaja mengemukakannya ke hadhrat Allah ‘Azza wa Jalla agar disegerakan perbicaraan di Hari Kiamat.

      • xder pemimpin yg sempurna melainkan Rasulullah SAW. nik aziz pun tak sempurna sebagai pemimpin. at least datuk Najib better than nik aziz. datuk najib bijak ekonomi. nik aziz kurang ilmu ekonomi dan agak ketinggalan mengikuti info semasa. contohnya nik aziz tak tau ape ke benda gangnam style tuh. bg saye kite kena ada pemimpin yang bijak ekonomi mcm datuk najib. salute datuk najib.

        • Najib pandai ekonomi –> hutang negara meningkat berbillion, harga barang naik
          Nik Aziz tak pandai ekonomi –> hutang kerajaan negeri kelantan paling rendah, makin byk pembangunan

        • Najib pandai ekonomi –> hutang negara meningkat berbillion, harga barang naik
          Nik Aziz tak pandai ekonomi –> hutang kerajaan negeri kelantan paling rendah, makin byk pembangunan

      • Kak senah sayang oii,takkan kak senah sanggup minum air basuhan wuduk disebab beliau berkata begitu,pikir le yg lebih bagus tak geli ke?

      • Hamba Allah on

        Kamu gila kah?? Beliau bukan Nabi Muhammad. Sepatutnya kamu wajib memuji-muji Nama Rasulullah selepas Solat. Nabi Muhammad itu maksum, tiada Dosa. Najib pula manusia biasa dan ada dosa. Patutkah kamu memuji nama beliau selepas Solat. Lu pikir lah sendiri!!!!!!!!!!!

    • sesiapa sahaja on

      ye la kan..setuju..sbb i berurusan dgn kakitangan awam..terurama uitm staff..sejujurnya mereka mmg makan gaji buta..& gaji sentiasa kerajaan upgread kan..untung la..

    • agak2 la bro… bukan semua dtg keja goyang kaki… ada yg terpaksa bw balik keja sampai rumah… sabtu ahad pn kena siapkan keja… tu semua amanah… hanya yang tau tanggungjawab je xkan makan gaji buta….

  1. lulusan SPM on

    untung la.. yg kaye makin kaye.. yg miskin trus miskin.. dsar org kaye didahulukn.. ckp xserupa bikin la najis nie..

  2. kajian akan tinggal kajian……tahun 2017….dh nak PRU akan diumumkan lagi…..dlm kajian….jika BN menangggggg…penjawat awam akan terbela….bila menangggggg …..he he he…..akan dikaji semula….begitu la seterusnya….ditipu….

    • Tahniah “don” kerana berani meluahkan situasi semasa dan fakta sebenar yg mengikut acuan Malaysia.Apa-apa urusan or cdgan terutamanya utk kenaikan gaji,CEUPACS mesti bijak mengatur masa utk menggesa kerajaan.Masa terbaik,dekat2 PRU.InsyaAllah akan diluluskan dengan segera.Sebelum PRU semua pakai LULUS jer.Tp pabila dh menang(cthnya selepas kemenangan PRU13),ada yg dikaji semula,akan disemak dan bla bla bla.Ternganga PA mendengar dan mengharap.Namun begitu kenaikan or ganjaran pun tetap gomen kasi.Itu tak dinafikan ler.Yg terbaik sama-samalah sokong,tapi klau kes tangguh2 ni,rasanya tak ramai yg sokong.

  3. Menteri Kuat Tipu on

    Syarat-Syarat Jadi Menteri :-
    1. Mesti Pandai Tipu
    2. Janji Tidak ditepati.
    3. Perut sendiri perlu diisi, rakyat kena kencing.
    4. Jangan dengar pendapat rakyat, ikut kepala sendiri.

    Oleh itu, jangan dengar cakap menteri. Siapa menteri? menteri wakil rakyat, kuli rakyat dan sepatutnya bekerja untuk rakyat. Kuasa rakyat, menteri tak ada kuasa, rakyat Malaysia buat sesuatu kepada menteri yang tidak amanah dan berkhidmat untuk rakyat.

  4. Syukur krana dberi tambahan nikmat ole Allah.. knapa nak pertikaikn kelebihan yg ada master n phd.. berusahala jika nak khidupan lbih baik..

  5. menantu senah on

    Rezeki, Ajal dan Maut dan jodoh sumenya ketentuan Allah SWT sapa kita nak mempertikaikan rezeki yg Allah bagi..PHD ka Master ka tu hanya dunia semata2, kita sbg hamba Allah yg kerdil jgn taksub dgn harta dunia, sumenya dtg dr Allah bukan dr Manusia..bykkan taubat Nasuha moga Allah permudahkan aminn…

  6. alahai apa nasib on

    orang bawah ni belajar sepenuh masa pun terima gaji separuh. dah abis belajar kena pulak apply jawatan baru. itupun kalau ader kekosongan. org atasan kalau g belajar bergaji penuh. tup2 dapat insentif kenaikan sebab ader master dan PHD.

  7. ‘Cuma Berita Semasa sedikit keliru dengan tawaran insentif hadiah kenaikan gaji (HKG). Ini kerana sepengatahuan Berita Semasa insentif hadiah kenaikan gaji (HKG) memang telah ada lama.Kakitangan awam yang telah memiliki Master dan PhD, gaji mereka akan lebih tinggi beberapa tangga berbanding yang memiliki hanya Ijazah Sarjana Muda sahaja (gred 41)’..BS

    jawapan ak: x sume skim klu de mstr o phd gaji pmulaan akan tinggi (cth:n41). yg beza klu ade deg law..gaji tinggi sikit. tp klu de mstr o phd pn..gaji pmulaan n41 still level deg.
    pustakawan s41 ant cth klu de mstr gaji permulaan lbh tinggi bbanding yg ade deg

  8. lepas ni ramai menumpukkan master dan phd daripada bertugas
    …. bagus dan tahniah kpd pm pandai fikir harap semua pa pi ambik master dan phd laaaaaa

    • relax en. pok li. nampak cam kecewa je. jangan marah @ dengki kpd guru. kita cerdik kerana guru. kita jadi orangpun sebahagiannya sebab guru juga. doktor, majistret, loyar, do semua diajar oleh guru sebelum jadi itu semua. so, apalah kita nak pedajal golongan guru. mungkin ada segelintir guru yang ‘kaki ngulo’ dan pembelit kerja + malas. tapi jangan la pukul rata semua guru hampeh. berjuta penjawat awam dan swasta kena mengadap guru bertahun2 sebelum dapat kerja. betul tak en. pok li?

  9. Adakah ini termasuk gji cikgu? Klu tidak, sgt x adil sbb ramai cikgu ader master dan phd. Kami berhempas pulas membentuk plajar, kami bwk kerja balik rumah, walau blik awal, kami ttp blik lewat. Guru harus mendapat kenaikan setimpal mcm skim2 yg lain.

    • Ko ni xtau bersyukur boto kan..dah brp byk krjn bg kek cikgu..ondakkk yo laie naik gaji…ko ingat cikgu yo ko ado master…kami yg walaupun gred sokongan ni pun ado yo master,degree..dahla blaja xdapek biaya krjn..nk naik pgkt jauh skali…tp totap SYUKUR dgn rezeki Allah bg..cubolaaa jd org yg bersyukur! Klu dah gaji ciput belanjo ikut kemampuan jgn nk berlagak..slalu jd xcukup sbb byk lagak..kok bg gaji sejutaaaa pun xkan cukup!!! Huh nyampahhh amekk den

    • Ko ni xtau bersyukur boto kan..dah brp byk krjn bg kek cikgu..ondakkk yo laie naik gaji…ko ingat cikgu yo ko ado master…kami yg walaupun gred sokongan ni pun ado yo master,degree..dahla blaja xdapek biaya krjn..nk naik pgkt jauh skali…tp totap SYUKUR dgn rezeki Allah bg..cubolaaa jd org yg bersyukur! Klu dah gaji ciput belanjo ikut kemampuan jgn nk berlagak..slalu jd xcukup sbb byk lagak..kok bg gaji sejutaaaa pun xkan cukup!!! Huh nyampahhh amekk den

      • relax la bro. bagi je dulu gaji master @ phd kat guru. lepas tu untuk ko pulak. bukan ke sebelum ko dapat jadi macam ni, ada master, phd bagai, ko kena belajar dulu dengan guru? suka sangat la ko ni pedajal guru. jenis makhluk tak mengenang jasa kot. ko jadi pandai hanya duduk terperuk kat rumah mengadap mak bapak ko saja ke hari-hari? bila masa pulak mak bapak ko nak cari duit nak bagi ko makan dan beli buku kalau asyik tengok ko setiap masa? so, jangan dengki dan pedajal guru. guru tu adalah orang ke 3 perlu dihormati selepas ibu dan bapa.

  10. tak payah nak berharap la….. aku merupakan golongan yang terawal menyambung belajar di peringkat ijazah bila kerajaan mengalakkan Dikalangan guru menyambung pelajaran. Tapi apa hasilnya? GAJI KAMI SEKARANG LEBIH RENDAH DARIPADA GAJI GURU LEPASAN MAKTAB. dan tidak pernah dipertimbangkan masalah kami ini…..

    • yang beriya suruh sambung belajar tu KPM…..yang luluskan skim JPA……problem ney dah lama dah…….

  11. abis lah naik harga barang-barang pasni, geng2 peniaga amik kesempatan. yang swasta camne, xde sapa nak bela ke;pump attendant, sales assistant, security, macai??

  12. Senah sebenarnya manusia yang cuba merosakkan umno dengan cara yang halus. Dia bukannya orang umno dan cuba mengeluarkan pendapat agar orang membenci kerajaan.

  13. blah la. tu semua untuk tembolok P&P yang sudah sedia ada. kumpulan pelaksana melambak yang ada bukan setakat sarjana muda malah sarjana pun ada tapi dinafikan peluang mereka untuk dinaikkan sebagai P&P. mereka yang sudah berkhidmat perlu pergi peperiksaan, PAC, akhirnya melalui temuduga yang akhirnya dapat jawapan DUKACITA ANDA TIDAK BERJAYA… bukan sekali tapi berkali-kali untuk jawatan yang sama.

  14. NAK SAMBUNG BUAT MASTER ,PHD, HAK ADA IJAZAH NI PUN TAK NAIK PANGKAT, MACAMANA NAK BERI SEMANGAT UTK PEKERJA SAMBUNG BELAJAR.KALAU ADA IKLAN KOSONG,ASYIK AMBIL ANAK BERANAK VIP JERRR….

  15. Sulotakad7980 on

    untuk apa kita mengagung kan si najib ni bagus lagi kita agung kan tuhan dia tu skrang hidup senang lenang yg kita ni hanya gred kecil je gaji dan elaun pun tak naik kononnya klu kerajaan cuba naikkan gaji dan elaun penjawat awam nnt kewangan kita akan terjejas tolong lah jgn dulu fikir soal tu fikirkan tentang nasib para penjawat awam ni apa yg nak makan jika gaji kecik setiap bulan dapat gaji hanya gigit jari byr sewa rumah, perbelanjaan isi rumah dapat gaji hari ini besok dah habis hanya untuk nak hidupkan keluarga klu tak buat mcm tu nnt kebulur pula satu keluarga harap pihak kerajaan memandang serius tentang hal ini ye…?

    • penyokong sulotakad on

      ya saya sokong awak tu sulotakad7980 kita ni yg hanya orang2 bawahan je tidak di ambil peduli pemimpin yg di agung2kan selama ini hidup senang sekali cuba lah dia joint pada orang yg hidup susah ni mcmmna lah reaksi dia tu ye….?

Leave A Reply

https://plus.google.com/+BeritasemasaMy