Borang Permohonan UPU 2017 Online Kemasukan Ke Universiti 2017/2018

125


Borang Permohonan UPU 2017 Online Kemasukan Ke Universiti 2017/2018

Bermula daripada bulan Februari 2017 sehinggalah kemuncaknya keputusan SPM kelak, agak sibuk dengan beberapa keluarnya beberapa keputusan peperiksaan.

permohonan upu

Dan untuk makluman semua, tidak lama lagi borang permohonan UPU 2017 akan mula buka kepada semua kalangan yang berminat untuk sambung belajar ke pengajian yang lebih tinggi termasuk di Universiti Awam.

Tarikh UPU 2017 akan Berita Semasa maklumkan di sini tidak lama lagi apabila mula dibuka oleh Jabatan Pendidikan Tinggi dan Kementerian Pendidikan Malaysia kepada anda semua.



Jadi kepada pelajar lepasan SPM, lepasan STPM, lepasan STAM, lepasan Diploma atau yang setaraf dijemput untuk tidak terlepas daftar borang permohonan UPU sesi 2017/2018 online terus dari sini pengumumannya.

Cara Daftar Borang Permohonan UPU 2017 Online

Ikuti prosedur mudah yang dikongsikan di bawah :

  • Pastikan terlebih dahulu anda beli no Pin Unik di bank BSN bagi membolehkan anda daftar borang permohonan UPU bagi kemasukan ke Universiti sesi bermula 2017 kali ini
  • Kemudian, anda pergi proses seterusnya dengan cara KLIK LINK KHAS seperti yang Berita Semasa kongsikan pada jadual di bawah ini :

Untuk makluman segala info mengenai permohonan UPU lepasan SPM mahupun semakan keputusan telah pun ditutup untuk siri tahun 2017 ini. Permohonan lepasan STPM, Matrikulasi, Diploma juga telah pun ditutup. Di bawah ini Berita Semasa kongsikan butiran terkini mengenai permohonan lepasan SPM

Tarikh buka permohonan adalah bermula 6 Februari 2017 pada 12 tengahari bersamaan hari isnin ini dan akan ditutup pada 31 Mac 2017 pada 11.59 malam.

PERKARA PAUTAN
Beli No PIN KLIK SINI
Permohonan UPU online lepasan SPM dan lepasan STPM KLIK SINI
Semakan UPU dan Rayuan KLIK SINI
Semak Syarat Kelayakan Akademik ke IPTA KLIK SINI
Soalan Lazim/ FAQ Permohonan KLIK : BPKP
e-Panduan Permohonan Kemasukan ke Universiti Awam / Politeknik Premier SEMAK SINI
e-Panduan Permohonan Kemasukan ke Politeknik Konvensional/METrO; Kolej Komuniti dan ILKA SEMAK SINI

 

Nasihat Berita Semasa pilih pada jurusan yang betul dengan minat dan kemampuan anda. Pembelajaran di universiti Awam kelak, hanyalah permulaan, yang pentingnya adalah survival anda pada ketika anda melangkah ke alam pekerjaan kelak.

Jadi pilih jurusan berdasarkan minat dan kemampuan anda serta melepasi syarat kelayakan yang telah ditetapkan baik anda daripada lepasan SPM, lepasan STPM ataupun lepasan Diploma dan setaraf dengannya.

Berita Semasa doakan yang terbaik untuk anda semua.

P/S : Sebenarnya proses kemasukan upu akan dipermudahkan jikalau anda semak semula pautan link yang telah Berita Semasa kongsikan dalam jadual di atas, dan juga infografik dan gambar-gambar di bawah ini termasuklah tarikh-tarikh penting untuk anda hantar permohonan kemasukan UPU 2017 kali ini.


Sambung Baca Lagi Artikel Terbaik Yang Ini Pula. Ada Kaitan Dengan Yang Di Atas :

Apa Kelebihan Masuk IPTA, Matrikulasi, Tingkatan 6, Politeknik Bagi Lepasan SPM? Apa Kelebihan Masuk IPTA, Matrikulasi, Tingkatan 6, Politeknik Bagi Lepasan SPM? Bagi sesetengah pelajar lepasan SPM, selepas selesai cabaran persiapan mereka menghadapi peperiksaan exam SPM sebe...
SEBARKAN

125 Komen Bernas

  1. SALAM saya bru je mendpt result spm baru2 ni.soalan saya adakah saya boleh memohon mktb perguruan tanpa mengisi borang upu….satu lagi apakah kepentingan borang upu andai kita ingin memohon untuk ke pusat pengajian tinggi??????????????

  2. benarkah kabel engko ni? nanti aku plak yang kantoi!! aku mmg sgh nak masuk keipta/politek ni.
    ape caranye? upu jgn main2 la

  3. kenapa susah sangat nak buka borang upu ? nak kena install adobe reader bagai. padahal dah install banyak kali da. haishhh

  4. Salam,ana ingin bertanya….adakah keputusan exam spm tidak perlu dimasukkan ke dalam borang upu yang ana isi……….?
    Dan adakah pihak tuan telah membuat link dgn lembaga peperiksaan untuk mendapatkan keputusan exam spm pelajar yang memohon upu itu…..?

  5. Salam saudara……ana cadangkan supaye anta pergie ke cc sahaje kerana ana pun susah untuk buke di hf…..

  6. Anonymous.
    ok dah,mula2 buka tu kat mozila,tapi tak leh buka,pas try dua 3 kali tak dapat,try pula buka kat explorer,baru dapat buka…

  7. u buka kat mana?i mula2 buka kat mozila tapi tak leh buka trus i cuba pula kat explorer baru dapat

  8. assalamualaikum..sy dah ambil muet tpi kptusan x keluar lagi,jadi mcm mane sy nak hantar sijil2 ke universiti yg sy pilih??adakah perlu tggu kptsan muet keluar dahuli atau terus hantar je??dah telefon upu tpi xboleh..

  9. hai…… nak tanya sikit…….blh tak pihak upu extend tarikh pemohonan ini……..?

  10. assalam ,, nak tanye sikit ley x ?? mcm mne nak isi borang online ,, saya xtau lha ..

  11. okay2 ,, thanks fiza ,, fiza bley x awk share link dy ,, sye da cri , tpy xjumpe2 un

  12. Nk tanye kalau dh trlepas bli pin upu mcm ne nk mohon masuk ipta..? Mohon bantuan,……

  13. so amcm awk dha dpt rspon ke,,mslh kta lbih krang sma ja,,btw klau awk da dpt rspon awk share ngn sya ble,,rsau nyerr sya..

  14. ada ssiapa tau mcm mna mau update upu.. sbnarnya bkn mau update.. sya mau print smua yg sya apply 2.. sya lupa apa kos yg sya plih untk stiap uni yg sya apply… ada sapa2 tau??

  15. boley je mhon pguruan sbab sye da mhon n da g ujian klayakn lg…upu un kne mhon gak sbb bnde ni beza..gudluck!!!

  16. hello…..nak tanya sikit….lepas ini ada tak pemohonan upu intake kedua….? blh mohon tak? atau kena tunggu sampai thn depan…..? sesiapa tlg jawap soalan saya……plssss

  17. salam sejahtera…nak tanya ni…kalau kita terlupa nak print borang permohonan macam mana ya? tarikhnya dah lepas ni… waktu buat semakan nanti borang tu boleh print tak?

  18. Saya student uia yg baru sahaja abes final exam. Mcm mne klaw2 saya fail this sem dan dibuang universiti. Adakah saya kne apply blik upu dan peluang untk dpt ipta itu sangat nipis? Fyi, saya baru je habis exam 11.5.2014. Tolong saya ye.

  19. zarul hiqmi ,, boleh ke ? sy btol2 na masuk ipta :( boleh tlg saye ? cmne na guna kabel .

  20. salam..zarul..klau betol ko ada kebel besar..tolong aq…aqq nak sangat masuk ipta..apa apa wechat aq..ni id:basirabdrahim
    aq nak buat permohonan rayuan sekarang ni…

  21. nak tanya, kalau result muet baru keluar. dkat upu auto update tak? sbb upu 1st intake muet tak ada. tak cukup syarat. so tak dapat. or kena mhon upu yg lain?

  22. Saya nak tanya . Saya dah hanta borang permohonan upu tu tapi saya ta print . Terlupe . Mcm mane ye ? Hmm

  23. assalamualaikum.saya nak tye.mcm mne nk isi borang upu? dan apakah web untk memohon upu?

  24. Nk tnya, permohonan upu ni boleh isi brp kali ? slps isi kali pertama boleh ke kalau nk betul2 kan balik

  25. mcm mane nak masuk daftar upu nie…sy dah cube banyak kali tp x dapat..sape2 bole tolong tak?

  26. salam.sy nk tny.sy dh tertekan kemaskini kali ke3 utk permohonan upu tu.klu sy nk kemaskini balik, adakah sy kna beli no pin upu yg baru?

  27. Knpe ble Sy nk msok borang upu tak bole. Dy ckp no password, no ic salah. Pdahal Sy Dh isi btol2.hope ad respond

  28. macam mane nak kemaskini balik.? saya tak mohon lagi bahagian politeknik tu.U saya dh mohon dah.

  29. saya dah beli no pin upu dan sudah log in juga isi semua borang tapi bila saya nak log in balik kena salah password/ic/jenis lepasan tapi padahal mmg betul da banyak kali bila saya try buat lupa kata laluan dkt email saya tkda apa apa update, boleh ke saya beli no pin baru?

  30. sekiranya saya kehilangan no pin bsn selepas memohon pada fasa 1, adakah saya boleh memohon untuk fasa 2 untuk lepasan matrikulasi?

  31. Kenapa apabila log in ke upu tidak dapat? No.ic dan kata laluan serta jenis lepasan sudah dimasukkan dengan betul tetapi ia tetap menunjukkan ralat. I hope there’s some solution for this problem.

  32. Sy pon prnh jd mcm tu,,sy check blik and tkn caps lock utk password,,nasib baik jd,,rugi sy bli no pin2 kli

  33. macam mana nak bukak upu kalau x tahu password
    dan gmail yg dimasukkan ke dalam upu smsa daftar laen dngn gmail yg ade kat tepon
    sesiapa boleh tolong

  34. saya ada apply upu tapi terapply politeknik konvesional pastu dah sah and hantar .Saya xnak politeknik konvesional ni so cane nak batalkan permohonan tu.

  35. macam nak bukak upu kalau dah lupa kata laluan someone cer bagitau… den nak masuk U ni.. huhu. baru isi borang separuh jalan… ada sesiapa dapat membantu?

  36. Kalo adew masalah apa2..call unit UPU..nnt dorunk akan bantu…waktu pejabat jer…sabtu ahad dan cuti umum..tutup..

  37. Saya ada masalah mengisi borang upu…masalahnya ruang mengisi angka giliran tidak dipaparkan walaupun dah beberapa kali saya log in..macammana nak menyelesaikan masalah ini?

  38. bagi lepasan spm lepas isi borang upu tu ade kena buat apa apa tak??? macam hantar borang ke dokumen ke..minta mohon penjelasan

  39. masalah nya salah taip paswod n email pada borng tu…..now just nk print kn borng tu shaje……tpi tak boleyh nk log in…..hurrr.. boleyk tak nk isi borng u.p.u ni kli kdua guna no pin yg bru

  40. setahu sy hanya lepasan diploma shj yg prlu mngntr dokumen. buat lepasan spm, asasi, matrik anda dikecualikan kerana result dipaut terus dgn kementerian pndidikan. :) harap mmbantu.

  41. Sy telah online upu dh isi smua,bila sy login kluar nk msk blk smua xblh..sy telah bli no pin baru no yg dibeli plk sma…sy bka blk page upu…dia tulis ralat… Skrg nie dh 2 no pin sya bli…nk online pn xblh..apa perlu sy bt….tension sgt….xtw nk bt mcm mn….

  42. bagaimana sekiranya terlambat? adakah saya masih boleh memohon atau menunggu permohonan seterusnya?

  43. knpa bnyak komen tapi x ada respont?
    adakah yg trlepas prmohonan itu x layak buat prmohonan lagi?

  44. Knape eh bila nk login tpi tk boleh sbb password sye salah padahal sye dh letak password betul n mmg betul2 password kali pertama sye login. Sape2 bleh tolong :'(

  45. Aah ye.. sye pon sme hana.. sye dh le
    Tak password yg btol n ic pon btol.. still ckp ralat..call no tel upu tu buzzy belake..

  46. salam, kalau terlepas tarikh permohonan upu yg pertama macam mana? bila permohonan kedua dibuka? untuk lepasan diploma. pls anyone let me know. thanks in advance.

  47. Saya ada isi upu online tpi kan sya trsalah email mcm mna erk??sbb sya nk tkar dah x boleh ..nnti klau nk thu mcm mna kputusn tu sya dpt atau tak? ..

Kongsikan Pandangan Bernas Bersama Kami Di Sini. Bincangkan..

Please enter your comment!
Please enter your name here