Borang Permohonan UPU 2017 Online Kemasukan Ke Universiti 2017/2018


Borang Permohonan UPU 2017 Online Kemasukan Ke Universiti 2017/2018

Bermula daripada bulan Februari 2017 sehinggalah kemuncaknya keputusan SPM kelak, agak sibuk dengan beberapa keluarnya beberapa keputusan peperiksaan.

permohonan upu

Dan untuk makluman semua, tidak lama lagi borang permohonan UPU 2017 akan mula buka kepada semua kalangan yang berminat untuk sambung belajar ke pengajian yang lebih tinggi termasuk di Universiti Awam.

Tarikh UPU 2017 akan Berita Semasa maklumkan di sini tidak lama lagi apabila mula dibuka oleh Jabatan Pendidikan Tinggi dan Kementerian Pendidikan Malaysia kepada anda semua.

Jadi kepada pelajar lepasan SPM, lepasan STPM, lepasan STAM, lepasan Diploma atau yang setaraf dijemput untuk tidak terlepas daftar borang permohonan UPU sesi 2017/2018 online terus dari sini pengumumannya.

Cara Daftar Borang Permohonan UPU 2017 Online

Ikuti prosedur mudah yang dikongsikan di bawah :

  • Pastikan terlebih dahulu anda beli no Pin Unik di bank BSN bagi membolehkan anda daftar borang permohonan UPU bagi kemasukan ke Universiti sesi bermula 2017 kali ini
  • Kemudian, anda pergi proses seterusnya dengan cara KLIK LINK KHAS seperti yang Berita Semasa kongsikan pada jadual di bawah ini :

Untuk makluman segala info mengenai permohonan UPU lepasan SPM mahupun semakan keputusan telah pun ditutup untuk siri tahun 2017 ini. Permohonan lepasan STPM, Matrikulasi, Diploma juga telah pun ditutup. Di bawah ini Berita Semasa kongsikan butiran terkini mengenai permohonan lepasan SPM

Tarikh buka permohonan adalah bermula 6 Februari 2017 pada 12 tengahari bersamaan hari isnin ini dan akan ditutup pada 31 Mac 2017 pada 11.59 malam.

PERKARA PAUTAN
Beli No PIN KLIK SINI
Permohonan UPU online lepasan SPM dan lepasan STPM KLIK SINI
Semakan UPU dan Rayuan KLIK SINI
Semak Syarat Kelayakan Akademik ke IPTA KLIK SINI
Soalan Lazim/ FAQ Permohonan KLIK : BPKP
e-Panduan Permohonan Kemasukan ke Universiti Awam / Politeknik Premier SEMAK SINI
e-Panduan Permohonan Kemasukan ke Politeknik Konvensional/METrO; Kolej Komuniti dan ILKA SEMAK SINI

Nasihat Berita Semasa pilih pada jurusan yang betul dengan minat dan kemampuan anda. Pembelajaran di universiti Awam kelak, hanyalah permulaan, yang pentingnya adalah survival anda pada ketika anda melangkah ke alam pekerjaan kelak.

Jadi pilih jurusan berdasarkan minat dan kemampuan anda serta melepasi syarat kelayakan yang telah ditetapkan baik anda daripada lepasan SPM, lepasan STPM ataupun lepasan Diploma dan setaraf dengannya.

Berita Semasa doakan yang terbaik untuk anda semua.

P/S : Sebenarnya proses kemasukan upu akan dipermudahkan jikalau anda semak semula pautan link yang telah Berita Semasa kongsikan dalam jadual di atas, dan juga infografik dan gambar-gambar di bawah ini termasuklah tarikh-tarikh penting untuk anda hantar permohonan kemasukan UPU 2017 kali ini.

Sambung Baca Lagi Artikel Terbaik Yang Ini Pula. Ada Kaitan Dengan Yang Di Atas :

Apa Kelebihan Masuk IPTA, Matrikulasi, Tingkatan 6, Politeknik Bagi Lepasan SPM? Apa Kelebihan Masuk IPTA, Matrikulasi, Tingkatan 6, Politeknik Bagi Lepasan SPM? Bagi sesetengah pelajar lepasan SPM, selepas selesai cabaran persiapan mereka menghadapi peperiksaan exam SPM sebe...
{ 128 Komen Bernas di Berita Semasa… add one }
  • 1 Marlina 12:10 pm

    Assalamualaikum,macam mana nak mohon.saya xdpt la

  • 2 MILA RENI BINTI BANJAR 2:37 pm

    Mcm mna nak isi borang permohonan kmasukn pelajar lapasan spm 2013 ???

  • 3 Jebat 3:01 pm

    saya ingin memohon belajar tapi tidak membeli kod upu..macam mana ??

  • 4 Anonymous 12:56 pm

    SALAM saya bru je mendpt result spm baru2 ni.soalan saya adakah saya boleh memohon mktb perguruan tanpa mengisi borang upu….satu lagi apakah kepentingan borang upu andai kita ingin memohon untuk ke pusat pengajian tinggi??????????????

  • 5 Nadia 5:26 pm

    salam macam mana nak buat kemasukan online . Nabila tak berapa paham la

  • 6 Zarul Hiqmi 8:28 pm

    siapa yang nak masuk UPU dgn cara senang pakai kabel…meh sini aku tolong. tupun kalau naklah kan…

  • 7 Wanie 8:05 am

    aqilah, adalah kat link atas tu. Tak perasan ker awk?

  • 8 Anonymous 12:32 pm

    Utk sambung dgree x ada ke..??? Nk thu kos mne yg bleh ambil..

  • 9 lyda 12:05 pm

    dah try tp tak bleh msuk jgak.. :(

  • 10 ERIC 7:14 pm

    nape online borang upu tak leh open ni?ada sesiapa ke blh tolong?

  • 11 Anonymous 9:02 pm

    i bukak ok je
    online.moe.gov.my/upu/onlineupu/
    problem apa eric?

  • 12 Anonymous 10:20 am

    kabel besar mana????????

  • 13 hadi2013 9:55 am

    masih available lagi ke tawaran kau tu??

  • 14 sallysanda 11:39 am

    benarkah kabel engko ni? nanti aku plak yang kantoi!! aku mmg sgh nak masuk keipta/politek ni.
    ape caranye? upu jgn main2 la

  • 15 Anonymous 12:32 am

    Plik

  • 16 Hasan 11:22 am

    kenapa susah sangat nak buka borang upu ? nak kena install adobe reader bagai. padahal dah install banyak kali da. haishhh

  • 17 Anonymous 8:58 am

    Beli pin dari BSN Bank Simpanan Nasional macam rm10 jaj

  • 18 Zuka 9:04 am

    mesti beli jebat..sebab dekat borang tu dia nak no.id..

  • 19 ammar zulhilmi 8:24 pm

    Salam,ana ingin bertanya….adakah keputusan exam spm tidak perlu dimasukkan ke dalam borang upu yang ana isi……….?
    Dan adakah pihak tuan telah membuat link dgn lembaga peperiksaan untuk mendapatkan keputusan exam spm pelajar yang memohon upu itu…..?

  • 20 fathin 8:28 pm

    mcm mne nk semak balik khusus yg kita dh mohon.

  • 21 ammar zulhilmi 8:28 pm

    Salam saudara……ana cadangkan supaye anta pergie ke cc sahaje kerana ana pun susah untuk buke di hf…..

  • 22 eric 3:38 pm

    Anonymous.
    ok dah,mula2 buka tu kat mozila,tapi tak leh buka,pas try dua 3 kali tak dapat,try pula buka kat explorer,baru dapat buka…

  • 23 eric 3:53 pm

    u buka kat mana?i mula2 buka kat mozila tapi tak leh buka trus i cuba pula kat explorer baru dapat

  • 24 eric 3:55 pm

    hari tu memang tak leh buka tu yang aq bingung tu

  • 25 shahrir 10:09 am

    assalamualaikum..sy dah ambil muet tpi kptusan x keluar lagi,jadi mcm mane sy nak hantar sijil2 ke universiti yg sy pilih??adakah perlu tggu kptsan muet keluar dahuli atau terus hantar je??dah telefon upu tpi xboleh..

  • 26 PRIYAA A/P MANI 8:07 pm

    SALAM satu MALAYSIA..Saya pelajar lepasan 2013 ingin mengaplikasikan tentang upu …adakah saya layak mendapat permohonan upu sesi ke 2014..?

  • 27 lolipop 12:42 pm

    try google.

  • 28 NOORAZLIN HUSIN 5:28 pm

    saya baru sahaja habis spm 2013,saya adq beli no pin upu,cuma saya tak boleh bukan laman web upu dan tak boleh mengisi borang upu…help me…

  • 29 Anonymous 6:07 pm

    hai…… nak tanya sikit…….blh tak pihak upu extend tarikh pemohonan ini……..?

  • 30 nazatul_najwa 9:03 pm

    assalam ,, nak tanye sikit ley x ?? mcm mne nak isi borang online ,, saya xtau lha ..

  • 31 fyza 9:18 pm

    better isi jk suma mktab and upu..=)

  • 32 fyza 9:24 pm

    pegi je kat portal rasmi upu.cnfem ada.hari ni las tau

  • 33 nazatul_najwa 9:52 pm

    okay2 ,, thanks fiza ,, fiza bley x awk share link dy ,, sye da cri , tpy xjumpe2 un

  • 34 lala 12:52 pm

    Kenapa tak boleh cetal alip peemohonan? tatikh tutup untuk hantar 14 April kan. mcm maan i…

  • 35 Anonymous 5:20 pm

    7 april tarikh tutup

  • 36 nizam 6:50 pm

    apahal tak boleh bukak…. membazir je lha…. bwat malu jerr….

  • 37 qamarullail 6:54 pm

    ye lha ko nie nizam.,,, aku okey je…. ko ni bwat serabut lha… mcam nepal dha…

  • 38 qamarullail 6:54 pm

    farzizad hensem

  • 39 harith ameear 6:55 pm

    aku pon hensem lha…

  • 40 harith ameear 6:57 pm

    sidek pon hensem

  • 41 Arden 9:28 pm

    Macam mana nak print maklumat permohonan upu untuk di hantar ke universiti yg di pohon

  • 42 ahaa.. 6:13 pm

    kabelll??? besar sngat ke kabell tuu??

  • 43 JEOJY ANAK BUJANG 7:36 pm

    kenapa tarikh semakan tak dipaparkan

  • 44 pika adila 5:42 pm

    Nk tanye kalau dh trlepas bli pin upu mcm ne nk mohon masuk ipta..? Mohon bantuan,……

  • 45 Azea 9:45 pm

    sya ada bli pin upu tp tlepas trikh mndftar,,mcm mna lh tu ye??help me!!!!

  • 46 Azea 9:48 pm

    so amcm awk dha dpt rspon ke,,mslh kta lbih krang sma ja,,btw klau awk da dpt rspon awk share ngn sya ble,,rsau nyerr sya..

  • 47 anisthasia 9:53 pm

    ada ssiapa tau mcm mna mau update upu.. sbnarnya bkn mau update.. sya mau print smua yg sya apply 2.. sya lupa apa kos yg sya plih untk stiap uni yg sya apply… ada sapa2 tau??

  • 48 aqilah_shinee 10:24 pm

    boley je mhon pguruan sbab sye da mhon n da g ujian klayakn lg…upu un kne mhon gak sbb bnde ni beza..gudluck!!!

  • 49 Anonymous 1:48 am

    knp korg isi lmbt sgt,..mmm..

  • 50 Anonymous 1:50 am

    tggu utk thn dpn la…

  • 51 nurul 12:55 pm

    admin, bila pula yer intake seterusnya..?
    dan bila bulan yg perlu mohon.? takot terlepas lagi…

    syukran

  • 52 Anonymous 4:59 pm

    hello…..nak tanya sikit….lepas ini ada tak pemohonan upu intake kedua….? blh mohon tak? atau kena tunggu sampai thn depan…..? sesiapa tlg jawap soalan saya……plssss

  • 53 ayafiha 5:56 pm

    salam sejahtera…nak tanya ni…kalau kita terlupa nak print borang permohonan macam mana ya? tarikhnya dah lepas ni… waktu buat semakan nanti borang tu boleh print tak?

  • 54 azrin 9:43 pm

    Permohonan da ditutup..
    Tarikh tutup upu 7april 2014..

  • 55 azrin 9:47 pm

    Boleh..buat semakan dekat portal upu,then print

  • 56 anonymus96 11:31 pm

    aku ingat aku sorg jer terlepas nk isi borang upu

  • 57 hanim 12:35 pm

    macam mana nak mohon perguruan

  • 58 solyha96 11:10 am

    bile bley semak upu nie??

  • 59 JESSICA 2:25 am

    macam mana nak semak now is 8.5.2014 dah… please admin. give the reason. hehehehe

  • 60 ismail 9:32 am

    Saya student uia yg baru sahaja abes final exam. Mcm mne klaw2 saya fail this sem dan dibuang universiti. Adakah saya kne apply blik upu dan peluang untk dpt ipta itu sangat nipis? Fyi, saya baru je habis exam 11.5.2014. Tolong saya ye.

  • 61 anonymous 12:11 pm

    org da kasi kabel tu terima jer la.. byk bunyik…

  • 62 chacha 12:27 pm

    bole kea . ? nakkkkkkk aaaa -.- pishang haku dok ruma neh .

  • 63 Anonymous 10:54 pm

    Hai……. nk tanya sekarang blh mohon utk upu ke? ada intake ke?

  • 64 FELISCIA MUJAN 1:48 am

    Hai, saya nak tanya , bila pin dibuka untuk intake kedua kemasukkan upu???

  • 65 insan menanti 1:45 pm

    zarul hiqmi ,, boleh ke ? sy btol2 na masuk ipta :( boleh tlg saye ? cmne na guna kabel .

  • 66 Hisyam 8:43 pm

    sekejap Nadia, sekejap Nabila.

  • 67 kausaalia ginisen 2:16 pm

    Hello! blh sy tanya bila tarikh pemohanan kedua untuk kemasukan poli tahun 2015

  • 68 basir 10:30 am

    salam..zarul..klau betol ko ada kebel besar..tolong aq…aqq nak sangat masuk ipta..apa apa wechat aq..ni id:basirabdrahim
    aq nak buat permohonan rayuan sekarang ni…

  • 69 aini 3:56 am

    nak tanya, kalau result muet baru keluar. dkat upu auto update tak? sbb upu 1st intake muet tak ada. tak cukup syarat. so tak dapat. or kena mhon upu yg lain?

  • 70 aa 2:00 pm

    bila upu untuk lepasan spm 2014 ? atau , upu 2015/16

  • 71 izz 10:30 pm

    salam , mcm mana nak kemaskini borang upu klu dah mohon ???

  • 72 Anonymous 3:32 pm

    mcm mna nk isi borang upu utk lepasan spm 2014…tlg sya please…
    ad link x…

  • 73 kakSyaff 4:16 pm

    Saya nak tanya . Saya dah hanta borang permohonan upu tu tapi saya ta print . Terlupe . Mcm mane ye ? Hmm

  • 74 mimie 12:10 am

    Kalau tarikh permohonan da ttup .. nk kemaskini pun tak boleh lah eah ??

  • 75 siti jannah 11:16 am

    Salaam,bila tarikh keluar utk bli no pin bg kemasukan upu sesi 2016?

  • 76 Anonymous 10:01 pm

    KLU TAK SILAP SAYA PADA 8JANUARI 2016

  • 77 Anonymous 4:53 pm

    assalamualaikum.saya nak tye.mcm mne nk isi borang upu? dan apakah web untk memohon upu?

  • 78 wan 9:49 am

    Nk tnya, permohonan upu ni boleh isi brp kali ? slps isi kali pertama boleh ke kalau nk betul2 kan balik

  • 79 niza 2:45 pm

    Macam mana nak mohon upu saya x pandai laa

  • 80 Anonymous 10:03 pm

    mcm mane nak masuk daftar upu nie…sy dah cube banyak kali tp x dapat..sape2 bole tolong tak?

  • 81 imilia 11:23 am

    saya pon sama. byk kali tekan dftr, x jadi apa

  • 82 G 2:16 pm

    stpm 2014 tapi tak boleh isi upu 2016 ??.. macam mana ni? yg ada stpm 2015 jak

  • 83 Anonymous 11:15 pm

    macam mana kalau saya tersalah masuk email ..and password tlongg lahh sye nak nngis je rasa

  • 84 dila 2:46 pm

    salam.sy nk tny.sy dh tertekan kemaskini kali ke3 utk permohonan upu tu.klu sy nk kemaskini balik, adakah sy kna beli no pin upu yg baru?

  • 85 OLY 1:45 am

    KALAU NAK KEMASKINI BERAPA KALI PUN BOLE X?

  • 86 tyaaa 4:50 pm

    kenapa saya nak apply u tak lepas ye ??politeknik lepas .mcm mana nak buat??

  • 87 ila 4:52 pm

    Knpe ble Sy nk msok borang upu tak bole. Dy ckp no password, no ic salah. Pdahal Sy Dh isi btol2.hope ad respond

  • 88 Qyy 9:04 pm

    macam mane nak kemaskini balik.? saya tak mohon lagi bahagian politeknik tu.U saya dh mohon dah.

  • 89 nur aien 9:42 pm

    Siapa yg tak de emel boleh gune emel fb ke mase isi online upu tu

  • 90 Anonymous 9:01 pm

    saya dah beli no pin upu dan sudah log in juga isi semua borang tapi bila saya nak log in balik kena salah password/ic/jenis lepasan tapi padahal mmg betul da banyak kali bila saya try buat lupa kata laluan dkt email saya tkda apa apa update, boleh ke saya beli no pin baru?

  • 91 farra 12:27 pm

    sekiranya saya kehilangan no pin bsn selepas memohon pada fasa 1, adakah saya boleh memohon untuk fasa 2 untuk lepasan matrikulasi?

  • 92 Unknown (x) 12:19 am

    Kenapa apabila log in ke upu tidak dapat? No.ic dan kata laluan serta jenis lepasan sudah dimasukkan dengan betul tetapi ia tetap menunjukkan ralat. I hope there’s some solution for this problem.

  • 93 Naz 11:11 am

    Awk kne check caps lock sbb pass dlm caps lock

  • 94 Naz 11:12 am

    Sy pon prnh jd mcm tu,,sy check blik and tkn caps lock utk password,,nasib baik jd,,rugi sy bli no pin2 kli

  • 95 Naz 11:24 am

    Hope ni dapat bantu

  • 96 please help me 4:06 pm

    macam mana nak bukak upu kalau x tahu password
    dan gmail yg dimasukkan ke dalam upu smsa daftar laen dngn gmail yg ade kat tepon
    sesiapa boleh tolong

  • 97 keilxy 8:47 pm

    saya ada apply upu tapi terapply politeknik konvesional pastu dah sah and hantar .Saya xnak politeknik konvesional ni so cane nak batalkan permohonan tu.

  • 98 Anonymous 9:08 pm

    macam nak bukak upu kalau dah lupa kata laluan someone cer bagitau… den nak masuk U ni.. huhu. baru isi borang separuh jalan… ada sesiapa dapat membantu?

  • 99 mama watie 12:57 pm

    Kalo adew masalah apa2..call unit UPU..nnt dorunk akan bantu…waktu pejabat jer…sabtu ahad dan cuti umum..tutup..

  • 100 Ain syafina 1:49 pm

    Saya nak tanya mcam mana nak isi nombor pin

  • 101 damia 7:01 am

    Saya ada masalah mengisi borang upu…masalahnya ruang mengisi angka giliran tidak dipaparkan walaupun dah beberapa kali saya log in..macammana nak menyelesaikan masalah ini?

  • 102 Anonymous 12:57 am

    bagi lepasan spm lepas isi borang upu tu ade kena buat apa apa tak??? macam hantar borang ke dokumen ke..minta mohon penjelasan

  • 103 Anonymous 11:47 am

    pale bapok hang

  • 104 padil 6:09 pm

    masalah nya salah taip paswod n email pada borng tu…..now just nk print kn borng tu shaje……tpi tak boleyh nk log in…..hurrr.. boleyk tak nk isi borng u.p.u ni kli kdua guna no pin yg bru

  • 105 anonymous 8:41 am

    setahu sy hanya lepasan diploma shj yg prlu mngntr dokumen. buat lepasan spm, asasi, matrik anda dikecualikan kerana result dipaut terus dgn kementerian pndidikan. :) harap mmbantu.

  • 106 Hazim 3:46 pm

    Sy telah online upu dh isi smua,bila sy login kluar nk msk blk smua xblh..sy telah bli no pin baru no yg dibeli plk sma…sy bka blk page upu…dia tulis ralat… Skrg nie dh 2 no pin sya bli…nk online pn xblh..apa perlu sy bt….tension sgt….xtw nk bt mcm mn….

  • 107 EDWARD E 10:50 pm

    BOLEHKAH PELAJAR LEPASAN STPM 2013 MEMOHON DI UPU UNTUK SES1 2016/2017?

  • 108 amirul 11:04 pm

    sye dh daftar kali pertama tetapi masalah nye trlupa password la …so mcm mne yee???

  • 109 din 3:12 am

    bagaimana sekiranya terlambat? adakah saya masih boleh memohon atau menunggu permohonan seterusnya?

  • 110 natasia 5:41 pm

    sya dh terlepas tarikh utk isi borang ..bila bleh isi borang lgi ye

  • 111 natasia 5:44 pm

    kak,sya dh terlepas tarikh utk isi borang..nk buat mcm mna ni??

  • 112 hery 4:55 pm

    klu nak masuk lincoln university call sy

  • 113 tasha 4:07 pm

    macam mana klu dh isi borang upu tapi x print……camne nk wat ekkk..

  • 114 sharizan 8:27 pm

    knpa bnyak komen tapi x ada respont?
    adakah yg trlepas prmohonan itu x layak buat prmohonan lagi?

  • 115 Anonymous 10:04 pm

    kalau dh ada jwpn bagithu eh,tq..hadapi masalah yg sama

  • 116 saya 10:21 pm

    aku pon dah terlepas permohonan,org kate kena pegi kementerian,sape tahu ? mohon share

  • 117 Najwa 12:40 pm

    Mcm mana ea nak buat rayuan upu

  • 118 Hana 8:05 pm

    Knape eh bila nk login tpi tk boleh sbb password sye salah padahal sye dh letak password betul n mmg betul2 password kali pertama sye login. Sape2 bleh tolong :'(

  • 119 Shafiqah 10:49 am

    Aah ye.. sye pon sme hana.. sye dh le
    Tak password yg btol n ic pon btol.. still ckp ralat..call no tel upu tu buzzy belake..

  • 120 Lydia Simba 11:57 pm

    Saya tk dapat buka macam mana lah sudah berapa kali saya daftar tak dapat juga login boleh saya bertanya boleh buat rayuan

  • 121 Lydia Simba 12:07 am

    Tolong lah saya reply

  • 122 amir syakir bin amir hamzah 12:14 am

    saya bermohon rumah kos rendah di kawasan shah alam saya berhap pihak dapat derima apa saya tulis itu

  • 123 nadirah 1:22 am

    salam, kalau terlepas tarikh permohonan upu yg pertama macam mana? bila permohonan kedua dibuka? untuk lepasan diploma. pls anyone let me know. thanks in advance.

  • 124 Sharvin 12:28 am

    Macam mana boleh tahu…
    Permohonan kita telah diterima oleh sistem ?

  • 125 Nadia 9:52 am

    Saya ada isi upu online tpi kan sya trsalah email mcm mna erk??sbb sya nk tkar dah x boleh ..nnti klau nk thu mcm mna kputusn tu sya dpt atau tak? ..

  • 126 Mat jan 12:37 pm

    Hangpa semua sihat ka

  • 127 syasya 10:56 am

    Macam mana nak tahu borang telah disahkan atau belum. Saya dah kesekolah utk beri pengetua Cop dan sign. Lepastu Kalau Isi upu last sekali día nak bukti yg maklumat kita Dah disahkan. So saya Perlu download gambar ke. Saya perlu Google keputusan son and stp Lepastu saya save di gallery dan saya browser gambar upu yg step akhir sekali. Macam tu ke

  • 128 ftnamra 12:30 pm

    Hi sya nk tnye , borang upu tu nk kena print ? Sbb sya tk print . Reply plis nk tau sgtni

Tinggal Komen Bernas Bagi Topik Ini