Borang Permohonan UPU 2016 Online Kemasukan Ke Universiti 2016

85

Borang Permohonan UPU 2016 Online Kemasukan Ke Universiti 2016

permohonan upu

Bermula daripada bulan Januari 2016 sehinggalah kemuncaknya keputusan SPM 2015 kelak, agak sibuk dengan beberapa keluarnya beberapa keputusan peperiksaan.

Dan untuk makluman semua, tidak lama lagi borang permohonan UPU 2016 akan mula buka kepada semua kalangan yang berminat untuk sambung belajar ke pengajian yang lebih tinggi termasuk di Universiti Awam.

Tarikh UPU 2016 akan Berita Semasa maklumkan di sini tidak lama lagi apabila mula dibuka oleh Jabatan Pendidikan Tinggi dan Kementerian Pendidikan Malaysia kepada anda semua.

Jadi kepada pelajar lepasan SPM, lepasan STPM, lepasan STAM, lepasan Diploma atau yang setaraf dijemput untuk tidak terlepas daftar borang permohonan UPU 2016 online terus dari sini pengumumannya.

Cara Daftar Borang Permohonan UPU 2016 Online

  • Pastikan terlebih dahulu anda beli no Pin Unik di bank BSN bagi membolehkan anda daftar borang permohonan UPU bagi kemasukan ke Universiti sesi bermula 2016 kali ini
  • Kemudian, anda pergi proses seterusnya dengan cara KLIK LINK KHAS seperti yang Berita Semasa kongsikan pada jadual di bawah ini :
PERKARA PAUTAN
1) LINK Beli No PIN
KLIK : Cara Beli No PIN UPU
2) LINK Permohonan UPU
KLIK : Permohonan
UPU 2016 online
3) LINK Semakan UPU
KLIK : Semakan Keputusan UPU 2016
4) LINK Rayuan KLIK : Rayuan Permohonan UPU 2016
5) Tarikh Penting Selepas Anda
Daftar kemasukan UPU
Tarikh Tutup Permohonan UPU : 5 April
Tarikh Keputusan UPU : Akan Dikemaskini
Tarikh Pendaftaran Pelajar Baru:
Akan Dikemaskini
6) Manual Pengguna Lepasan SPM dan
STPM
KLIK untuk SPM dan bagi STPM
7) Semak Syarat Akademik ke IPTA KLIK : Senarai Syarat Kelayakan
8) Soalan Lazim/ FAQ Permohonan KLIK : BPKP
9) Semakan Senarai Program Yang
Ditawarkan
KLIK : e-Panduan

Nasihat Berita Semasa pilih pada jurusan yang betul dengan minat dan kemampuan anda.

Pembelajaran di universiti Awam kelak, hanyalah permulaan, yang pentingnya adalah survival anda pada ketika anda melangkah ke alam pekerjaan kelak.

Jadi pilih jurusan berdasarkan minat dan kemampuan anda serta melepasi syarat kelayakan yang telah ditetapkan baik anda daripada lepasan SPM, lepasan STPM ataupun lepasan Diploma dan setaraf dengannya.

Berita Semasa doakan yang terbaik untuk anda semua.

P/S : Sebenarnya proses kemasukan upu akan dipermudahkan jikalau anda semak semula pautan link yang telah Berita Semasa kongsikan dalam jadual di atas, dan juga infografik dan gambar-gambar di bawah ini termasuklah tarikh-tarikh penting untuk anda hantar permohonan kemasukan UPU 2016 kali ini.

PP/S : Klik gambar-gambar di bawah ini…

universiti awam upu online lepasan stpm lepasan spm

SEBARKAN

85 Komen Bernas

  1. SALAM saya bru je mendpt result spm baru2 ni.soalan saya adakah saya boleh memohon mktb perguruan tanpa mengisi borang upu….satu lagi apakah kepentingan borang upu andai kita ingin memohon untuk ke pusat pengajian tinggi??????????????

  2. Salam,ana ingin bertanya….adakah keputusan exam spm tidak perlu dimasukkan ke dalam borang upu yang ana isi……….?
    Dan adakah pihak tuan telah membuat link dgn lembaga peperiksaan untuk mendapatkan keputusan exam spm pelajar yang memohon upu itu…..?

  3. assalamualaikum..sy dah ambil muet tpi kptusan x keluar lagi,jadi mcm mane sy nak hantar sijil2 ke universiti yg sy pilih??adakah perlu tggu kptsan muet keluar dahuli atau terus hantar je??dah telefon upu tpi xboleh..

  4. ada ssiapa tau mcm mna mau update upu.. sbnarnya bkn mau update.. sya mau print smua yg sya apply 2.. sya lupa apa kos yg sya plih untk stiap uni yg sya apply… ada sapa2 tau??

  5. hello…..nak tanya sikit….lepas ini ada tak pemohonan upu intake kedua….? blh mohon tak? atau kena tunggu sampai thn depan…..? sesiapa tlg jawap soalan saya……plssss

  6. salam sejahtera…nak tanya ni…kalau kita terlupa nak print borang permohonan macam mana ya? tarikhnya dah lepas ni… waktu buat semakan nanti borang tu boleh print tak?

  7. Saya student uia yg baru sahaja abes final exam. Mcm mne klaw2 saya fail this sem dan dibuang universiti. Adakah saya kne apply blik upu dan peluang untk dpt ipta itu sangat nipis? Fyi, saya baru je habis exam 11.5.2014. Tolong saya ye.

  8. nak tanya, kalau result muet baru keluar. dkat upu auto update tak? sbb upu 1st intake muet tak ada. tak cukup syarat. so tak dapat. or kena mhon upu yg lain?

Kongsikan Pandangan Bernas Bersama Kami Di Sini. Bincangkan..