Latest News MH370 Malaysia Airlines : Pesawat MH370 Diprogram 12 Minit Sebelum Co Pilot Fariq Abdul Hamid Berkata…[UPDATE]

Sticky News. Semak berita berikut untuk berita semasa terkini.

MH370 U turn

Latest News MH370 Malaysia Airlines :  Berita Semasa akan terus paparkan perkongsian berita terkini, latest news MH370 Malaysia Airlines yang terus hilang tanpa petunjuk positif oleh kalangan pasukan operasi pencari kapal terbang MAS MH370 Malaysia Airlines sebagai sambungan daripada live update (DI SINI). Berita terbaru MH370?

Berdasarkan kemaksini pada pukul (9:31 pagi 19 Mac 2014) yang mana hari ini sudah masuk hari yang keenam dimana…sekarang ini sudah terdapat sejumlah tiga lokasi yang mungkin di mana ia mungkin berlaku tragedi MH370 ini, sudah ada beberapa petunjuk tambahan.

Moga-moga petunjuk terbaru yang dijumpai membuahkan hasil yang positif.

Semak senarai kronologi berita, latest news Mh370 & gambar ekslusif yang akan dikemaskinikan daripada masa ke semasa sepanjang operasi mencari MH370 dengan cara : KLIK SINI

Latest News MH370 Malaysia Airlines 19 Mac 2014 (Rabu)

Latest News MH370 pada pukul 9:31 pagi
  • Pesawat Malaysia Airlines yang hilang MH370 MAS Malaysia Airlines bertindak untuk U-Turn telah berjaya diprogramkan ke dalam komputer atas kapal 12 minit sebelum Fariq Abdul Hamid berkata, “All right, good night“.
  • Carian awal komputer peribadi dan e-mel juruterbang kapal terbang MH370 MAS Malaysia Airlines hilang iaitu Kapten Zaharie namanya (KLIK SINI) mendapati tragedi ini tidak dirancangnya. Pegawai kanan Amerika Syarikat telah pun diberikan taklimat oleh pegawai Malaysia.
  • Sistem komunikasi pesawat MH370 telah dimatikan antara 1:07-1:37 pagi 8 Mac 2014
  • Operasi mencari pesawat MH370 MAS Malaysia Airlines telah pun menjangkaui lebih 2.24 juta batu nautika persegi

Latest News MH370 Malaysia Airlines 18 Mac 2014 (Selasa)

Polis sedang menyiasat kemungkinan juruterbang membunuh diri sebagai punca kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370

Latest News MH370 pada pukul 15:15 petang
  • Kokpit MH370Sistem Komunikasi dan Laporan Pesawat (ACARS) telah dimatikan secara sengaja selepas melalui Kota Baru dan transponder dimatikan dekat Igari
  • Penghantaran terakhir dari ACARS adalah pada pukul 1.07 pagi, 8 Mac lalu tetapi tidak diketahui bila ia dimatikan. Ia tidak dihantar 30 minit kemudian seperti diprogramkan.
  • Siasatan awal juga menunjukkan pembantu juruterbang yang bercakap buat kali terakhir dengan pusat kawalan trafik udara kira-kira pukul 1.19 pagi pada 8 Mac 2014
Latest News MH370 pada pukul 11:46 pagi
  • Tentera Laut Amerika Syarikat mengesahkan carian Laut Andaman telah selesai dan ‘tidak serpihan dan bangkai pesawat MH370 atau ‘ ditemui
  • China telah mula carian untuk hilang penerbangan MH370 di wilayah China
  • Duta China ke Malaysia tidak menolak kemungkinan bahawa penumpang Cina pada MH370 terlibat dalam keganasan
Latest News MH370 pada pukul 10:23 pagi
  • Berdasarkan laporan The New York Times, lencongan pertama oleh MH370 dari laluan asalnya dipercayai dilakukan oleh sistem komputer yang telah diprogam kembali oleh seseorang ketika berada di dalam kokpit dan bukannya dilakukan secara manual.
  • Radar tentera Malaysia memperlihatkan MH370 telah naik ke altitut 45,000 kaki selepas hilang dari skrin radar awam dab kemudiannya turub kepada ketinggian 23,000 kaki sebelum naik semula.

Latest News MH370 Malaysia Airlines 17 Mac 2014 (Isnin)

Latest News MH370 pada pukul 8:07 pagi

Pesawat Mh370

  • Pesawat MAS Hilang MH370 Hilang telah terbang serendah 1,500 meter untuk mengelakkan dikesan liputan radar komersial (sekunder)
  • Pilot dan pembantu juruterbang sebenarnya tidak memohon untuk terbang bersama-sama
  • Sistem komunikasi ACARS pesawat telah dimatikan sebelum MH370 menghantar pesanan terakhir dengan pusat kawalan trafik udara
  • Operasi mencari MH370 telah memasuki satu fasa baru dan telah menjadi lebih sukar
  • Video: Tentera Laut Amerika Syarikat terus mencari kapal terbang MAs hilang MH370 di sekitar Selat Melaka

Latest News MH370 Malaysia Airlines 15 Mac 2014 (Sabtu)

Latest News MH370 pada pukul 14:18 petang

news mh370Sekarang ini terdapat laporan berita yang mengatakan kapal terbang MH370 MAS Malaysia Airlines dirampas, pihak berkuasa masih perlu sedikit masa lagi untuk menyiasat laporan itu tetapi tidak menolak berlakunya rampasan kapal terbang MH370 MAS Malaysia Airlines.

  • Carian kapal terbang MH370 MAS di Malaysia Airlines di Laut China Selatan ditamatkan
  • Siasatan mendapati pergerakan pesawat Malaysia Airlines MAS Mh370 adalah konsisten dengan tindakan sengaja oleh seseorang di kapal terbang tersebut
  • Kerajaan Malaysia dalam kepastian yang snagat tinggi mengatakan sistem komunikasi pesawat MAS MH370 Malaysia Airlines telah dimatikan
  • Sah, pesawat MAS MH370 Malaysia telah berpatah balik ke arah Selat Melaka
  • Data baru mengesahkan bahawa MH370 telah terbang sama ada dua koridor, Koridor utara di sekitar sempadan Kazakhstan dan Turkmenistan ke utara Thailand. Koridor selatan pula di sekitar antara Indonesia ke selatan Lautan India
Latest News MH370 pada pukul 12:27 petang

berita MH370Apapun, inilah harga yang perlu dibayar oleh Malaysia Airlines (MAS) dek kerana tragedi MAS MH370 Malaysia Airlines ini. Walaubagaimanapun, keluarga mangsa diharap usahlah mendesak sangat. Kapal Terbang Mh370 pun masih belum dijumpai lagi.

Bukan calang-calang negara yang membantu Malaysia dalam operasi mencari MH370 MAS ini, siap dengan peralatan yang canggih & teknologi terkini pun masih tidak dapat mengesannya lagi. Sama-sama kita doakan segala usaha dipermudahkan…

  • Berdasarkan semakan Berita Semasa terhadap Latest News MH370 Malaysia Airlines daripada Reuters, sebilangan saudara-mara penumpang pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) yang hilang di Laut China Selatan mendesak kerajaan Malaysia dan China memberikan jawapan berhubung kehilangan misteri pesawat malang berkenaan
  • Mereka juga mengancam untuk menyaman kerajaan Malaysia selain mahu berjumpa dengan Presiden China, Xi Jinping kerana pesawat tersebut masih belum ditemui dan mahukan penjelasan yang sewajarnya…
  • “Saya juga mahu bertanya kepada Jinping jika orang tersayang atau ahli keluarga anda berada dalam pesawat itu, apakah perasaan anda,”
  • “Kami tidak menyaman MAS tetapi kerajaan Malaysia,” katanya kepada wartawan.
Latest News MH370 pada pukul 9:34 pagi

MH370Tentera Laut Amerika Syarikat daripada Armada ke-7 akan gerakkan pesawat P-8A Poseidon yang “mahir” dalam aktiviti pengawasan maritim dan tidak lupa juga kapal USS Kidd bagi membantu usaha mencari & menyelamat penerbangan Malaysia Airlines MH370 dan tidak lupa juga kapal USS Kidd di Lautan Hindi berdasarkan petunjuk terbaru daripada Pentagon.

Amerika Syarikat mempunyai pengkalan tentera di Diego Garcia yang terletak di lautan Hindi

Latest News MH370 Malaysia Airlines 13 Mac 2014 (Khamis)

Latest News MH370 pada pukul 15:37 petang

Seorang juruterbang berpengalaman mendakwa juruterbang MH370, Kapten Zaharie Shah telah mengaktifkan isyarat ‘tango’ 40 minit selepas pesawat MH370 hilang dari radar menara kawalan.

  • kod rahsia ‘tango’ atau ‘charlie’ hanya diaktifkan apabila berlaku kecemasan seperti rampasan pesawat di udara untuk memberitahu Pusat Kawalan Trafik Udara Nasional (NATCC) berhubung masalah pengendalian pesawat yang memerlukan tindakan lanjut unit kawalan
  • kod rahsia ‘tango’ tidak pernah menjadi mainan mana-mana juruterbang sebelum ini kecuali berlaku kecemasan
Latest News MH370 pada pukul 12:09 tengahari

Songa Mercur MH370Berita Semasa dimaklumkan seorang pekerja pelantarnya, Michael Jerome McKay namanya (warganegara New Zealand) yang bekerja di pelantar Songa Mercur telah ternampak kelibat pesawat Malaysia Airlines sedang turun ke bawah semasa bekerja di luar pantai di bahagian selatan Vietnam. Dan pegawai tentera Vietnam dikatakan telah dimaklumkan mengenai laporan ini.

  • Ternampak berlaku pembakaran pada satu bahagian sahaja pesawat pada ketinggian yang tinggi sekitar 50-70 km dari lokasi Michael McKay
  • Syarikat Jepun Idemitsu Oil & Gas yang telah mengupah Songa untuk mengerudi minyak bagi pihaknya turut mengesahkan yang mereka sudah sedia maklum mengenai pendedahan ini…
  • Di bawah ini Berita Semasa lampirkan email dan juga peta berdasarkan koordinat GPS yang diberikan oleh Michael McKay ketika menyaksikan kelibat kapal terbang MH370 Malaysia Airlines ini
Latest News MH370 pada pukul 10:47 pagi

latest news MH370Laman web kerajaan China telah berkongsi gambar satelit yang mana disyaki sebagai serpihan kapal terbang MH370 Malaysia Airlines yang terapung di Laut China Selatan di kawasan yang diletakkan sebagai kawasan kemungkinan berlaku tragedi kapal terbang MH370 Malaysia Airlines hilang.

Walaubagaimanapun, ketua jabatan penerbangan awam China masih meneliti paparan sateliti tersebut…

Sedang dikemaskinikan daripada masa ke semasa…

{ 194 Pendapat Bernas… Dikongsikan Setakat ini. Komen Anda Pula? }

  • Anonymous March 13, 2014, 12:42 pm

    Aku yakin mh370 terhempas ke laut. Apa sebabnya tak taule. Harap imej tu btul dari mh370.

    Balas Komen Ini
    • Sharwe Auw Auw March 13, 2014, 4:17 pm

      ye,aku pun dah dengar kes ni hari kedua lagi,yang pekerja pelantar minyak nampak pesawat terbakar..

      tapi sapa berani bukak mulut?nak mampos?
      kang tak pasal2 kena..

      paham2 la sewel ni..
      Wallahualam..

      Balas Komen Ini
      • Wanie March 13, 2014, 8:55 pm

        Sumber tldm butterworth pulau pinang

        beg mayat jumpa terhempas kt pulau perak
        kena rampas flight kt mongolia
        jumpa kt vietnam
        jumpa rakit kecemasan kat port dickson

        Balas Komen Ini
        • jebor March 13, 2014, 9:28 pm

          kimak kau lah wanie.
          tolong jgn buat fitnah.

          Balas Komen Ini
          • Mosad March 16, 2014, 5:10 pm

            MH370 telah disembunyikan oleh CIA dan Mosad disini tentera Malaysia dan China perlu dihantar secepat mungkin ketempat ini sebelum mereka semua dihapuskan. ……

            Balas Komen Ini
        • fifi zu March 14, 2014, 12:43 pm

          kena tanya jabatan sumber manusia.. myb

          Balas Komen Ini
        • Anonymous March 15, 2014, 7:19 am

          Msk oo tina

          Balas Komen Ini
      • Gurkha Pencen March 14, 2014, 3:29 pm

        Hikmah bila Allah turunkan bala kecil ini maka tenggelam isu liwat.. Kuranglah aib mereka dan keluarga mereka.. Jangan difitnah pada yang tak pasti malah jangan dibuka aib orang. Bala akan turun pada semua orang termasuk yang baik dan yang jahat. Bila terjadi musibah ini,semua kita kena minta ampun pada Allah. Lihat sahaja yang terjadi pada Aceh, pada awalnya bergolak dan macam-macam fitnah dan maksiat tapi bila Allah turunkan bala, semuanya kembali pada fitrah. Jangan sampai terjadi bala yang besar sekiranya kita masih degil dan ingkar pada perintahNYA. Hari ini kita dah tergagap-gagap dan tercungap-cugap untuk menjawap pertanyaan para wartawan. Bayangkan kalau di Mahsyar nanti bagimana kita nak menjawap pertanyaan demi pertanyaan yang dinafikan oleh tangan dan kaki serta seluruh anggota yang boleh berkata-kata.
        Ya Allah sesungguhnya hambamu ini lemah maka perkenankan doa-doa kami Ya Allah…

        Balas Komen Ini
        • mursyi March 14, 2014, 9:00 pm

          Saya setuju sangat dengan pandangan ni..

          Balas Komen Ini
        • Anonymous March 14, 2014, 11:51 pm

          Ye..krn dosa mnftnh lbh bsr dr mmbunuh..nauzubillah jgn smp bla yg lbh bsr dtg

          Balas Komen Ini
        • eiylamzaidi March 15, 2014, 3:39 pm

          Aamiin…

          Balas Komen Ini
        • razali kamari March 17, 2014, 2:47 pm

          terbaik setuju benar pandangan tuan!

          Balas Komen Ini
        • Anonymous March 18, 2014, 10:52 am

          Amin..Aminnn…Muasabah Diri & Insaf lah…

          Balas Komen Ini
      • Anonymous March 14, 2014, 10:35 pm

        Saya rsa,phak brkuasa hrus mnguatkuasakn undang2 untk kslatn dn kbaikn bg ngra@ngri kta smua. . .(jangkaan saja) sya rsa,klau org yg mlakukn kes trsbut akn mnrima hkuman yg sngt brat. . .

        Balas Komen Ini
      • Datu Nuar Berahi-m March 17, 2014, 6:14 pm

        tp skrg ni paper US & UK da pitnah i ni…
        camne nk saman paper US & UK ni…??
        i tkot la… kalu Utusan leh la i saman…
        i ni kan jaguh kampung je…

        Balas Komen Ini
      • Anonymous March 17, 2014, 7:52 pm

        ykul

        Balas Komen Ini
    • Anonymous March 13, 2014, 11:38 pm

      kalau jatuh laut….mesti ikan jous dah makan sume org….dengan kapal kapal sekali…..wat pe nak cari lagi .memang dah takdenye…..

      Balas Komen Ini
    • BN SEMBUNYIKAN MH370 March 14, 2014, 11:42 pm

      SAMAN kerajaan MALAYSIA..yahooo….aku SOKONG 200%…Malaysia nie kerjanya nak menipu jer…bagiatu jerlah hal sebenarnya…ini semua PROVOKASI mainan BN…dulu DSAI masuk penjera ESOK Suakn KOmenwel..sekarang DSAI masuk penjara..ESOK kapal terbang hilang…BN upah mereka..bagi duit nyorok dulu..nanti reda kes DSAI baru mereka boleh baik..inilah mainan syaitan BN..

      Balas Komen Ini
      • Sia March 15, 2014, 6:47 am

        last2 duit kami org Cina juga yang diaorang BN ambil. banyak susah oo. .

        Balas Komen Ini
      • jubor atuk ko March 15, 2014, 10:06 am

        komen yg bangang..dan bahlol….

        Balas Komen Ini
      • eiylamzaidi March 15, 2014, 3:40 pm

        Org tgh sedih dy bleh yahooo plak . -_-

        Balas Komen Ini
      • Datu Nuar Berahi-m Kiram March 17, 2014, 6:27 pm

        tp da tebongkar pilot tu org kite… org Pakatan Kencing Rakyat..
        i selaku Raja Putar Alam yg suke bebelit ni.. akhirnye tebelit tejerut sndri..
        camne nk lepas ni…

        aarggghhh… kite trskn slogan ni suma salah UMNO

        Balas Komen Ini
        • Anonymous March 19, 2014, 10:29 pm

          kau ni mst dh termakan taik umno kn??mst sedap kn,sbb tu kau jd bodoh mcm taik..amik ag ckit ni,bg lg sedap…hakkkkkktuiiiiiiiii…

          Balas Komen Ini
      • Datu Nuar Berahi-m Kiram March 18, 2014, 11:40 am

        alamak ai…!
        i da tekantoi dlm parlimen la.. ngaku kenal juruterbang MH370 tu (rujuk ‘harakahaktui daily TV)
        naseb bek neng jijah ‘pelakon air mata’ counter putar alam balik kata hubby die xknl juruterbang tu.. i lap u la jijah.. pndai kaber line.

        tp tekantoi lg.. ble instagram menantu i kuar pic i dukung ank die… dan menantu i tu ngaku n bdoa smga kapten flight tu slamat sbb kapten tu uncle die… alamak…! biras i tu…
        aduh xleh nk counter balik la menantu kapten tu uncle die.. siap ada pic lg..
        (jgn search instg. syah****h tau)

        cpt! sblm kna delete.. opsss..!! err… i means… harap2 takde la pic 2

        Balas Komen Ini
    • Senah March 14, 2014, 11:46 pm

      Salam Sayang,

      akak rasa kes kehilangan ini adalah angkara UMNO..maaf la sebab akak bodoh percayakan UMNO selama nie…UMNO Muda taubat gak k…sudah2 la sokong KERAJAAN YAHUDI nie..akak cabar korang…

      Balas Komen Ini
      • eiylamzaidi March 15, 2014, 3:42 pm

        Xyah nk tuduh suka-ii haty je . Cer tunjuk bukti . Klau dengar khabar angin toksah nak percaya . Kang x pasai-ii dapat dosa free .

        Balas Komen Ini
      • Anonymous March 15, 2014, 4:04 pm

        Eh kak senah bongok nya akak ni….

        Balas Komen Ini
      • nik aziz nik mamat March 16, 2014, 3:06 am

        jangn duk main rasa2 mek senah oii…kerna mulut badan binasa….kerna nila setitik abiss biru air 1 tempayan..klu dh tau sgt ngape msih x jumpa2 ..klu btul BN pya angkara bg tau lr kt mane pesawat 2..saya plk “RASA “lr ini angkara PKR sbab///….@8#* xpyh crita lr 1 mlysia dh tau ..klu nk ikut RASA ,tp syg RASA x blh di pakai. klu dkt kedai kopi boleh kot ,…2 pn org yg x tau baca @ pn B.U.T.A H.U.R.U.F & bodoh sombong…pk lr skit jgn main ikut RASA je…this is kota baru…

        Balas Komen Ini
      • Anonymous March 19, 2014, 10:15 pm

        Kau yg bodoh lagi bebal asyik nak menyalahkan Bn je bukak lah Mata hati kau yang buta tu

        Balas Komen Ini
      • kak senah sewel March 20, 2014, 4:36 am

        oit kak oit.. apersal ngan ko nie dulu ko nie aper christian ? penganut buddist ? mesti dah jilat punggong Anuar nih atau pun dah kangkang bagi sama dia .. tu la cakap tak bilang akal

        Balas Komen Ini
    • Senah March 15, 2014, 8:33 pm

      Salam Sayang

      Akak rasa ini hanya provokasi yang diadakan sendiri oleh PM tercinta kita Najib. Banyak benda tak logik…akak rasa Najib yang sembunyikan kapal MH370..kenapa tiba2 baru nak bagitahu yang kapal telah dirampas??? oh ya bila keluarga penumpang nak SAMAN tiba2 Najib bagi statement kapal kena rampas..cuba anda fikirkan??? pandai ko mainkan kitaorang..akak dah keluar UMNO….akak masuk PAS plak…terima aksih akak dah ISLAM semula..

      Balas Komen Ini
      • Anonymous March 16, 2014, 6:42 am

        ni ore kelate kato mulut cerdik ,otok kecik ….klu x tau pasal agama jgn nk buh kot dea senah wey…aku RASA senah perah nih!! x leh br1m bakali..pah mek nga ayoh mu nikoh nga tok iman umno 2 x soh lr nikoh. pah 2 branok ko mu plk ..pk sdri lr ..islam ada 73 golongan tp hya 1 glongn sja yg btul..mgikut sunnah rasulullah adlah salah 1 amalan yg d amalkn oleh golongan yg bnar amalankn

        Balas Komen Ini
        • day March 18, 2014, 10:18 am

          betul tu anonymous…sbelum ni x islam ke akak oii

          Balas Komen Ini
          • Anonymous March 19, 2014, 10:18 pm

            Kau ni sebab sewell n bila bontot anuar

            Balas Komen Ini
      • Anonymous March 19, 2014, 11:41 pm

        selama jadi ahli umno dulu akak tak islam ke?

        Balas Komen Ini
  • Anonymous March 13, 2014, 1:08 pm

    kita tgk jea la..allah tu maha kuasa mesti da hikmah nye

    Balas Komen Ini
    • Putri Inang March 13, 2014, 8:54 pm

      Harapan kita semua agar diberi petunjuk untuk
      menjejaki MH370..moga dipermudahkan..

      Balas Komen Ini
  • THOMAS THONG March 13, 2014, 2:15 pm

    Tumpukan SAR di situasi tersebut.

    Balas Komen Ini
    • Anonymous March 14, 2014, 3:40 pm

      boleh tanya, kalau memang benar kapal terbang itu adakah kotak hitam hangus sama?

      Balas Komen Ini
  • Anonymous March 13, 2014, 2:18 pm

    Masaalahnya kenapa baru sekarang dimaklumkan? Adakah pihak kerajaan Malaysia tidak terima maklumat tersebut ketika itu dan membuat siasatan lanjut?

    Balas Komen Ini
    • ab March 13, 2014, 3:00 pm

      ……….se lo ……..

      Balas Komen Ini
    • Princess March 13, 2014, 3:40 pm

      dont complain too much ok. what we need nw is ur n our pray. we need to stand together, n forget whatever conflict that we hve. suuport anyone who spnding their day n night to find the flight. may Allah bless u.

      Balas Komen Ini
      • putra March 13, 2014, 11:03 pm

        i proud of you princess

        Balas Komen Ini
      • AfiqxAizam_30 March 14, 2014, 5:24 pm

        And just imagine if the person in the plane was one of your family, what would you fell about it? So dont just tell your own opinion, think about others feeling. #Proud of you Princess! Nice comment!

        Balas Komen Ini
      • Anonymous March 17, 2014, 4:56 pm

        agreed! well said Princess..

        Balas Komen Ini
  • ab March 13, 2014, 4:14 pm

    brim

    Balas Komen Ini
  • Mak kau March 13, 2014, 8:18 pm

    Allahuakbar adik ayah aku dalam Mas tu .. Ya allah tlg slamatkan uncle aku .. Aminnnn ..

    Balas Komen Ini
    • fifi zu March 14, 2014, 12:45 pm

      seorg lg ngaku adik beradik.. sudah2 ler.. jadi betul2 nak bukak internet pun x nak

      Balas Komen Ini
  • Anonymous March 13, 2014, 8:52 pm

    aku harap semua penumpang MH370 dalam keadaan selamat dan sihat walafiat Amin…

    Balas Komen Ini
  • Jijah oiii March 13, 2014, 8:53 pm

    Punyalah Malaysia bertunggang tunggeng nak cari MH 370 boleh lagi yang di China kata lembap
    mmg tak tau berterima kasih tol derang ni …. kalau lembap pun US dan China = negara dia sendiri join SAR
    pun lembap juga ke

    Balas Komen Ini
    • aqiel March 14, 2014, 4:40 pm

      memang dasar china/cina, tak pernah puas dengan apa yang ada. kerjanya asyik nak saman je. kalau sedara dia kemalangan kereta atas jalanraya di negara ni pun nak saman kerajaan juga ke?

      Balas Komen Ini
      • Sia March 15, 2014, 6:58 am

        jgn ckp mcm itu ma. . .
        how about you if your family missing, with no news whatsoever, like that so sudden, caused by boarding the China aeroplane?
        (apa perasaan kamu kalau keluarga kamu hilang tanpa berita secara tiba-tiba disebabkan menumpang kapal terbang dari negara China?)

        Balas Komen Ini
      • Yun Seng March 15, 2014, 3:58 pm

        Jangan cakap itu macam. Tak bagus.
        Kalau kamu punya family kena itu macam, mesti kamu pun mau saman itu foreign country. Just feel how it would be to be in their situation. Fikirkanlah.

        Balas Komen Ini
  • Anonymous March 13, 2014, 9:50 pm

    diam

    Balas Komen Ini
  • PTD March 13, 2014, 9:58 pm

    semua pihak yang terbabit sebenarnya berada pada keadaan mental paling tertekan dan dicabar hebat pada ketika ini. anda yang gemar membuat komen pelik-pelik dan tidak bertanggungjawab ini memang mudah untuk mengejek, memprovokasi serta menghina semua pihak yang terlibat kerana anda belum lagi diuji dengan bencana mahupun ditimpa musibah sebegini.

    pihak yang terbabit dalam operasi baik di peringkat pelaksana mahupun peringkat atasan memang tak cukup tidur sekarang ni malah ada juga yang tidak tidur 24jam lamanya. ya, hanya orang yang kuat mental dan fizikal sahaja yang mampu bertahan dalam situasi genting sebegini. yang tukang komen merapu-rapu, yang suka mengejek yang suka menggunakan aplikasi atas talian untuk memberi kata-kata yang menyakitkan hati orang ni memang takkan tahu apa-apa selagi mereka tidak ditimpa musibah. mereka ini rasa hidup mereka aman sentosa sentiasa, lihat sahaja bagaimana mereka bergambar di laman sosial mereka, dengan gaya tergedik-gedik dengan mulut muncung seperti ungka dan sebagainya. lepas tu keluarkan status/komen/kenyataan yang menghina serta memperlekehkan usaha orang lain. suatu hari nanti apabila mereka sendiri ditimpa musibat yang maha hebat, ataupun paling tidak orang terdekat mereka, keluarga mereka mahupun orang yang mereka sayang terbabit dalam musibah, baru lah mereka tahu langit itu tinggi atau rendah.

    aku tabik kepada semua pihak yang terbabit terutamanya kepada pihak pelaksana yang sedang berada di atas air mahupun di atas udara. mereka ini menjalankan tugas dengan sehabis baik. situasi ini bukan lagi seperti mencari jarum di dalam jerami, tetapi sudah menjadi mencari jarum di dalam ladang kelapa sawit.

    kita jangan hairan dengan negara china yang menekan kerajaan kita malah mengeluarkan kenyataan yang memperlekehkan usaha yang sedang dibuat. memang sudah sifat bangsa mereka begitu. kita boleh lihat di negara kita sendiri yang mempunyai keturunan mereka bagaimana perilakunya. jadi jangan dihairankan sangat. kita buat ikut kemampuan dalam masa yang sama mengikut peralatan yang mampu kita miliki. sedangkan negara amerika syarikat yang menggunakan peralatan yang canggih pun masih tidak dapat menjumpai jawapan kepada masalah ini. yang banyak adalah spekulasi demi spekulasi. negara itu jumpa sesuatu di atas laut dan negara ini jumpa sesuatu di atas laut. apabila pasukan mencari dihantar ke lokasi tersebut, yang dilihat adalah “sampah laut” yang tidak ada kena mengena dengan pesawat. malah mayat yang dijumpai di sebelah barat sumatera juga bukanlah mayat dari penumpang pesawat sebaliknya mayat yang sudah lama mungkin dari nelayan.

    sudah-sudahlah tu menimbulkan suasana tegang dalam keadaan yang sudahpun tegang. kenyataan sinis, provokatif anda tidak membantu langsung dalam situasi sebegini. memang tiada siapa pun kenal anda dalam ni kerana anda adalah “anonymous” dan bebas menggunakan papan kekunci anda untuk menaip apa saja. anda cuma akan rasa seperti dihempap tiang apabila kejadian seperti ini menimpa diri anda mahupun orang yang terdekat dengan anda.

    gunalah otak sebelum menaip. jangan jadi wira papan kekunci yang tidak matang.

    Balas Komen Ini
    • anak malaysia March 13, 2014, 11:40 pm

      nasib baik lah kat malaysia ni masih ada juga orang seperti anda….tabik

      Balas Komen Ini
    • wieThink March 14, 2014, 9:07 am

      Usaha Tangga Kejayaan. Biar lah orang kata. Yang penting, kita yakin kepada kemampuan dan kecekalan orang-orang kita. Allah swt Maha Berkuasa atas sesuatu. Doa bagi kesejahteraan, keselamatan dunia dan akhirat untuk mereka.

      Balas Komen Ini
      • rina March 14, 2014, 9:51 am

        saya sedih dgn segala kritikan dan tekanan terhadap negara kita. sepatutnya di saat-saat genting macam ni, kita harus menyokong dan berdiri teguh di belakang para pemimpin kita. saya yakin diaorang tak goyang kaki sekarang ni. malaysia sedang menghadapi tekanan. kalau silap langkah, buruk padahnya. so plz, banyak2kan doa…

        Balas Komen Ini
    • JONGOS March 14, 2014, 9:42 am

      satu lagi komen bernas dari pihak tuan. mereka yg terlibat dengan operasi mencari tersebut berada dalam keadaan tahap mental paling mencabar, walhal komentar di dalam ni yang komen ikut sedap rasa pula berada dalam keadaan SAKIT MENTAL!

      Balas Komen Ini
      • Anonymous March 14, 2014, 2:46 pm

        Baru sikit nampak komen rakyat Malaysia yang ada sekolah…….l
        Yang komen tak tentu hala tu komen macam orang tak sekolah

        Balas Komen Ini
    • kimy March 14, 2014, 1:17 pm

      setuju sangat dengan pendapat anda

      Balas Komen Ini
    • Sapir March 15, 2014, 12:18 am

      PTD:assalamu’laikum, saudara..anda hebat dlm bicara dan pandai mendidik org lain,tapi anda sendiri tidak menyadari bahwa anda telah menghina kaum cina.ini lbh berisiko kpd perpaduan rakyt malaysia, jgn menilai bangsa dgn 1 individu sahaja.islam tidak mengajar kit untk membenci kaum lain.ada bebetapa jenis org kfir di dlm islam,dan tidak semua mereka harus dimusuhi.aku harap saudara melihat kitap aqidah ahlak.bgi mana islam mengajar kita tentang hubungn kita dgn orang bukan islam.

      Balas Komen Ini
    • Yun Seng March 15, 2014, 7:20 am

      Saya sokong hampir semua komen anda, tetapi satu jer,
      yang pasal Cina tu. Tak semua macam tu. Even saya pun tak pernah tahu ada sedara mara di China. So please. Kamu pun tak akan mengaku yang kamu berasal usul and ada sedara mara di Selatan Thai, Indonesia dan Sri Lanka, right?
      We’re all Malaysian, okay. That’s the updated, and recent facts. Tak dak main la fakta yang dah lapok.
      Mahu kamu digelar bangsa malas? Yang miskin, minta duit kerajaan saja pandai, tapi tak berusaha. Tentulah tak mahu, kan? Duit pun, cukai korporat dari orang-orang Cina yang banyak duit. Kamu tak pernah dicukai lebih tinggi dari kami, trust me. Sebab dah sistem macam tu, apa bole buat la, biased. Kami orang Cina banyak juga yang miskin, tapi kerajaan hanya pandang yang kaya-kaya saja dan buat kesimpulan yang anything on Chinese are all rich and no need for bantuan whatsoever. Isn’t that an obvious biased?
      Kamu pun pendatang juga, cuma datang lebih awal sikit ke tanah ini. Yang asal adalah ORANG ASLI. diaorang punya tanah, tapi tengoklah apa yang kamu bikin kat tanah diorang? Especially the elites among you. Kalau saya bising ini macam di tempat Malay, memang saya akan dimaki hamun, lebih baik saya buat bisnes and not wasting my time.
      #prayforMH370

      Balas Komen Ini
      • Tapir March 15, 2014, 1:50 pm

        xyah nk jd hero ler baiiii… mmg tuh fakta. chinese are s*ck! * = ikut nko ler nk buh i ker, u ker.
        di akhir zaman nnti yakjud & makjud akan kuar wat huru hara & rosakkn bumi. bngsa tuh brmata sepet & rupa pelik dgn pendek cm kerbau pendek. lu pikir ler sendri!
        aku sendrik dh ltih dgn ragam cina di m’sia nih. elok pi jer le sume cina2 nih. yg di china tuh pun sama jer elok mati & jgn lupa angkut skali cina @ m’sia nih bwk blik ke tnh besa tuh! puihhh!!

        Balas Komen Ini
        • Yun Seng March 15, 2014, 9:42 pm

          Tapir Tapir. Ish ish ish. .
          “mmg tuh fakta. chinese are s*ck! *”
          You mean, Melayu malas, itu fakta? Yang semua orang dari Barat dan Timur tahu yang Melayu itu suka menerima tapi malas berusaha, macam itu ka? Took things for granted? Macam itu?
          I thought you guys are better than this.

          Kalau tak dak orang Arab datang Islamkan moyang kamu, tak ada kamu bilang ini macam. Itupun sebab dia orang Arab on the way to China, untuk berdagang dan belajar ilmu, buku sejarah kata, saya masih ingat Form 6 dulu ada study. Setahu saya Islam tak dak ajar itu macam, bashing people.
          Maka bersyukurlah kamu diberi petunjuk.
          And be thankful that you meet me.

          Peace ok, we are fellow Malaysian.

          PS:
          Point saya dalam comment sebelum ini, statement racist sepatutnya tak perlu ada, dalam critical time macam ni. Itu saja.

          PPS:
          Baca ikut kronologi/urutan masa timestamp.
          Tak baik ikut emosi saja woo.

          Balas Komen Ini
          • Tapir March 15, 2014, 11:20 pm

            my suggestion, stop eating pig.. you are acting like pig right now.. there’s a reason why our religion forbid us to eat this kind of animal.. look what happened to you and your races nowadays..

            Balas Komen Ini
            • irfan89 March 16, 2014, 12:44 am

              Assalamualaikum, saudara.
              Tak elok cakap macam tu. Kita sama-sama manusia. Sama negara. Lebih elok panjatkan keampunan kepada Tuhan atas dosa-dosa kita yang lalu, bertaubatlah, serta bermohonlah keampunan kepadaNya dan semoga MH370 ditemui atas kehendakNya.

          • hamba Allah March 17, 2014, 5:46 pm

            Dari riwayat hadis’nabi isa turun ke bumi’akan hancurkan smua salib2 dan babi’barulah ada kedamaian didunia” jgnlah berbalah ”berdoalah ..

            Balas Komen Ini
        • Tapir Indon March 17, 2014, 8:21 am

          Ko nie memang rasist…Klu aku kate ko s**k marah tak..ISH ISH ISH…Bangsa Melayu dah takder adap rupanya..Ini lah yang dikatakan perosak kepada Budaya Melayu…Mengaku Bangsa Melayu tapi Satatement memalukan Bangsa Melayu…

          Balas Komen Ini
      • PTD March 15, 2014, 2:43 pm

        awak sendiri telah menjawab persoalan yang bermain dalam lubuk hati awak. “tidak semua”. baca balik apa yang saya nyatakan. adakah saya kata semua? adakah saya kata seluruh rakyat republik china? adakah saya kata semua bangsa cina di dunia tak kira mereka berada dia chinatown di amerika, di eropah, di afrika dan sebagainya. adakah? adakah saya kata keseluruhan bangsa cina di malaysia?

        begitu juga apabila saya katakan tentang bangsa melayu di malaysia yang itu dan ini, sebagai contoh melayu dalam portal berita ini yang suka buat komen merapu, tidak matang dan sewaktu dengannya. adakah saya kata semua melayu? saya sendiri melayu. adakah itu bermakna saya menghina bangsa saya sendiri?

        bacalah dengan tenang. jangan ikut emosi. saya kata orang cina yang bercakap melalut-lalut nak saman kerajaan malaysia, yang menyalak-nyalak inginkan maklumat segera, mendesak pihak berkuasa itu dan ini. itu yang saya maksudkan. bukannya KESELURUHAN BANGSA CINA. tapi tak taulah kalau memang keseluruhannya sebegini kerana anda yang tidak termasuk dalam kategori tragedi pesawat mh370 ni tak semena-mena melenting dan melantun?

        you have choices, choose the positive one or the negative side. suit yourself.

        Balas Komen Ini
        • Yun Seng March 15, 2014, 3:40 pm

          “kita jangan hairan dengan negara china yang menekan kerajaan kita malah mengeluarkan kenyataan yang memperlekehkan usaha yang sedang dibuat. memang sudah sifat bangsa mereka begitu. kita boleh lihat di negara kita sendiri yang mempunyai keturunan mereka bagaimana perilakunya. jadi jangan dihairankan sangat.”
          Quoted from your past comment. Tak dak ubah2. 4th Paragraph, Line 3.

          Tak ada pun kamu kata sebahagian? Banyak kali saya baca woo.
          Nampak sangat kamu ni suka membelit-belit macam itu ular cobra. Kata saja lah orang negara China, tak perlu mention racist statement like that and mention “memang sudah sifat bangsa mereka begitu. kita boleh lihat di negara kita sendiri yang mempunyai keturunan mereka bagaimana perilakunya.” Saya pun ada belajar itu BM, and that can be comprehended as “the whole of the race which also have descendants in Malaysia”. Tak ada pun kamu cakap, sebahagian??

          Kalau kamu punya family is missing like that, on foreign land without any news whatsoever, memang saya percaya kamu pun bising macam itu. Kamu sebenarnya yang emosional. Even Sapir also support my point and I bet he’s Malay himself. And tak perlu being racist to your own countrymen, ok. Kata saja dari negara China.

          Quoted again from you, last 2 lines;
          “gunalah otak sebelum menaip. jangan jadi wira papan kekunci yang tidak matang.”

          Balas Komen Ini
          • JONGOS March 15, 2014, 5:49 pm

            another emotional keyboard warrior detected. sekarang ni memang aku bersetuju sangat bila orang kata CINA NI NTAH APA-APA. lihat saja dalam ni, kecoh tak habis2. di dunia luar bising macam anjing nak itu nak ini, dalam dunia internet pun saja jer, bising! mati lagi baik le!

            Balas Komen Ini
          • PTD March 15, 2014, 5:59 pm

            tak habis-habis lagi cina ni. suka hati kau la nak baca ikut gaya apa sekalipun. lagipun, ini internet. kau tak tahu siapa aku & vice versa. jadi jangan terlalu emosional sangat sampai nak menangis meraung-raung atau demand itu ini sangat sebagaimana yang dibuat oleh keluarga mangsa cina dalam pesawat tu & kebanyakan (DIULANG: kebanyakan) cina di tanah melayu ni yang suka tuntut itu ini macam tanah ni asalnya nama TANAH CINA. jadilah suatu bangsa yang cool yang kononnya kaya raya & banyak bayar cukai & yang ingin terus tinggal di sini. jangan jadi bangsa yang asalnya pendatang tapi tak sedar asal usul.

            lu nak apa lagi? lu nak permohonan maaf sebagaimana bangsa lu yang suka buat onar, bagi kenyataan kurang ajar dalam internet dan apabila didesak minta maaf, dia pun minta maaf dan semua pihak melupakan saja seperti namawee? baiklah: MAAF!

            ok, pergi kesat air mata tu dan jangan lupa lap sekali air mata yang jatuh atas papan kekunci tu. kalau masih tak puas hati lagi & nak membebel lagi gigit saja papan kekunci & tetikus tu.

            rasanya tak salah kalau aku kata: inilah dia TIPIKAL CINA.

            Balas Komen Ini
            • Yun Seng March 15, 2014, 7:24 pm

              To PTD:
              lol emosional larr kamu ni. Rilek brader, brader rilek. (quoted from some Malay song)

              “lagipun, ini internet. kau tak tahu siapa aku & vice versa.”
              Samalah kita. lol

              Anyway, kamu ni, menembak diri sendiri dengan kenyataan “jangan jadi bangsa yang asalnya pendatang tapi tak sedar asal usul.” Tsk tsk tsk. Kesian-kesian.
              At least saya tidak berbelit-belit perkataan macam kamu.

              “jadi jangan terlalu emosional sangat sampai nak menangis meraung-raung atau demand itu ini sangat sebagaimana yang dibuat oleh keluarga mangsa cina dalam pesawat tu”.
              Tak baik cakap itu macam, kasi kesian la kat keluarga yang missing their relatives on MH370. Kamu tidak percaya itu Qadak Qadar ka? Kamu kena sendiri nanti.

              ok, pergi kesat air mata tu dan jangan lupa lap sekali air mata yang jatuh atas papan kekunci tu. kalau masih tak puas hati lagi & nak membebel lagi gigit saja papan kekunci & tetikus tu.
              Saya tak pandai buat ini macam. Demo la dulu, PTD.

              “rasanya tak salah kalau aku kata: inilah dia TIPIKAL CINA.”
              Aiyaa, cakap tak serupa bikin la kamu ni. . . Sini bikin lain: “awak sendiri telah menjawab persoalan yang bermain dalam lubuk hati awak. “tidak semua”. baca balik apa yang saya nyatakan. adakah saya kata semua? adakah saya kata seluruh rakyat republik china? adakah saya kata semua bangsa cina di dunia tak kira mereka berada dia chinatown di amerika, di eropah, di afrika dan sebagainya. adakah? adakah saya kata keseluruhan bangsa cina di malaysia?”.
              Bikin malu Melayu saja. Ok la, maafmu diterima. Tapi macam tak ikhlas jer.

              To JONGOS:
              Tak cakap pun dengan awak. Syok sendiri ini orang.

            • Anonymous March 15, 2014, 8:24 pm

              dulikkan cina tiu yun seng tuh, ptd. org sakit jiwa nak wat provokasi & nk provok nko jer supaya nko mlatah dgn statement dier. dlm dok kt org len racist, dia sendrik dok racist dgn quote mmcm psl melayu. just ignore him or her and it will leave by itself.

          • Anonymous March 15, 2014, 6:28 pm

            huhuhu mmg drama queen ler nko. kecoooo tuh psl ler our religion prevent people to eat pig to prevent us to become like you. skit2 nk nangis, nk demand, nk huru hara. soooo drama queen!

            Balas Komen Ini
            • Yun Seng March 15, 2014, 10:00 pm

              To Anon1:
              Anonymous March 15, 2014, 8:24 pm
              dulikkan cina tiu yun seng tuh, ptd. org sakit jiwa nak wat provokasi & nk provok nko jer supaya nko mlatah dgn statement dier. dlm dok kt org len racist, dia sendrik dok racist dgn quote mmcm psl melayu. just ignore him or her and it will leave by itself.

              “dia sendrik dok racist dgn quote mmcm psl melayu.”
              Please la okay. Those quotes came from the person himself. First time posting comment on the internet or what? Noob. No provocation intended, just simply point out the truth.

              To Anon2:
              Anonymous March 15, 2014, 6:28 pm
              huhuhu mmg drama queen ler nko. kecoooo tuh psl ler our religion prevent people to eat pig to prevent us to become like you. skit2 nk nangis, nk demand, nk huru hara. soooo drama queen!

              Apa? Apa kamu bilang? Tak perlu la itu punya publisiti. Jual di Lelong/Mudah pun tak laku ma. Yang banyak Melayu beli arak tu, tak haram ke?

          • Anonymous March 15, 2014, 7:51 pm

            Betul kenyataan kamu aku sokong kita semua rakyat Malaysia tidak kira bangsa dan agama.

            Balas Komen Ini
          • Back up March 17, 2014, 7:49 am

            Yun Seng…Apa pun u jgn terasa dgn PTD..Sebab itu PTD n Jongos diorang bagi komen pandai tapi nak jagi hati orang tak pandai ma…Diorang nama saje Melayu tapi Adab pun tak ada…Kepada korang klu dh rase macam tak kena ayat tu minta maaf je lah.Jgn duk tembak Si Yun Seng nie..Mengaku umat Nabi Muhammad tapi bila time buat salah n bagi statement yg menghantam tak mau minta maaf o mengaku kesalahan..Dalam hal nie bukan sahaja Melayu tetapi ada gak krew kpl terbang berbangsa Cina…So sepatutnya kita sama sama kongsi penderitaan nie.Mungkin (PTD) duk cite kerajaan Cina tetapi Yun Seng nie seorang CIna..Klu die tak maaf kan lu brader lu hutang dosa dgn dia…Bukan nak sebelahi sesiapa komen tu biarlah BERPADA – PADA.

            Balas Komen Ini
            • back down March 17, 2014, 12:31 pm

              nih mst beguru dgn ust nga kor ming nih ekk?? bila ms muslim leh ader hutang dosa dgn non muslim??? non muslim yg mati xsempat islam tmptnye di neraka, xde sapa nak tuntut & dia pun xleh tuntut ape di mahsyar.

              pi msk skolah balik! shuh! shuh!

            • Buduh nya back Down March 17, 2014, 3:59 pm

              Zaman Rasul Allah, Muslim o non Muslim dilayan sama adil sama rata. Mereka juga dilayan dgn baik dan diberi kebebasan..sIAPA KATA KLU KO MENYAKITI NON MUSLIM TAK BERDOSA…Non muslim tu pun ciptaan Allah S.W.T. Allah itu Ar-Rahman Maha Penyayang so klu ko dh tak syg kat makhluk dia kira teruk lah perangai ko nie..Tu jer tak payah susah duk piki hutang tak hutang..Menyakiti org dikira berdosalah..

      • sondol March 16, 2014, 7:16 pm

        Haha.., Yun Seng perasan macam bagus mengatakan bangsa mereka yang banyak bayar cukai sedangkan bangsa Cinalah paling kuat menipu dalam membayar cukai …!!!!…kebanyakan perniagaan mereka mengunakan pembelian dan pembayaran melalui akaun luar negara untuk mengelak dari dikenakan cukai sebab itulah negara ini terkenal dengan akaun pengubahan wang haram.!!!..kebanyakannya dibuat oleh mereka ini…kalau tak mahu bayar cukai tak perlu berniaga dan tinggal dinegara inilah Yun Seng…pergilah berambus kemana negara yang tak perlu bayar cukai yang disukai tidak ada sesiapa yang akan meraung kerana engko tu..!!., segala kemudahan yang disediakan dan peluang perniagaan yang dibuat oleh Melayu serta digunakan oleh peniaga Cina tu elok jagan digunakanlah kalau tak mahu bayar cukai..!!…cina pendatang keturunan pengkhianat yang menjual candu dinegara china yang merempat melarikan diri dari negara kenegara ini kemudian mengataka Melayu pendatang ,,.haha..inilah otak komunis yang tak sedar diri tapi perasan bagus..!!!..!!!

        Balas Komen Ini
        • Sondol macam Badak Sumbu March 17, 2014, 7:56 am

          Ko jgn duk ikut suka hati menyondol tanpa minta izin..Klu pun Si Yun Seng nie buat benda haram n guna segala perkhidmatan yg org Melayu sediakan, kenapa bukan ko jer yang duk ganti tempat dia sebagai manusia yg mengaku Melayu..Nie klu Yun Seng nie Doktor yang pernah membantu ko n Fmly ko dlm kesusahan / Sakit…Mamos menyesal tak sudah..Dlm hal nie jgn duk salahkan org n mengata org bukan bukan klu dia ppendatang haram sekalipun bukan makan hasil dari ko sendiri..Bagi aku Bangsa Cina mampu berdikari..Khususnya bangsa Cina yang menjalankan Pekerjaan yang HALAL shj…Klu ko mengaku Melayu tetapi Adab pun tak ada….Malu lah cikit..Jgn duk main sondol jer..

          Balas Komen Ini
    • Anonymous March 15, 2014, 8:01 pm

      Awak ni nak cuba guna reverse psychology kah apa berpolitik dan politikan isu sensitif ni kawan. Jangan-jangan kamu juga yang cakap tak baik dan sekarang nak jadi hero.

      Balas Komen Ini
      • Yun Seng March 15, 2014, 9:14 pm

        Sudah terang lagi bersuluh,
        baca lah ikut kronologi sebelum menuduh.
        That’s why there’s a time-stamp on every comment. Kalau kamu tidak tahu la. Noob.

        Balas Komen Ini
        • ustaz ibrahim ali March 17, 2014, 11:51 pm

          hanya petikan ucapan dan kata2 dato ibrahim ali sahaja mampu legakan masyarakat dan eratkan perpaduan. hidup melayu.

          Balas Komen Ini
      • moron anonymous March 20, 2014, 4:33 am

        anonymous .. if nak compare bahasa melayu kau dengan yung seng kau memang FAILED ! lmao buat malu jer ah .. Yung seng guna facts kut hentam kau .. tu la masa kecik2 dulu mak suruh pi skolah pi merempet hahaha..

        Balas Komen Ini
  • rusleh jumran March 13, 2014, 11:36 pm

    Ya ALLAH selamatkan lah mereka(mh370)

    Balas Komen Ini
  • idrus bin mohamad March 14, 2014, 2:05 am

    jelas sudah kepala otak manusia yg ngaku pandai serta teknologi rada yg canggih masa kini tak dapat cari mh370 dah lebih 5 hari. Ada ilmu tersirat yg Allah nak ajar manusia yg ego. sombong, lalai mengingatinya agar kembali menyerah serta tunduk tawakal kepadaNYA. Salah satu rukun Iman yakin kpd perkara GHAIB. teringat aku kisah Nabi Sulaiman Mencabar sesiapa yg boleh membawa Istana Balkhis Yg beratus Km letak letak dihalaman IStana Sulaiman. Berkata, Jin Afrid, Aku boleh membawa istana Balkis belum sempat Tuanku bangun dari kerusi. Rupa-rupanya Ada insan yg lebih hebat dari jin, telah berkata, InsyaAllah, Hamba boleh mengangkat istana Balkis hanya dengan sekelip mata Tuanku, Istana Balkis akan berada didepan Istana Tuanku. kata telah dikota oleh insan tadi. Rupanya ada insan yg lebih hebat dari jin dgn izin Allah. Tiada teknologi yg boleh bawa istana seperti dlm kisang tadi. teknologi hanya boleh bawa gambar live je dlm sekelip mata. Di Malaysia pun Masih Ada Hamba Allah YG setaraf hamba Allah Di Zaman Nabi Sulaiman. Tapi org sekarang lebih percaya teknologi drp kuasa GHaib spt dlm kisah Nabi Sulaiman. Justeru Terlalu banyak hikmah tersirat disebalik kisah kehilangan MH370 jika nak dihuraikan dari sudut Agama bagi hamba yg mau berfikir bersumberkan Al Quran & al Hadith.

    Balas Komen Ini
  • ayam March 14, 2014, 5:57 am

    di sini kita mesti sedar,,manusia ada kelemahan,beberapa hebat nya teknoligi,,tapi ALLAH maha kuasa,tiada siapa dapat halang jika ini tentuan nya..pada keluarga terlibat,,berbanyak sabar,,jika dapat dengan tenang menerima tentuan ini,,redah,sabar dan banyak terima atas nikmat nya. teramat sedih dan runcing jika di fikirkan keadaan ini.sabar la,,sekurang nya,,dapat di temui mayat tersebut,,dan dapat di kebumikan dengan baik.aminnm

    Balas Komen Ini
  • Pray for MH370 March 14, 2014, 8:08 am

    sya terbaca satu kenyataan CNN berbunyi begini “Kerajaan Malaysia bukan saja tdk menjumpai petunjuk dimana kapal MH370 berada, mereka juga TIDAK TAHUN MAHU CARI DIMANA”…berdesing telinga klu kita dengar depan2…..apa2 pun situasi sekarang teruskan berdoa dan kpd petugas SAR…jgn putus asa doa kami seluruh dunia khususnya rakyat Malaysia sentiasa mengiringi tugas mulia yang anda lakukan..
    Pray for MH370

    Balas Komen Ini
  • Anonymous March 14, 2014, 8:11 am

    Msia failing credibility test as flight confusion,misinformation san disarray depeen

    Balas Komen Ini
  • anak jati malaysia March 14, 2014, 8:27 am

    PTD…terbaekkkkkkkkkkkkk

    Balas Komen Ini
  • azman zukhi March 14, 2014, 10:42 am

    Aku malu dgn org yg memperlekeh negara sendri..cadangan sye suruh org tu pergi cari sendiri lepas tu baru boleh buat kenyataan..terima kasih PTD sebb menyedarkan saya

    Balas Komen Ini
    • min March 14, 2014, 4:20 pm

      btul azman, sy sokong pendapat PTD tu. manusia ni pandai cakap je..tetapi membantu tidak. komen mengarut sana sini.tahu nampk kelemahan manusia lain je..cuba kita soh diorg ni turun padang belum tentu diaorg ni semua dpt selesaikan mslh..kita kena bersatu hati menolong mereka semua dan memahami kepayahan mereka ni.Mencari pesawat yg hilang di udara bukan kerja yang mudah bukan mcm kemalangan di darat yg blh selesaikan dalam sehari..kita perlu la pikir matang serta logik. jangan la nk tunjuk tiada kercerdikan bila berbicara.

      Balas Komen Ini
    • khairul March 14, 2014, 7:10 pm

      klu ler ptd2 kt pjbt aku ade attitude cenggini & ckp ade fakta, mmg aku tabik spring sama derang. malang nyer ptd2 kat opis aku sume syok sendiri & blagak gile cm pndai tp zero.

      tp ptd dlm nih mmg class nyer statement. org camnih yg layak jd ksu/kppa/ksn. bkn spt yg ade skang nih yg ckp merapu2 cm zabidi & ali hamsa tuh!

      Balas Komen Ini
  • Anonymous March 14, 2014, 10:53 am

    Pemimpin harus muhasabah diri. Hentikan fitnah. Hentikan rasuah. Panggil semua pemimpin termasuk pemimpin pembangkang. Sembahyang taubat dan hajat berjemaah bersama sama. Panggil sekali mufti dan ulama. Buat di mana yang sesuai. Aku yakin tuhan akan jumpakan. Masalahnya nak ke ds najib buat cam tu.

    Balas Komen Ini
    • pak kadir March 14, 2014, 11:50 am

      to Anonymous March 14, 2014, 10:53 am

      Pandailah kau bercakap, belum tentu amal ibadat ko tu diterima, entah-entah sembahyang kau dan semua amal kau tu pergi kepada Dato’Najib…jadilah kau seorang yang muflis pahala.

      Balas Komen Ini
    • JONGOS March 14, 2014, 2:23 pm

      seko lagi munafik dikesan. dia rasa orang lain dosanya perlu buat solat taubat banyak2 walhal dia sendiri takmau cermin diri. pathetic!

      Balas Komen Ini
    • Anonymous March 14, 2014, 2:49 pm

      Hebat juga …..boleh nasihat orang macam tu……tapi kalau setakat seru dalam ruang ni tak standard la

      Balas Komen Ini
    • Anonymous March 14, 2014, 2:58 pm

      Dah kena balun, jawab la kalau hebat sangat,,!,,,,,

      Balas Komen Ini
    • Anonymous March 14, 2014, 3:00 pm

      Pak pandir dan jongos!!
      Ha padam muka dia,
      Cakap dia tu macam pandai sangat….
      Mesti pernah kena tu

      Balas Komen Ini
      • Anonymous March 14, 2014, 3:53 pm

        Peliknya kamu ni . Aku ajak panggil sembahyang sunat taubat dan sembahyang hajat pun naik angin. Kau orang ni pernah sembahyang sunat taubat dan hajat ke tak pernah. Ke asyik buat fitnah liwat je.

        Balas Komen Ini
    • aqiel March 14, 2014, 4:44 pm

      sepatutnya kau tanya pemimpin Pas dan PKR tu nak ke join kerajaan solat hajat? setau aku pemimpin Pas dan PKR ni kerjanya pilihanraya je, pastu bila kalah kata x adil.

      Balas Komen Ini
      • Anonymous March 14, 2014, 5:57 pm

        Pm boleh jemput solat bersama sama tapi budaya fitnah liwat tu mesti dibetulkan dulu. Laknatullah saiful semalam mengadu kena liwat. Hari ni tersengih sengih hidangkan air pada ds anwar. Mula mula tak mengaku jumpa ds najib . Bila gambar keluar kata mohon biasiswa. Bila org tau fail universiti kata kena liwat. Berbelit belit. Itu pun hakim terima sebagai ada bukti liwat

        Lepas tu buat video mengaku depan kaabah. Tapi tiba tiba badan dia jadi tinggi 1-2 kaki dari org lain. Bodoh .

        Patut le bala datang. Termasuk mh 370. Sekarang ni jerebu plak. Umno celaka buat lagi fitnah. Zalimi orang.

        S khabar star smalam britau dlm parlimen ds rosmah rosmah pegi forum d qatar belanja k terbang sampai rm 349 000 lebih. Ini apa hal ni. Memang celaka.

        Balas Komen Ini
        • Anonymous March 14, 2014, 9:41 pm

          betul tu… kutuk-kutuk Amerika yahudi Anwar Yahudi tapi minta tolong Amerika juga. Aku harap negara ini tidak kena laknat kerana memfitnah dan menzalimi sesama manusia.

          Balas Komen Ini
          • Anonymous March 15, 2014, 6:46 am

            Pencacai umno brri hujah dan fakta ya atas hujah saya fasal saiful laknatullah dan rosmah kaki joli kat atas tu. Saya beri kamu masa satu hari. Jawapan dalam bentuk kutukan tanpa fakta dianggao kamu sebagai orang bodoh.

            Balas Komen Ini
            • Anonymous March 16, 2014, 10:35 am

              Akhirnya pencacai cam aqiel, jongos, pak pandir dan lain lain anonymous tak mau balas hujah dan fakta saya. Takpela saya sedia bila bila masa kamu nak hantar hujah kamu. Ingat ya jangan menyokong pemimpin zalim.

  • kimi March 14, 2014, 1:23 pm

    Semua masyarakat dunia, doakanlah supaya MH 307 selamat dijumpai, possibly tomorrow the same time its departure from KLIA – 12.30 am. Semoga MH 307 akan sampai ke Malaysia pada pagi sabtu yang sama ianya hilang. Biar jadi misteri tapi semua penumpang selamat . Saya yakin ini akan terjadi.

    Balas Komen Ini
  • faizal icag March 14, 2014, 1:46 pm

    Adalah lebih baik kita semua belajar bersyukur dengan sebenar benar nya dari membuat spekulasi dan menuding jari kepada org lain kerana kita hanya akan mengeruhkan lagi keadaan . Doa semua amatlah diperlukan disaat ini .
    Hentikanlah pandangan negatif !
    Muhasabah diri !
    Doa !!!
    Semoga ALLAH sentiasa mengasihani dan memberkati kita semua !
    Insyaallah . Amin.

    Balas Komen Ini
  • tabah March 14, 2014, 4:13 pm

    Kadang kadang terfikir juga semua kita sibuk mencari dan banyak negara berkumpul dinegara kita dalam usaha mencari ,nanti ada pula musuh negara yg ambil kesempatan atau menjadikan alasan kita tak mampu mencari dan negara lar datang mengambil alih dengan alasan kita tidak mampu dan capai standard…mana tahu apabila didesak desak keselamatan negara pula terancam.Bukan sahaja negara rugi kita sebagai rakyat tidak kira parti politik menjadi mangsa..minta dijauhkan

    Balas Komen Ini
  • manusia biasa March 14, 2014, 4:18 pm

    kita tak boleh salahkan MAS dan kerajaan Malaysia
    benda ni terjadi di luar jangkaan manusia , tuhan saja yang tahu apa jadi pada diorang, krew yang terlibat hanya memberi kemudahan kepada anda tetapi yang menentukan nya hanya tuhan saja ,jadi disini kita tak boleh salah kan orang lain ,sebab hal ni terjadi diluar kerja mereka…tetapi yang penting bantuan cuba sedaya upaya mencari mereka2 yang hilang ,jadi kita disini jgnlah tahu duduk dan komen apa2 sedangkan yang berusaha sahaja tahu bagaimanan resahnya hati terkenangkan mereka yg hilang dan rungutan ahli keluarga yang asyik menyalahkan org lain ……disbbkan itu situasi begini hanya perlu sabar dan ikhtiar ….banyak usaha masyarakat yg membantu kerja2 pencarian oleh itu banyak2 berdoa kerana semua yg terjadi ada hikmah nya ….

    Balas Komen Ini
  • Anonymous March 14, 2014, 4:25 pm

    hahahaha

    Balas Komen Ini
  • zee March 14, 2014, 4:47 pm

    Setiap kejadian dgn izin ALLAH maka jadi la ia,.. saudara atau kenalan xde dlm mh370.. tp sakitnye sy rasa smpy terbawa2!!! ape tah lagi keluarga mereka.. jadi panjatkan doa mohon pertolongan agar semua yg di hajati di tunaikan..

    Balas Komen Ini
  • jamal March 14, 2014, 7:06 pm

    derang nih igt cari kt laut tuh cam derang dok tgk google earth tuh jer, nmpk kecik & leh terjah sume kwsn dgn skadar klik guna mouse jer. nih ler mslh generasi skang nih yg ckp xguna otak! igt maen flight simulator ke per nih?

    Balas Komen Ini
  • Tasha March 15, 2014, 12:24 am

    ini bala kecil Allah turunkan bagi umatNya.kita lupa darimana kita dtg.Bila sesuatu musibah itu dtg,tandaNya Allah bgi peluang utk kita bertaubat dan berubah.Allah sebaik2 perancang.

    Balas Komen Ini
  • Sapir March 15, 2014, 12:25 am

    PTD:assalamu’laikum, saudara..anda hebat dlm bicara dan pandai mendidik org lain,tapi anda sendiri tidak menyadari bahwa anda telah menghina kaum cina.ini lbh berisiko kpd perpaduan rakyt malaysia, jgn menilai bangsa dgn 1 individu sahaja.islam tidak mengajar kit untk membenci kaum lain.ada bebetapa jenis org kfir di dlm islam,dan tidak semua mereka harus dimusuhi.aku harap saudara melihat kitap aqidah ahlak.bgi mana islam mengajar kita tentang hubungn kita dgn orang bukan islam.

    Balas Komen Ini
  • Anonymous March 15, 2014, 12:30 am

    Ya Allah senangkan usaha pencarian MH 370 doa ku pada mu yaa Allah

    Balas Komen Ini
  • miss A March 15, 2014, 12:31 am

    Yg bnyk sgt komen neg, fitnah sana sini, pndgan ikot nafsu, ko sndri trun cr mh370. Jngn th nk salah sana sini. Owg len bsengkang mate pike, yg ko lak ckp time tido. Br tido bkak tenet, caci maki owg knon x buat keje mncr.

    Balas Komen Ini
  • Ali March 15, 2014, 12:33 am

    Ya Allah senangkan usaha pencarian MH 370 doa ku pada mu yaa Allah

    Balas Komen Ini
  • hahaha... March 15, 2014, 1:17 am

    aku lg suka baca komen dari baca berita…sakit perut aku gelak….kemarin sakit perut dah gelak tgk bomoh vip..hahaha….oh malaysiaku….

    Balas Komen Ini
  • arisha March 15, 2014, 1:53 am

    semlm aku mimpi mh370 selamat pulang bersama anak kapal & penumpang.Rupanya mh370 kena tawan kat org arab.sedih sgt smpai terbawa dlm mimpi..

    Balas Komen Ini
  • mimi March 15, 2014, 3:15 am

    Assalamualaikum & slmt sejahtera..

    bencana yg Allah turunkn di Malaysia,kehilangan MH370,jerebu & kekeringan air berpunca dr keslhan kerajaan?? pastikh anda Allah menurunkn bencana di negara kita krn kesalahn mereka,tdk kh kite mcermin diri kita? kesalahan apa yg kite lakukan di muka bumi ini? dosa apa yg telh kite lakukan slame kite hdp ini?? sedarkh anda apabila anda berkata bencana ini kerana org lain?? bermuhasabah diri,rendahkn diri anda,fikirkan lah sejenak apa dosa yg pernh kita lakukan pd Nya sehingga negara kite diuji begini..ini bukn salh sesiapa,bila Allah mengatakn perkara ini akn terjadi,ia akn terjadi..

    hikmahnya dgn segala bencana yg berlaku,kite telah bersatu tanpa kita sedar..kita telh melakukn solt hajat meminta hujan juga solat hajat beramai – ramai meminta petunjuk di mana MH370..solat hajat dibuat setiap hari,setiap umat Islam telah diajak hadir,sesiapa sahaja boleh pergi,x perlu nk mengajak secara peribadi krn kite nk berjumpa Allah,nak memohon doa pd Nya..sdgkn umat berbangsa lain juga bersatu berdoa dgn cara mereka..

    x perlu menyalahkn sesiapa,tiada siapa mahu berada dlm keadaan skrg,siapa yg sanggup kehilangan ahli keluarga,menunggu berita berhari-hari,berita yg mereka x pasti..anda katakan ini hanya lakonan & bayaran duit,suruh mereka menyorok?? x terfikirkh anda,jika ini berlaku kpd anda??

    hampir satu dunia menolg Malaysia,boleh anda katakn ini hanya agenda?? fikirlh,knp kite perlu menyushkn negara lain,misi mencari ini bukn mudh,ambil masa berminggu-minggu,stiap aset dikerah hebat..pesawat hilg di lautan yg luas,bukan dlm shopping kompleks..

    fikirlh dulu sebelum berkata-kata,byk hati yg terluka mbaca,kemungkinan ada ahli keluarga penumpg MH370 mbaca..doakn MH370 dijumpai,x kisah dgn cara apa @ apa jua keadaan,doalah agr Allah memberi kita petunjuk agr MH370 dijumpai secept yg mungkin..

    saya bukn pnyokong sesiapa tp saya memikirkn perasaan mereka,xdpt bayangkn lau terjadi pd ahli keluarga saya..Allah Maha Besar,Allah Yang Satu..

    #doauntukMH370
    Assalamualaikum..

    Balas Komen Ini
    • ynn March 15, 2014, 3:32 pm

      Says suka komen INI…jangan menunding jari bala turun umno yang slab..muhaasabah diri

      Balas Komen Ini
    • ynn March 15, 2014, 3:32 pm

      Says suka komen INI…jangan menunding jari bala turun umno yang salah…..muhaasabah diri

      Balas Komen Ini
    • Anonymous March 16, 2014, 10:39 am

      ustaz n ustazah ‘netizen’ mmg akan slhkan k’jaan nyer. psl derang dh dilatih oleh tuk guru depa utk slhkn org len klu ade bala trun.

      Balas Komen Ini
  • SylviaBunga March 15, 2014, 6:51 am

    Kesimpulan kepada segala kacau-bilau, ketakjelasan/kepalsuan maklumat dan haru-biru yang berlaku. http://fc00.deviantart.net/fs71/f/2014/073/8/b/hetalia___sar_teams_for_mh370_by_semantot-d7a4dtl.jpg

    Anyway, semoga Tuhan menyelamatkan semua yang hilang. . . Amin.

    Balas Komen Ini
  • Anonymous March 15, 2014, 9:19 am

    MH 370 search. Press conference or text reading conference,asked an international journalist.
    What we want are questions answered precisely and accurately.

    Balas Komen Ini
  • IlluminatiBuster March 15, 2014, 5:52 pm

    Ya Allah, kami hamba yang hina ini ingin bermohon kepadaMu, Tuhan Alam Semesta. Sesungguhnya kami banyak melakukan maksiat dan sangat berdosa kepadaMu. Kami tidak terdaya untuk memikul dosa tersebut, wahai Tuhanku. Oleh itu, ampunkanlah segala dosa-dosa kami dan terimalah taubat kami ini, serta insan-insan yang berada di dalam MH370. Engkaulah Tuhan yang Maha Pengampun dan Penerima Taubat. Dan Engkau tunjukkanlah petunjukMu kepada kami dalang yang telah menganiaya negara kami. Dan bantulah kami yang telah dianiaya ini agar mampu menegakkan yang hak dan menentang kebatilan. Lindungilah kami dari segala bala yang zahir mahupun batin.
    Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Memberi Petunjuk dan Engkaulah sebaik-baik perancang terhadap makhluk-makhlukMu.
    Amin Ya Rabbal A’lamin.

    Balas Komen Ini
  • Anonymous March 15, 2014, 6:42 pm

    Pencarian dan pengesahan oleh Pegawai Kanan US bahawa MH 370 teruskan penerbangan selama 5 jam selepas Last contact dengan ATC adalah tepat dan sahih.
    Walaupun Kerajaan Msia menafikannya

    Balas Komen Ini
  • Shredd8 March 15, 2014, 7:53 pm

    Aku sudah menjangkakan pesawat MH370 ini telah dihijack dgn JAYANYA. Suspek dlm perkiraan aku ialah pilot MUNGKIN terlibat, namun kita harus memikirkan apakah M.O. atau motif mereka berbuat begitu? Jika pilot yg bertanggungjwb, maka sudah pastilah dari KLIA lagi mereka akan terus ke destinasi rendezvous yg dirancang oleh mereka, tetapi tidak, mereka mengikut laluan penerbangan yg sepatutnya ke Beijing sebelum berpatah balik ke arah barat di Laut Cina Selatan. Sebenar jika difikir balik jika pilot yg menjadi culprit sebenar, apakah tujuannya? Adakah ada konspirasi dari dalam Kerajaan Malaysia? Adakah ia sebagai divert attention kepada situasi politik Malaysia kini?
    Suspek kedua yg aku anggap yg paling kredibel dan mempunyai M.O. yg paling kuat adalah Zionist Mossad dan pentadbiran Amerika kerana merekalah satu2nya suspek di atas planet ini yg berkebolehan merampas segala jenis pesawat boeing di dunia. Sama seperti 9/11, mereka mengupah agen zionist Mossad berani mati untuk merampas pesawat ini yg menggunakan passport palsu. Ya, dua warga Iran yg menggunakan passport palsu itulah agen zionist Mossad. Tetapi keterlibatan mereka sebagai terrorist segera dinafikan oleh pentadbiran Amerika. Nampak permainan mereka skrg? Tujuan mereka juga adalah divert attention daripada kemelut Amerika-Rusia-Ukraine-China. Aku rasa MUNGKIN pesawat MH370 kini berada di DIEGO GARCIA, sebuah pengkalan airbase tentera Amerika yg terletak ditgh2 Lautan Hindi.

    Balas Komen Ini
    • Anonymous March 15, 2014, 8:08 pm

      Cepat!! Gitau orang atasan! Harapan di Diego Garcia tu, sebelum dorang pindahkan penumpang2 tu ke tempat yg lagi susah dicari.
      Harap pihak Malaysia tak bising2, tak bagitau SAR teams yang lain tu, lagi2 si America tu.

      Balas Komen Ini
      • Shredd8 March 15, 2014, 9:17 pm

        Penumpang dan krew tu aku tak berani jamin samada hidup atau tidak, tapi dlm spanjang sejarah false flag atau blackops oleh agen zionist Mossad dan CIA Amerika, mereka takkan biarkan segala saksi, tebusan atau loose ends, hidup-hidup. Sedangkan 9/11 pun mereka sanggup korbankan rakyat mereka sendiri, apatah lagi harga nyawa dlm pesawat itu. Lagipun pada perkiraan aku juga kes ni dah seminggu, cukup masa untuk mereka hapuskan bukti. Tapi aku harap2lah semua selamat!

        Balas Komen Ini
        • Anonymous March 15, 2014, 10:20 pm

          All hope is not lost. Semoga Allah gagalkan rancangan jahat pihak-pihak yang berniat jahat kepada Malaysia dan negara-negara yang terbabit.
          Dan selamatkan mangsa-mangsa kerakusan manusia elit ini.
          Sebab banyak sangat benda ya berlaku masa nie sekaligus. Perihal Russia Ukraine, China dan US.
          Malaysia, aku rasa la, terhimpit dengan percaturan kuasa-kuasa besar ni. Negara kita jadi scapegoat diorang nie, untuk alihkan tumpuan dunia ke isu-isu di negara-negara besar tuh. Mintak2la dijauhkan.

          Balas Komen Ini
    • Anonymous March 15, 2014, 8:27 pm

      xdek kna mgena dgn mossad tuh sumer. dlm tuh passenger majority adlh cina. pesawat dh kna hijack oleh slh sorg dr cina tuh psl cina nih ader 1 bilion dlm dunia, mcm2 ragam ader. land of troll. jd jdn heran klu derang hijack pesawat tuh. abeh citer.

      Balas Komen Ini
      • Shredd8 March 15, 2014, 9:31 pm

        Boleh jadi, kemungkinan salah satu warga China yg merampas pesawat ini, tapi perlu diingat juga manifest pesawat dan key people atau key person dlm pesawat itu: 20 org pakar engineer dari Freescale yg pergi ke Beijing untuk urusan ‘perpindahan teknologi’ dgn kerajaan China. Dan boleh jadi warga China yg merampas pesawat ini adalah spy CIA juga, kalau dikatakan terrorist China dari uighurs yg bertanggungjawab mereka tidak ada kepakaran dan source utk melakukannya. Wallahualam.

        Balas Komen Ini
    • nonparty March 15, 2014, 8:32 pm

      Dam slow and a failure too. Too much politicing, and too much cover line, but too true to expose total failure in desaster management. On the first place, why announce accident when you know it was hijack case? Too much different risk prirority and rescue method between the two. When you trigger it as accident, others take action accordingly, but it is different when you trigger it as hijack, which is crime case. All others countries will response immediately as hijack and crime case. Now wonder the passengers relative will take action againts malaysia gov. Misleading and too dam slow to take appropriate action and gives wrong signal. This is not first time people were kidding by these two ministers(the cousin), it is second time after lahad datu. Dont wait for third time, we do not know the third time will be. Maybe it will be the last and very destructed. Remove these cousin from the office. We want good government and good leader who are capable of making decision in the most crucial situation, not just good talking to cover line for self satisfaction. BN need new leader and new minister.

      Balas Komen Ini
    • pegirah March 17, 2014, 3:05 pm

      sebab ko dok kt pembangkang sebab tu ko rasa ada konspirasi dalam kerajaan, cuba ko dok sebelah kerajaan baru ko nampak dgn jelas sejelasnya sapa punya qeja kalau bukan bos kauu! :P

      situasi politik malaysia paling ok dalam smua negara islam buat masa sekrang ni, politik bos kau yg tak ok!

      Bebal lah ko shredd8; byk mengelamun paaa

      Balas Komen Ini
      • Shredd8 March 17, 2014, 5:30 pm

        Aikk melatah nampak? biasanya kalau melatah ni betol la tu, btol tak cai? cian ko cai masih mengharap pada brim lagi, setia pada pm kangkung lagi, masih percaya pada bomoh lagi ish2..satu dunia dah tau yg umnok ni diisi dgn melayu bangsat mcm ko cai hahaha!

        Balas Komen Ini
      • Nonparty March 17, 2014, 10:00 pm

        Pegirah, you miss my point or else you do not understand simple english LOL

        Balas Komen Ini
  • Pawang March 15, 2014, 9:16 pm

    BN=Bullshit Nasional

    Balas Komen Ini
  • Anonymous March 16, 2014, 6:13 am

    Kenapa Tentera Udara tidak ambil tindakan yang sewajarnya apabila mengesan sebuah kapal terbang yang tak mengetahui dari mana ?
    Apakah akan terjadi keselamatan negara jika unindentified kapal terbang itu ialah musuh ?

    Balas Komen Ini
    • PR March 16, 2014, 10:36 am

      TUDM tak hantar “scramble jet” sebab mengikut radar pesawat itu adalah pesawat komersil yang masuk ke ruang udara dan kemudian keluar dari ruang udara negara. cuma mereka tidak tahu pesawat komersil jenis apa, negara siapa punya jadi mereka abaikan & tak perlu anggap itu sebagai ancaman kepada keselamatan negara.

      dalam bahasa lain, mereka lagi tahu. jadi tidak perlulah anda melatah ingin membangkitkan persoalan & mencipta teori konspirasi

      Balas Komen Ini
      • Anonymous March 16, 2014, 8:18 pm

        Sleeping on the job,safety of nation at stake.
        Unidentified aircraft lah buka kommersial plane.
        Indian air force says they would have tailed,identified and finally action taken if it is intruder meaning shot down.

        Balas Komen Ini
      • PKR March 17, 2014, 12:28 pm

        patut tudm or kjaan kena paranoid sket kena gak anta scramble jet pi usya cam negara len wat. cm dlm filem us tuh klu derang detect unidentified aircraft msuk airspace derang teruih anta scramble jet usya tgk sape & force derang utk landing klu ade menda disyaki. tuh baru btullll. tudm kna stadi blik sop derang tuh.

        Balas Komen Ini
  • Anonymous March 16, 2014, 1:12 pm

    maaf nak kata la erkkkk…kak senah nie golongan babi….sebab suka buat statement yg xxxxxx….kepala otak dah taksub sangat dengan seseorang sampai berani buat fitnah……Tuhan jer yg tau apa jadi…kau bukanyer tuhan semua benda tau…sama2 berdoa erk….aku berdoa agar kak senah nie jadi manusia semula

    Balas Komen Ini
  • Pawang March 16, 2014, 5:57 pm

    UMNO=United Motherfucker National Organisation, Pray for MH370, Pray for Anwar Freedom

    Balas Komen Ini
    • Teruknya perbuatan PR March 17, 2014, 5:00 pm

      Teruknya tingkah laku org2 PR, kotor perkataan dari lidah2 mereka, hati mereka penuh dgn kezaliman dan hasad dengki serta perbuatan mereka yg sanggup melempar fitnah kepada org2 yg tak berdosa. Tidak langsung mencerminkan mereka layak memerintah mana2 negara sekalipun didalam dunia ini.

      Ya Allah, aku hari ini menjadi saksi diatas semua perbuatan dan perkataan org2 PR. Selamatkan mereka2 yg tak berdosa dari fitnah org2 PR.
      Amin.

      Balas Komen Ini
  • Pawang March 16, 2014, 6:10 pm

    The New X-File 2014. Director USA, Victim China, Kambing Hitam Malaysia, Penerbit Anwar.

    Balas Komen Ini
    • Anonymous March 16, 2014, 8:25 pm

      The New X-File 2014. Director Najib. Victim China.
      Kambing Hitam Malaysia. Penerbit Mahathir.

      Balas Komen Ini
  • jie March 16, 2014, 7:35 pm

    Aku dah tengok banyak cerita dan bukti2 dari pakar atau bukan dan kesimpulanya ia adalah ANDAIAN SEMATA2 so lebih baik tunggu dan lihat apa kesudahan misteri MH370…. dari masa ke semasa akan di dedahkan pekara2 yg mengejutkan.. sekarang semua negara dunia tahu tahu TENTANG MALAYSIA…. Fikirlah….

    Balas Komen Ini
    • Dukun March 16, 2014, 10:54 pm

      Kalau di Jepun , korea, UK, Thailand etc lepas selesai masalah PM dan orang yang bertanggung jawab akan meletakkan jawatan tapi tidak di Malaysia. Konco2 UMNO (United Motherfucker National Organisation) dan BN (Bullshit Nasional) akan nampak ini satu peluang untuk memperolehi tender lebih besar selepas ini dari segi memperkasakan perkhidmatan security (kununnya), pembelian new equipment yg lebih canggih (kununnya), penyelenggaraan yg efisyen (kununnya) dan yg paling penting komisyen/makeup mestilah lebih tinggi dari sebelumnya.

      Balas Komen Ini
  • JONGOS March 16, 2014, 10:10 pm

    hari nih hujan di kebanyakan tmpt di m’sia. kt tmpt aku hujan dari pagi smpi ler skang nih. syukur alhamdulillah rahmat Allah S.W.T. berkat dari doa semua muslimin & muslimat skalian. jgn dok merungut ler pas nih klu hujan seharian yer?? kang dok merungut, dpt panas blik. bila dh panas, mintak hujan blik.

    Balas Komen Ini
    • Anonymous March 17, 2014, 7:21 am

      Bila pulak orang pas merungut masa hujan atau panas. Orang umno beri lesen buat festival muzik sampai 6 orang mati overdose dadah termasuk remaja melayu mcm tu kau nak bangga.

      Balas Komen Ini
      • JONGOS March 17, 2014, 10:11 am

        bila masa pulak aku kata ORANG PAS MERUNGUT???

        “jgn dok merungut ler pas nih klu hujan seharian yer??”

        pas tu merujuk kpd LEPAS. lu baca la betul2 lengkali jgn terus nk melatah jer!

        Balas Komen Ini
        • Anonymous March 17, 2014, 11:24 am

          OK saya silap. Minta maaf. Ingatkan pas tu orang PAS.
          Tapi time macam ni kerajaan UMNO BN boleh kasi lesen utk buat parti liar dadah sampai 6 orang mati. Sebab tu le bala turun.

          Balas Komen Ini
          • Tanpa Nama March 17, 2014, 12:25 pm

            ak ah yerr sumer slh bn umno. nko xnk plak muhasabah diri tgk dri sndri kut ader wat slh smpi bala trun plak?

            Balas Komen Ini
  • Pawang March 16, 2014, 11:48 pm

    Bebaskan Anwar dan semua masalah MH370 akan selesai

    Balas Komen Ini
    • Masa sudah tiba March 17, 2014, 2:55 pm

      Pawang/Bomoh,

      bebaskan anwar smua masalah akan selesai??!! aku rasa selagi anwar tak masuk ke-dalam selagitulah smua masalah akan dtg lepas satu demi satu…!!
      takkan ko buta sampai begitu sekali atau korang sudah dibutakkan hati oleh Allah…kesian org2 PR.

      *Dulu anwar cuba naik kuda kononnya nak bergaya, Kuda tu melompat hingga anwar terjatuh.. yg peliknya kuda tu bukannya kuda liar! tetapi kami org2 yg celik dah tahu dari dahulu lagi…

      aku rasa kuda tak pandai buat teori konspirasi..tetapi bos PR memang terrorr!

      Balas Komen Ini
  • linda March 17, 2014, 12:56 am

    kak senah talam 2 muka,dulu kata pilih BN nak apa pasti dpt,caci PAS teruk2.ps2 kata Bn byk mkan rasuah.hri ni kau kata dah masuk PAS,jp lagi kau masuk bn caci pas lg.

    Balas Komen Ini
  • Tasha March 17, 2014, 1:19 am

    kalau betullah mh370 dirampas,syukurlah sekurang2nya ada harapan lg penumpang & kru selamat.cuma kita tidak tahu apa motif sebenar mereka,apa yg mereka inginkan.

    Balas Komen Ini
  • Makut2m March 17, 2014, 2:28 am

    InsyaAllah selamat…sama-samalah kita berdoa

    Balas Komen Ini
  • Anonymous March 17, 2014, 6:17 am

    MH370 bukan kena rampas. Klu dirampas dah tentu perampas dah lama minta wang tebusan. Alaaa… cuma main sorok2 landing didaratan, disorok oleh Jin Hitam. Semua krew dan penumpang selamat, dilayan dgn baik…

    Balas Komen Ini
  • Anonymous March 17, 2014, 6:47 am

    Kredibiliti dan Meritocracy Ketuanan Melayu UMNO dalam penyeselaian krisis yang luar biasa ini diuji.

    Balas Komen Ini
  • KONSPIRASI DAJJAL DAN YAHUDI March 17, 2014, 7:59 am

    Siapa lah yang berselindung di balik Kehilangan MS 370..Akibatnya penumpang n krew gak yang tanggung..Semoga yang terlibat dgn MS 370 tabah dan sabar menghadapi dugaan ini..

    Balas Komen Ini
  • AZMAN NURHAN March 17, 2014, 9:51 am

    INI SEMUA POYO..

    AKU BORING DENGAN SEMUA SPEKULASI NI…

    tunggu je lah pengumuman kerajaan..mcm la yang buat spekulasi ni turun ke laut cari kapal MH370..chaiiittt..

    Kerajaan sedaya upaya cuba mencari kapal..korang yang duduk rumah klik2 internet pula yang kecoh..

    TRUST THE GOVERMENT

    p/s trust GORVERMENT k… dosn’t mean BN :P

    Balas Komen Ini
  • Anonymous March 17, 2014, 10:35 am

    aku rasalah , kalu sistem undang2 malaysia adil peristiwa rampasan kapal terbang seperti ini tidak berlaku.

    Balas Komen Ini
    • Sama' March 18, 2014, 6:22 am

      Setiap musibah itu adalah rahmat daripadaNya.

      Balas Komen Ini
  • Anonymous March 17, 2014, 2:34 pm

    diam boleh tak

    Balas Komen Ini
    • Mabuk March 17, 2014, 4:04 pm

      APA MASALAH KO NIE..

      Balas Komen Ini
    • Sakai March 17, 2014, 4:05 pm

      Pegi Duk HUTAN klu tak boleh bagi pendapat. Org semua tgh sibuk memikirkan nasib MH370…

      Balas Komen Ini
  • Anti Konspirasi March 17, 2014, 5:08 pm

    Kapal itu bukan hilang di radar seperti yang didakwa kerana radar tentera masih mengesannya berpatah balik. Kita kena tipu. mereka menyembunyikan sesuatu dari kita.

    Kenapa menteri mengambil masa beberapa hari untuk mengumumkan yang kapal itu berpatah balik sedangkan data radar memang sudah ada sejak hari pertama?

    Fikir-fikrkanlah…

    Balas Komen Ini
    • Leluhur Syarif Hidayatullah March 17, 2014, 5:18 pm

      something wrong somewhere..ya, pasti ada sesuatu yg amat berat utk kerajaan dedahkan mungkin utk kepentingan & keselamatan negara kita. let them do their work.. apa yg kita perlu buat, teruskan bermunajat kpd Al Khaliq. Tiada yg lebih berkuasa dari Allah ‘Azza wa Jalla.

      Balas Komen Ini
  • Obsever March 17, 2014, 9:38 pm

    INI SEMUA ADALAH KONSPRASI

    Balas Komen Ini
  • rgrg March 17, 2014, 11:43 pm

    dibohongi pemerintah kalian tuh, murni kecelakaan pake ngomong macam macam, gak sanggup pemerintah kalian untuk mencarinya, buka mata yang lebar baca media luar negeri, media berita dalam negeri kalian itu sudah di sumpal semua mulutnya dari zaman batu …

    Balas Komen Ini
    • neighbor March 18, 2014, 6:20 am

      media luar itu biased, emang dasarnya demikian. ga bisa dipercayain.
      media lokal harus demikian, some things shouldn’t be publicized for the sake of the country’s safety and dignity.

      Balas Komen Ini
  • Atuk March 18, 2014, 1:25 pm

    Setelah seminggu lebih MH370 hilang, heboh satu dunia akan kehilangan yg misteri itu.
    Amerika dgn Armada ke 7 nya
    China dgn Kapal perang terbesar nya
    Vietnam, Thailand, Malaysia dan lain2 negara cuma menghantar kapal2 kecil berbanding Amerika & China.
    macam nak gi berperang… tp cuma untuk mencari MH370 yg hilang kata nya.
    Dari situ kita dah tahu rupa2 nya mereka2 ini tak ikhlas kata org melayu…ada udang di sebalik batu
    Mereka mengunakan lesen SAR mencari MH370 untuk memasoki perairan beberapa negara sambil mencuri data2 keselamatan dan pertahanan sesuatu negara termasuk Malaysia. Kerajaan pon perlu berhati-hati dgn mereka2 ini…

    Berbalik kepada kehilangan MH370 itu setelah semua kemungkinan di kaji maka perkembangan terbaru mendapati bahawa MH370 telah di rampas atau di larikan dan setelah diteliti semua penumpang mendapati bahawa berlaku nya rampasan adalah terlalu tipis kecuali di larikan.

    Maksud nya Pilot MH370 itu sendiri yg melarikan nya… kemana ? tujuan apa ? ini yg memeningkan kerajaan kita.

    Klu ini terjadi Atuk tabik kepada Pilot itu kerana dia lah aja Pilot Melayu yg Berani dan berupaya melakukan nya hingga satu Dunia gempar mengenainya…
    Siapa kata anak melayu tak berkemampuan tak bijak ? Anak2 Melayu sebegini lah yg membangga kan kita Tapi …
    apa kah tujuan dia, kenapa kah sampai dia sanggup mengkhianati negara nya sendiri… kenapa ???

    Pendapat Atuk klu dia nak kianati negara nya itu hak dia …cuma bebaskan lah semua penumpang2 dan krew yg tak tahu apa2 tu… Keluarga & saudara mara nya menunggu kepulangan mereka…. sekian

    Balas Komen Ini
  • Atuk March 18, 2014, 1:27 pm

    Setelah seminggu lebih MH370 hilang, heboh satu dunia akan kehilangan yg misteri itu.
    Amerika dgn Armada ke 7 nya
    China dgn Kapal perang terbesar nya
    Vietnam, Thailand, Malaysia dan lain2 negara cuma menghantar kapal2 kecil berbanding Amerika & China.
    macam nak gi berperang… tp cuma untuk mencari MH370 yg hilang kata nya.

    Dari situ kita dah tahu rupa2 nya mereka2 ini tak ikhlas kata org melayu…ada udang di sebalik batu
    Mereka mengunakan lesen SAR mencari MH370 untuk memasoki perairan beberapa negara sambil mencuri data2 keselamatan dan pertahanan sesuatu negara termasuk Malaysia. Kerajaan pon perlu berhati-hati dgn mereka2 ini…

    Berbalik kepada kehilangan MH370 itu setelah semua kemungkinan di kaji maka perkembangan terbaru mendapati bahawa MH370 telah di rampas atau di larikan dan setelah diteliti semua penumpang mendapati bahawa berlaku nya rampasan adalah terlalu tipis kecuali di larikan.

    Maksud nya Pilot MH370 itu sendiri yg melarikan nya… kemana ? tujuan apa ? ini yg memeningkan kerajaan kita.

    Klu ini terjadi Atuk tabik kepada Pilot itu kerana dia lah aja Pilot Melayu yg Berani dan berupaya melakukan nya hingga satu Dunia gempar mengenainya…
    Siapa kata anak melayu tak berkemampuan tak bijak ? Anak2 Melayu sebegini lah yg membangga kan kita Tapi …
    apa kah tujuan dia, kenapa kah sampai dia sanggup mengkhianati negara nya sendiri… kenapa ???

    Pendapat Atuk klu dia nak kianati negara nya itu hak dia …cuma bebaskan lah semua penumpang2 dan krew yg tak tahu apa2 tu… Keluarga & saudara mara nya menunggu kepulangan mereka…. sekian

    Balas Komen Ini
  • pakar angkasa March 18, 2014, 7:35 pm

    Tade kesan kan…mmg takkan dpt…teori terhebat saya mengatakan ini semua kerja makhluk tuhan…alien abduction…sejak hari pertama lg saya dah tahu…tapi kalau dirungkai siaplah melayu kite…dituduhnya tak logik…khurafat…gile etc2…lain kali otak tu jgn jumud sgt…apa2 pun yg berlaku adalah dgn hendakNya…ada sebab dan perlu dijadikan pengajaran…no trace at all buddy no trace at all….slm takziah buat keluarga mangsa

    Balas Komen Ini
  • Shredd8 March 18, 2014, 8:46 pm

    Atuk March 18, 2014, 1:27 pm

    Rilek bro jgn jump the gun nak tuduh pilot, aku pun pada mula syak pilot punya keje, tapi setelah beberapa kali fikir berdasarkan logik & common sense, tak mungkin pilot. Lagipun dia family man, dia dah di puncak hidup dia. Dia ni jadi scapegoat disebabkan ilmu aviation yg dia ada.
    Plan ni memang lama disusun rapi dan aku yakin ada antara yg terlibat adalah dr Malaysia sendiri.
    Sebelum ni aku ada bagi pendapat yg MH370 ni berada di Diego Garcia. Selain menjadi pengkalan tentera US pulau ini juga menempatkan penjara rahsia kedua terbesar dunia bagi semua musuh2 Mossad dan CIA. Malam semalam aku sampai bermimpi Kapten Zaharie seperti berada di suatu ruang atau kompaun bertingkap seperti penjara dgn hanya memakai baju putih dan berseluar boxer. Di luar kompaun tu terdpt seorang seperti melayu (mungkin juga mexico) yg memakai uniform tentera seolah2 mengawal kompaun itu. Wallahualam. Aku dapat rasa dari gerak hati aku yg mereka berada di sana dan dikurung. Kalau Amerika berani, bagila pelepasan untuk semua team SAR melakukan thorough inspection di Diego Garcia!

    Balas Komen Ini
    • Awan March 18, 2014, 9:41 pm

      For sure…SETUJU sgt !!! Ada kuasa besar kt blakg semua ni.

      Balas Komen Ini
      • IlluminatiBuster March 18, 2014, 10:45 pm

        Jari jemari Illuminati. that’s the one!!

        Balas Komen Ini
        • Anonymous March 19, 2014, 1:41 am

          Sinar harian ade keje kosong jadi wartawan.
          ramai yg layak kat dlm ni
          cpt mohon. Hehehe

          Balas Komen Ini
          • Anonymous March 19, 2014, 1:48 am

            Best la baca comment2 kt sini.
            boleh jadi bahan gelak di mlm hari.
            terima kasih kerna menceriakan hari ku!

            Balas Komen Ini
            • IlluminatiBuster March 19, 2014, 6:39 am

              Anonymous March 19, 2014, 1:41 am
              Anonymous March 19, 2014, 1:48 am

              ketawe ler ppuas dulu, bile tibe masenye nanti, kitorg yg ketawakn korg.

  • songkok March 19, 2014, 2:33 am

    Korang ni habis semua perkara nak libatkan Allah, Tolong lah hormat dan taatlah pada dia, sebab dia xde kena mengena langsung dalam hal ni. Ini semua kerosakan oleh tangan2 manusia, Allah dah kasi amaran dlm Al Quran lama dah tapi manusia degil. Yang kena mengena antara manusia dan Allah adalah buat apa yang dia suruh dan tinggalkan apa yang dia larang. Ini last ya..Jangan sebut lagi nama dia dalam sebarang komen….Kita berdoa dan bertaubat byk2 je dan sebut nama dia dalam zikir dan pada tempatnya.

    Balas Komen Ini
  • Shukri Omar March 19, 2014, 9:17 am

    Terlebih dahulu saya ingin merakamkan ucapan sedih diatas kehilangan MH370. pada saya janganlah membuat tuduhan melulu terhadapa pilot. Takkan mereka sanggup menggadaikan nyawa, keluarga dan tanah air kerana cita-cita yang sempit. bagi saya ini adalah dugaan Tuhan yang besar kepada negara. Sama2 kita doakan agar negara dapat merungkaikan ujian ini dengan baik tanpa mengorbankan nyawa. InsyaAllah, Allah bersama kita semua.Berilah bantuanMu ya Allah agar ianya dapat diselesaikan secepat yang boleh. InsyAllah semuanya selamat.

    Balas Komen Ini
  • rakyat malaysia March 19, 2014, 4:20 pm

    Kehilangan MH370 telah menjadi satu misteri. Hanya Allah yang mengetahui segala-galanya. Walau siapa pun kita, apa pun kepercayaan politik kita, kita tetap rakyat Malaysia. Tolong jangan berpecah belah sehingga membuka ruang untuk Negara asing mengambil alih Negara ini.

    Balas Komen Ini
  • Anonymous March 27, 2014, 10:03 am

    Saya sokong rakyat Malaysia. Walau apa pun fahaman kalian, bangsa, agama, politik yang kalian ikuti namun satu sahaja saya nak ingatkan KITA ADALAH RAKYAT MALAYSIA. Jadi kita sepatutnya bersatupadu. Sudah-sudah lah nak menyalahkan UMNO ke PKR ke, bangsa melayu ke cina kita…

    Kerajaan kita dah bertungkus lumus mencari MH370. Entah-entah dia orang ni tak boleh tidur, keluarga terabai sebab kes ni tak selesai2 lagi. Kenapa kita pula nak berbalah…

    Satu aje saya mohon, bersatulah kita rakyat Malaysia.. berbanggalah kita dapat lahir di bumi bertuah ini… Apa-apapun yang kita mampu buat sekarang ini hanya berdoa semoga Allah mempermudahkan urusan mencari MH370 okey…

    Balas Komen Ini

Respon Anda? Kongsikan Ulasan Bernas Anda & Berdiskusi Dengan Pembaca Lain Di sini…(Sila BACA DI SINI untuk Syarat2nya Sebelum Berkongsi Komen Anda Di Sini.)