Kenaikan Gaji Kakitangan Awam Naik Sebanyak 30 Peratus? Bendung Gelombang Cukai GST?

Kenaikan Gaji Kakitangan Awam Naik Sebanyak 30 Peratus? Bendung Gelombang Cukai GST?

Semua sedia maklum pada bulan Mei akan bermula gelombang pengenalan GST kepada rakyat Malaysia tidak kira kepada golongan rakyat marhaen samada berpendapatan tinggi mahupun serdahana.

Begitu juga kepada kelompok taikun kaya di Malaysia (SEPERTI DISINI) juga tidak akan terlepas untuk membayar GST sebanyak 6% setiap kali berbelanja walaupun mereka hidup bagaikan syurga dunia apabila terlepas membayar cukai orang kaya (SEPERTI INI) di Malaysia. Hakikatnya…..

gaji Kakitangan Awam

Hakikatnya pengenalan GST bakal memberikan satu lagi bebanan kepada rakyat Malaysia kepada kenaikan kos sara hidup di Malaysia. Jikalau bukan bebanan seperti yang banyak kelihatan “ayat-ayat indah” di dalam iklan di media elektronik dan papan tanda di seluruh Malaysia, masakan tidak GST ini diperkenalkan daripada dahulu lagi selepas beberapa siri penangguhan sebelum ini? Ehemmm……

Walaubagaimanapun ya, Berita Semasa akui cukai GST adalah sistem cukai antara terbaik & efisien bagi usaha negara untuk meningkakkan punca pendapatan kepada kepada kerajaan Malaysia. Tetapi bukan diperkenalkan 6% serta-merta kepada rakyat Malaysia, bagi Berita Semasa untuk tujuan pengenalan dan lebih baik ia dimulakan 2%-3% terlebih dahulu. Sekadar pandangan….

Kenaikan Gaji Kakitangan Awam Naik Vs GST 2015?

Dan terbaru, Cuepacs sebagai gabungan yang cukup prihatin dengan masalah yang bakal menimpa kakitangan awam di Malaysia tampil dengan cadangan terbaru kepada kerajaan Malaysia supaya diumumkan kenaikan gaji kakitangan awam 2014 sebanyak 30% dengan harapan ia sedikit sebanyak membantu kalangan kakitangan kerajaan bersedia untuk menghadapi sistem cukai barang dan perkhidmatan (GST) yang dijangka dilaksanakan pada 1 Mei 2015. Setuju?

Sambung Baca Lagi Artikel Terbaik Yang Ini Pula. Ada Kaitan Dengan Yang Di Atas :

1.6 Juta Kakitangan Awam, 10 Ribu Pekerja Kontrak Kerajaan Tidak Diberhentikan. ... 1.6 Juta Kakitangan Awam, 10 Ribu Pekerja Kontrak Kerajaan Tidak Diberhentikan. Malah Naik Gaji Lagi! Terima kasih kepada bantuan daripada rakyat termasuk ibu bapa, golongan pencen, kanak-kanak, ...
92 Komen Bernas di Berita Semasa… add one
  • 1 Fauziah 11:42 am

    ini mmg xadil. balik yang keje kerajaan yang dpt byk benefit. Kalau mcm ni xguna i dok bayar cukai, klu yang dpt laba byk org lain….

  • 2 Fauzi 12:08 pm

    Mana ada keje kerajaan je semua dapat… Jangan salahkan kerajaan jika boss anda kedekut. Kerajaan banyak dah bagi geran (duit free) kat swasta. Macam tahub ni kerajaan ada buat geran Teraju Superb RM2,000,000 utk buat modal berniaga.

    Swasta yg lain boleh je bagi gaji naik dan bonus. Contohnya menurut akhbar Malaysian Reserve, Tahun lepas AirAsia bagi bonus 3 bulan gaji. Tahun sebelum tu 6 bulan gaji.

    Kalau majikan kedekut… Carilah yg lebih baik. Atau berenti keje swasta, meh masuk keje gomen

  • 3 Anonymous 12:13 pm

    Puuuuiii…

  • 4 Anonymous 12:45 pm

    Sape xsuka gaji naik..sdh tentu saya suka tp pada saya, biarlh harga barang yg ptut diturunkn.biar sama merasa impaknya.gaji naik byk mane pun ttp xckup.

  • 5 Anonymous 12:48 pm

    Gaji naik. Produktiviti tak berubah. Hasilnya dulu kangkung satu ikat rm 2. Lepas ni satu ikat rm 3.

  • 6 Anonymous 12:55 pm

    cik faoziah ni kakitangan swasta kan.pi la minta gaji ngan pengarah swasta korang..pelikla dia ni.

  • 7 Anonymous 1:09 pm

    Keja swasta blh minta naik gaji ngn pengarah diorang.. Abis tu yg keja petani, penoreh, keja2 kampung tu nk mintak kat sapa..pikir la kalo gaji naik, dh tentu punya harga brg naik. Tak pikir ke org bawahan merana hidup susah. Pernah tgk x zaman ni masih ada lg yg guna pelita, guna air perigi utk kegunaan harian..kalo x penah tgk situasi org miskin, cuba p cari org miskin dan tgk situasi mereka mcmana..jgn pikir perut kita saja yg perlu diisi.

  • 8 hambaAllah 1:16 pm

    Keja swasta blh minta naik gaji ngn pengarah diorang.. Abis tu yg keja petani, penoreh, keja2 kampung tu nk mintak kat sapa..pikir la kalo gaji naik, dh tentu punya harga brg naik. Tak pikir ke org bawahan merana hidup susah. Pernah tgk x zaman ni masih ada lg yg guna pelita, guna air perigi utk kegunaan harian..kalo x penah tgk situasi org miskin, cuba p cari org miskin dan tgk situasi mereka mcmana..jgn pikir perut kita saja yg perlu diisi.

  • 9 Anonymous 1:18 pm

    Yg dok hingaq2 byr cukai tu byk mana sgt yer??kalau setakat sebulan potong cukai 30 hengget je xpyh bising la…org gomen pn byr cukai je hokay!

  • 10 Anonymous 1:24 pm

    Kau gila ke? Habis macamana ngan nasib panda aku?

  • 11 Anonymous 2:10 pm

    Maksud akk ni, nasib pekerja swasta xde yang nk bela, kebanyakkan benefit sume diberi ke kakitangan kerajaan.

  • 12 Anonymous 2:13 pm

    yupp gaji akk ni x naik macam kamu sektor kerajaan..memang boleh ckp setakat 30 hengget xde pape..gomen byr cukai tp benefit byk dapat. itu lah gap sektor kerajaan dan swasta.

  • 13 Datu Nuar Berahi-m Kiram 2:13 pm

    iklan Mempercayai Apa sje Cakap Anwar Ibrahim (M A C A I) fans club:

    “i support all effort to protect of the security of Isreal” (the wall street journal dan the jurusalem post, jan 26, 2012)

    “Saya orang Islam. JESUS BERMAKSUD ISA. Saya tak kata Isa sahaja, saya kata Isa alaihissalam. Ada yang bertanya saya doakan untuk Jesus, saya kata ya, untuk Nabi Isa,” (March 3, 2014, Surau Al-Muqaddis, dan gereja holy family Kajang)

    ..welcoming Anwar as ‘our brother’
    ..the church facilities were usually reserved only for its MEMBERS to use for wedding and community events. (paderi George Harison, Holy Family Church)

    “Saya percaya terhadap Islam..Apabila anda merujuk kepada Musa..Mosses atau Isa..Jesus, Kita tidak memanggil Jesus, tetapi Nabi Isa AS (2009, ‘Muslim Christian Interfaith Conference’ di Perth, Australia)

    Hallelujah!!!!

    mari sokong dyana DAP dgn slogan
    “Islam Nation?? over my dead body!”

    mari ahli Pas meyokong dyana dgn slogan
    “hudud tangguh demi laluan calon DAP (over my dead body)”

    ahli PKR mari meyokong dyana dgn slogan
    “kebebasan beragama utk muslim”

    pendaftar terpantas akn memenangi :
    jam Omega yg Hilang – ‘disappearing of time’ (bkn Permata yg Hilang) dan
    Pelincir KY -‘tanpa was2, tanpa ngilu, tanpa pedih’

  • 14 Anonymous 2:14 pm

    setuju..gaji naik tp servis takat tu je..

  • 15 Datu Nuar Berahi-m Kiram 2:17 pm

    iklan Mempercayai Apa sje Cakap Anwar Ibrahim (M A C A I) fans club:

    “i support all effort to protect of the security of Isreal” (the wall street journal dan the jurusalem post, jan 26, 2012)

    “Saya orang Islam. JESUS BERMAKSUD ISA. Saya tak kata Isa sahaja, saya kata Isa alaihissalam. Ada yang bertanya saya doakan untuk Jesus, saya kata ya, untuk Nabi Isa,” (March 3, 2014, Surau Al-Muqaddis, dan gereja holy family Kajang)

    ..welcoming Anwar as ‘our brother’
    ..the church facilities were usually reserved only for its MEMBERS to use for wedding and community events. (paderi George Harison, Holy Family Church)

    “Saya percaya terhadap Islam..Apabila anda merujuk kepada Musa..Mosses atau Isa..Jesus, Kita tidak memanggil Jesus, tetapi Nabi Isa AS (2009, ‘Muslim Christian Interfaith Conference’ di Perth, Australia)

    Hallelujah!!!!

    mari sokong dyana DAP dgn slogan
    “Islam Nation?? over my dead body!”

    mari ahli Pas meyokong dyana dgn slogan
    “hudud tangguh demi laluan calon DAP (over my dead body)”

    ahli PKR mari meyokong dyana dgn slogan
    “kebebasan beragama utk muslim”

    pendaftar terpantas akn memenangi :
    jam Omega yg Hilang – ‘disappearing of time’ (bkn Permata yg Hilang) dan
    Pelincir KY -‘tanpa was2, tanpa ngilu, tanpa pedih, tanpa DNA’

  • 16 GST 2:29 pm

    Gaji gomen naik….
    hutang negara makin bertambah la

    Syukurlah Malaysia masih aman….

  • 17 liza 2:46 pm

    sokong anynymous.

  • 18 Anonymous 2:50 pm

    Ahli umno mari bela lembu dan panda.

  • 19 Anonymous 2:53 pm

    Gst. Government stupid tax.

  • 20 orgkg 3:04 pm

    ini semua salah Senah…bila dah dekat GST dia dok diam pulak, mana dia pi ..pi tengok panda ?

  • 21 AZMAN NURHAN 3:07 pm

    gilo ka apo ni Datu Nuar Berahi-m Kiram

  • 22 Anonymous 3:12 pm

    Dulu lembu. Hari ni panda. Esok babi.

  • 23 Anonymous 4:06 pm

    Semalam lembu. Hari ni panda. Esok babi.

  • 24 org kampong 4:10 pm

    Macam mana dgn org kerja kampung?? Opss lupa dapat brim boleh laa tahan 3 tahun.. love u PM

  • 25 sediy 4:30 pm

    huhu… sedihh

  • 26 Kuhai 5:01 pm

    Cik kak oi, org gomen dpt gaji bukan melalui cukai2 cik kak weii.. Cukai yg cik kak dan sy bayar tu utk kemudahan tgal di malaysia..

  • 27 Anonymous 5:02 pm

    sebulan mana ada potong 30 ringgit.. dlm 8-10% jgak.. kalo gaji 3000, dlm 280-300 pcb potong

  • 28 Anonymous 5:57 pm

    Aku serba salah.

  • 29 am 9:19 pm

    Dah takdak modal dah kaki berahi ni..macai umporno..

  • 30 man jawa 9:22 pm

    Apa kes naik gaji pasal gst..kerejaan kata gst tk menindas rakyat..so awat gawat2 pasai naik gaji..kan bagus gst..korang gak yg sebok sokong gst kan..hampehh

  • 31 anonymous 11:31 pm

    Aku sokong bangat kalau gov naikkan gaji semua PA sekurang-kurangnya ringan sikit bebanan dan berat sikit poket. asyik ringan jer bila nak jadi berat,

  • 32 SambalBelacan 12:48 am

    Jangan jadi bodoh!…kalau gaji berjaya dinaikkan, maka bersedialah kita kerana setiap harga barang2 berkemungkinan akan naik bersama gaji yang naik sedikit itu…

    Cuepacs ni pun satu, konon nak tolong tuntut itu ini…tetapi tanpa disedari (atau disengajakan) secara automatik barang2 keperluan turut sama naik harga…

  • 33 Anypa 7:37 am

    Kalau gaji naik beberapa peratus pun harga barangan pun ikut sama……….maka tak ada maknanya.Sama macam tak naik gaji,apa cerita……..

  • 34 Anonymous 8:34 am

    sokong ayat fauzi..100%

  • 35 sahabat 10:43 am

    ada bantuan raya ke rm500

  • 36 Anonymous 10:49 am

    Keja gomen konon kata basic ckit,tp dpt elaun mcm2,sara diri la,apa la dah dkt 1k, tp keja hampeh, yg btul2 keja blh dikira dgn dgn jari, yg tau nk naik gaji..

  • 37 van 12:30 pm

    ye btol…byk woo 300 sebulan…lanjiaaooooo

  • 38 Untunglah 2:31 pm

    Bersyukurlah wahai STAF GOMEN… Harap gaji naik service pun makin bermutu dan makin bagus..Jangan lena di buai mimpi indah plak lepas gaji naik…

  • 39 Anonymous 4:21 pm

    sapa yg x puas ati ngn org gomen..mntak la kje gomen..xdpt tu nasib korg la..lgpn adil la..swasta gaji tinggi tpi xde benefit kurang..staf gomen gaji rendah tapi benefit byk..ye ke?? aaahhh!!! smua saja je..sapa nasib baik mmg untung la.

  • 40 Anonymous 4:26 pm

    ye ke elaun dekat 1k?? untung la staf gomen.

  • 41 ziza450 4:27 pm

    Aduhai…..masa swasta dapat bonus 2,3 gaji…kitaorg krjaan x bising pun.

  • 42 Anonymous 6:33 pm

    PA jangan anggap semua k tangan swasta dpt 2 3 bulan bonus. Kau tau tak ada pencuci gaji rm 700 sebulan. Bodoh ke apa yang kata minta boss tambah gaji.

  • 43 Anonymous 6:50 pm

    mintak keje gov asyik xdapat je..sebab pe,sebab pilih bulu..guna kabel..last2 keje kilang..nak buat loan,loan kete loan rumah sume xdapat..puuiiii

  • 44 Anonymous 6:52 pm

    kot mana pun gov mmg teruk..menyusahkan rakyat..puuiii

  • 45 Anonymous 9:57 pm

    tak baik cakap macam ni oran kerja swasta biasanya bonus banyak , sakit pun masuk hospiital bayar tu belum ot lagi,jangan jadi orang lupa nikmat yang tuhan bagi.

  • 46 akutakadanama 10:37 pm

    semua org bayar cukailah kak..kira tak adil ko je ko pikir, kalau kira mcm tu ko kena pikir sikit, sebab company swasta yang naikkan semua kos dan naikkan semua harga barang dan perkhidmatan utk bagi korang bonus dan naik gaji koranglah kos hidup semua rakyat malaysia makin naik.

  • 47 SambalBelacan 12:30 am

    Apalah kuasa diorang ni (Cuepacs) nak mintak naikkan gaji ni…kadang2 rasa macam betul2 bodoh pulak…sepatutnya Cuepacs tu yang kena beri duit pada rakyat…bukannya main sedap mulut aje main air liur…bodoh!….

  • 48 Hamba Allah 12:52 am

    Rezeki tu Allah siap2 dah tentukan siapa yang dapat. Toksah kita pertikaikan siapa dapat lebih or kurang. Jadi hamba Allah yang bersyukur.

  • 49 Anonymous 1:14 am

    apa yang dapat? sya tak dapat apa pun benefit.. x semua yang dapat benefitnya

  • 50 haha 9:19 am

    hehe..yang komen smue gaji 2000 atas..tu x cukup..ni x cukup..alasan harga barang naik..tp sbenanye..duit x cukup sbap poyo..duk umah mahal2..beli kete mahal2..lpas tu salahkan org je bile duit x cukup..
    pak cik..mak cik..akak abang..petani..nelayan..x nak comment ke..??oh lupa..diearang xde mase nak mngeluh ngan nasib dierang..lg baik dierang trus usahe..cari rezeki..rezeki tu dari Allah..kite kene usahe je..fikir susah sendiri..smpai ke Kiamat xkan senang hidup tu…Allah x kejam…ape pun jadi..slagi usahe..slagi tu turun rezeki tu..jgn smpai rezeki korang smue ditarik..mase tu..baru tau..ape erti susah..yg btul2 susah..

  • 51 Anonymous 9:27 am

    Sokong sgt

  • 52 Anonymous 9:51 am

    yup betul 2 fauzi..mcm kakak sy keje swasta,dpt bonus tuk 3bln..sbln gaji rm2800..hah darab tgk..cm gomen ni nak bg bonus pun takat dpt 5 600 je..sehari dh abis buat blanja dapur..

  • 53 Anonymous 10:04 am

    nak banyak income masukla pertandingan raja lawak..dapat 100-200k.jadila..kita kena ikhtiar hidup ni.ulat dlm batu pun boleh idup inikan manusia..jgn bergantung pada gaji je.usaha la sikit..

  • 54 Anonymous 11:42 am

    Sokong Fauziah…. Sy byr income tax hampir rm20,000 satahun. Beli tanah byr cukai stamp, jual tanah kena cukai. Beli kreta cukai bertimbun….. Staff gomen dpt elaun rumah, eka, cola,, Elaun2 x kena cukai. Menyembelih harta rakyat,(bkn tuju kpd kt gomen… Except Polis trafik, dan semua penguasa2 saman menyaman)… Kalau naik tu biar berpada2….

  • 55 Anonymous 6:35 pm

    gaji 3k mn ada pcb bro
    kw gaji 3.9 k pun xdk pcb

  • 56 PANDAmaranA 9:34 pm

    Senah dah jadi org gaji Datuk dn Datin Panda dr china.

  • 57 dahlah 9:47 pm

    Cerita pasal gaji naik ni banyak kali dgr sampai org swasta bising org gomen asyik naik je shingga mengutuk org keje gomen. Tapi korg sedar tak bila cerita pasal gaji naik ni bepuluh2 kali mungkin dalam 20kali cerita itu mungkin hanya sekali je gaji org gomen naik. Yg korg nak kecoh buat apa. Klu korg mrh gaji org gomen naik mengakibatkn hr brg dn perkhidmatn naik, ko salahkn company swasta yang naikkn semua hr brg dn perkhidmatan, tu semua keje org swasta utk bg korg gaji dn bonus bebulan2. Kan lebih baik doakan rezeki org lain sbb rezeki itu dtg dr Allah. Jgn bila pasal gaji semua nak kutuk org gomen mcm2, tp pikirlh adakah dgn mengutuk org akan menjadikan kita sorg yg hebat. Doa org lain dimurahkn Rezeki insyaallah kita pun mendapt rezeki dr Allah.

  • 58 Anonymous 10:42 pm

    pey-pek kau lah.
    bkn semua sykt byr bonus besar.
    bo-do

  • 59 SambalBelacan 12:02 am

    Sebab tu ramai orang2 ambil jalan mudah dengan menyertai apa2 saja pertandingan termasuklah Raja Lawak dan Kilauan Emas tu…kilauan emas tu kalau aku tengok rasa mcam nak muntah…bayangkanlah saja pepatah ‘rumah kata pergi kubur kata mari’…raja lawak pulak kalau aku tengok rasa mcam nak seligi2 aje kepala diorang tu…sebab lawak bodoh macam zaman Badol jugak…

  • 60 Anonymous 4:17 pm

    jom ikut aku bela ikan keli 1 bulan dapat untung rm40000

  • 61 SambalBelacan 7:34 am

    Sekarang ni zaman jangan mimpi nak dapat keje ngan gomen…gomen dah x kuasa nak buat walk in interview dah…zaman tu dah berlalu…sekarang gomen lebih suka walk in interview dengan menggunakan kabel…mudah aje…x payah pihak gomen nak pening2 kepala…

  • 62 Pemerhati Bebas 12:25 pm

    Kepada Anonymous Pro-Swasta @ Pro Kerajaan:

    Kepada orang swasta…mana-mana gaji yang RM3000 ke atas tetap kena cukai pendapatan…orang kerajaan yang gaji RM3000 ke atas…puuuuun tetap kena cukai pendapatan…tapi ingat…dianggarkan 30%-35% penjawat awam turut menyumbang kepada hasil negara melalui potongan cukai pendapatan. Bezanya…ya…tetap ada perbezaan…penjawat awam kalau dapat bonus paling tinggi pun 1/2 bulan gaji sahaja atau bayaran bantuan khas kewangan RM500 seorang. Cubalah berfikir lebih rasional dan NORMAL…kalau gaji penjawat awam tu RM1500…bonus yang diterima hanya RM750 sahaja (jika bonus 1/2 bulan gaji). Bermakna penjawat awam tu terima hanya RM2250…kalau kerajaan declare bantuan khas kewangan RM500…bermakna mereka hanya dapat RM2000 sahaja. Itupun mereka tetap bersyukur dengan apa yang diberikan. Belanja sekadar yang mampu. Rata-rata penjawat awam yang berpendapatan kurang dari RM3000 lebih kurang 65%. Perlu ingat…dengan bonus atau bantuan kewangan yang tak seberapa ini lah 1.2 juta penjawat awam akan berbelanja semula untuk menjana sumber ekonomi negara.

    Bagaimana pula tuan2 dan puan2 yang berada di sektor swasta?? Gaji RM1500? Andaikan bonus syarikat bagi 3 bulan gaji = RM4500…tambah gaji pokok bersamaan RM6000…sudah cukup mewah dah tu!! itu baru 3 bulan!! kalau 4, 5 , 6, atau 10 bulan??? So dari mana syarikat tuan2 dan puan2 perolehi pendapatan dan keuntungan untuk membayar bonus dan kenaikan gaji sebanyak itu? Mesti hasil dari jualan perkhidmatan dan barangan bukan? Jika ya…siapa pelanggan syarikat tuan2 dan puan2…mesti dari RAKYAT MALAYSIA & WARGA ASING bukan? Kalau RAKYAT MALAYSIA…siapakah mereka-mereka ini? Kakitangan Swasta + Kakitangan Kerajaan + Penuntut + Orang Pencen = RAKYAT MALAYSIA.

    Benefit perubatan? Tuan2 dan puan2 yang berada di sektor swasta mungkin beranggapan penjawat awam menerima rawatan secara percuma…hahahahaha…tapi ingat…rawatan hanya di hospital kerajaan sahaja!! tunggulah mereka pencen nanti…semua perbelanjaan rawatan akan ditolak dari ganjaran faedah persaraan yang akan diterima oleh mereka. Tuan2 dan puan2 yang berada di sektor swasta (tambah2 lagi syarikat besar2…public listed company)…sudah tentu kos perubatan ditanggung oleh syarikat….percuma! di hospital swasta…adakalanya kos rawatan mencelah ribuan ringgit walaupun isteri tuan2 hanya bersalin normal sahaja di hospital pakar swasta!

    Perlu ingat…dari mana sumber pembiayaan bonus @ bantuan kewangan ini dilakukan kepada penjawat awam? Ramai orang akan kata hasil dari duit rakyat…jawapannya…Pungkoq Hangpa…belajarlah jadi cerdik sikit…pernah kita dengar, ada sesetengah syarikat membayar gaji kakitangan mereka untuk tempoh 13 atau 14 bulan? Mgkin ada lebih dari itu…sebenarnya lebihan itu adalah dikira bonus kepada pekerja.

    Ada ke dari kalangan tuan2 dan puan2 semua yang konon bijak pandai (tak kira dari swasta ke, kerajaan ke) terlibat secara langsung dengan perancangan belanjawan organisasi?? Secara logiknya mudah sahaja…Andaikan organisasi tuan2 dan puan2 ingin menyediakan peruntukan belanjawan bagi tempoh 1 tahun untuk 10 orang pekerja. Organisasi tuan2 dan puan2 juga bercadang untuk membuat penambahan 2 orang pekerja baru yang mana tuan2 dan puan2 sendiri tidak tahu bila syarikat akan mengambil pekerja baharu tersebut. Dalam cadangan peruntukan belanjawan, syarikat tuan2 dan puan2 akan mengambilkira kos gaji untuk 12 orang pekerja ! Diulang…12 orang pekerja…andaikan gaji setiap pekerja adalah sebanyak RM1000 x 12 orang = RM12,000 sebulan x 12 bulan = RM144,000 setahun. Bermakna syarikat telah menyediakan peruntukan gaji untuk setahun adalah RM144,000. Andaikan dalam tahun tersebut, syarikat hanya membayar gaji untuk 10 orang pekerja sahaja (tiada pengambilan pekerja baru dibuat) yakni dengan kos sebanyak RM1000 x 10 orang x 12 bulan = RM120,000. Secara tidak langsung syarikat telah menghasilkan lebih peruntukan sebanyak RM24,000 (RM144,000 – RM120,000). Jadi tidak hairanlah syarikat mampu membayar bonus atau saguhati kepada pekerja mereka berdasarkan kepada lebihan peruntukan tersebut. Kalau syarikat nak bagi bonus 2 bulan gaji kepada pekerja mereka, syarikat hanya perlu mengambil lebihan peruntukan sebanyak RM20,000 sahaja untuk membayar kepada 10 orang pekerja2 mereka. Mungkin itulah yang dilakukan oleh kerajaan atau sebahagian syarikat swasta.

    Tuan2 dan puan2 sudah JELAS bukan!!! dari mana syarikat atau organisasi mampu menyediakan peruntukan bonus tersebut kepada pekerja mereka?? Kalau tuan2 dan puan2 tidak berpuashati sebab tak dapat, pergi tanya majikan anda sendiri!! Kalau kakitangan swasta…sudah tentu yang untungnya adalah pemegang saham dalam syarikat…pergi tanya mereka berapa yang mereka dapat!!

    Sekian….sekadar pandangan

  • 63 Anonymous 7:25 am

    Ba bi lah kau pemerhati bebas.

  • 64 Woody Wood Pecker 3:29 pm

    Anonymous June 4, 2014, 7:25 am
    lah kau pemerhati bebas.

    Nampaknya….Anonymous ni lah spesis yang dicari selama ini dalam coklat Cadbury…hahahahaha

  • 65 peapea 1:19 am

    salam…sumpah seranah ni kira ok untuk tambah dosa…apa yg pemerhati bebas kata…betul! itulah yg semua syarikat, even kerajaan buat…Jgn jadi bangang…org bagi pandangan/ilmu…disumpah seranah…

  • 66 kepala bejambul 12:42 pm

    Kalau pm kedekut sangat nak naikkan gaji tak apalah yg penting kami mahu keadilan elaun rumah mesti di naikkan sama spt polis dan guru. Diorang je dapat habuan lebih tiap2 tahun ni tak adil.. takkan kami sewa kandang lembu je.. kami pun nak beli rumah lah..

  • 67 Anonymous 12:58 pm

    jgn sokong kerajaan & tolong kempen PRU 14 jgn duduk diam saja..

  • 68 Anonymous 2:06 pm

    pemerhati bebas bru lepas kena air ketum.
    keep calm bro

  • 69 Anonymous 12:04 pm

    Saya dulu keja swasta sebagai designer. pendapatan antara RM2000 – RM2500. tapi rasa sgt x cukup. walaupun masa sakit pergi hospital swasta free sbb company cover sehingga RM2000 shj untuk sekali rawatan. penah sekali tu masuk hospital gomen, kuar spital dpt duit lg sbb company claim dari perkeso. tapi skrg dah keja gomen sbb jeles sgt tgk org gomen dpt mcm2 benefit. skrg gaji + elaun cuma RM1800. kalau sakit terpaksa la beratur kat klinik gomen. klu x larat nak bratur, blh ke klinik swasta dan bayar sendiri. igt dulu bila hujung tahun dpt bonus RM4500 tapi skrg dpt RM617 ja sbb gaji cuma RM1234. Dulu walaupun gaji banyak dari skrg tapi aku x penah cukup sbb hobi aku bershoping. skrg sbb gaji dah kurang, aku buang hobi shoping dan blajar manage kewangan dgn betul. aku x lah rasa mewah skrg ni tapi x lah sampai berhutang mcm dulu. so, bila aku fikir balik, kelebihan keja gomen ni sbb x payah bimbang klu company nak bankrupt dan tutup.

  • 70 makcik felda 9:38 am

    pekerja gomen boleh ternak panda.. untung gila skrg ni.. lepas ni boleh buat persatuan penternak2 panda malaysia.. berjuang untuk panda pulak.. meriah sungguh keje gomen..

    bende yg gomen bagi.. masyukkk.. penjawat awam duduk senyap2 jer.. manakala bende2 yg selagi tak dapat, mcm sawan khinzir jer meminta2..

  • 71 fb jamal pak tongko 7:18 pm

    semua ni bkn salah staff gov tp salah kerajaan umnocelaka..bodoh nak mampos parti ciom keris togel ni.pasni pangkah la lg umno pembawak sial tu okehhh…

  • 72 Anonymous 9:20 pm

    Diorg perang korang buat apa? simpan duit dlm peti besi? anak bini diorg korg ada pk? korg x membanting tulang empat kerat…busuk masuk hutan..redah paya..redah belukar..korang tgok tv wangi dok coffee house citer pasal bisness…anak bini diorg berdoa siang n malam moga si ayah selamat sampai… korang ada rasa ke semua ni… aku anak seorg tentera kdg2 rasax mahu ayah pergi bekerja.. takut ayah pergi tidak kembali…Manusia mengejar kejayaan n kekayaan..tapi ayahku bertugas demi negara. apa la sgt dengan kenaikan gaji tu. korang ingat dengan kenaikan gaji tu dpt mengantikan nyawa yg telah pergi? jgn fikir negatif…mereka juga bayar income tax itu ini…sy tahu income awk sebulan puluhan ribu…income bapa saya bersih 2 ribu lebih je… jauh berbanding dgn awk… jika diberi peluang kepada awk untuk jd seperti bapa saya…adakah awk sanggup? dgn kehidupan sekarang… sehinggakan hendak membeli sesuatu berfikir panjang..takut gaji x cukup sebulan…

  • 73 Anonymous 9:40 pm

    mane ada ulat dlm batu bley idup….ulat tu badan pun lembut…kenal ulat ke idok ni….

  • 74 Anonymous 11:57 am

    aku kje gomen, gaji bersih aku skrg rm1136.16, duk kl menyewa…… sebulan perbelanjaan aku sewa rumah -rm150, bil api air -rm50, pinjaman pelajaran -rm100, myk moto sbln-rm100, barang dapur rm100, belanja harian rm200, balik kmpung tgk org tua-rm100, dh balik hulur sikit kt org tua lagi…. itu belum kot ada seluar koyak, kasut rosak, servis moto lagi….. nk ckp tgk kiri kanan, tk semua org keje gomen tu senang. syukur la sikit sekurang2 korang ada lagi duit nk pegi berjimba ada kawan2 kita yg smpai ikat perut sbb nk bg ank bini makan.

  • 75 isketambula 12:41 pm

    kalau petani mintak kat tanah,,kalu penoreh mintak kat pokok getah dan kalau keja kg,, mintak la kat kampong sendiri…hahahahah

  • 76 Abuyya 6:46 pm

    Assalaamu’alaikum. Saya setuju sangat…

  • 77 poppy 10:24 am

    betul…saya setuju..kakitangan kerajaan juga membayar cukai..itu ini kena beli n kena bayar..dpt bonus pun ciput rm 500 pon dh kecoh satu malaya..tp swasta dpt bonus berbulan-bulan reti pulak buat senyap je…mmg la nama pun manusia..sentiasa ada rasa ta puas hati dgn rezeki yg telah ditentukan tuhan..

  • 78 poppy 10:31 am

    setuju…asyik2 org gomen je yg kena…tk adil…kita sama-sama cari rezeki…tk baik asyik mengomel pasal rezeki yg telah ditentukan tuhan utk setiap insa di muka bumi ni…kami warga gomen juga bekerja seperti anda…

  • 79 Anonymous 3:48 pm

    aku ni kerja ngan tentera dah 30 tahun lebih (awam lah tu) nak citer kat kau orang semua gred aku N22 gaji lebih kurang 3K + elaun rm595.00. Kpl Askar gaji rm 3600.00 BERKHIDMAT BARU 18 TAHUN dalam kor Ordnans (bantuan Lojistik) Duti malam seminggu sekali lain-lain ikut waktu pejabat ni yg aku hangin depa ni boleh naik lagi pangkat sampai Warant 1 Gaji hampir 5K max service 25 tahun yang awam keja bagai nak mampos gaji ciput. untungla jadi askar.masuk hutan ada yang x pernah langsung.nak bagitau dalam Angkatan Tentera Malaysia macam2 KOR yang ada . yang dokmasuk hutan RENJER<PENINJAU dan ASKAR MELAYU JE!!!!!!!!!!!! ni klau gomen umum kenaikan depa pun terima jugak.taraf aku ni sama ngan Lans Koperal je..KERAJAAN KENA tENGOK LE ORANG AWAM SAMA jangan dok bodek yang beruniform (rata-rata sokong kerajaan BN)

  • 80 Anonymous 3:09 am

    hoi. belum dapat dah bebel. korang ni jgnlah iri hati. Korang pilah minta boss korang. Kitorangdah berpuluh thn kadar elaun tu tak disemak, dia bagi rm180 sbulan, skrg ni mana ada rumah sewa bnyak itu? gomen boss kitorang jadi kitorang minta kat dia. kesengsraan bila harga brg naik tu bkn untuk korang je, kitorang pun tanggung sama juga. korang yn keja swsta dpt bonus bebulan bulan tak bising pun. pernah tak bising pasal org swsta dpt bonus @gaji naik banyk tu bnyak ni? tp bila kakitgn kjaan nak minta je apa2 trs prots. selfish betullah krg ni,,

  • 81 Anonymous 3:13 am

    sokong. mmg org swsta ni protes je keja dia. jgnlah iri hati..

  • 82 Anonymous 3:17 am

    habis tu tak apa ke kalo org swasta senang lenang tp orang gomen merempt?

  • 83 Anonymous 10:48 am

    Semua org ckp gaji guru n polis tertinggi dim perkhidmatan awam tapi hakikat tentera lah yg tertinggi skrg nie perkhidmatan awam memerlukan 36thn opsyen sampai 42 thn utk mcapai gaji maximum tapi tentera hanya perlu berkhidmat opsyen 25thn 1 hari utk mencapai gaji maximum cth gaji maximum prabet rm3390+elaun khidmat rm115 cola 150-300 elaun khas rm200 eluan rumah rm275 Lans koperal gaji maximum rm3739+115+150-300+200+275 koperal gaji maximum rm4330+115+150-300+200+275 sarjan gaji maximum rm5046+160+150-300+200+275 staf sarjan gaji maximum rm5817+160+150-300+300 pw2 gaji maximum rm6770n+220+150-300+300 pw1 gaji maximum rm7182+220+150-300+200+300 ini baru gaji anggota pangkat rendah

  • 84 Nick 4:32 pm

    Xfaham betul..

    Ramai yg kje gomen kata kje swasta best sbb bonus..

    Rmai pulak yg kje swasta kte gomen best byk benefit..

    Gini la ape kata korng tukar suka sama suka..

    Xpyh gadoh..

  • 85 Anonymous 4:58 pm

    setuju… saya awam. keje dengan tentera. mindef. keje 19 tahun… baru sekali naik pangkat. askor keje… 19 tahun dah pakai pangkat ssjn atau pw2…. gaji antara 4k….5k. pastu tu pencen awal… 25 thn services jer.. dpt pencen penuh. kami …keje …30 thn.. baru dapt pencen penuh. taraf jawatan askar makin naik….pbt… gred 17… lkpl… gred 20…. kpl… gred 222… sjn doh gred 29… sssjn…. gred 32….. pw2..gred 36….pw1 gred 38. tp mutu keje sama mcm kami gred 17,,22..26 ( awam ).

  • 86 Anonymous 10:58 am

    Dulu semua peringkat awam atau swasta hina tentera ini gaji kecil dan xsiapa ambil tahu itulah langit xsentiasa cerah dan kita xsentiasa duduk kt atas tentera diam je xkata apa2 tapi skrg aku yg ada degre pun malu tgk gaji kawan aku sarjan tentera terkejut aku tgk gaji dia gaji pokok rm4165.88 +rm160+200+275+300 total rm5100 khimat 19thn malu pun ada kt mereka aku ingat gaji mereka kecil pastu aku masuk kem sekitar KL mak oii..pakai kereta toyota wish.estima,vios,camry dan byk lgi tentera aku tgk dh jauh berubah aku naik rumah besar tentera 4bilik siap perabot ada batal dgn tilam pun ada mewah betul xsangka aku ingat rumah mereka kecil je 2bilik itu kawan aku ckp rumah anggota pangkat rendah blm pegawai lgi…

  • 87 Anonymous 11:03 am

    Dulu semua peringkat awam atau swasta hina tentera ini gaji kecil dan xsiapa ambil tahu itulah langit xsentiasa cerah dan kita xsentiasa duduk kt atas tentera diam je xkata apa2 tapi skrg aku yg ada degre pun malu tgk gaji kawan aku sarjan tentera terkejut aku tgk gaji dia gaji pokok rm4165.88 +rm160+200+275+300 total rm5100 khimat 19thn malu pun ada kt mereka aku ingat gaji mereka kecil pastu aku masuk kem sekitar KL mak oii..pakai kereta toyota wish.estima,vios,camry dan byk lgi tentera aku tgk dh jauh berubah aku naik rumah besar tentera 4bilik siap perabot ada batal dgn tilam pun ada mewah betul xsangka aku ingat rumah mereka kecil je 2bilik itu kawan aku ckp rumah anggota pangkat rendah blm pegawai lgi…

  • 88 e 12:39 pm

    ada betolnya tu pemerhati bebas cakap..
    tp duit rakyat tu pn betil jugak.. x bolah la pemerhati bebas cakap ‘pungkoq hangpa’ pulak…

  • 89 Anonymous 12:43 pm

    entohnye… ulat ape tu eh? hahaha…

  • 90 rakyatsusah 3:09 pm

    setuju…kalau nak susah..kita susah sama2..ini tidak..orang lain susah, orang gomen nak up gaji..come on la…kata rakyat malaysia..susah senang bersama..
    apa orang gomen ingat standard diaorang lagi tinggi ke dari swasta?

  • 91 Anonymous 3:29 pm

    anonymous.. anynymous utk nyamuk2 yg berkeliaran..

  • 92 Syukur 4:05 pm

    Lu punya lejeki lu makan, wa punya lejeki wa makan…apa susah…suma olang ada lejeki sendili…wa pun olang susah jugak…olang tak syukur lejeki jer yg slalu tak cukup2 lejeki nyer…

Tinggal Komen Bernas Bagi Topik Ini