Kemaskini Brim 2016 Online Br1M LHDN Hasil Malaysia ebr1m.hasil.gov.my

261

Kemaskini Brim 2016 Online Br1M LHDN Hasil Malaysia ebr1m.hasil.gov.my

brim

Untuk siri pembayaran Bantuan rakyat 1 Malaysia tahun 2016, Kerajaan Malaysia akan peruntukkan sejumlah lebih RM5.9 bilion bagi mengagihkan BR1M 2016 5.0 kepada anda semua penerima sediaada dan penerima baru BRiM 2016.

Berita Semasa dimaklumkan apabila bermula Sabtu ini bersamaan 5 Disember 2015, kepada kalangan penerima BR1M Malaysia yang sebelum ini boleh mula terus membuat kemaskini brim 2016 online ataupun secara offline iaitu manual yang mana anda boleh download borang kemaskini Brim 2016 seperti yang Berita Semasa kongsikan di bawah ini.

Dalam erti kata lain, penerima bayaran BR1M sebelum ini, anda sama sekali tidak pelru untuk hantar permohonan baru.

Anda juga boleh dapatkan borang kemaskini BR1M 2016 di :

  1. Pejabat Daerah
  2. Jabatan Kebajikan Masyarakat
  3. Jabatan Pembangunan Persekutuan
  4. Pejabat Cawangan dan Pusat Khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri
  5. Jabatan Penerangan

Borang manual yang telah lengkap boleh terus dihantar mana-mana mana Urban Tranformation Centre (UTC) ataupun cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDNM) yang terdekat

Pastikan borang tersebut dilengkap dengan maklumat dan informasi terkini anda bagi memastikan nama anda tidak tercicir apabila semakan status permohonan BR1M anda kelak.

Butiran Kemaskini BRiM 2016

laman sesawang mereka www.hasil.gov.my atau lebih tepat lagi ebr1m.hasil.gov.my kemaskini

Tarikh Buka 5 Disember 2015
Tarikh Tutup 31 Disember 2015
Tarikh Status Permohonan Kemaskini Samada anda berjaya lulus atau gagal, akan dimaklumkan melalui notis dan surat makluman lulus atau gagal diposkan kepada anda bermula minggu terakhir bulan Januari 2016
Tarikh Pembayaran Bayaran BR1M akan masuk terus ke akaun bank anda bermula 28 Januari 2016 secara berperingkat-peringkat
Cara Daftar Permohonan KLIK : Borang Permohonan BR1M 2016 : Bujang, Isi Rumah dan E Kasih
Punca Tidak Berjaya KLIK : Akan kami kemaskini
Cara Rayuan KLIK : Check Rayuan Br1M LHDN Hasil BRIM 2016
Permohonan Kemaskini Online KLIK : Kemaskini BRIM Online
Permohonan Kemaskini Manual KLIK : Download Borang Kemaskini BRiM 2016
Semakan Status Online KLIK : Semakan BR1M 2016 Status Permohonan

Disyorkan kepada anda sebagai penerima brim sebelum ini yang tidak memiliki akaun bank dinasihatkan membuka akaun di cawangan bank berhampiran yang diterima bagi memudahkan proses pembayaran BR1M Malaysia terus ke akaun bank anda kelak. Langkah ini juga sememangnya membantu mempercepatkan penyaluran bantuan kepada penerima seperti anda di masa depan.

Antara bank di Malaysia yang tersenarai dan diterima untuk proses pembayaran Brim 5.0 ialah

  1. Affin Bank Berhad
  2. Agro Bank
  3. Alliance Bank Malaysia Berhad
  4. Am Bank Berhad
  5. Al Rajhi Bank
  6. Bank Islam Malaysia Berhad
  7. Bank Rakyat
  8. Bank Muamalat Malaysia Berhad
  9. Bank Simpanan Nasional BSN
  10. Cimb Bank Berhad CIMB
  11. Citibank Berhad
  12. Hong Leong Bank
  13. Maybank
  14. OCBC Bank
  15. Public Bank Berhad
  16. RHB Bank Berhad
  17. Standard Chartered Bank Malaysia BHD

Berita Semasa nasihatkan kepada anda semua supaya selepas proses daftar kemaskini BRIM online dengan maklumat terkini daripada anda, anda cetak dan buat satu salinan untuk rujukan di masa akan datang.

Untuk yang tercari-cari cara bagaimana untuk ebr1m.hasil.gov.my kemaskini brim 2016 anda, boleh semak gambar panduan yang dikongsikan di bawah ini :

SEBARKAN

261 Komen Bernas

    • Saya hendak bertanya sekaligus memberitahu, kenapa saya tidak layak dapat BR1M sedangkan pendapatan saya kurang dari 2500. Dulu saya keluaran maktab perguruan dan sempat mengajar secara interim ( percubaan) selama 6 bulan. Malangnya saya tetlepas temuduga penempatan kerana masalah teknikal pihak IPGM maka akhirnya perkhidmatan saya ditamatkan. Dan saya tiada dalam sistem penjawat awam lagi. Sekarang saya hanya bekerja sementara dengan gaji kurang 2500. Saya pernah mengisi BRIM sebanyak 2 kali tetapi ditolak.

    • Saya telah membuat permohonan BR1M sebanyak 2 kali tetapi tidak berjaya. Sedangkan pendepatan saya kurang dari 2000. Saya keluaran maktab perguruan dan pernah mengajar interim (percuban) selama 6 bulan Mac-September 2013. Tetapi perkhidmatan saya telah ditamatkan pada bulan september 2013 kerana saya tetlepas temuduga disebabkan masalah teknikal pihak
      IPGM. Disebabkan saya tidak sempat hadir temuduga penempatan bertugas maka saya tidak dilantik sebaliknya ditamatkan perkhidmatan. Sekarang saya tidak berada dalam sistem penjawat awam lagi. Sekarang saya hanya bertugas sementara dengan gaji yang tidak menentu tetapi kurang dari 2,000 Saya pernah memohon

  1. Mcm dah update tahun lepas..xperlu nak update lagi kan..???
    alamat, akaun bank..nama pasangan semua dh clear. Xda nk tmbah2 apa..
    Update ni utk yg baru kahwin,permohonan baru,tukar alamat@akaun bank betul tak???

  2. Brim 1 dan brim 2 aku dpt, tetiba brim 3 blh pulak ckp aku tak layak… Tak tau sbb apa.. Padahal gaji masih mcm tu jg.. Klu btl hak aku kau mkn, meletup la perut korang nnt… Blh pulak suruh buat rayuan… Drpd aku merayu… Baik aku tadah mangkuk ddk kat jejentas, lg byk dpt…

  3. hari nie check account alhamdulillah da masuk brim…syukur..tapi kenapa dapat kurang dari yang dijanjikan? saya berpendapatan kurang dr rm3k..suppose dpt 950 (utk pembayaran pertama dapat rm300). saya cuma dapat rm200. rm200 nie kategori yang berpendapatan rm3k -rm4k. ade sapa2 boleh explain?

  4. Askum,nk tnya..sya dh buat kmskini kt utc aritu tukar nama yg lma kpd nama baru(nama islam).bla sya g bank td nama lm akaun bank msh nama yg lma,cmner ek?

  5. Sehingga ke hari ini aya masih lagi belum menerima sebarang bayaran br1m..wal hal ada penerima cimb bank yang lain telah menerima br1m tersebut.. soalan saya adakah penerima br1m dibayar secara berperingkat atau sekaligus mengikut jenis bank dan tarikh yg diberi?? Mohon pencerahan…

  6. Sehingga kini saya tidak menerima sebarang bayaran dari br1m wal hal ada pengguna cimb bank yang lain telah menerima bayaran tersebut..soalan saya adakah bayaran br1m mengikut peringkat atau sekaligus mengikut jenis bank dan tarikh bayaran..mohon pencerahan

    • sye cimb bank la…tp masih belum ada dlm accaunt sye nie….. thun lps surat je sampai tp duit kt dalam tiada….. saya pergi ke bank tersebut tidak dilayan lagsung…..

  7. Asalamualaikum……sye nk tye kenpa sye punya brim tidak masok lagi….. tahun lps sye punye brim pon tak masok…… sama ada ini berperingkat ke mcm.mane nie.

  8. Mcm mana eh, akaun bank yg saya daftar utk penerimaan bantuan br1m tertiba dh tak aktif. Nak aktif pun kena buat akaun baru (bank rakyat) kena buat kemaskini baru ke?

  9. Baru tahu… Kalau dalam proses/ diterima maksudnya tak dapat… Ibu saya terus pihak br1m kata xwujud.. Xpelah… Redha jika tiada rezeki… Kalau diluluskan… Dia akan kata permohonan diluluskan…

  10. salam, saya telah mendaftar sebagai permohonan baru dimana ianya telah berjaya dihantar tetapi untuk semakan status dan kemaskini permohonan tidak berjaya serta no. mykad tersebut tidak wujud.

    harap pihak tuan/puan dapat selesaikan masalah ini.

  11. DAH CALL LHDN…YG OPERATOR JWB PUN MCM X MENJAWAB APA YG DITANYA, AGAKNYA SEBAB GAJI DIA STILL JALAN KOT N BONUS TAHUNAN MASYUK…APA DIA KESAH YE X DGN RAKYAT MARHAEN LAIN.KALAU STATUS DALAM PROSES TU MAKSUD DIA BELUM LULUS, SO POTENSI X DAPAT TU 100% LAH.WALAUPUN SYARAT-SYARAT KITA LEPAS.DUIT RAKYAT KEPADA RAKYAT PUN SUSAH KER? MENGUTIP DUIT RAKYAT MUDAH NYA PROSES, MEMBERI BALIK SUSAH NYA BAGAI PROSES..TUKARLAH WEI

  12. Mcm mne sy pnya brim blh x lulus..sdangkn pendapatan isi rumah sy 4ribu dn kebawah..xkn thun lpas nk bt rayuan..thun ni pn nk bt rayuan..ingt xde kje lain ke asik nk kehulur ke kilir..bt orng mcm pengemis je..tu jnji x ditepati..dulu ckp lain..sekarang lain..

  13. Mcm man sy. pnya brm blh xlulu sy adh 4orang ank suvami tak duduk dengan sy Kerja sendri menjaka air depan sekolah. Sy rayuan tiga thu

    xdapat tolong. Sy dengan aNak sy

  14. Brim sblum2 ni sy x aply dn brim kali ni sy aply…dh isi borang kt pjabat lembaga hasil…bila sy semak nama sy x ada dlm sistem…dia tulis nama x wujud…kenapa ya?

  15. Saye dh kemaskini brim pda hujung thn 2014, tetapi sehingga kini brim tak masuk2 bank….dekat permohonan dinyatakan permohonan saya layak,soalan saye..mengapa org lain dh masuk,sedangkan saye punye tak masuk2 lagi…mohon pencerahan?

  16. Kenapa BR1M kene tarik balik…
    Haritu sy check ptg 14 hribln…dah msuk rm350…lpastu sy nak ambik ptg 15 tu…dah xda dlm akaun RBH..
    ADA SAPA BLEH JELASKN MSLAH INI…

  17. 19hb masih tak dpt2 lg,nak kemaskini apanya sbb maklumat masih sama….
    alamat masih sama,akaun bank masih sama….
    kalau ckp lembab nanti marah pulak..check online utk status boleh ke?

  18. Sy punya pun xmsuk lg..pelik gak..sblm ni Br1m yg lepas xde mslh pun..thn ni lmbt nye..check status permohonan diterima..sy kmskini 6 dec.xmsih diterima je..proses xde pun..

  19. assalam..

    adik sy sampai ari ni x dpt lg BRIM…
    lg satu,kalo boleh bila BRIM dh masuk akaun, boleh x hantar mesej kpd kami,xde la kami berulang kali nk p bank check baki..

  20. Saya dah kemaskini br1m, gaji baru termasuk pasangan dah dimasukkan dan tak sampai pun RM3000 tp kenapa saya hanya dapat RM750 saje? Ada apa2 ke yang ditolak atau dikenakan caj oleh LHDN? Tahun lepas pun saya hanya dapat rm450 sedangkan gaji tak sampai seperti syarat2 yg ditetapkan. Buat penat je beratur panjang secara manual hantar borang Br1m tersebut.

  21. saya belum dapat brim..saya baru kemas kini juga..tapi tak pa.saya serahkan pada rezeki..kalu dapat alhmdulilah kalu tak dapat pun alhamdulilah…mungkin rezeki lain ada..pada rakan2 yg lain tu sabar je..rakyat malaysia nie ramai…jadi tunggu sampai 31 nie, dan pesanan kalu boleh kemas kini dulu brim tu..HARUS. JANGAN lah ulang alik p bank semata2 brim macam pesta pula sy tengok….apa2pun sentiasa sabar k..SABAR SEPARUH DARI IMAN.wassalam

  22. Saya dua tahun lalu dapat brim dan sudah update tahun ini dan gaji bawah rm1500 kenapa tahun ini brim tak masuk lagi.Berapa kali org nak check dkt bank dan pergi jabatan hasil negeri kata dlm proses.Jgn buat rakyat begitu janji perlu ditepati kalau tiada rakyat tiada kerajaan.

  23. rakyat mlaysi mmg rmai,rmai dgn pendtg asing yg byk bt ank kt sni trus jd rkyat mlysia… kwan aq ank indon dpt brim awal,aq ny ank jati malaysia xdpt 2 smpy skrg…ank warga indon snang je… bgus la duit yg spatut dpt kt kta, dpa bg kt ank warga asing… thanks la… aq xhadap la ngn brim ag….mf..aq terasa ati sgt 2

  24. saya dah buat permohonan lebih awal… tapi dia masih tunjuk dlm proses nape lambat cangat.. sedangkan saya apply skali gan kawan tapi kawan punya dah masuk saya punya blum… ke ikot bank… saya guna account alliance

    • KENAPA SAYA BELUM TERIMA PEMBAYARA BRIM LAGI SEDANGKAN SAYA SEMAK STATUS PERRMOHONAN MENUJUKKAKN(PERMOHONAN DITERTMA) TOLON BERI TINDAK BALAS SEMULA KEPADA SAYA TENTANG PERMASAHAN SAYA INI

  25. KENAPA SAYA BELUM TERIMA PEMBAYARA BRIM LAGI SEDANGKAN SAYA SEMAK STATUS PERRMOHONAN MENUJUKKAKN(PERMOHONAN DITERTMA) TOLON BERI TINDAK BALAS SEMULA KEPADA SAYA TENTANG PERMASAHAN SAYA INI

  26. BERITA YG TER BARU AKU TGK TD KT INTERNET 15 JAN@12 FEBUARI PLK…..HAAA PDN MUKA AKU..SIBUK SGT GI AWAL AWAL KEMASKINI….INGAT XNK LA JD PENGEMIS CM NI.MMG X PEGI DH BANK AKU PAS NI…BUAT ORG JD TOLOL JE MENENGEK KT ATM HARI HARI…APE LAAA..BERTAMBAH STRESS JD NYA.

  27. Dah nak habis bulan januari tapi duit br1m tak masuk2 lg,apa cerita ni,org yg kemaskini tarikh akhir pun dah dapat,ni kemaskini awal pun x dapat lg,tolong la perihatin sikit.

  28. 3tahun berturut2 saye dpt brim..tahun.ni saye kemaskini brim cma msok bank..tpi x dpt pun g..saye ibu tungal..ank 3..sush lah low mcm ni

  29. Tolong support,status brim LuLuS.Then sampai today i check current account still dont have payment from Gov Brim.

    Please give me are reason.Glad to hear good news soon

  30. saya harap LHDN dapt jawb la knpe brim saya xmsk lagi sdgkan sy mangsa bnjir…kwn2 sy smua dh msk..tggl sy jer blm..kerajaan dh xda duit kea???…lau xda xpyh la buat brim…

  31. Kenapa brim sy x msuk lg,,dh pi bank ni..semak kt page lhdn kta dh diterima,,tp apsal kt sy trima2 pn,..mslah laa,,dulu klau pkai kupon snang je dpt skrg ni kemaskini msuk pkai bank mcm claka dh 2 thn brturut jd penunggu,..

  32. Permohonan dh dluluskn / bjaya..akaun Public Bank..tp check bkali kali still blm msuk juga..dulu ptama kali layak trima BR1M pkai Baucer sbb takda akaun bank..taun lpas dh kemas kini borg pkai akaun bank tp BR1M still tak msuk lgi..pirahhh..!!

  33. Brim sy tk msuk lg, kenape eh ? Takkan ade mslah kot..klu ade mslah kompom semua tk dpt..tp kbyakan kengkwn sy sumenye da dpt brim tu..kate paling lewat 12 feb..sy sggup tggu..tp skng da 12 feb..pon msih tk ade ape2 lg..mcm mane ni ?

  34. 2 3 ari lepas check online dah lulus.. siap ade nama bank ag.. pg td check dalam proses plak.. ape cite ni.. lau xllus bgtau je la kan.. wat orang sakit hati je..

  35. kata permohonan BRIM anda sdh d luluskan tapi sampai sekarang ini blum pun masuk dlm akaun????apa cerita ne…..sampai bila nak tungu BRIM masuk dlm akaun…..dah penat asik berualangalik pergi cak tapi tak ada juga….smapai bila nak tgu ne nak tgu pilihanraya bru nak bgi ke???????????????

  36. Aku x update sbb suma dokumen lama yg sama.tp brim xdpt lae.tahun2 lepas aku antara group pertama yg dpt awal.ada teman2 ku yg dh update pun xdpt.bukan kebulur sgt duit tu tapi bila dh janji.bagi la.

  37. sy punya permohonan dh lulus,tp nape duit brim masih xmsuk2 lg,sy amat memerlukan duit sgt2..,tlg cptkn msuk duit brim…,ramai dh dpt.tp sy yg xdpt2…

  38. Salam,kalau x dapat lagi bagus kata permohonan x lulus,ney da masuk bulan 3,apa hal x masuk2…lulus mcm x lulus kerajaan mmg x tulus…tgu je la wet masuk x masuk2,org nk beli block racing ngan camshafts…abi la woi

  39. …Sy dh lulus,tpi brim x dpt..semua dh dpt..sbb sy pki surat..x ada akaun bnk..nape ye,klu leh percepatkan lh brim semua org yg belum dpt.sy mohon jasa encik.agar kami tak tunggu2…wslm

  40. Kita sama kawan2 1 malaysia,saya pun da check mula ckp lulus,kemudian tertera bank kita,lpas seminggu dalam proses,seminggu berjaya,dan tertera bank bila check takde masuk,sabar jelah ya,kita sama2 dlm kemelut penantian janji br1m

  41. Saya pernah dapat br1m masa bujang . sekarang saya sudah kawin macam mana ya ? Suami pun dapat masa bujang nya .. APA perlu saya buat nak lengkapkan butir2 bagaimana? Tolong bagi Bantu . dah banyak Kali saya nak Cuba kemaskini butir2 tak dapat..

  42. Dulu saya bujang sekarang saya sudah berkawin . macam mana harus saya lengkapkan butir2 diri saya ? Saya online tak ada keluar borang untuk kemaskini butir2 diri . harap pihak tuan/ puan dapat membantu

  43. sebelum ni saya guna bank islam. boleh ke kalau nak tukarkan kepada maybank ? ada effect apa-apa tak ? contoh : duit lambat masuk or tak masuk langsung . anyone ? :)

  44. nape kawan saya cakap diya masuk kan nama penuh diya ngn kata laluan yg lain takleh nk msuk..asik sruh kene cuba lagi sekali..tapham la. last suruh pergi tempat LHDNM…Nape yea ??

  45. SAYA DH 2TAHUN XDPT2 TW X…XTAHU LA CM NER,,ORG LEN GJI MAHAL SENANG JE DPT KITE GJI CKT PN SUSAH NK DPT,,DH BPE KLI APPLY BUT STILL XDPT JGK,,,CM NE NIE….

  46. saya setiap tahun dapat brim,,,, tapi barubaru ini saya ada masalah kesihatan hingga saya lupa nak kemaskini untuk brim 2016… jadi macamana tu”” ada orang kata kalau dah ada nama yang tahun -tahun yg lepas-lepas tu jangan risaulah, dapat.. jadi betul ke … jadi boleh bagi perjelasan pihak berkaitan.

  47. blh lg x kemaskini brim??
    hari tu sblum tarikh tutup nk kemaskini tp kwn ckp yg dh dpt thn2 lepas xyah kemas pn bole.
    so aq bt dek je la..
    tetiba lak tgk post ni kata klau xkmaskini pmohonan x diproses adoi susah ati la..

  48. selamat pagi. Soalan saya Mengapa kami penduduk kat pedalaman sarawak ni selalu saja lambat terima surat untuk kemaskini Br1m.sudah habis tarikh baru surat sampai kat kami .Tolong jelaskan kalau tak kemaskini apakah kami layak atau tidak untuk dapat Br1m 2016. Terimakasih

  49. baru-baru ni ade update brim, masalahnya lupa yang no akaun bank dah tamah tempoh/mati. kes macam ni nak buat ape? pegi bank tu balik hidup kan akaun atau pegi lhdn untuk tanye status?

  50. Tahun 2016 BRIM , Siapa yang mempunyai Gaji RM2500 keatas kebanyakan nye semua kene ON Hold ( Dalam Proses ).
    Pandai PM / LHDN. Wayang Je lebih

  51. Pemalas punya kerajaan Tahi tu!! nama saja kerajaan tapi selalu slow macam kura-kura.

    nanti pru ke 14 rakyat akan kenakan kamu! pui! suka sambil lewa buat kerja!1

    memang padan dibagi tahi dalam peti surat LHDN tu..!!

    • kalau lupa update..update la..cuma pembayaran mungkin bulan februari…
      kalau tak dibayar juga maka kita semua kirim tahi kepada pengarah LHDN…memang padan dibagi tahi!! tiap-tiap tahun pun macam tu dan selalu lambat…

  52. Jangan takut kalau Brim tak masuk-masuk lagi kita sumbat tahi dalam peti surat mereka!! biar mereka tahu sebusuk-busuk tahi kita adalah lebih busuk lagi perangai mereka yang suka melambat-lambatkan kerja mengemas kini!! susah sangat ka? lain lah kalau kerja dengan swasta stress selalu..ni kerja goyang kaki je kalau dengan kerajaan ni!! kalau tak layak bagitaulah cepat2 dan jangan bagi harapan palsu dengna rakyat!! ada email kan apa yang susahnya? bangang betul kakitangan LHDN ni!!yang kaya cepat betul nak kejar cukai tapi yang miskin dan susah tengok pun tak mahu!!! bila ada duit banyak dalam bank hah dah mula la tu nak cek itu dan inilah…menyusahkan rakyat je..baik tak da yang berpendapatan rm2000 ke atas baru padan muka !!

  53. banggang punya kakitangan lhdn kalau mcm tu…tak boleh bagi serentak ke? atau nak tunggu kerajaan di ubah baru ada tindakan? kata dah maju dalam bidang ict la dan macam macam lagilah tapi hasilnya macam orang zaman batu!! ….lebih baik jangan bagi harapan palsu !! kalau tak mampu.ini ibarat nafsu besar beristeri 4 tapi lemah sekali di ranjang…!! bikin malu je!!!

  54. haaa sye pon x update sbb x de mklumat brubah..smpi ari ni tgok x de duit masuk lg pon..cek status masih dlm proses..yg sblum ni pon sye x update tp msuk je dlm akaun..

  55. Krajaan najib semakin lmbab..dri tarikh kemaskini hingga dpt brim hampir sbulan..ni zaman teknologi..bkn pen,pensil lg..xkan sebulan x cukup untuk verified sesorg..btu2 lembab.

  56. αѕѕαℓαмυ’αℓαιкυм.. kemaskini dibuka pada 5disember 2015 . Tutup pada 28Disember 2015. saya nak tanya, saya terlupa untuk kemaskini permohonan saya. sebab betul² terlupa. lepas ni ada buka permohonan lagi ke x ? sebab kali pertama dan ke-dua saya dapat. tapi kali ke-tiga saya terlupa kemaskini. harap dijawab pertanyaan ini. αѕѕαℓαмυ’αℓαιкυм..

  57. saya terlupa kemaskini. kalau nk kemaskini pun xboleh dh sbb dkt tempat nk isi no.ic tu xbole nk isi no.ic… klik xjadi apa². sbb tu xbole nk isi. terlupa kemaskini. sampai harini xdapat lagi br1m.. aduhaii.. nasib badan (ಥ_ಥ)

  58. Asalamualaikum @salam sejahtera kepada Tuan page ni atau sape 2 Yg tau,tolong lah jawab kpd kami semua Apa perlu di buat jika kami terlupa nk kemaskini borang brim? Adakah mmg brim tidak dpt atau kena pergi buat rayuan pejabat Lhdn?

  59. dah lulud tapi check dalam akaun tak ada .. akaun bank ambank . kenapa yea ? sebelum nie pakai cimb ok pulak .. tulak akaun macam nie pulak jadi .. mana pergi duit brim touh ?

  60. BR1M kena kemaskini setiap tahun ke?
    Suami saya dan emak saya tak kemaskini kan, sebab semua data sama, tak ada apa-apa perubahan.
    Bila semak… “Dalam Proses”.
    Hairan juga… orang yang baru apply pun dah dapat, orang lain pun ramai dah dapat. Ada yang kata update je walau data yang sama. Sebab mereka buat macam tu dah dapat.

Kongsikan Pandangan Bernas Bersama Kami Di Sini. Bincangkan..