Harga Kereta Malaysia Kedua Termahal Dunia : Punca? Markup Harga Tan Choong Motor, UMW Toyota @ Cukai Kerajaan?

Harga Kereta Malaysia Kedua Termahal Dunia : Punca? Markup Harga Tan Choong Motor, UMW Toyota @ Cukai Kerajaan?

Kerajaan dalam manifesto PRU13 ada berjanji untuk menurunkan harga kereta 20%-30%. Sekadar mengingatkan….

Harga Kereta Malaysia Paling Mahal

Keratan di atas adalah laporan berita daripada salah sebuah portal kereta yang berpengaruh, Jalopnik namanya yang telah meletakkan nama Malaysia popular di seluruh dunia sebagai negara yang menawarkan harga kereta yang kedua paling mahal di dunia kepada rakyatnya. Hakikatnya….

Hakikatnya……rakyat Malaysia seperti anda, anda di sini sebenarnya terpaksa membayar 2 kali ganda harga berbanding model yang sama di Amerika sehingga menyumbang ke arah peningkatan mendadak hutang isi rumah rakyat Malaysia.

Top Gear Malaysia

Walaubagaimanapun, semakan Berita Semasa terhadap laporan New Straits Times mellaui editor Top Gear Malaysia, Hazeri Samsuri mengatakan :

  1. Rakyat Malaysia cepat sangat meletakkan kesalahan bulat-bulat kepada kerajaan dan kritik kerajaan semata apabila melihatkan situasi harga kereta Malaysia di Malaysia ketika ini sehingga mengabaikan aspek & faktor kritikal iaitu dengan menyiasat penjual kereta itu sendiri
  2. Harga kereta tetap mahal walaupun tidak dikenakan cukai (kereta-kereta hybrid yang diimport 0%) tetapi harga masih tetap membebankan. Contoh: Serena S Hybrid jual di Malaysia RM149,000. Manakala di Siam hanya RM98,000 sahaja (Adakah perbezaan harga yang cukup besar ini angkara Tan Choong Motor?)
  3. Syarikat kereta tempatan telah mengambil kesempatan daripada persepsi rakyat di mana kononnya harga kereta mahal di Malaysia disebabkan cukai kereta yang tinggi & dasar melindungi Proton dengan meletakkan harga yang tinggi ke atas kereta yang mereka pasarkan
  4. Akhir sekali, beliau mendakwa orang Asia acapkali suka menuduh kerajaan, sebaliknya lebih sayangkan pengeluar kereta yang berkuasa menentukan harga kereta.

Info Punca Harga Kereta Mahal di Malaysia

Ada yang Berita Semasa agak bersetuju dengan pendapat Top Gear Malaysia dan ada juga kurang bersetuju dengan pendapatnya. Contohnya paling mudah :

  • Bagaimana model kereta Kia/Ford boleh jual lebh murah walaupun spesifikasi & ciri-cirinya lebih tinggi berbanding UMW Toyota? Hakikatnya UMW Toyota milik siapa? UMW Toyota adalah milik PNB. Apa yang boleh anda harapkan?
  • Berita Semasa tidak nafikan ada syarikat kereta yang mengambil kesempatan dengan meletakkan pada harga yang menekan pembeli, Tetapi mengambil contoh Serena S Hybrid agak tidak tepat. Kereta Hybrid kalau tidak dikenakan cukai sekalipun memang mahal. Hybrid Jazz yang tidak dikenakan cukai pun lebih mahal berbanding “Non Hybrid Jazz”.
  • Suka atau tidak hakikatnya harga kereta di Malaysia sangat membebankan dan tidak sepatutnya berlaku. Di Qatar contohnya, kereta-kereta Proton baru dijual sekitar RM20,000 – RM35,000sahaja. Toyota Camry baru dijual pada harga sekitar RM70,000 sahaja. VW Passat ataupun Jetta juga harga lebih kurang dengan harga kereta Toyota Camry. Malah model-model ini hanya dijadikan teksi di sana. Kebanyakan harga kereta di sana 50% lebih murah berbanding Malaysia. Harley Davidson 3 kali ganda lebih murah berbanding yang dijual di Malaysia. Sportster XL1200CB 2013 di Qatar sekitar RM46,000 sahaja. Tetapi di Malaysia?  Harga yang Berita Semasa dijual sekitar RM130,000!!! Hebat…….

Sebenarnya kita perlu semak kategori kereta-kereta mewah di Malaysia.

  1. Jikalau Toyota Camry di Malaysia masih dianggap ramai kereta mewah, maka apa yang Berita Semasa katakan sememangnya harga kereta di Malaysia memang mahal.
  2. Ini kerana jikalau di negara lain, ia hanyalah dianggap sedan biasa-biasa sahaja. 

Persoalan Harga Kereta Malaysia Mahal?

Ada beberapa persoalan yang boleh dijawab mengenai isu kali ini, antaranya :

1) Kenapa kereta Honda, Toyota dan Nissan dijual mahal?

  • Sebab kerajaan kenakan cukai tinggi (cukai eksais, cukai import, cukai jualan)

2) Tetapi kenapa Ford dan Kia dapat jual murah walaupun dikenakan cukai yang sama dengan spesifikasi yang lebih lengkap dan enjin yang lebih baik?

  • Pengimport-pengimport Honda, Toyota dan Nissan ( Tan Chong, UMW ) menggunakan “brand trust” untuk menaikkan lagi harga mereka.
  • Mereka memberi alasan kenaikan harga disebabkan tax yang tinggi.

3) Jikalau cukai dimansuhkan, adakah harga kereta akan jadi lebih rendah?

  • Ya, dan Honda, Toyota dan Nissan tiada lagi alasan untuk menjual dengan harga tinggi.
  • Jika ini berlaku, harga Proton dan Perodua juga perlu dijual lebih rendah atau par dengan harga kereta lain dengan spesifikasi lengkap.
  • Jadi mereka yang mahir mengenai kereta, mereka akan memilih kereta yang mempunyai spesifikasi yang tinggi dan enjin lebih advance.
  • Tetapi “brand trust” ini juga akan mempengaruhi pembeli, seperti Inspira dan Lancer ( walaupun spesifikasi sama tetapi masih ramai yang memilih Mitsu)

Apa pendapat anda pula mengenai isu harga kereta dan cukai kereta di Malaysia ketika ini?

Sambung Baca Lagi Artikel Terbaik Yang Ini Pula. Ada Kaitan Dengan Yang Di Atas :

Harga Kereta di Malaysia Lebih Murah Daripada Harga Kereta Singapura? Harga Kereta di Malaysia Lebih Murah Daripada Harga Kereta Singapura? Hari ini kami petik laporan Utusan Malaysia berkenaan perbandingan harga kereta di Malaysia yang cuba dilakukan berbanding harga ...
{ 104 Komen Bernas di Berita Semasa… add one }
  • 1 ayu Oct 23, 2013, 1:13 pm

    harga kete mahal, komplen. takyah beli kete, naik bas tak pun jalan kaki je. kalau komplen jugak duduk bawah jambatan. duduk situ bertapa sampai jadi batu.

  • 2 Ali Kadir Oct 23, 2013, 1:15 pm

    dan aku akan terus pandu keta kancil utk 10 tahun lagi…syukur m’sia masih aman

  • 3 pap pap Senah Oct 23, 2013, 1:17 pm

    Saya akan terus makan nugget ayam cicah kicap cair untuk 10 tahun lagi. Saya nak ikut cara En. Ali bin Kadir

  • 4 ex boifren ayu Oct 23, 2013, 1:17 pm

    camner rasa bawak camry…nak gak rase tapi xmampu, pasai tulah ayu blah dari idup ku

  • 5 ayu budu Oct 23, 2013, 1:19 pm

    Ko ni kan ayu nampak sangat komen you yang tak berasas. Hati hati sikit bila beri komen ketara ke bodohan sendiri. Tidak semua orang kaya di negara kita ini. Masih ramai lagi yang miskin dan dengan kejatuhan ekonomi dan hutang negara bertambah ramailah rakyat yang menjad miskin dan banyak berhutang dengan along. Satu hari kau juga akan menerima balasan di atas sikap awak jahat ni.

  • 6 Bapak ayu Oct 23, 2013, 1:20 pm

    maafkan bapak nak! ayu 2 mmg jenis materialistik! dah jadi andartu pasal takdak sapa yg nak msk meminang

  • 7 agogo Oct 23, 2013, 1:23 pm

    agak2 bape la hg viva kalo dijual dinegara luar? proton yg dimsia pun bule jejak 50-60k,di qatar rm20k…kalo viva??

  • 8 agogo Oct 23, 2013, 1:24 pm

    haihhhh nsbla bdn xbelaja tinggi2 smpai ke uk….kalo x,lame dah mohon citizens sane…..syuko syuko msia msih aman

  • 9 senah fc Oct 23, 2013, 1:29 pm

    Kak senah mne lmbat bg pendapat..tgah bg seminar ke?

  • 10 nizam Oct 23, 2013, 1:30 pm

    Syukurlah kerajaan telah membantu rakyat mengurangkan beban beli kereta. Kalau boleh tambahkan lagi cukai GST tinggi tinggi.

  • 11 Ayu x tgk keta Ex. Oct 23, 2013, 1:50 pm

    Kenapa x tuduh sekali bank interest yg bg pembiayaan untuk beli kereta punca arga mehal, Ayu x pandang keta camry dh la utang lps tu selalu pow owg nk baya utang hihihihi.

  • 12 Senah Oct 23, 2013, 1:59 pm

    Salam Sayang,

    Walaupun kereta kita agak mahal tetapi minyak kita masih murah, jalan-raya cantik, dan yang paling penting negara AMAN. Kalau kereta murah akan sebabkan kesesakkan jln, pencemaran dan kemalangan maut. Biarlah mahal sikit xper asalkan hidup kita sejahtera. Pepatah mengatakan klo nak hidup senang kenalah berkorban wang ringgit.

    Akak bangga UMNO/BN berjaya cipta kereta nasional yg mampu dimiliki semua orang. Pembangkang nak buat masjid pun kena kutip derma.

  • 13 UMNO Muda Oct 23, 2013, 2:00 pm

    sokong kak senah. PR umpama jin mata 1.

  • 14 pop Oct 23, 2013, 2:09 pm

    Salah tu senah…. bukan mahal sikit

    Paling Mahal di dunia selepas singapore.

    Baru lah bangga jadi rakyat Malaysia kerana harga keretanya ke-2 tertinggi didunia. No.2 tuh. Teruskan usaha jadi no.1. Kalahkan Singapore. Malaysia Boleh!!!! 1 Malaysia! Yeah!

  • 15 pop Oct 23, 2013, 2:09 pm

    Join the club.

  • 16 pop Oct 23, 2013, 2:14 pm

    Syukur ada BR1M…. nanti buat beli kereta Cash…. Senah yang confirmkan ok….

    BR1M RM1200.00 dapat beli kereta nih
    http://www.mudah.my/Nissan+Others+M+-23433054.htm

    Kalau 500 hengget ke bawah beli kereta remote control je la…. hahaha

  • 17 senah jebo Oct 23, 2013, 2:41 pm

    senah……senah.. kenape lah kau ni bodoh tahap lembu ek???

  • 18 Ali Bapoo Oct 23, 2013, 2:45 pm

    Senah dan umno muda ibarat juara ayam kampung, bercakap hebat & lebat tapi bila berak ajak berteman

  • 19 Pok Jit Oct 23, 2013, 2:52 pm

    yelah berak tepi pantai, senada & seirama

  • 20 Uktraman Oct 23, 2013, 2:54 pm

    Senah dan Umno Muda ibarat K.U.R.A.P yang melekat kat celah kangkang kulit. Kalu g.a.t.a.l makin digaru makin sedap.

  • 21 Anonymous Oct 23, 2013, 3:22 pm

    wa sokong lu uktraman

  • 22 Mak ayu Oct 23, 2013, 3:29 pm

    makcik pon mintak maaf nak. makcik nk bg free je anak makcik si ayu ni.xpyah la bg hntaran. sape nk boleh hubungi makcik kt talian 03 8000 8000. hey..hey..

  • 23 hangit! Oct 23, 2013, 3:57 pm

    Harga kereta harapnya makin mahal. jangan turunkan. Saga SV tu patutnya harga sesuai RM80K. paling penting bank2 boleh panjangkan tempoh loan sehingga 50 tahun. Biar semua rakyat malaysia mampu pakai kereta tahap ferrari.

  • 24 abg said Oct 23, 2013, 4:02 pm

    Senah dan umno muda kamu berdua gandingan yg mantap. Kalau kamu berdua belum kawin abg said doakan agar korang akan ada jodoh bersama.

  • 25 mak ayu Oct 23, 2013, 4:05 pm

    ayu, nyesal aku beranakkan kau.. bodoh mcm badak ko ni..

  • 26 Rosnam Oct 23, 2013, 4:18 pm

    Aku setuju dengan komen Mr. pop. Kalau boleh kereta paling murah kat Malaysia dengan spec yang paling cokia berharga sampai enam angka. Baru Singapore boleh tabik spring hari2 kat Malaysia. Biar satu dunia tahu betapa GILA BABInya harga kereta kat Malaysia ni. Hahaha!

  • 27 MKMR Oct 23, 2013, 4:30 pm

    Saya ingin mengenengahkan fakta dlm isu ini…Saya tinggal & bekerja di Arab Saudi. Di sini kereta Toyota Camry Model 2012 baru berharga SR85k atau RM72k shj.Tapi di Malaysia RM150k.Tidak boleh dinafikan cukai import memang tinggi di Msia yg dikenakan antaranya utk melindungi pasaran kereta buatan tempatan. Kereta hybrid mahal walaupun tiada cukai itu mungkin sebab pengedarnya mark up tinggi. Lagi pun jualan kereta hybrid masih kecil & tidak pelik jika pengedarnya markup tinggi utk cover kos operasi. Jadi utk memastikan harga kereta turun maka perlu desak agar turunkan cukai import dan gesa Proton & Perodua utk buck up operasi dengan tingkatkn kualiti kereta & efisiensi mrk dlm pengeluaran kereta. Takkan selamanya mendpt perlindungan kerajaan utk maju dan berjaya bersaing di pasaran dunia!!
    Oh ya. .Di Arab Saudi khususnya di Riyadh ada la beberapa bijik kereta Proton yg saya terjumpa.Namun pengedar tempatannya dah bungkus dan tutup kedai.Itu antara contoh di mana kereta kita gagal bersaing di pasaran antarabangsa.Kesian pembeli kereta Proton di sini. Macam mana nak maintain & servis kereta mereka?

  • 28 agogo Oct 23, 2013, 4:34 pm

    aku benci iklan 03 8000 8000 tu siakkkk……cpt2 tuka chanel len

  • 29 pemuda harapan Oct 23, 2013, 4:37 pm

    Dengan ini saya umumkan belanjawan thn depan harga kereta turun sekali lg….yeeeaaaaaahoooo!!

  • 30 ayu macai kak senah Oct 23, 2013, 4:42 pm

    kebanyakkan rakyat malaysia terpaksa berhutang apabila ingin memiliki sebuah kereta. ini adalah kerana kerajaan sekarang tidak mengambil kira kebajikan rakyat malaysia amnya golongan marhaen.. ini adalah realiti yg sebenarnya..

  • 31 honda FD PUJAANKU Oct 23, 2013, 4:45 pm

    ble kate kereta Malaysia buat dari tin biskut marah..rata2 excident maut melibatkan kereta Malaysia..ble rakyat bli kereta luar ngare mula ltk cukai tggi2 n interst plak mcm melangit tggi..ble rakyat x mmpu bayr mrh..surh berjimat- jimat..xphm la ak..tp Honda fd pujaanku..

  • 32 Anonymous Oct 23, 2013, 5:00 pm

    yg herannya kenapa kereta proton kat Indon lebih murah pada hal buat kat sini…

  • 33 noor Oct 23, 2013, 5:09 pm

    ……sokong kereta buatan Malaysia…..sbb sy warganegara Malaysian. …lindungi industri permotoran nasional…..apa nak dibanggakan jenama kereta negara org….lagipun kereta nasional kita masih berada ditahap harga mampu…..mcm korea….sokong kereta buatan sendiri..barulah kereta nasional mereka dapat maju……

  • 34 Ramli Jingga Oct 23, 2013, 5:09 pm

    Senah & Umno muda ibarat pasangan kentut & cirit

  • 35 rokok daun Oct 23, 2013, 5:13 pm

    tak payah cukai-cukai……. bila cukai je mahal, bila mahal je cukai. kata nak bantu rakyat. cakap tak serupa bikin laaa. hapuskan cukai kete import, baru melopong proton tak laku…. bukan nak hina kete malaysia tapi itulah hakikatnya…… contohnya proton ‘super-rimau’ skang nih. macam rimau lah……hahahahahahaha

  • 36 mangkuk Oct 23, 2013, 5:30 pm

    Kalau takat viva tu kat qatar, beli proton sv satu percuma satu je. Diorang pun taknak tengok viva tu. Pak2 arab tu sandar sikit je dah kemek, lagi la kalau unta padang pasir tu lending kat tepi viva.. tak dapat nak bayang. Sekali tengok unta tengah kunyah pintu viva daaa.. macam keropok moniii… hahahaha

  • 37 ayu Oct 23, 2013, 5:34 pm

    wahai mak tersayang, ayu pun taknak ada mak macam ni.
    dah beranak dah la. apsal nak nyesal?
    buat ayu pandai. jaga ayu tak pandai.
    Ini semua salah mak. kalau 10 tahun dulu mak didik ayu elok2. ayu tak jadi macam ni.
    sekarang baru mak nak menyesal?
    Sudah terlambat mak.. iskkk iskkk

  • 38 ferrari Oct 23, 2013, 6:11 pm

    kereta mahal pun orang beli. jalan raya pun tak boleh nak tampung. naik keta sangkut jem gerak cam kura2. saya naik motor je la mampu. nak beli keta takde duit.

  • 39 Rosmah Oct 23, 2013, 6:15 pm

    Saya sayang LAKI saya. Hari-hari boleh shopping. Kereta Mahal saya tak kesah. Sebab LAKI saya yang PM, leh naik kete gomen. Sayang ketat-ketat abg jib !

  • 40 pdp Oct 23, 2013, 6:23 pm

    Rakyat Msia lebih kaya daripada Americans yang hanya bayar separuh harga kereta daripada kita.
    Vois di US sekitar RM 50000 manakala di Msia hampir RM 100000.
    Kalau tidak, Proton sudah lama tutup dan kerajaan pun kehilangan 7 billion dari segi pendapatan setahun.

  • 41 Ronaldo Oct 23, 2013, 7:28 pm

    Ini semua pasal Proton. Ada Proton lain kereta tiada murah. Proton sudah 30 tahun tapi masih mmm……Setiap niaga sudah 30 tahun masih tak dapat berdikari dan masih bergantung kuasa politik rasa amat memalukan. Qualiti, Spec, Design menentu kejayaan industrial kereta. Qualitilah yang paling penting menentu perniagaan masa depan. Nak berjaya perlu berani berubah. Jika tak mampu lebih baik tutup kedai

  • 42 ayu Oct 23, 2013, 8:22 pm

    jangan la kata kat ayu. mentang2 la ayu cuma 107 kg je, sampai hati kata ayu badak.

  • 43 pak din Oct 23, 2013, 8:46 pm

    sudahla menyampah ngan komen org xbersyukur duk malaysia ni.hang tau ke malaysia ni negara yg paling makmur lam dunia jangan rosakkan ngan perangai xsedar diri tu.pak din ni org lama.makan garam dulu drpd korang..kalau komen membina pak din sokong tapi nak kutuk2 sori ekk bukan selera pak din.

  • 44 umno kain buruk Oct 23, 2013, 9:02 pm

    mungkin indon terletak sebelah kilang proton. umno bn banyak untung ambik duit rakyat dengan pelbagai cukai, tapi hutang makin bertambah, simpanan makin kurang, ada lagi cadangan nak perbanyakkan kaedah kebas duit rakyat. kerajaan tak pernah puas. Siapa nak negara berpendapatan tinggi pasti kita lebih merana sebab tak ada jaminan pun rakyat berpendapatan tinggi. umno bn ibarat kain buruk untuk rakyat dan negara.

  • 45 rokok daun Oct 23, 2013, 9:58 pm

    kalau pak din menyampah….. pak din jgn baca…. saya lagi menyampah dgn komen pak din….. patutlah pak din perangai macam kambing sebab pak din suka makan garam….. hahahahahaha

  • 46 NOFX Oct 23, 2013, 10:34 pm

    Here is your answer.Look at Proton sales globally.ZERO!

  • 47 Kancil Oct 23, 2013, 10:38 pm

    Ya betul u good we no good. Kereta u tak payah beli pun ada orang bagi. Janganlah makan banyak-banyak sudah sangat gemuk tak sedar ker? Nanti Ajib go pandang lain perempuan. Hihihi…

  • 48 Anonymous Oct 23, 2013, 11:08 pm

    bodoh botingkek-tingkek.. hang ni senah dok rumah main ngan cucu jelah, jgn dok komen yang menyerlahkan kebodohan tu.. takpun gi masuk tender kantin sekolah mintak tolong wakil rakyat BN ko tu

  • 49 finx Oct 23, 2013, 11:30 pm

    Aku baru je lepas tenguk PM pass jalan NKVE kemarin.Ntah pegi mana tak tahulah,yang kelakarnya dia pun naik Volvo XC90.Siap escort semua pakai kereta continental.Ha jangan lupa pula Mamakkuti pencetusnya bala yang dinamakan Proton pada tahun 1984,dia pun naik Porsche Cayenne.Camnor la nak sokong, VVIP UMNgOk pun semua pakai kereta Continental.Ko cuba riki kat PWTC baru-baru ni,cuba tenguk parking lot kat bawah nun untuk VVIP UMNgOk,semua rata-rata tibai pakai Continental Cars.Tak malu ke wei korang sibuk suruh rakyat pakai tin milo cabuk yang sekelas keranda dijalanan,korang semua pakai kete SELAIN Proton & Perodua.
    Aku ingat dulu kununnya buat Proton Saga 1984 (sebenarnya rebadge Mitsu Lancer) terkinjal-kinjal rakyat marhain sokong produk Malangsia nih.Tup-tup TERWUJUD cukai kereta seperti eksais,duti import,dan tetiba terwujud sistem MENGKAYAKAN KRONI secara ATAS ANGIN iaitu sistem AP bagi SEMUA kenderaan import,maka terwujudlah sistem PENJUALAN KERETA KEDUA termahal DALAM DUNIA.Kemudian disogokkan sistem PENGIMPORT perlu salah satu GLC yang pegang seperti HICOM,SIME DARBY,NAZA,UMW DLL.Maka faham-fahamjelah apa jadi lepas tu.
    Macamnilah, kita negara kecik,rakyat 29 juta je,dunia ni dipenuhi 7 billion penduduk lain.Ko nak lawan JEPUN(Toyota&Lexus,Honda&Acura,Suzuki,Nissan,Mazda,Mitsubishi dll)KOREA(Hyundai,Kia,Daewoo aka Chevrolet,dll)GERMAN(Mercedes,BMW,Audi,Volkswagen,Porsche,dll)US(GM,Chevrolet,Chrysler,Ford,Dodgedll)BRITAIN(Jaguar,AstonMartin,Land Rover&Range Rover,Ford,Mclaren,RollsRoyce,Bentley,Morgan,dll),FRANCE(Peugeot,Renault,Citroen,dll),SWEDEN(Volvo),Itali(Ferrari,Lamborghini,Pagani,dll) dan yang terkini China dan brandnya yang beratus.Mereka have continous multi million dollar R&D budget beserta 5-7 tahun PRODUCT CYCLE,setiap produk pasti yang lebih canggih dan up to date dan trend terkini environmetal friendly,kurang guna minyak dan kurang guna wearing out parts.Cuba fikirkan realiti ini.Dimana PROTON kini,jual kat Singapore,Indonesia,Thailand pun tak laku ini sibuk nak kenegara yang lebih jauh lagi.Cubalah jual kat Zimbabwe yang sistem undinya spesen macam Malaysia nipun tak laku.Aku travel merata dah,sampai ke China,India,Indonesia,Brunei,Australia,New Zealand,keluar dari tempurung Malaysia Boleh ni,tersedu tenguk betapa kerdilnya kita di dunia sebenarnya.Jenuh aku nak terangkan mana kampung halaman aku nih.Bukalah mata,kalu tak dapat keluar negara,tanya sedara atau teman yang dah keluar negara,baru tau langit tinggi rendah.Kalu tak boleh at least converse basic English,terkapai-kapai nak berborak diluar sana.BTW aku dah upgrade dari Proton ke Mercedes,fuyooh,mcm langit dengan bumi bezanya,u all bila lagi?BBTW yang 47% rakyat sukung UMNgOk tu puas hati,dah dapat penangan AKU TIPU & BARANG NAIK (dulunya dikenali sebagai AKU JANJI BN)

  • 50 Senah K-pop Oct 23, 2013, 11:40 pm

    sokong kak senah dan UMNO Muda dikatakan bongok. Budak dua ekor ni umpama seluar jean buruk.

  • 51 er Oct 24, 2013, 6:58 am

    sokong ayu…. klu mahal jgn nak temberang nak beli.. beli je proton, sokong buatan tempatan. walaupon kurang berkualiti, tapi doakan mereka membangun.

    ni just rugi sedikit dah bising….. yg dorg untung beberapa dekad tu tak bising plak… sumbangan kepada badan amal tak selalu sangat….

    ni orang kita yg blacklist beberapa ribu, peniaga2 pasar malam ni… kena tolong la… dorg ni, dah comfirm dah cucu dorg masih kaya….
    nape sokong dorg lag…

  • 52 er Oct 24, 2013, 7:00 am

    saya akan pastikan anak cucu saya bekerja sesama orang kita. untuk 10 tahun lagi.

  • 53 Anonymous Oct 24, 2013, 7:34 am

    kenyataan senah ni sebenarnye nk memerli BN

  • 54 apasaja Oct 24, 2013, 7:38 am

    memang xdinafikan harga kereta kt m’sia ni mmg mahal.sy pernah ke vietnam kereta vios disana buat teksi je.bygkan murahnye harga kereta vios kt sana klu nk dibandingkan kt malaysia ni

  • 55 sport boat Oct 24, 2013, 7:58 am

    nk cover margin keuntungan punya pasal Dgn Harga kereta sekali d ribakan…..

  • 56 aku sebenarnya ensem Oct 24, 2013, 8:18 am

    jangan layan statmen senah… gila glamour..

    PENCACAI TAIK BN

    cian mak die ngandungkan seekor lembu kat jat….

  • 57 pop Oct 24, 2013, 8:28 am

    Pak Din. Pergi balik makan garam lah. Apa plak nak banding dengan masa silam? Orang jalan tengok bukan tengok belakang. Korea dulu sama mundur, sekarang? Rugi, usia meningkat, pemikiran makin tidak matang dan maju. Dok tang tu jer.

  • 58 komeng Oct 24, 2013, 8:50 am

    eee…bodonya…

  • 59 ANAK SENAH Oct 24, 2013, 9:01 am

    ni sy nk gtaw fakta…adik saya keje kat proton tg malim…sebelum ni kereta proton welding tebal 3.0mm..untuk menjimatkan kos proton skarang hanya welding setebal 1.5mm…lagi satu ada sorang cina ni menang saman proton sebab keta persona baru beli brek tak makan…last2 eksiden…saman menang 1.2 juta dapat proton preve percuma…ni suma hanya org QC(quality check) proton saja yang tahu…aku rasa baik beli keta potongla dari beli proton yang welding hanya 1.5mm..bwk laju sket gerenti berderai body….lagi satu ada masuk tv3 perodua nk wat enjin guna aluminium….aluminium???wtf….fikir2 la sendiri…kita da kene tipu oleh proton selama ni…kalo x percaya boleh pegi sendiri kilang proton di tg malim….

  • 60 Abang Senah Oct 24, 2013, 9:21 am

    Sokong UMNO Muda, PR umpama setan yang dikenali

  • 61 Anonymous Oct 24, 2013, 9:27 am

    setuju ngan pendapat anda…

  • 62 TIN KOSONG Oct 24, 2013, 9:27 am

    Seperti biasa SENAH dengan kenyataan BODOHnye.. Dah la SOMBONG BODOH, nk mengulas pun terserlah kebodohannya..

    Anyway..bangunan2 kat negara ini pun hasil duit rakyat juga..apa beza derma dan duit rakyat.

  • 63 dpd Oct 24, 2013, 9:31 am

    Jenama kereta apa Vois tu bro? Tak penah dengaq pun

  • 64 Nur Oct 24, 2013, 9:33 am

    Betul. Sokong Noor, kereta Malaysia kereta yang paling berkualiti sekali di dunia..

  • 65 Anonymous Oct 24, 2013, 9:36 am

    Suka ngan info anda…. rakyat komplem pi la camna pun ttng kualiti proton & harga yg x sepadan tu… krjaan buat dekkk je. Dr segi kualiti mana pegi geng RnD… dah puluh tahun dok camtu aje… sekali dua mungkin pengguna bole terima tp bila setiap model baru keluar ada saja bhg kete proton yg sakit… samada sakit urat maupun sakit jantung. Pengguna dah tersangatlah muak ngan kerenah camtu… toksah pi bersaing lagi ngan kete jenis lain buat malu besar je…

  • 66 pop Oct 24, 2013, 9:38 am

    Tahniah. Anda telah berjaya diperbodohkan. Saya tumpang simpati.

    Wooiii….. mai pakat2 tengok hasil didikan ameno nih. Jangan marah kat noor nih tapi simpati dan buat kajian. Adakah anda mahu anak2 anda jadi begini? Tepuk dada tanya selera.

  • 67 yeah Oct 24, 2013, 9:43 am

    memang harga kereta dalam Msia ni mahal, termasuk kereta buatan nasional. Cukai yang dikenakan agak melampau, tapi kereta yang dibawa masuk pun bukan kereta gred yang bagus. Vios, City, Camry sekadar menjadi taxi di Negara luar, yang pelik rakyat Malaysia berbangga nak milik-punca nya sebab harga tinggi, taraf pun automatik jadi tinggi. Aku perhatikan rata-rata perangai orang Malaysia ni beli kereta sebab pada nama dan harga, spesifikasi dan teknologi kereta tu sendiri memang haram nak kaji. Aku belum miliki kereta sendiri, dulu aku minat kat Preve, tapi bila aku bandingkan harga, spek dan prestasi kereta tu, makin lama makin tawar nak beli. Sekarang ni, aku tunggu kereta baru yang akan masuk Msia tahun depan, harga dan spek yang puas hati,, tapi bukan Proton dan Perodua.sorry.

  • 68 pop Oct 24, 2013, 9:57 am

    Masalahnya masih ramai yang tidak percaya dengan engkau (finx) lagi2 yang tak pernah “keluar tempurung”.

    Mereka masih percaya pada TV3, Utusan, dan seangkatan dengan nya. Mereka percaya Malaysia cukup gah di mata dunia sehingga rakyat kita mati ditembak gara-gara bendera kita sama taraf dengan US…

    Mereka juga percaya Proton begitu hebat di mata dunia, dicanang-canangnya kilang Proton termaju didunia tetapi akhir diketuk-ketuk jua oleh jeremy clakson kerana dengki pada Proton, pernah sekali Proton Waja is answer to BMW 3-series yang mana pernah memenangi best handling dalam kategori kereta murah dan tidak berkualiti…

    Mereka juga percaya ekonomi Malaysia paling hebat didunia sebab itu kita beli kereta 2 hingga 4 kali ganda ditambah lagi dengan pinjaman paling menguntungkan didunia; 9 tahun.

    Di Korea dan Jepun liputan minimum 3G tetapi kita masih merangkak-rangkak kadang-kadang dengan GPRS; geram tapi bayar harga bagai nak rak sebab cukai ditetapkan oleh pemerintah yang berlagak; lagak pandai; Banding pulak dengan Palestin;Thailand;Indon;

    Dosa ketamakbodohangkuhayun di tahap amat menjijik lagi menjijikkan tanpa pengakhiran. Kedua-duanya, pemerintah dan pengundinya bersama kongsi sifat.

    Malang sekali kami terpalit dan terpaksa menelan bersama dalam tidak kerelaan.

  • 69 pop Oct 24, 2013, 10:11 am

    Yeah. Aku tertarik dengan komen “Aku belum miliki kereta sendiri” dan tentunya kamu akan kajian spec, rupa, praktikaliti etc….. tapi nasihat aku yang pernah fikir seperti kamu; tahniah tidak memilih proton(but perodua?). Inilah kesilapan aku dulu. Beli persona baru yang menjahanamkan poket and lot more… :banghead:

    Sebaliknya lihat aspek less maintenance cost, fuel consumption, ruang nak balik kampung dan cukai. Antara brand yang “affordable kat Malaysia” kata orang; hanya Toyota dan Honda malahan resale value tinggi. Maintenance pun rendah. Aku mencadangkan kepada kamu Honda Civic baru atau 2nd Civic FD atau Altis. Tak mampu City dan Vios 2nd pun okey kalau nak multi purpose Avanza/grandlivina ada kemampuan lebih boleh amik honda odyssey…. rupa belakang kira…. boleh modified….

    Tepuk dada tanya selera asal jangan proton…. menyesal oo….

  • 70 pop Oct 24, 2013, 10:13 am

    aku pun nak saman proton jugak lah….. hehehe. Siapa nak jadi peguam saya?

  • 71 1malaysia Oct 24, 2013, 10:30 am

    very well said. saya pasti anda rakyat malaysia berminda tinggi

  • 72 yeah Oct 24, 2013, 11:49 am

    terima kasih Pop atas nasihat dan cadangan.
    Honda pilihan buat masa ni. Kepada peminat automotif, rajin2 survey pasaran kereta luar negara, model2 kereta yg ada dlm website dorang banyak yg tak masuk pasaran Malaysia (kata pensyarah aku, kereta luar hanya ‘dumping’ kan kereta mereka di Msia) kene dumping pun harga dah sama mcm kereta Nasional. Harga 80k antara Honda dan Proton, korang nak angkat mana satu? ……. Cukai yg dikenakan Msia pun berganda-ganda- contoh BMW (rajin2 wat kira2 dan convert kan currency luar dgn Msia)
    Jadi, jom pergi KL international Motor Show 15-24 Nov ni. heuheu
    http://www.klims.com.my/

  • 73 nenek ayu Oct 24, 2013, 1:38 pm

    Sabor jer lah anak cucu akuu niii… Ingat lah, nak hidup x lamer..esok lusa belum tentuuu…. Bersyukur lah aper yg ader…

  • 74 x suka Oct 24, 2013, 2:35 pm

    aku pun x suka tgk iklan tu. nasib baik dh lama x nmpk kuar kat tv!!!

  • 75 lu sembang Oct 24, 2013, 3:01 pm

    Hampa jgn jd bangang…. Sape kate malaysia aman kalo aman jgn adakan polis rumah2 biar terbukak…kedai2 x payah ttop….. Bank biar terbukak….org kt luar dok mati kne tmbak sembilah pejadah….hampa cakap dasar sbb x kena kt keluarga hampa kalo kena hampa mula sedih mcm org x kena puki….pui hamoa kaki sembang boleh la hakikat nye hampa okai otak biawak…..yg mne stuju ha bgus yg kaki bangkang ha mang dasar bangap la………pui

  • 76 cucu cicit Oct 24, 2013, 3:03 pm

    bersyukur dgn harga kereta mlysia skrg 50% lg mahal bila jual kt negara lain..bersyukur gaji 3k nk beli rumah medium cost pn x mampu..nk beli low cost xlps..bersyukur dgn taraf hidup skrg ibarat kais pagi mkn pagi..

  • 77 lu sembang Oct 24, 2013, 3:03 pm

    Jagelah warisan ank cucu pui ayat haramjadah dok guna,,,,,kalo jenis kaki sembang jgn dok sembang dh…..kaki sembang ni stok kaki hinggap kt muke je………

  • 78 senah tua kerepot Oct 24, 2013, 5:01 pm

    sungguh malangnya siapa yang melahirkan kak senah ni

  • 79 gua sembang Oct 24, 2013, 5:23 pm

    Lu Sembang..awat hang melenting..hang terasa ka??benda yg benar hang xblh trima?

  • 80 usin Oct 24, 2013, 8:30 pm

    relax rakan2 semua. harga kereta di negara kita memang agak mahal dan sesetengah model harganya mahal gila. bagaimanapun secara beransur-ansur, kerajaan yg dipilih oleh rakyat akan cuba dan telah melaksanakan janji menurunkan harga. benda mcm ini tak boleh buat tiba2. ada yg mati mengejut nanti. harga kereta terpakai akan jatuh merudum. kaki tukar kereta akan bunuh diri kerana hutang lebih besar dari harga kereta. tokey2 kereta ramai yg gantung diri kerana rugi tahap gila babi. so, ada lebih baik laksanakan slow slow, kitapun boleh la kumpul duit. bila dah cukup nanti, dan harga kereta pulak murah gila, kita beli cash. tak payah utang-utang bank bagai.

  • 81 Anonymous Oct 24, 2013, 8:55 pm

    Jangan risau bila PRU14 makin dekat masa tulah semua harga kereta n keperluan asas turun…Janji DITEPATlah sangat…

  • 82 jin dacing Oct 25, 2013, 1:56 am

    negara maju mcm jepon yg 100 kali ganda lebih sesak jalan raya pon boleh kasi harga murah. tapi kenapa rakyat jepon x komplen pon kereta sana murah?

    mintak derma buat masjid 1000 kali ganda lebih baik sebab yg memberi dah tentu ikhlas…dari umno yg buat masjid hasil dari duit cukai rakyat…lagi hina…

  • 83 org ganu Oct 25, 2013, 3:06 pm

    kereta mahal,,rumah mahal….ko pikir la sendiri…..

  • 84 Anonymous Oct 26, 2013, 6:34 pm

    Aduh kak senah, jangan lah jadi sebagai orang yg takde pemikiran. Adohai lawak betul la manusia mcm ini. Sentiasa macai, xpernah berfikir -_-

  • 85 ketua kampung pak din Oct 26, 2013, 8:52 pm

    Dah le tu din… bawak bawak le ke surau.dah umor lanjut macam kita ni tak payah la nak pikir pikir banyak banyak sangat pasal hal dunia

  • 86 pop Oct 29, 2013, 10:32 am

    Ha’ah. Tunggu lah zaman cicit kamu pun belum tentu turun rege kereta. kalau 5% tuh promosilah…. bukan gov yang turunkan…. tu pun model dah lama….

    cerita harga kereta ni macam kontrak tol lah…. xdernye nak turun, lagi bertambah ada….
    kalau kamu umur panjang sampai tunggu la dapat cicit…. masa tuh menyesal tarak guna dah…. sembang taik kucheng lar….

  • 87 gagau Oct 31, 2013, 3:14 pm

    jgn bodoh la ayu.org nk jgk pakai kereta. klu bini sakit nk bersalin,xkn nk bawa naik LRT.

  • 88 ebi adabi Nov 1, 2013, 3:15 pm

    umno muda dan senah tua… PAS kutip derma untuk aktiviti parti sebab nak asingkan duit tabung dgn duit rakyat. bukan mcm UMNGOK yang main bedal je duit rakyat untuk propaganda parti… nak mintak derma malu…bedal duit rakyat tak malu. pooraaahhhh

  • 89 Anonymous Nov 3, 2013, 6:56 pm

    gua sokong lu sepenuh nya

  • 90 Haha huhu Nov 4, 2013, 1:04 pm

    yg mcai tu sekor dua je…tp kalo da xde maruah.jnji dpt duit…tu yg tuko2 nme2 je…kesian makbapak ko dpt ank mcm ko..hehe..hidup macai yg skong harga kete ikut khendak gomen…

  • 91 MYroadtax.com Dec 28, 2013, 4:26 pm

    Kesian kita rakyat Malaysia terpaksa membayar harga premium untuk kereta below par. Sampai bila rakyat Malaysia hendak duduk diam? Kita yg membayar cukai patut suarakan pendapat sehingga mereka yang berkuasa jemu dan terpaksa mengalah.

  • 92 Anonymous Feb 27, 2014, 12:09 am

    Kualiti apekebende..tipis mcm tin susu..wat brsanda pn kemek….mek,,mek..mek

  • 93 Anonymous May 8, 2014, 11:45 am

    Hehe ….UMNO buat mesjid guna duit poket mereka sendiri…mereka tak pernah ambil duit kerajaan. Jadi, pembangkang nak buat mesjid mcm mana, duit di tangan pihak lain..!

    Apa nak heran. Siapa pun yg memerintah, parti mana pun…dia BOLEH buat mesjid, atau saja, Sebab duit negara (duit rakyat) ada. Depa yang jaga. (tolong jaga duit orang ramai). Jangan skali skala songlap sudah lah.

    Apala tahap pmikiran hangpa nih…akal pendek sangat ka? Parti Orang Asli pun, kalau dah pegang Putrajaya, tentu boleh bangunkan negara sebab duit peruntukan ada. Cuba pembangkang menang dan dapat Putrajaya…entah2 lebih baik lagi, tak bocor banyak, tak tiris berbilion, tak beli kapal menyelam dgn harga yg mnasabah spt yg dibeli negara2 lain.

    Media menggelapkan berita…hangpa tak dpt berita, dok harap Usetan Mloya dan TV3/4 je..sampai bila hangpa tak tau cerita…

  • 94 SambalBelacan May 8, 2014, 8:52 pm

    Orang Malaysia ni kadang2 gayat…kereta kat luar negara murah2 aje…buat ketawa dek orang luar aje…

  • 95 Apek lalai Jun 12, 2014, 5:21 pm

    Pemimpin malaysia tidak pandai jaga hati rakyat. Coba selami gaya hidup rakyat…barulah dapat rasa derita rakyat. Kos hidup tinggi. Beli kereta pun tak mampu. Apatah lagi kalau harga melambung tinggi.

  • 96 azlanshafiee Jun 14, 2014, 1:35 am

    Saya tak fikir membandingkan harga seperti murah atau mahal dengan negara-negara lain sesuatu yg tepat dengan gambaran sebenar.

    Penulis artikel perlu juga menyebut tentang peratusan pemilikan kenderaan antara negara dan bukan sekadar menyebut murah atau mahal.

    Ini kerana “murah” atau “mahal” sesuatu yg subjektif dan boleh jadi berbeza apabila terkena pada org yg juga berbeza. Meskipun murah bagi rakyat Malaysia, di negara tertentu, ia masih mahal kerana tidak semua rakyat di negara berkenaan berkemampuan.

    Saya ada terbaca satu ulasan bahawa untuk RM1 yg dihutang oleh rakyat Malaysia, rakyat Malaysia memiliki aset sebanyak RM4.

    Namun, saya berharap bank-bank di Malaysia dikenakan cukai yg tinggi kerana memberi hutang kereta dan rumah kepada rakyat.

  • 97 Anonymous Jun 17, 2014, 6:59 pm

    kesian

  • 98 Batista Sep 10, 2014, 2:24 pm

    Sengal je, kalau tak mapu beli kereta gi lah beli motor..habis cerita..tutup mulut..sumbat cabai kang..tau nak komen saja..hampeh

  • 99 Anonymous Nov 9, 2014, 8:25 pm

    Batista hang mandi ayak cabai ka….

  • 100 yan Dec 13, 2014, 1:34 am

    dah name pon non-government. mane ad support nak bina masjid.salah ke dr segi hukum??? inisiatif pmbangkang mmg patut dipuji. membina masjid hasil sumbangan rakyat. we say it barakah…stop showing ur highest level of stupidity!

  • 101 aku Jan 23, 2015, 10:14 pm

    Berangan je nk keta brand luar..bila buat major service mhl gila..vios tu klu service brapa ek banding dgn saga flx..huhu..kwn2 aku pening kepala beb..aku pki livina 1.8..ni ada rezeki lebih amik preve ..ada mslh aku hntr je claim..service free 3 tahun masuk parts..kwn2 aku tnya kenapa bli proton pulak..aku ckp service murah..spare part murah..saftey sikit preve ni…esc+tc+6 airbag…

  • 102 aku juga Feb 9, 2015, 9:50 am

    adoyai bro…vangang abadi la hg ni..keta luar pun kalu hrg murah,semestinya spare part dia pun murah baii..sengal la hg ni..kete preve yg hg pakai tu sepatutnya hrg dalam 40k jer..semua org mampu beli..50k dapatla kete sebesar myvi..kena lanyak,penyek teruih..honda city, vios, almeera hrg sebenar dalam 50k jer bro..tp di malaysia dijual hampir 90k..hg x sedaq lg ka bro..tunjai kepala br nak sedaq kot..n kereta2 tu lagi safety dr preve hg tu…

  • 103 Omarudi Jun 30, 2016, 10:12 am

    Mmg r dekat arab murah tapi tngok plak matawang dia.Rsanya klau duit kuwait 1000 sini hampir rm13-15k sebab tu nampak murah berbanding malaysia nak senag kerja di sana beli kereta di sini tapi cuma biarlah harga kereta butan malaysia ni harga mampu milik tidak terlalu tinggi seperti harga Perdana baru rm100k atas.

  • 104 Nama:stoner Dec 18, 2016, 10:08 pm

    orang maju coba pikir ,kite maju belajor ngepoww…

Tinggal Komen Bernas Bagi Topik Ini