BREAKING NEWS : Berita Terkini Pesawat MH17 Jatuh Terhempas di Ukraine SEMAK BERITA SINI!

GST di Malaysia. Baik Untuk Negara, Tetapi Kempen Biar Munasabah





GST di Malaysia. Baik Untuk Negara, Tetapi Kempen Biar Munasabah! Turunkan GST Kepada 2%-3%! Respon Anda?

Harga Barang Turun GST

Malaysia Muflis Tanpa GST? (KLIK SINI). Ok. Baik. Berita Semasa tiada masalah dengan GST. Jikalau di England contohnya, setiap kali membeli barangan di sana. VAT akan dikenakan. Sama sahaja….

Value Added Tax (VAT) = GST

Pelaksanaan GST di Malaysia : PRO @ KONTRA?

GST ada baiknya, ada buruknya. Yang pasti dengan GST dapat menambaik penstrukturan cukai secara saksama dan adil. Di mana golongan bracket tertinggi tidak akan terlepas dari membayar cukai.

Daripada peringkat awal, barangan tersebut dikeluarkan sehinggalah barangan tersebut dijual.

Pendapatan GST Malaysia

Tetapi, masalah dengan GST yang cuba dilaksanakan kerajaan sekarang ini adalah :

Yang pertamanya, berkaitan kempen GST yang Berita Semasa rasakan sesuatu yang pelik. Pelik kerana kerajaan mengatakan Sales & Servis Tax (SST) tidak baik, dan GST itu lebih baik kerana GST mampu kurangkan harga barang. Ha???? Pitam sekejap.

Kempen apakah ini yang cuba disuapkan kepada rakyat sekarang? Berita Semasa tidak faham sebenarnya apa sebab kerajaan menggunakan pendekatan yang sebegitu rupa. Hakikatnya, GST memang akan meningkatkan harga barang. (CONTOH DI SINI)

Bagi pendapatan Berita Semasa, jikalau kerajaan mahu memperkenalkan sesuatu yang baru kepada rakyat, mulakanlah dengan :

kempen yang mampu meyakinkan rakyat, bukannya memperbodohkan & merendahkan pemikiran rakyat

Jikalau kerajaan menggunakan dana negara untuk melamcarkan kempen kesedaran GST tetapi rakyat tidak percaya dan meluat. Jadi, untuk apa adanya kempen yang sebegitu rupa?

Pelaksanaan GST di Malaysia : Permulaan 6% @ 2-3%?

Yang keduanya ialah, Berita Semasa bersetuju dengan pelaksanaan GST tetapi kadar peratus permulaan pelaksanaan GST terlalu tinggi. 6% tinggi sebenarnya. Mengejutkan bagi Berita Semasa jikalau dibandingkan dengan negara lain di Asia Tenggara.

Berita Semasa merasakan adalah lebih baik untuk kadar permulaan GST diturunkan antara 2%-3% dan apabila rakyat telah memahami, terdidik dan terbiasa dnegan GST, baru dinaikkan kadarnya.

GST ada kebaikannya kepada menjana pendapatan yang mampan kepada negara, GST boleh diperkenalkan tetapi janganlah perkenalkan dasar baru seperti GST dengan cara radikal & mengejutkan rakyat.

Harga Barang GST

Kepada kerajaan, diharapkan jangan terlalu gelojoh untuk memperkenalkan dasar baru kepada rakyat. Ingatlah, sesuatu perniagaan tidak mungkin kita boleh mendapat keuntungan secara cepat.

“Kita melabur, tetapi kita ambil sedikit demi sedikit supaya dalam konteks negara dan rakyat, Rakyat tidak terasa bebanan tinggi manakala negara mendapat manfaat.”

Harapan Berita Semasa, kerajaan perlu nilai semula dan kempen kesedaran yang digunakan membolehkan rakyat terima dasar GST sebegai satu keperluan negara. Apa pendapat balas anda pula?

{ 32 Pendapat Bernas… Dikongsikan Setakat ini. Komen Anda Pula? }

  • TURUN311213 December 31, 2013, 10:55 am

    2014 Bakal menjelma…
    Adakah anda sudah bersedia?

    TURUN311213

    Balas Komen Ini
    • Anonymous December 31, 2013, 11:04 am

      TURUN AKU SOKONG 100%.

      Balas Komen Ini
    • Senah December 31, 2013, 3:19 pm

      Salam Sayang,

      Cukai lama SST 16% dihapuskan dan digantikan GST 6%. Bermakna cukai dikurangkan sebanyak 10%. Secara logiknya apabila cukai berkurang maka harga barang turut berkurang. Jadi, kita semua rakyat Malaysia yang untung. Terima kasih UMNO/BN kerana telah meringankan beban kami. Pembangkang dan citot bukannye paham bahasa. Maklum la belajar setakat SPM je mcm Mat Sabu tuu…

      Balas Komen Ini
    • PR January 1, 2014, 12:59 pm

      hahaha takda la hebat mana pun “TURUN” malam tadi yang diketuai oleh paria ambiga tu. harap nama je gempak, TURUN. yang mengikut paria tu semua orang melayu. jadilah melayu b.o.d.o.h ni tunduk bawah telunjuk paria yang pernah memperjuangkan IFC ni.

      Balas Komen Ini
      • TURUN311213 January 2, 2014, 8:33 am

        dan jadi la kamu orang melayu yang suka menerima walaupun ia amat perit untuk diterima…
        terima kenaikan ATAU tuntut hak anda…
        anda yang tentukan?????

        Balas Komen Ini
    • Anonymous January 4, 2014, 10:57 am

      hang ni buta kayu ape.sokong je benda negatif..buduh punya TURUN311213

      Balas Komen Ini
  • orgkg December 31, 2013, 11:09 am

    Negara ada minyak Petronas pun letak GST –poodah. Ini semua salah Senah.

    Balas Komen Ini
    • Anonymous December 31, 2013, 11:17 am

      Cakap ekonomi Malaysia jatuh tapi masih ada orang yang mampu beli harta yang kalau dikaji tidak masuk akal kekayaan dimiliki dengan punca pendapatan. MACC pun takde power nak sentuh. Bagus lagi kopi cap power kalau betul-betul power.

      Balas Komen Ini
    • Anonymous December 31, 2013, 11:17 am

      Cakap ekonomi Malaysia jatuh tapi masih ada orang yang mampu beli harta yang kalau dikaji tidak masuk akal kekayaan dimiliki dengan punca pendapatan. MACC pun takde power nak sentuh. Bagus lagi kopi cap power kalau minum betul-betul ada power.

      Balas Komen Ini
      • wahid omar December 31, 2013, 12:39 pm

        Hai,,..saya menteri, nama saya Wahid Omar..
        kalau tak nak GST, jangan beli barangan ada GST..!

        Balas Komen Ini
  • Anonymous December 31, 2013, 11:33 am

    Formula untuk ekonomi Malaysia.

    (BRIM+BANTUAN SEKOLAH RM100) – (BARANG NAIK + GST + POTONG SUBSIDI + NAIK TOL + CUKAI PINTU) = TURUN 31122013.

    Balas Komen Ini
  • Anonymous December 31, 2013, 11:36 am

    Formula mujarab untuk Malaysia.
    (BRIM + BANTUAN SEKOLAH RM100) – (GST + BARANG NAIK + CUKAI PINTU NAIK + TOL NAIK + POTONG SUBSIDI) = TURUN 31122013

    Balas Komen Ini
  • wahid omar December 31, 2013, 1:54 pm

    salam..aku bukan wahid omar real la..korang taip jer nama ‘Wahid Omar’ kat ruangan ‘Name’ tu..huhu..try la tengok..
    buat la komen ‘Kalau tak nak, jangan …..’

    Balas Komen Ini
  • wahid goblok December 31, 2013, 3:45 pm

    Semua orang perempuan hari hari barang naik

    Balas Komen Ini
  • sebasalah December 31, 2013, 4:10 pm

    sepatutnya kerajaan amalkan budaya berjimat a-z dan bersikap berkempentingan rakyat.susah sama susah senang sama senang baru lah satu malaysia yang terbilang.

    Balas Komen Ini
  • TURUN311213 December 31, 2013, 4:52 pm

    SELAMATKAN MALAYSIA

    TURUN311213

    Balas Komen Ini
  • 31122013 December 31, 2013, 5:11 pm

    Nilai matawang RM masih lagi macam celaka…..

    Balas Komen Ini
  • wahid omar January 1, 2014, 7:55 am

    potong 10 % elaun aku ,sikit jer tu….hahahha

    Balas Komen Ini
  • amran January 1, 2014, 2:15 pm

    ni la org bodo sombong.nak bangkang jer.nak demo jer..jadi monyet la dukla utan,kahkahakah,..puiii

    Balas Komen Ini
  • rusli January 1, 2014, 4:37 pm

    takde masalah pasal saye ni orang kaya .

    Balas Komen Ini
  • Anonymous January 1, 2014, 4:46 pm

    takde masalah pasal saye ni orang kaya ,hanya korang boleh pandai berjimat la

    Balas Komen Ini
  • pak din January 1, 2014, 6:33 pm

    jimat erk..cubala ikat prut sikit.kuangkam perbelanjaan diri sendiri.rokok jgn hisap.mkn kat uma.tanam sayur kat kg.hidroponik kt bandar.nescaya dpt menampung kos hidup..pembaziran itu adalah amalan setan.jgn ikut.

    Balas Komen Ini
    • JONGOS January 1, 2014, 10:22 pm

      tak boleh buat camtu sebab beruk-beruk macai PR ni dah dimomokkan oleh pemimpin mereka bahawa hidup mesti bergaya, kekayaan mesti sama rata tak kisah la orang tu sekolah sampai darjah 6 ke atau belajar sampai peringkat PHD. lepastu mereka ni dimomokkan lagi supaya mengeluh itu tak cukup ini tak cukup, itu mahal ini mahal dengan membandingkan kehidupan mereka dengan kehidupan pak menteri. dalam erti kata lain, pemimpin PR ni mengajar macai-macai dia supaya cintakan dunia, kejar harta dunia.

      Balas Komen Ini
      • Anonymous January 2, 2014, 12:41 am

        KO NI JONGOS CAKAP MACAM PANDAI SAJA. BUSUK BETUL KALAU KAU BERCAKAP. BESAR KEMUNGKINAN KAU NI MAKAN BANGKAI B*BI.

        Balas Komen Ini
      • cipan sengeh January 2, 2014, 12:11 pm

        betul tuh.. bab pasai darjah 6 & PHD…
        ramai pemimpin PR geng PHD..
        pikir pakai otak tinggi..
        x mcm pemimpin umngok… darjah 6 pun cukup makan.. beli sijil… pikit tahap otal lembu kak jat jer…

        lepas nih dia akan cakap…
        sapa tak suka harga mahal…pi msk kubuq…
        perghhh mmg otak kutip tepi jalan tahap i.q

        Balas Komen Ini
  • arewait January 2, 2014, 7:38 am

    hahahahaha…….gaduh lg wahai melayu2 sekelian di dalam forum ni….bertekak la korang sampai kiamat….ramai yg gelak kat luar tu tgk korang gaduh.bile ckp melayu bangang korang marah…xpe….gaduh lg smp muntah sbb tu lah dorang nk tgk…jemput gaduh..x abs2

    Balas Komen Ini
  • cipan sengeh January 2, 2014, 9:21 am

    tak kisah la korang nak kempen GST berapa pun…
    2% ker…3 % ker..
    20% ker … 30% ker…
    x kisah lah… janji aku bleh shopping tiap2 bulan kat london…
    kata najib kepada macai umno haprak

    Balas Komen Ini
  • orgkg January 2, 2014, 3:16 pm

    mana senah ni , dah kena GST jugak ?

    Balas Komen Ini
  • Wahid Satay January 5, 2014, 10:05 pm

    Pengumuman! Harga satay akan naik berkuatkuasa serta-merta

    Balas Komen Ini
    • Anonymous January 9, 2014, 11:34 pm

      wajib bayar sumbangan pra sekolah RM20 dan GB WAJIB BELI BUKU KERJA MGB RM 8.60 SETIAP KELAS X 5 SUBJEK….APE KOMEN ANDA

      Balas Komen Ini
  • WAHID OMAR January 15, 2014, 2:25 pm

    KAU BUAT SEKOLAH SENDIRI….TULIS ATAS LANTAI JER….JANGAN SEKOLAH KAT SITU KALAU TAK ADA DUIT

    Balas Komen Ini

Respon Anda? Kongsikan Ulasan Bernas Anda & Berdiskusi Dengan Pembaca Lain Di sini…(Sila BACA DI SINI untuk Syarat2nya Sebelum Berkongsi Komen Anda Di Sini.)