Ekonomi Malaysia 2016 Mencabar Buat Rakyat Malaysia. Khazanah Research Jangka Lebih Banyak Subsidi Ditarik!

Ekonomi Malaysia 2016 Mencabar Buat Rakyat Malaysia. Kajian Khazanah Research Institute KRI Jangka Lebih Banyak Subsidi Ditarik!

Sekejap masa berlalu sekarang, pejam celik pejam celik Malaysia sudah bakal menginjak ke tahun 2016 tidak lama sahaja lagi.

ekonomi Malaysia



Jikalau ada yang mengatakan tahun 2015, cukup mencabar buat Malaysia dan rakyat Malaysia amnya.

Tahun 2016, berdasarkan pemerhatian dan kajian pakar ekonomi dari Khazanah Research Institute (KRI) meramalkan yang mana ekonomi Malaysia 2016 akan terkesan lebih teruk berbanding tahun sebelumnya yang mana pastinya akhirnya rakyat-rakyat di bawah ini yang akan terima bahananya.

Bahana yang bagaimana?

  1. Pertamanya, kerajaan besar kemungkinan akan kaji balik mana-mana subsidi yang masih lagi diberikan kepada anda semua. Dalam erti kata lain, yang mana perlu kurangkan, kerajaan akan kurangkan bantuan. Yang mana subsidi perlu ditarik, ia akan dilakukan. Bersiap sedia semua.
  2. Kos import barang makanan akan terus meningkat tahun 2016
  3. Seterusnya, kos pengangkutan akan turut naik sama. Baik, yang naik kenderaan sendiri mahupun pengangkutan awam samada komuter, ERL, tol semuanya akan mengurangkan lagi perbelanjaan boleh guna rakyat Malaysia
  4. Harga barang seperti ikan, sayur, buah-buahan telah naik mendadak dek kerana masalah jerebu
  5. Pelaksanaan GST
  6. Akhir sekali, apabila subsidi ditarik semula oleh kerajaan, ia bakal menambahkan lagi impak dan tekanan kepada rakyat Malaysia melibatkan kos sara hidup di Malaysia tahun 2016 kelak

Mengapa ini semua terjadi kepada Malaysia? Ini semua gara-gara..

Punca Ekonomi Malaysia 2016 Makin Mencabar?

  1. Harga minyak dunia yang semakin melemah, satu kejatuhan yang cukup mendadak, semestinya ekonomi Malaysia 2016 turut akan terkesan sama. Apatah lagi negara
  2. Malaysia masih lagi bergantung harap kepada pulangan pendapatan daripada petroleum
    Keduanya, nilai tukaran ringgit Malaysia telah jatuh

Jadi, Khazanah Research Institut KRI tidak pilihan lain selain daripada semakan semula subsidi yang diberikan sekarang ini melihatkan beberapa indikator seperti yang dikongsikan Berita Semasa di atas.

P/S : Akhir kata dari Pengarah Penyelidik KRI, Dr Muhammed Abdul Khalid, nasihat kepada rakyat Malaysia, ekonomi Malaysia dan tahun 2016 kelak amat-amat mencabar buat anda dan kita semua.

PP/S : Anda boleh semak data yang berkaitan tentang kenaikan harga barang dan kos import makanan seperti di bawah ini…KLIK!


Kongsi dan Viralkan!

Sambung Baca Lagi Artikel Terbaik Yang Ini Pula. Ada Kaitan Dengan Yang Di Atas :

Dato’ Dr Nazri Khan : Kajian dan Analisa Ekonomi Malaysia dan Dunia. Polit... Dato' Dr Nazri Khan : Kajian dan Analisa Ekonomi Malaysia dan Dunia. Politik Malaysia? Figura ini cukup terkenal apabila acapkali kali membincangkan dan berkongsi pendapat tentang perkembangan dan ha...
{ 107 Komen Bernas di Berita Semasa… add one }
  • wan Dec 29, 2015, 12:33 pm

    x kahwin la aku taun depan.. suma benda da naik.. hadoiii

  • Kak Ton Dec 29, 2015, 2:00 pm

    Ekonomi kat jat lembu ja yg menaik hasil dari duit curi 250 juta.

  • imad Dec 29, 2015, 2:06 pm

    kerajaan memerintah nak naikkan harga apa2 benda pun, naikanlah. naikkanlah harga semua barang/perkhidmatan yang ada kat malaysia.kerajaan nak tarik semua subsidi yg ada pun tariklah…buat lah negara ni macam negara kepunyaan bapak sendiri.aku dah putus asa dah dengan pemerintahan sekarang.aku dah kecewa dah dengan kerajaan yang ada sekarang yang langsung x de komitmen atau at least simpati dengan rakyat sendiri yang dulunya bagi kuasa kat kerajaan sekarang untuk memerintah.buatlah ikut suka hati pemerintah..biarlah kami tanggung beban dan natijahnya.silakan berkuasa,tindaslah kami sesuka hati, kami redha..

  • imad Dec 29, 2015, 2:18 pm

    ANGGOTA INI TELAH MEMPERLIHATKAN PRESTASI KERJA DENGAN KUALITI YANG AMAT BAIK LANTARAN PENGALAMAN BELIAU YANG LUAS DALAM PERKHIDMATAN PASUKAN POLIS.BELIAU JUGA SEORANG YANG AMAT BERDEDIKASI, KOMITED DAN BERINTEGRITI KETIKA BERTUGAS SELAIN TELAH MEMPAMERKAN PRESTASI DISIPLIN YANG AMAT TINGGI.BELIAU ADALAH AMAT DISOKONG UNTUK KEMAJUAN PANGKAT DAN AMATLAH LAYAK UNTUK KENAIKAN GAJI.SELAIN ITU BELIAU JUGA LAYAK UNTUK DICALONKAN UNTUK ANUGERAH PERKHIDMATAN CEMERLANG 2015 (APC).

  • jacki bodoh Dec 29, 2015, 2:57 pm

    bercukurlah

  • Ahmadkelentong Dec 29, 2015, 3:25 pm

    Mudah je nak selesai masalah macam ni . guna kuasa kita PRU14 nanti, kita tukar kerajaan. kita ambik pensil …pas tu kita pangkah…. kan mudah lagi cepat . tak payah susah-susah…tak payah buat demo , buat kita penat je

  • imaan Dec 29, 2015, 4:00 pm

    malaysia makin teruk. malaysia ni dah kena jual agaknye. malangla generasi akan datang ni duk mengemis kt negara sendri lps ni

  • jacki Dec 29, 2015, 4:28 pm

    Nasib rakyat malaysia 2016 mencabar..

  • jacki Dec 29, 2015, 4:43 pm

    Inilah akibatnya kerajaan menteri2 umno ckp besar bijak Sgt dlm ekonomi faham keadaan semasa mampu atasi segalanya. Mcm ABC main teka main nasib main tembak bila tekaan betul berita baik mrk bijak mrk pandai bila masalah dtg mcm2 alasan langsung tidak berani bertanggungjawap apa lg mengaku kelemahan mrk.

  • jacki Dec 29, 2015, 4:52 pm

    Bila kerajaan rasuah wang hilang boros waktu ekonomi baik ,wang habis lesap begitu sj tiada yg bertanggungjawap cetak wang utk menampung tak cukup tarik subsidi cukai itu ini naikkan harga dll, skrg negara hadapi masalah besar kegawatan ekonomi sedang belaku tiada penjelasan yg boleh diterima guna.

  • jacki Dec 29, 2015, 4:54 pm

    Bila kerajaan rasuah wang hilang boros waktu ekonomi baik ,wang habis lesap begitu sj tiada yg bertanggungjawap cetak wang utk menampung tak cukup tarik subsidi cukai itu ini naikkan harga dll,

  • Budak Sekolah Dec 29, 2015, 4:56 pm

    rakyat negara ni kan ke dah ramai sampai 30 juta dah…. singapura 4 juta jer… mana lah kerajaan larat nak tanggung… pendapatan negara pun selalu bocor kena samun

  • jacki Dec 29, 2015, 5:01 pm

    Menteri kewangan yg baik telus bijak bernas masalah kegawatan ekonomi ini tidaklah besar sgt malah akan beransur baik dlm masa yg singkat. Tetapi kalau menteri kewangan kurang bijak tidak telus masalah ekonomi skrg sukar diselesaikan dgn cepat malah mungkin mengundang masalah besar pada negara.

  • jacki Dec 29, 2015, 5:10 pm

    Kehilangan pekerjaan meningkat,kilang tutup,peniaga bangkrap,harga naik mendadak,kos sara hidup melonjak,harga minyak dunia jatuh terus tetapi harga minyak negara stabil,satu malaysia skrg 123 malaysia, adalah masalah mcm tiada masalah, rakyat terus berhutang skrg byk jual kereta baru beli.

  • jacki Dec 29, 2015, 5:16 pm

    Memang ekonomi ada pasang surut turun naik tetapi pakar ekonomi bijak pasti ada persediaan bila hadapi masa sukar, namun kalau pakar bukan pakar ekonomi akan jadi tak menentu malah sukar hadapi masalah besar, ini boleh menyebabkan ekonomi utk bangkit kembali mkn masa sgt pjg.

  • jacki Dec 29, 2015, 5:21 pm

    Pakar ekonomi harus dipanggil utk menyelesaikan masalah dgn cepat mengambil tindakkan dgn tepat, bagaimana tun m lakukan waktu 1998.namun mungkinkah tindakkan ini diambil bila kewangan negara byk masalah terselindung penuh dgn misteri, apalg masalah 1mdb masih belum diselesaikan dgn baik.

  • jacki Dec 29, 2015, 5:26 pm

    Negara hadapi kegawatan ekonomi perkara biasa, mana2 juga akan hadapinya.tetapi masalahnya skrg negara hadapi masalah wang kejatuhan harga minyak hutang tak terbayar.inilah sikap suka berboros berhutang rakyat dan kerajaan malaysia.

  • Pakar E kono eh jang Dec 29, 2015, 5:54 pm

    Xde apa yg boleh dikatakan,nasi telah jadi bubur…bubur akan basi kejap lagi..

  • Anonymous Dec 29, 2015, 6:49 pm

    korang ni percaya sgt la dgn propaganda portal nih utk menimbulkan huru hara dikalangan korang. ekonomi negara taklah seteruk yg diceritakan tu. tapi portal ni buat cerita nampak macam ianya besar sangat. ramai yang termakan nampaknya. kesian.

  • The phantom Dec 29, 2015, 10:27 pm

    Wahai.sedara tanpa nama…saudara tahukah bila ind pebankan memulaka.vss utk buang.pekerja walaupun ade pampasan itulah.salah satu indikator…kos sara hidup meningkat…dan byk lagilar…hutang negara terus meningkat…so dimana kata portal ini auta??? Yg autanye adelah media pro.gomen yg.sorokkan fakta …kononnye ekonomi.bagus..brother…bukak mata luas luaslah sikit….

    • Anonymous Dec 29, 2015, 10:56 pm

      sebab buka mata luas2 le aku bkn simply percaya apa yg diperkatakan baik di pihak media pro k’jaan mahupun media internet camni yg kita sendiri xtau kredibitinya. ko tuh yg patut buka mata luas2, baca dari semua sumber, bkn taksub dgn mdia internet nih jer. derang nih sume ade agendanya. yg dimomokkan oleh portal nih mostly sume negatif jer. bila ade menda yg positif, didiamkan nyer. sama cam media pro govt, mereka mewarwarkan yg positif jer, negatif disimpan. jd ape beza portal nih dgn media pro govt?
      jd, sila buka mata ko tuh luas2. jgn taksub sgt dgn media camni sebab dia sajikan mende2 yg ko suka baca. :)

  • kojiKOG Dec 29, 2015, 10:35 pm

    harga minyak pasaran jatuh kerajaan lagi untung gila. kos minyak impor akan kurang setiap liter minyak yang dijual pada rakyat kerajaan lagi untung berlambak

  • Sempak Robot Dec 30, 2015, 12:41 am

    Satu lagi TPPA atau liberalisasi ekonomi ala Amerika akan tambah menjerumuskan anda semua.percayalah saudaraku

  • Budak Sekolah Dec 30, 2015, 1:29 am

    seronoklah bang, pasni kita boleh rapat kawan dgn Amerika… best ler Amerika ..yee best giler, abg jer x suke dgn Amerika… adik suke sangat2..

  • Budak Sekolah Dec 30, 2015, 1:33 am

    artis dirang cantik sangat2, filem dirang pun real… habis cite ler Amerika ni… cepat lah, cepatlah Amerika.. ! West the Best… dulu kita buy british last, sekarang kita buy Amerika first…. baru best gitu.. !

  • Budak Sekolah Dec 30, 2015, 1:37 am

    kalau nak glamour lagi tukar ringgit kita jadi Malaysian Dollar, wow best giler gitu… barulah ada imej negara maju… tq pm yg bijaksana

  • kado Dec 30, 2015, 1:39 am

    korang jgn dok percaya dgn research2 & laporan wsj ni semua… percayalah pada dato najib, pm kita yg bijaksana…

  • senah Dec 30, 2015, 1:45 am

    kalau semua benda dah naik eloklah kawin, senah bimbang klau x naik… buat semak kelambu jer bang wan…

  • Anonymous Dec 30, 2015, 1:48 am

    berilah peluang ds najib memerintah 20 tahun, klau 7,8 tahun mana cukup masanya… kata orang nak pusing duit tak lepas, duit tak dan nak rolling…

  • Anonymous Dec 30, 2015, 1:52 am

    kalau tanam pokok getah pun 7,8 tahun baru nak boleh toreh… dah ambil susu & sekerapnya kena masuk kilang barulah bikin tilam, sepan, kondo*, sarung tangan, kasut, tayar bla.. bla.. ni pun makan masa 3,4 tahun baru boleh dapat lihat hasil jualannya

  • Anonymous Dec 30, 2015, 1:55 am
  • Budak Sekolah Dec 30, 2015, 1:56 am

    duit kutipan GST yg berlambak2, berbilion2 tu kerajaan wat amende… dulu x ada GST ekonomi ok jer, naper sekarang ada GST ekonomi makin gawat

  • Anonymous Dec 30, 2015, 1:59 am

    kalau 20 tahun memerintah barulah boleh buat pembaharuan, aku harap pasni PRU diadakan 20 tahun sekali..

  • Anonymous Dec 30, 2015, 2:01 am

    daripada korang buat undi tak percaya lebih baik korang usulkan PRU diadakan 20 tahun sekali, PAS tentu setuju sangat2.. kan?

  • Anonymous Dec 30, 2015, 2:03 am

    Wakil rakyat daripada PAS patut buat usul di parlimen dan cepat2 sokong PRU dibuat 20 tahun sekali sebagai bukti sokongan kepada kepimpinan ds najib

  • sabke lateh Dec 30, 2015, 2:04 am

    aku sukung 100%

  • awe modo Dec 30, 2015, 2:07 am

    aku pun kosong 100%

  • awe modo Dec 30, 2015, 2:08 am

    patut dah diberi gelaran jolokan bapa ekonomi malaysia…

  • sabke lateh Dec 30, 2015, 2:09 am

    aku sejutu..

  • awe modo Dec 30, 2015, 2:13 am

    korang jgn bising bila harga brg naik, tol naik, GST dan kos hidup naik, pekerja kena buang, pengangguran meningkat jer… dapat BRIM naper korang x bising..?

  • cabai burung Dec 30, 2015, 2:15 am

    kalau gitu x yah ler bagi BRIM, kami ingatkan bagi BRIM sebab ekonomi meningkat, rupa2nya beri 1 mintanya 10

  • awe modo Dec 30, 2015, 2:16 am

    Itulah tandanya kerjasama kerajaan dan rakyat berpisah tiada…

  • cabai burung Dec 30, 2015, 2:19 am

    kerjasama hotak engko… sekarang ni serba serbi kena bayar duit lebih engko tahu? daftar tadika pun ada yg sampai rm360… engko ada anak tak ?

  • awe modo Dec 30, 2015, 2:20 am

    ek elehhh ..hantar PASTI jer… jimat banyak tu, PAS pun kan dah nak berbaik dgn UMNO

  • awe modo Dec 30, 2015, 2:23 am

    hantar tadika mahal2 pun anak korang belum tentu pandai, kalau pandai pun nanti masuk universiti belum tentu dapat kerja… ada hutang PTPTN lagi, silap2 korang mati terbeliak tengok bil2 hutang

  • muka dan kepala sotong Dec 30, 2015, 2:24 am

    bersabar jer lah, sabar itu separuh dari iman

  • muka dan kepala sotong Dec 30, 2015, 2:31 am

    berilah mase 20 tahun gitu barulah molek… mace anak dare sunti gitu…

  • kepala loceh Dec 30, 2015, 2:36 am

    mu ni otak bagus, boleh pakai bawa majlis, A+ nih…

  • Ular Hitam Dec 30, 2015, 2:40 am

    ang tunggu ler…

  • Ulat Bangkai Dec 30, 2015, 2:45 am

    ha2… kitarang buat big party ceremony…. grand fiesta beb.. !

  • Marhaena Al BRIM Dec 30, 2015, 2:47 am

    ha2 kami sokong PRU 20 tahun sekali…

  • amok Dec 30, 2015, 2:51 am

    PRU akan datang toksah harap la nk pangkah dacing….menyesal pangkah dulu2

  • Pakar Plan XYZ Dec 30, 2015, 2:52 am

    korang kena fikir juga kesannya klau PRU tu dibuat 20 tahun sekali

  • Anonymous Dec 30, 2015, 2:57 am

    kesannya ape lagi, baguslah PRU tu 20 tahun sekali, barulah parti2 tu berjuang habis2an… kalau kalah bubar terus, lagi 20 tahun boleh tubuh parti baru…

  • Anonymous Dec 30, 2015, 3:04 am

    kos PRU akan datang tentu makin meningkat dan boleh cecah rm setengah bilion, kan ke baik wang itu diagihkan kpda rakyat dlm bentuk BRIM dll

  • Anonymous Dec 30, 2015, 4:01 am

    bestnya PRU 20 tahun sekali… wakil2 rakyat parti pembgkang kat dewan rakyat tu pun apa susah… nkorang minta naik elaun cukup lah.. naik lagi 10%

  • Anonymous Dec 30, 2015, 4:06 am

    aku sokong elaun ahli parlimen dan menteri serta perdana menteri dinaikkan lagi 10% untuk menghadapi kos sara hidup yg makin meningkat

  • Anonymous Dec 30, 2015, 4:11 am

    Mungkin kenaikan elaun & gaji 40% membuatkan mereka jadi cukup selesa & berterimakasih kpda kerajaan sekarang…

  • Anonymous Dec 30, 2015, 4:13 am

    klau k/tangan kerajaan dulu dapat kenaikan gaji 8 – 13% dah rasa cukup selesa, inikan pula ahli parlimen yg dapat kenaikan gaji 40%…. lumayan sangat2 beb…

  • Marhaena Al BRIM Dec 30, 2015, 4:19 am

    sokong tarik balik BRIM, bantuan2 1 Malaysia dan GST

  • Anonymous Dec 30, 2015, 4:24 am

    dulu tanpa GST, BRIM dan bantuan2 1 Malaysia rakyat tidak tanggung beban seperti sekarang….

  • Anonymous Dec 30, 2015, 4:28 am

    katenya dah 400 000 siswazah nganggur… kalau dah ramai gitu baik tubuh parti politik ganti parti pembgkang yg dah tak bersengat tu…

  • awe modo Dec 30, 2015, 4:32 am

    yang nganggur tu baik tak yah keje, korang pegi daftar makan duit brim cukup ler… nkorang pun bujang lagi… kawin lewat cikit around 40 pun x per… biar korang matang sikit

  • Anonymous Dec 30, 2015, 4:34 am

    bagus juga ekonomi negara melecet begini barulah lahir pemikir2 ekonomi negara yg baik dan rakyat yg prihatin

  • kucin bertanduk Dec 30, 2015, 5:34 am

    harga ikan kat pasar pun naik… ikan kmbong biasa pun cecah rm10.00 sekilo, beli kat pelantar kuala rm8.00 sekilo…

  • kucin bertanduk Dec 30, 2015, 5:39 am

    aku pun sokong PRU diadakan 20 tahun sekali, jimat belanja… kalau dah tau pembgkang akan kalah, baik x yah buat PRU, membazirkan wang rakyat saja…

  • kucin bertanduk Dec 30, 2015, 5:42 am

    patut dibuat ujian saringan dulu… klau keputusan undian berat kepada kerajaan, baik beri peluang kepada kerajaan terus memerintah sehingga tahun 2023

  • kucin bertanduk Dec 30, 2015, 5:46 am

    Undian Saringan boleh dibuat melalui maklum balas dlm s/khabar, majalah, respons pendengar di radio dsb… ini lebih menjimatkan daripada buat satu PRU yg telan belanja hingga rm400 juta tapi pembgkang tetap kalah wpun sudah 13 kali PRU

  • kucin bertanduk Dec 30, 2015, 5:49 am

    Ini cadangan aku jer… terpulang korang nak pakai ke tidak, lagipun parti2 pembgkang yg ada sekarang berpecah belah pulak… masa mereka berpakat pun kalah, inikan dah berpecah belah

  • kucin bertanduk Dec 30, 2015, 5:52 am

    dirang ni pun setengah tu bukan nak bela nasib rakyat, tapi pulun nak jadi presiden parti, menteri dan perdana menteri

  • awe modo Dec 30, 2015, 5:55 am

    kalau dah berpecah belah, x sefahaman dalam pakatan…. mcm mana nak pimpin rakyat & negara ….buat apa lagi bertanding dlm PRU… buat ngabeh boreh…!

  • Anonymous Dec 30, 2015, 5:56 am

    buat ape kerana giler kuasa rakyat & wang negara jadi mangsa…

  • Anonymous Dec 30, 2015, 5:59 am

    ape ertinya jika pembgkang menang dlm PRU, tiba2 wakil rakyat tu melompat parti …. tidakkah keputusan piihanraya itu tidak akan dapat mengubah apa2 pun jua

  • Anonymous Dec 30, 2015, 6:02 am

    ya sokong dibuat Undian Saringan/ Undian Olok2 dulu untuk test market… kalau peluang 50-50, ok buat Pilihanraya…. jika 70-30… baik let kerajaan yg wujud terus memerintah, ini dapat jimatkan wang rakyat

  • kepala loceh Dec 30, 2015, 6:05 am

    ikut suka koranglah…. aku x kisah tapi aku rasa kalau 30 tahun sekali pun bagus jugak…. sempatlah aku mampus dulu…

  • kepala loceh Dec 30, 2015, 6:09 am

    sekarang ni ekonomi kita ok per… ada sape2 yg tak dapat makan atau tak cukup makanan, x ada baju seluar, pergi kerja jalan kaki, tidur malam dlm bangsal x ado bumbong… ado? cuba korang angkat tangan

  • Nala-nya Dec 30, 2015, 6:13 am

    betul tu bang, kalau pembgkang asyik bergaduh & berpecah x ada maknanya buat usul tolak baget, undi x percaya bagai… buang duit rakyat jer… baik dirang bangun dan usulkan PRU dibuat 10 @ 20 tahun sekali… kan sonang..!

  • kucin bertanduk Dec 30, 2015, 6:17 am

    kan ke bagus wang beratus juta untuk adakan PRU tu diperuntukan sebagai pinjaman kpda siswazah menganggur yg dah jadi 3,4 ratus ribu org sekarang ni…

  • kucin bertanduk Dec 30, 2015, 6:22 am

    kita yg undi dirang biarlah dirang yg buat kerja dirang, kita buat kerja kita… kalau PRU hanya 1 ritual politik dan setelah 13 kali PRU tak bawa apa2 perubahan… moleknya ia dikaji semula supaya wang rakyat boleh dijimatkan & kerajaan boleh tumpukan usaha membangunkan negara

  • Anonymous Dec 30, 2015, 6:30 am

    kalau kita seorang coach bola sepak bagaimana kita nak majukan pasukan kalau banyak musuh atau duri dlm daging dlm team sendiri dan banyak team bajet adalah untuk buat players selection…

  • kucin bertanduk Dec 30, 2015, 6:33 am

    pasukan2 bolasepak terbaik dunia pun mengambil kaedah pilih 2,3 org pemain terbaik… esp untuk jaringkan gol… x guna kalau ada 11 org pemain yg pandai kelecek dan control bola tapi tak boleh jaringkan gol…

  • kucin bertanduk Dec 30, 2015, 6:41 am

    tak guna kerap buat players selection, bila main boleh kelecek 1 padang, boleh timbang bola sampai 100 kali… tapi bila main score gol sendiri @ sepak bola ke gawang gol, tapi bola naik ke langit..

  • Nala-nya Dec 30, 2015, 6:51 am

    jurusnya biar betul, klau jurusnya water bender diberinya menjurus api tentu tidak kena, kalau jurusnya fire bender dijurusnya angin inilah jadinya ….huru hara !

  • Budak Sekolah Dec 30, 2015, 6:57 am

    Masa zaman kitarang sekolah dulu, seronok tengok kawan2 berebut nak jadi ketua kelas, penolong ketua kelas, padahal jawatan2 tu bukan dapat apa pun… cuma dapat tugas, kuasa dan penghormatan jer… x ada siapa beri kita wang ringgit

  • Budak Sekolah Dec 30, 2015, 7:02 am

    bila main bola kita bangga bila dipilih jadi kapten… wow bangganya ! habislah duit mak bapak kita, kita guna untuk support players dan team… kononnya akulah ketua !

  • awe modo Dec 30, 2015, 7:08 am

    harap2 bila jadi pemimpin kemudian hari melakukan pengorbanan yg sama kepada org bawahan & rakyat mencontohi sifat Saidina Omar… rupa2nya ada yg bertukar jadi penyamun & khorun

  • Anonymous Dec 30, 2015, 7:18 am

    bila pagi buta dari jam 1-6am je mula la datang beruk2 yg suka merepek kt atas ni komen berjela2 berulang2 dengan nickname berbeza.

  • Anonymous Dec 30, 2015, 7:24 am

    Aku tunggu mat maslan buat next statement.
    Buat penghibur hati.

  • Prof Gitu2 Dec 30, 2015, 7:46 am

    sistem perhambaan pun boleh wujud di zaman moden tapi mungkin bentuknya lebih cantik…. kalau bos dan keluarganya hari2 makan udang galah free, pekerja dan anak2nya nya hari2 makan udang padang kena sauk sendiri…. itupun seperti sudah wujud perhambaan kecil.

    • SambalBelacan Jan 8, 2016, 8:47 pm

      …aik?!…baru sedar ke?…kita ni dah lama menjadi hamba kepada Najib semenjak Najib jadi PM…sebab tu setiap ‘hamba’ harus dikenakan berbagai cukai2 dan berbagai2 kenaikan demi untuk membantu ‘tuan’nya hamba tersebut…

  • Anonymous Dec 30, 2015, 7:49 am

    ntahh ! nyampah aku…

  • Anonymous Dec 30, 2015, 7:55 am

    aku cadangkan portal ini ditutup dari jam 12.00 mlm sehingga 6.00 pagi setiap hari … amacam korang setuju tak ?

  • The phantom Dec 30, 2015, 7:58 am

    Wahai.saudara tanpa nama ..kita tak perlukan media baik pro.gomen atau tenet pro opposition utk buat penilaian 100%. ia adalag wadah utk kita baca dan nilai sendiri yg mana ade krwdibiliti….apa yg benar adelah apa yg kita rase dgn kos hidup yg meningkat..dari semua aspek…..pekerja.kena buang tu mitos.ke? Kn byk.dah.syarikat mengecilkan kos operasi… So apa maknanye ru saudara? Berpijak.dibumi nyata… Bukamata luas luas..mungkin saudara ni gol kaya.yg x berapa nk terjejas kut….

  • Anonymous Dec 30, 2015, 8:01 am

    aku cadangkan penulis2 terbaik portal ni seperti kak ton, kado, jacki, muka & kepala sotong, lan sedaka dll diberi royalti rm5 bagi setiap komen yg mereka hantar….

  • jacki Dec 30, 2015, 11:37 am

    Wang hanyalah perosak bila tamak tetapi penawar bila bersedekah! BYK JUGA PRO UG, namun tak bisa menyejukkan pro panas yg sedang panas sgt panas hari2 hujan pun panas, terbukti brim tidak mampu membantu menanggung kos sara hidup yg naik mendadak berlipat ganda selama 5 thn tidak ada yg turun harga.

  • jacki Dec 30, 2015, 11:46 am

    Pelajar terpelajar berpendidikkan meningkat saban tahun begitu juga penganggur meningkat saban tahun.ada kelulusan tiada pekerjaan utk mrk,belajar tinggi2 jual kopi tepi jln tunggu kekosongan, lama2 dah jadi isteri org beranak jaga keluarga.

  • jacki Dec 30, 2015, 12:07 pm

    Malaysia belum cukup bersedia menuju wawasan negara maju, dimana pendapatan rakyat belum cukup tinggi utk menempuh alaf baru kemajuan. Apa guna kalau hanya sekelompok kecil bergaji besar sebagai ukuran utk mendpt lesen negara maju, sedangkan rakyat bawahan akan hidup semakin susah malah mungkin akan merempat ditempat sdr.

  • aku Dec 30, 2015, 5:33 pm

    bg le jacki jd menteri kesian dia…

  • Anonymous Dec 31, 2015, 8:46 am

    Esok minyak turun 15sen.

  • Anonymous Dec 31, 2015, 4:51 pm

    makan pasir la lepas ni …

  • anak rantau Dec 31, 2015, 4:53 pm

    semua naik makan pasir…!!

  • Anonymous Jan 1, 2016, 10:41 am

    orang yang tak pernah bersyukur memang akan selalu mengeluh.

  • L-Elf Jan 3, 2016, 12:24 am

    kerajaan lagi besar ke Tuhan lagi besar. kenapa bila kerajaan tarik subsidi dah menangis, mengeluh tapi tak perasan nikmat-nikmat yang Tuhan bagi pada kita ditarik sikit demi sikit?

  • SambalBelacan Jan 6, 2016, 10:15 pm

    …ini semua salah Najib!…sedikit demi sedikit…akhirnya suatu hari Putrajaya pun akan tergadai dalam tangannya…malangnya sungguh nasib kami rakyat Malaysia mendapat PM ‘Luka bin Luka’ begini…aku hanya mampu menunggu saat2 kematiannya sahaja…

  • Pejuang umno Jan 17, 2016, 9:48 am

    Ini semua adalah berkat dari hasil kepimpinan barisan nasional, hidup najib, hidup bn, hidup mca….

  • Pejuang umno Jan 17, 2016, 9:49 am

    Cukurrrrrr amannnn cukurrrrrrrrr

  • jenih bodo Jan 25, 2016, 3:41 pm

    Mau cukur apa lagi..bulu k..e pun dah botak

Tinggal Komen Bernas Bagi Topik Ini

shares